Ruoka

Falafelit, uunijuurekset ja fetakastike

torstai, tammikuu 21, 2016

Eräänä päivänä viime viikolla mieleni teki kovasti uunijuureksia, mutta mitä ihmettä niiden kanssa voisi sitten syödä? Aikamme pohdiskeltuamme keksimme kokeilla falafelien tekoa ensimmäistä kertaa ikinä. Jouluna Suomessa käydessäni sain Helsingin Tuomaan Markkinoilta maistiaiseksi ehkä maailman parasta falafelia. En tosin tiedä, mikä firma kyseistä kojua pyöritti, mikä jäi hieman harmittamaan… (Tietääkö joku!?) Myös Fafa’sin herkkufalafeleihin ihastuneena paineet omien falafelien tekemisessä olivat kovat. Ja idean syntymisen jälkeen piti vielä odottaa vesi kielellä tätä herkkua muutama päivä, tarkalleen viime lauantaihin asti, ennen kuin meillä oli tarpeeksi aikaa tähän erinäisiä vaiheita vaativaan operaatioon.

Päätimme silti mennä aika lailla sieltä mistä aita on matalin, sillä nälkä oli jo kova. Tällä Anton & Antonin blogista löytyneellä ohjeella falafelit valmistuvat kätevästi itsekseen uunissa rasvassa keittelyn sijaan. Ja jos nyt mietityttää, että tuleeko näistä sitten sellaisia hyviä rapsakoita falafeleja ollenkaan, kun niitä ei kerran friteerata, niin kyllä niistä rapsakoita saa, kun tarpeeksi paistaa, tosin ei saa paistaa liikaa, jottei tule kuivaa. Alta löytyy siis resepti tekemillämme muutoksilla höystettynä.

Tässä ohjeessa käytetään valmiiksi keitettyjä herneitä, eli kannattaa aloittaa herneiden liottelu ja keittäminen ajoissa (liotus ilmeisesti yön yli ja keittäminen noin tunti), tai sitten käyttää niitä käteviä syömävalmiita tölkkiherneitä (esim. GoGreen). Me löysimme pakastimesta valmiiksi keitettyjä kikherneitä, joten säästimme mukavasti aikaa. Tosin nyt kikherneiden tarkasta määrästä ei ole tietoa, kun emme omista vaakaa, mutta eipä tämän ruuan onnistuminen grammoista ole kiinni, kunhan muistaa maistella onko mausteita sopivasti. Maalaisjärki on muutenkin hyvä pitää mukana kokatessa, joten tässä tämmöinen hieman summittainen ja omaan luovuuteen kannustava resepti, olkaa hyvät!

Falafelit (n.20 kpl)

 • n. 500 g keitettyjä kikherneitä
 • iso sipuli
 • 3 isoa valkosipulin kynttä (voi laittaa enemmänkin jos kovasti tykkää valkosipulista)
 • 2 rkl jauhettua kuminaa (suosittelen myös lisäämään kuminan määrää)
 • 2 tl jauhettua korianteria
 • 2 tl suolaa
 • kunnon kourallinen persiljaa
 • 4 rkl vehnäjauhoja
 • 8 rkl oliiviöljyä (mahdollisesti pari ruokalusikallista enemmän)

Pilko sipuli, valkosipuli ja persilja pieniksi. Laita kaikki ainekset ja mausteet kulhoon. Muussaa kaikki sekaisin sauvasekoittimella. Huomaat, että sauvasekoitin on liian tehoton tähän hommaan, joten kaivele tiukaksi pakkaantunutta kikhernemössöä sauvasekoittimen terän ympäriltä muovilusikalla. Jatka muussausta ja toista edellistä vaihetta tarvittaessa, eli noin kymmenen sekunnin välein. Luovuta sauvasekottimen kanssa ja muussaa haarukalla niin kauan kuin jaksat. Luovuta haarukan kanssa ja jatka jälleen sauvasekoittimella. Iloksesi huomaat, että nyt pyörii paremmin, kun herneet on esimuussattu haarukalla. Lisää öljyä tarvittaessa muussauksen helpottamiseksi, mutta ei liikaa, jotta taikina pysyy tarpeeksi paksuna! Jatka kunnes olet saanut aikaiseksi tasaista mössöä.

Muotoile mössöstä käsin palloja ja litistä pallot kiekoiksi. Asettele kiekot öljytylle leivinpaperille ja taputtele niiden päälle hieman öljyä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kiekot kannattaa kääntää ylösalaisin paistamisen puolivälissä.

Falafel4

Sitten vielä pari hyödyllistä vinkkiä:

 • Mehän lisäsimme taikinaan vielä hieman jotain yrttiä. Se oli ehkä timjamia tai jotain yrttisekoitusta. Taisimmepa laittaa myös ripauksen pippuria. Mausteita voi kyllä laittaa ihan oman maun mukaan, mutta nuo kumina ja korianteri tuovat mielestäni sen oikean falafelin maun. Samoin riittävä valkosipuli. Erityisesti kuminaa saa mielestäni olla reippaasti, ja ehkä ensi kerralla laitankin vielä puoli ruokalusikallista lisää.
 • Muussaaminen kävisi ehkä helpommin perunasurvimella tai sellaisella kunnon tehosekoittimella, mutta kyllä tuo haarukka-sauvasekoitin-yhdistelmäkin toimi lopulta. Vähän tosin kävi sääliksi huutavaa moottoria. Sauvasekoittimemme on kyllä melko vanha ja tuskin erityisen tehokas, joten uudemmilla malleilla saattaa sujuakin paremmin.
 • Mielestäni falafeleista tuli juuri sopivan kokoisia, kun ne ensin pyöritti sellaiseksi käteen sopiviksi pikkupaloiksi, jonka jälkeen kämmenten välissä litistys kiekoiksi. Ensi kerralla jätän kiekot ehkä aavistuksen paksummiksi, jotta mehevyys säilyisi paremmin.
 • Rapsakka pinta näyttäisi onnistuvan hyvin, kun tekee tuon öljytaputtelun/-sivelyn. Itsehän unohdin kokonaan falafelien kääntämisen paiston puolivälissä, mutta ihan hyvin onnistui ilmankin. Meidän uuni on tosin kummallinen, kun se tuntuu paistavan paremmin ala- kuin yläpuolelta. Normaalissa uunissa suosittelisin ehkä kokeilemaan kääntämistä. Me myös paistoimme falafeleja noin 25 minuuttia 200 asteessa, jonka jälkeen viimeiset viisi minuuttia 225 asteessa. Ensi kerralla taidan paistaa vain 20 minuuttia 200 asteessa ja viisi minuuttia 225 asteessa. Kuten jo mainitsin, falafelit olisivat voineet olla mehevämpiä keskeltä, mutta tuo loppusilaus kuumemmassa uunissa näyttäisi tekevän pinnan mukavan rapeaksi.
 • Suosittelen syömään falafelit heti lämpiminä! Tuoreina ovat parhaita, sillä seuraavana päivänä rapeus on kadonnut.

falafel2

Falafelien seuraksi paistoimme uunijuureksia, eli kolme isoa perunaa, yhden ison sipulin, kaksi porkkanaa, yhden bataatin ja yhden kesäkurpitsan suikaloituina. Pyöräytimme juuressuikaleet sekaisin kulhossa öjlyn, sweet chili kastikkeen, pippurin ja suolan kanssa, jonka jälkeen paistoimme niitä 225 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Hieman vähempikin aika olisi riittänyt.

falafel3

Fetakastikkeen ohjeen löysin täältä, mutta tätäkin sovelsimme:

Fetakastike

 • 200 g fetajuustoa
 • 5-6 rkl turkkilaista jugurttia
 • 2-3 rkl maitoa
 • 1 valkosipuli
 • 1 tl kuivattua minttua
 • vajaa teelusikallinen pippuria

Pilko tai purista valkosipuli pieneksi. Murusta feta haarukalla pieneksi muruksi. Sekoita joukkoon turkkilainen jugurtti ja maito. Lisää maitoa ja jugurttia sen mukaan kuinka paksun soosin haluat. Lisää valkosipuli ja muut mausteet, sekoita ja anna maustua jääkaapissa jonkin aikaa.

Meidän kastike maustui falafelien pyörittelyn ja paistamisen ajan, eli ehkä vajaan tunnin verran ennen syömistä.

Falafel1

Aika herkkuateria siitä syntyi, ja ei nuo falafelit ihan niin hankalia olleet kuin etukäteen kuvittelin. Ainakaan kun niitä kikherneitä ei tarvinnut keitellä. Emme ehkä ihan päässeet Fafa’sin ja tuon Tuomaan Markkinoiden kojun tasolle, sillä siihen vaadittaisiin varmaankin rasvakeitin. Mutta voin todeta, että näin uuniversiona toteutettuna saimme aikaan oikein onnistuneita falafeleja. Näillä ohjeilla syntyi siis noin 20 falafelia, ja kunnon pellillinen juureksia. Veikkaisin, että aika sopiva määrä yhdelle neljän tai viiden hengen aterialle, mutta meille kahdelle tämä määrä riitti yhdelle ilta-aterialle ja melkein kahdelle lounaalle.

Eipä siis muuta, kuin Guten Appetit!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply