Saksa Yleinen

Deutsch lernen – Saksan kieltä oppimassa

keskiviikko, joulukuu 2, 2015

Tulipa pidettyä pieni syysloma! Suomireissu oli ohi hujauksessa, jonka jälkeen elettiin ärsyttäviä epätitoisuuden aikoja, kun en tiennyt mille saksan kurssille minut laitetaan. Kun vihdoin kurssien välillä vekslaaminen oli ohitse, keskityin nautiskelemaan viimeisistä vapaista päivistä… tai viikosta. Nyt on siis kaksi viikkoa takana saksan opiskelua, ja kun kerran olen vihdoin saanut elämääni jotain järkevää tekemistä, ja arki alkaa sujua rutiinilla, niin on vihdoin aika kirjoitella tännekin kuulumisia!

Tosiaan, aluksi oli vähän sumplimista tuon saksan kurssin kanssa. Saksaan muuttavilla on siis mahdollisuus päästä maahanmuuttajille tarkoitetulle kielikurssille, jonka hinnasta valtio maksaa osan. Minullahan oli siis jo paikka A1.1-alkeiskurssilla, mutta halusin kuitenkin tehdä testin, jonka perusteella voisin mahdollisesti päästä A1.2-kurssille, jolloin en joutuisi aloittamaan kielen opiskelua taas alusta asti, vaan pääsisin heti oppimaan uutta. Noh, testipäivänä matkustin junalla Nürnbergiin ja olin matkalla kokeeseen, kun tajusin, ettei minulla ollut tarvittavia papereita ja passiani mukana…

Mietittyäni asiaa, ja kuultuani, että A1.2-kurssi alkaisi vasta joulukuussa, päätinkin sitten aloittaa A1.1-kurssilla ilman testiä. Seuraava mahdollisuus testin tekemiseen olisi ollut vasta viikon päästä keskiviikkona, ja kurssin piti alkaa jo maanantaina. Ainakin minulla olisi tekemistä seuraavan kuukauden ajaksi, enkä tylsistyisi kotona. Päivää myöhemmin sain kuulla että testi järjestyisi sittenkin uudestaan perjantaina. No, ei muuta kuin kertaamaan kielioppeja vielä viime hetkellä, ja perjantaina kokeilemaan taitojani. Ja niinhän siinä kävi, että olisin päässyt A1.2-kurssille taitojeni perusteella, mutta lopulta kuitenkin päätin mennä sille A1.1.-kurssille, koska tuntui tyhmältä odottaa kuukausi seuraavaa kurssia ja paikkani tuolla A1.2-kurssilla ei ollut edes varma. Sitten selvisi vielä, että kurssi alkaisikin vasta viikkoa myöhemmin, mutta pysyin kuitenkin päätöksessäni.

Niinpä reilut kaksi viikkoa sitten oli siis ensimmäinen koulupäiväni! Aamulla suunnistin Neumarktin juna-asemalle ostamaan junalippua seuraavaksi kuukaudeksi. Päädyin ostamaan lipun, joka on noin 120 euroa halvempi kuin rajoittamaton lippu, mutta tällä lipulla saa hypätä vasta yhdeksän jälkeen lähteviin juniin. Ensimmäinen sallittu juna Neumarktista Nürnbergiin lähtee 9.09 ja saapuu 9.42. Jostain syystä meillä oli koko ajan käsitys, että kurssini alkaa kello 9.30, jolloin olisin siis joka päivä noin 15-20 minuuttia myöhässä tunnilta. Perillä kielikoulussa selvisi, että kurssi alkaakin jo 9.15. Joka päivä. Nyt olen siis jatkuvasti yli puoli tuntia myöhässä kurssilta, mutta tuo 120 euron säästö tässä työttömän elämäntilanteessa houkutti enemmän kuin menetetyt puolituntuiset, puhumattakaan uuden junalipun ostosta, joten parempi vain totutella. Onneksi olen jo opiskellut saksan alkeita aiemmin, ja kotoa löytyy yksityisopettaja, jolta voi aina tarvittaessa pyytää apua. ;)

Historiani saksan kielen kanssa ulottuu kauas yläasteaikoihin, jolloin saksan ja ruotsin kielten opettajamme sai aikaan lähinnä inhoreaktion molempia kieliä kohtaan. Ruotsista selvisin ja pääsin inhotuksistakin aikanaan eroon, vaan saksan kieltä en koskaan halunnut opiskella. Näin jälkiviisaana on hyvä sanoa, että olisi ehkä kannattanut sittenkin valita saksa sen sijaan, että yritin väkisin opiskella ranskaa, josta en sitten lopulta tykännytkään niin paljon kuin kuvittelin, eikä niistä opinnoistakaan ole päähän juuri mitään jäänyt. Joka tapauksessa, noilta ajoilta on jäänyt jonkinlainen inho koko saksan kieltä kohtaan, ja vielä tänäkin päivänä taistelen tuota inhoa vastaan. Mielestäni saksan kieli ei vain kuulosta kovin kauniilta, sen äänteet eivät kertakaikkiaan tunnu sopivan suuhuni, enkä myöskään ole koskaan tuntenut mitään erityistä vetoa Saksaan maana. Niin siinä sitten vain kävi, että löysin itseni asumasta Saksasta, ja kun toiveissa olisi jossain vaiheessa löytää töitä, ei kielen opiskelua voi enää oikein lykätä.

Keväällä 2014 kävin Nürnbergissä noin viisi viikkoa saksan alkeiskurssia, ja noilta ajoilta on jonkin verran jäänyt asioita mieleen. Lisäksi tämän syksyn aikana olen opiskellut itsenäisesti käyttäen vanhoja saksan kirjojani sekä Duolingo-sovellusta. Olen tykännyt harjoitella sanastoa Duolingon avulla, mutta jos kielioppisäännöt eivät ole muistissa, niin niitä on mielestäni hankala opiskella sovelluksella. Toisaalta luulen, että Android-puhelimella sovellus toimii paremmin, sillä poikaystäväni puhelimella pystyy harjoittelemaan myös ääntämistä, kun taas omalla Windowsillani ei tällaista ominaisuutta löydy. Voin siis suositella ainakin Android-käyttöjärjestelmälle ja muutenkin, jos haluaa lähinnä kerrata sanoja ja kielioppia.

Kaikesta sählingistä huolimatta pääsin siis lopulta aloittamaan kurssin, ja nyt huomaan, että jotkut asiat ovat jääneet hyvin mieleen, toiset taas eivät ihan niin hyvin. Alkeiden kertaus tulee siis ihan tarpeeseen, vaikka välillä hieman kyllästyttääkin useat toistot samasta asiasta jonka itse jo osaan. Oikeastaan olen onnekas, sillä en ole todellakaan ainoa kurssillamme, joka osaa jo melko hyvin saksan alkeet. Suurelle osalle porukasta nämä ensimmäiset kaksi viikkoa ovat olleet helppoja (ainakin siltä vaikuttaa), ja olemme mielestäni edistyneet aika vauhdilla. Toisaalta tämä saattaa olla hankalaa niille, jotka ovat oikeasti aloittaneet kielen opiskelun aivan nollatasolta, mutta hyvin he ovat tähän asti pärjänneet.

Täytyy toivoa, että myös asenteeni saksan kieltä kohtaan paranisi ajan myötä. Onhan se oikeastaan jo pikkuhiljaa parantunutkin. Toisinaan vain monimutkaiset ja välillä ihan typeriltä, käsittämättömiltä ja epäloogisilta tuntuvat kielioppisäännöt latistavat opiskeluintoani…

Tässä vielä mahtava ”Tag wie geht’s” -rap, johon saimme ilon tutustua eräällä oppitunnilla. Sen avulla voi opiskella hyödyllisiä saksan kielen lauseita, jos satut olemaan kanssani samassa tilanteessa (tosin tämä tuskin helpottaa saksa-inhoa, joten siihen vaivaan on turha kokeilla). Toimii myös mukavana korvamatona!

Tästä eteenpäin siis ohjelmassa on yli viisi kuukautta tiukkaa opiskelua. Pitäkää peukkuja :D

P.S. Ihanaa joulukuuta kaikille!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply