Historia Matkailu Ruoka Saksa

Volksfest – Olutta ja tivolitunnelmaa

maanantai, syyskuu 14, 2015

Monissa saksalaisissa kaupungeissa järjestetään vuosittain noin pari viikkoa kestävä Volksfest. Sana Volksfest tarkoittaa vapaasti käännettynä kansanjuhlaa, ja yleensä tämä juhla muistuttaa olutfestivaalin ja tivolin yhdistelmää. Saksan tunnetuin ja suurin Volksfest on syys-lokakuun vaihteessa Münchenissä järjestettävä Oktoberfest.

Olen käynyt jo useamman kerran Neumarktin Volksfesteillä, mutta viime keskiviikkona pääsin ensimmäistä kertaa Nürnbergin Volksfesteille, jossa on enemmän nähtävää ja tehtävää, mutta myös enemmän ihmisiä. P9090111Festivaalialueella vuorottelevat erilaiset huvipuistolaitteet, ruokakojut ja pelit. Noita laitteita on Nürnbergissä tietenkin huomattavasti enemmän kuin Neumarktissa, ja valinnanvaraa löytyy runsaammin kuin perus tivoliseiteröistä. Itse ihmettelin, miten onnistuu esimerkiksi tuollaisen alla olevan vesivuoristoradan toteutus tivolimeiningillä, kun kaikki pitää kuljettaa paikalle, rakentaa ja purkaa. Tämä laite oli kuitenkin lähes Linnanmäen Vonkaputouksen luokkaa. P9090117P9090098P9090109P9090122Erilaisista taitoa tai tuuria vaativista peleistä voi voittaa mitä pörröisimpiä pehmoleluja, pikkukrääsää ja kasapäin Minioneja tietenkin!
P9090105P9090119Me olimme kuitenkin enemmän kiinnostuneita lukuisista ruokakojuista, jotka tarjoavat perinteisten saksalaisten herkkujen lisäksi ruokaa eri maista. Tällä kertaa maistoimme herkullista italialaista rucolapizzaa, tuoreista perunoista tehtyjä ranskalaisia perunoita, valkosipulipatonkia, keitettyä maissia, sekä jälkiruuaksi lättyjä (tai siis ranskalaisia creppejä). Mieli olisi tehnyt maistaa vielä vanhojen aikojen muistoksi perinteistä unkarilaista pikaruokaa, lángosta, johon tykästyin ollessani työharjoittelussa Unkarissa, mutta valitettavasti napa ei vetänyt enää yhtään enempää ruokaa.P9090115P9090107Tällä kertaa meillä oli vielä muita suunnitelmia Volksfestin jälkeen, joten emme jääneet kuuntelemaan kahden suuren juhlateltan livemusiikkitarjontaa tai juomaan festbier:iä litran tuopeista. Nürnbergin Volksfesteiltä muuten löytyy hieman enemmän vaihtoehtoja myös heille, jotka haluavat juhlia, mutta eivät ole varsinaisia oluen ystäviä. Bongasimme ainakin yhden kunnon coctail-baarin, ja viiniäkin oli monessa paikassa tarjolla, vaikka toki olut on se juttu näissä juhlissa.
P9090103Monet pukeutuvat Volksfesteille perinteiseen asuun. Nämä Tracht-asut ovat yleensä hyvin kalliita, erityisesti ne perinteisellä tavalla valmistetut. Silti näitä asuja löytyy monilta ja niitä myös sitten käytetään Volksfesteillä. Huomasin kyllä, että Neumarktissa näitä asuja näkyi paljon enemmän kuin Nürnbergissä, mutta toisaalta se on nykyään ehkä enemmän nuorten juttu, ja nuoret monesti tulevat paikalle vasta illemmalla kun kunnon juhlinta alkaa. Me olimme Nürnbergissä melko aikaisin, kun taas Neumarktissa olemme usein olleet myöhemmin liikkeellä. Vaikka voihan se tietysti olla, että Nürnbergissä, isommassa kaupungissa näitä perinneasuja ei käytetä yhtä paljon. Miehillä asuun kuuluvat nuo kuuluisat Lederhosenit eli nahkahousut ja naisilla taas Dirndl-mekko. Dirndlin pukemiseen liittyy muuten hauska perinne; sinkkunaiset sitovat essun nauhat rusetille vyötärön vasemmalle puolelle, kun taas naimisissa tai kihloissa olevat (ja nykyään myös seurustelevat) tekevät rusetin oikealle. 5_2_1_2_20100917_AKTUELLKuva
Vaikka siis oluenjuonti ei kiinnostaisi, suosittelen kaikille Volksfesteillä käymistä, jos sellainen sattuu Saksan-matkan ajalle osumaan. Siellä näkee ihmisvilinää ja pääsee maistelemaan herkkuja aivan omanlaisessaan tunnelmassa. Ja siis oikeasti, myös paikalliset käyvät näissä juhlissa joka vuosi! (Oktoberfest tosin on kuulemma lähinnä turisteja täynnä, mutta enpä mene tuosta mitään sanomaan ennen kuin itse olen kyseiset pippalot kokenut.) Festivaaleilta löytyykin yleensä hurmaava sekoitus lapsiperheitä sekä juhlivia nuoria ja aikuisia, vaikka illan pimetessä lapsiperheiden osuus tietenkin vähenee.
P9090101P9090106P9090125P9090118
Nürnbergin Volksfestiin liittyy myös mielenkiintoinen pala historiaa. Volksfestplatz, eli kenttä, jolla festivaali järjestetään sijaitsee nimittäin alueella, jolla järjestettiin Nürnbergin puoluepäivät vuosina 1933-1938. Puoluepäivien tarkoituksena oli tuoda esille Saksan kansallissosialistisen puolueen ja Adolf Hitlerin vaikutusvaltaa, ja niillä pidettiinkin puheita sekä järjestettiin marsseja ja näytöksiä, joilla haluttiin tehdä vaikutus yleisöön.

Aivan Volksfestplatzin vieressä seisoo valtava rakennus, joka ei koskaan valmistunut. Kongresshallen oli tarkoitus saada noin 30 metriä lisää korkeutta ja katto päälleen, tarjoten näin kongressikeskuksen 50 000 ihmiselle. Toisin kuitenkin kävi ja nykyään U:n muotoisen rakennuksen pohjoissiivessä sijaitsee Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände eli lyhyesti Dokuzentrum. Tämä museo keskittyy Natsi-Saksan aikaan sekä kansallissosialismin syihin ja seurauksiin erityisesti Nürnbergin kannalta.

Jotenkin hieman erikoinen yhdistelmä mielestäni; iloinen kansanjuhla sekä synkän Natsi-Saksan valtava monumentti vieretysten…
P9090124Taustalla Rooman Colosseumia muistuttava KongresshalleP9090097
Dokuzentrum

Tässä vielä muutama kuva Neumarktin vastaavasta festivaalista, jota vietettiin muutamaa viikkoa aiemmin:
WP_20150814_004Juhlateltta, tai tässä tapauksessa -halli
WP_20150817_004 WP_20150817_008
Neumarktissa esimerkiksi kaupungin työntekijöille jaetaan tällaisia muovisia ”poletteja” joilla saa puolikkaan paistetun kanan (baijeriksi Giger, eikö olekin hassu sana!) sekä olutkuponkeja. Ja kyllä, litran tuoppi maksaa 6,80 €. Ei paha hinta ollenkaan.
WP_20150817_013 WP_20150817_014Vaikka tuo oluen juominen kaiken päivää ja yötä sekä tuoleilla tanssiminen perinteisen baijerilaisen musiikin tahtiin ihmisten humaltuessa ympärillä yhä enemmän ei ehkä itseäni kiinnosta sen suuremmin, pidän silti Volksfestien tunnelmasta, helposta ja maukkaasta ruuasta sekä tivolin valoista illan hämärtyessä.

Oletko käynyt Volksfesteillä? Lähtisitkö turistiksi Oktoberfesteille?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply