Instagram Travel Thursday Matkailu Saksa

Instagram Travel Thursday: Etelä-Saksalaisia lempilenkkimaisemia

torstai, syyskuu 3, 2015

Neumarktin varmasti tunnetuimmat rappuset toimivat monen paikallisen urheiluhullun säännöllisenä treenipaikkana. Itse en ole (vielä!) siinä kunnossa, että sinne tulisi oikein juoksulenkille lähdettyä, mutta Mariahilfbergin maisemissa on mukava käydä ihan vain rauhallisella sunnuntaikävelylläkin. Tänne teemmekin mielellämme kävelylenkkejä, sillä matka kotoa huipulle ja takaisin kestää sopivasti suurin piirtein tunnin verran, portaat mäen päälle nostavat hieman sykettä ja saavat hien pintaan, sekä palkintona on huipulta avautuva upea näköala kaupungin ylitse.InstagramCapture_ce55bf8c-42c6-4df5-89b3-43ef90fafd98[1]
Matka mäen päälle kestää vauhdista riippuen noin 15-20 minuuttia ja portaita on kuulemma 367. Itse en ole kylläkään niitä laskenut. Itseäni viehättää erityisesti alueen metsäisyys. Vihreää sammalta, harmaita runkoja ja korkeita puita. Todella korkeita! Auringon porotukselta suojaava viilentävä lehtikatto havisee tuulessa. Jos seassa olisi hieman havupuita, voisi melkein kuvitella olevansa suomalaisessa metsässä. Tai no, ei kai nyt sentään… Suomalaisesta metsästä puuttuisivat nuo rappuset ja pyhimysten kuvat portaiden varrelta, sekä tietenkin vastaan kävelevät nunnat ja muut ihmiset. InstagramCapture_dcde051b-160c-487c-9c34-96882e220445[1]
Rappusiin liittyy myös hauska tapa tervehtiä vastaankulkijoita. Luulen, että tuo tapa on lähtöisin läheisen luostarin nunnilta, jotka tervehtivät toisiaan ja muita ”grüß Gott” eli jotakuinkin ”Jumalan terve” (tuota tervehdystä käytetään täällä Baijerissa kyllä myös ihan tavallisena tervehdyksenä, ehkä kuitenkin enemmän katolisten ja iäkkäämpien keskuudessa). Nykyään tervehtiminen Mariahilfbergillä ei kuitenkaan rajoitu pelkkiin nunniin, vaan kaikki rappusissa kulkijat tervehtivät toisiaan, eikä ole edes mikään pakko sanoa ”grüß Gott”, vaan ihan pelkkä ”hallo” tai ”servus” kelpaavat. Ja siis ei, täällä täysin tuntemattomien ihmisten tervehtiminen kadulla ei ole mikään tavallinen käyttäytymistapa. Takaisin kotiin kävellessä Mariahilfbergin vaikutus lakkaa yleensä noin sadan metrin päässä portaista, ja kukaan ei enää tervehdi. InstagramCapture_39ff005a-78bc-46ea-b993-71ff688e65e8[1]
Toisinaan matkan varrelta löytyy mielenkiintoista ihailtavaa. Kerran rappusiin oli kirjoitettu katuliiduilla lähes koko matkalle alhaalta ylös otteita raamatusta. Puista löytyy erilaisia kaiverruksia, ja portaita kiipeävä voi matkallaan arvailla mitähän ”Heidi” on miettinyt kaivertaessaan nimensä kaarnaan. Myös näitä alla näkyviä maalattuja tikkoja on puussa jos toisessakin matkan varrella. InstagramCapture_e1dcdc16-ddf0-41f4-a0c8-5ded1815cbc0[1]
Kun vihdoin hikisenä ja väsyneenä, ehkä jalat hieman maitohapoilla saavutat viimeiset askelmat ja mäen huipun, käännät kasvosi tulosuuntaan ja saat ihailla Neumarktia yläilmoista käsin, tarkalleen 586 metriä merenpinnan yläpuolella. Mariahilfbergiltä näkee kauas. Jos tiedät mihin katsoa, voit nähdä keskustan kirkontornin ja uuden kauppakeskuksen rakennustyömaan. Huipulla on myös opastaulu, jonka avulla voit bongailla tuttuja tai vähemmänkin tuttuja paikkoja maisemasta. InstagramCapture_ff8a7605-ae44-4ca8-8314-7c1763963990[1]
Lisäksi mäen päällä on paikallisten partiolaisten päämaja sekä tähtitorni, jossa järjestetään silloin tällöin erilaisia taivaantutkailuiltoja. InstagramCapture_94f398c5-61e2-4b0d-b1c1-4b96551fa387[1] Mariahilfbergin kirkko sijaitsee myös mäen päällä. Kirkko on tunnettu pyhiinvaelluskirkkona, mutta nykyään se toimii suosittuna hääkirkkona. Sisällä kirkossa on katolisten kirkkojen tapaan kultaa ja kimallusta. InstagramCapture_6b0a41aa-b8d9-426d-9ab3-f007020f9537[1]
Kirkon kulman takaa, tuon kaariportin toiselta puolelta paljastuu pieni mutta kaunis ja hyvin hoidettu puutarha täynnä värikästä kukkaloistoa. Suorastaan hämmästyin kuinka vihreää ruohoa puutarhassa oli, sillä kesä on Saksassa ollut helteinen ja kuiva. Alempana rinteessä voi myös nähdä muutaman ikivanhan luostarin omenapuun, ja kirkon takaseinältä auringon paahteesta löytyy kasvihuone tomaatteineen päivineen. Puutarhasta näimme myös pienempiä metsään suuntaavia polkuja, joita toivottavasti jonain päivänä pääsemme tutkimaan.InstagramCapture_4cb6a328-2710-4bbe-99d5-4be9fcef5ea7[1]

Näissä maisemissa minä siis nykyään lenkkeilen. Entäpä minkälaiset lenkkipolut sinua viehättävät?

Tämä blogikirjoitus on osa joka kuukauden ensimmäisenä torstaina vietettävää Instagram Travel Thursday -blogitempausta, jonka järjestäjinä toimivat Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Veera Bianca. Nämä kuvat ovat siis instagram-tililtäni, joka löytyy nimimerkillä sannintaikasaappaat

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply säppä torstai, syyskuu 3, 2015 at 21:53

  Ei huonot maisemat lenkkeillä! :)

  • Reply sannintaikasaappaat perjantai, syyskuu 4, 2015 at 19:22

   Ei kyllä! Tykkään :)

 • Reply Martina perjantai, syyskuu 4, 2015 at 10:36

  Onpas upeat maisemat ja ihana tuo tapa tervehtiä jokaista vastaantulijaa. Tuolla minä lenkkeilisin ehdottomasti, jos nuo olisivat minun kotihoodini.

  • Reply sannintaikasaappaat perjantai, syyskuu 4, 2015 at 19:24

   Juu tuosta tervehtimisestä tulee olo että on yhtäkkiä siirtynyt johonkin ihan toiseen maailmaan… tai ehkä aikaan.

 • Reply satuvw perjantai, syyskuu 4, 2015 at 11:39

  Noista portaistahan tulee (melkein) mieleen Tampere ja Pyynikki!! Niitä rappuja on joskus itse tullut treeneissä juostua, mutta mielelläni kävisin kokeilemassa nämäkin portaat ;)

  • Reply sannintaikasaappaat perjantai, syyskuu 4, 2015 at 19:26

   Totta! :D Pyynikillä olen tosin käynyt vain kerran, joten en osaa sanoa kummassa tulee enemmän hiki ;)

 • Reply Heidi Stillman perjantai, syyskuu 4, 2015 at 18:48

  Ihanat lenkkeilymaastot sinulla, melkeinpä tarunhohtoiset! Itse tykkään lenkkeillä rannalla merivedessä ja nykyisissä kotimaisemissani Thaimaassa se onneksi on mahdollista. Mutta noissa maisemissa ja tuolla tarinalla melkein tekisi mieli tältä istuimelta lähteä testaamaan sinun lenkkipolkuasi.

  • Reply sannintaikasaappaat perjantai, syyskuu 4, 2015 at 19:29

   No ei varmasti Thaimaan rannoilla lenkkeilyssäkään mitään vikaa ole ;) Ja jos joskus Saksaan päädyt ja haluat kokea pikkukaupungin viehätyksen niin tervetuloa Neumarktiin :)

 • Reply Annika | Travellover lauantai, syyskuu 5, 2015 at 21:49

  Vieraiden ihmisten tervehtiminen vaelluspoluilla on jännä tapa, jota alkuun ihmettelin, mutta nykyään ihan luonnostaan tervehdin jokaista vastaantulijaa. Lenkkipolkusi ovat kyllä kauniit. Kyllä niillä kelpaa kuntoa kohottaa.

  • Reply sannintaikasaappaat sunnuntai, syyskuu 6, 2015 at 23:49

   Vaellusreiteillä olen kyllä myös huomannut tuon tervehtimistavan, mutta itse en tätä polkua ihan vaellusreitiksi laskisi. Mutta ehkäpä paikalliset mieltävät sen sitten tähän kategoriaan. Enpä tullut ajatelleeksi, kuvittelin vain että tapa liittyy lähinnä kirkon ja luostarin läheisyyteen :)

  Leave a Reply