Lappi Liikunta Talvi Työt

Aurinkoa taivaan täydeltä porokisoissa

keskiviikko, maaliskuu 11, 2015

Sunnuntai oli mahtava päivä! Aurinko ilmeisesti kuuli toiveeni ja päätti vihdoin tulla kunnolla esiin pilvien takaa. Koko päivän paistoi siniseltä taivaalta! Ihanaa kun sai vihdoin ulkoiluttaa aurinkolasejakin. Ja olen nyt kolmena aamuna herännyt liian aikaisin, kun aurinko paistaa ikkunasta suoraan sänkyyni. Täytyisi varmaan virittää nuo pitkät verhot myös tuon metsän puoleisen ikkunan eteen…

WP_20150223_021[1]Niin, sunnuntaina olikin vähän erilainen työpäivä, sillä pakkasimme porot pakettiautoon ja menimme porokisoihin vetämään pororekiajelua halukkaille maksua vastaan. Itselleni tuo oli myös ensimmäinen kerta porokisoissa, joten oli kyllä ihan mielenkiintoinen päivä. Rekiajelupaikkamme oli vieläpä aivan ”kisa-areenan” vieressä, joten sain seurata kisoja oikein aitiopaikalta silloin kun ei ollut asiakkaita. Kisoissa ei mitään erityistä yleisöryntäystä ollut, joten rekiajelusta innostuneitakaan ei ihan tungokseen asti riittänyt. Sain siis ihan riittämiin seurata kisojakin ja nauttia kevätauringosta.

P1011326P1011335

Vaan on tuo poroilla kisailu aika hullua puuhaa! Pienet miehet tai naiset ajavat siis porojen perässä suksilla, ja roikkuvat parin narun varassa poron perässä samalla yrittäen saada porot juoksemaan kovempaa. Ja porothan juoksevat! Kilometrin lenkki meni noin puolessatoista minuutissa, parhaimmillaan aika taisi olla 1 minuutti 18 sekuntia. Täytyy kyllä olla kova kunto ja rautaiset reisilihakset, että pystyy tuollaista lajia harrastamaan. Ajajat yleensä ajavat useita lähtöjä sarjassa, joten kyse ei ole vain tuosta puolentoista minuutin rutistuksesta.

P1011339P1011337

Kisat olivat mielenkiintoista seurattavaa, mutta mielestäni hauskin osuus oli, kun aina välillä jokunen poro pääsi karkuun (joko kisan aikana siten, että ajajalta pääsi poro irti, tai sitten kisan jo päätyttyä poroa ei jostain syystä saatu kiinni). Sitten näitä karkulaisia lähdettiin kahden moottorikelkan avulla hätistelemään takaisin lähtöpaikalle. Ja välillä myös, jos ajaja oli jäänyt kovin kauas radan toiseen päähän, hänet saatettiin vetää moottorikelkan perässä takaisin.

P1011319

Kaikenkaikkiaan päivä porokisoissa oli hieno kokemus, ja jos joskus satutte olemaan Lapissa näihin aikoihin, kun poroajojen osakilpailuita järjestetään, niin suosittelen ehdottomasti käymään! Porokuninkuusajothan järjestetään tänä vuonna Inarissa 28.-29.3. Siellä sitten maailman parhaat porot ja ajajat ottavat mittaa toisistaan.

P1011322

Porokisojen jälkeen en ollut vielä valmis lukittautumaan neljän seinän sisälle mökkiini, joten päätin nauttia vielä viimeisistä auringonsäteistä ja suunnata jälleen sukset kohti latua. Tällä kertaa valitsin kohteekseni toisen latukavilan, jonne matkaa kertyi lähes viisi kilometriä suuntaansa. Ja voi että oli ihanaa löytää tällainen luottamuksen osoitus kahvilan terassilta!

P1011348

Itse kahvila tietenkin oli kiinni sunnuntai-iltana, mutta kylläpä lämmin mehu teki hyvää, kun olin jättänyt repun vesipulloineen autoon. Ja olisin varmaan munkkiinkin sijoittanut, jos olisi ollut sopivia kolikoita jäljellä, mutta ehkä ihan hyvä näin. ;) Täytyy kyllä ylistää mahtavaa ideaa, jolla janoiset ja makeannälkäiset hiihtäjät saavat jotain suuhunpantavaa hiihtolenkkinsä varrella – kahvilan aukioloajoista riippumatta!

P1011350

Sokerinen mehu taisi tosin nousta heti päähän, sillä tunturin rinteellä sijaitsevalta kahvilalta takaisin päin tullessani tuiskahdin turvalleni heti ensimmäisessä laskussa niin että lumi pöllysi! Siis ihan kirjaimellisesti kaaduin pää edellä lumipenkkaan. Onneksi ei kukaan nähnyt, oli nimittäin itsellänikin naurussa pitelemistä, kun nousin varmasti enemmänkin lumiukkoa muistuttavana takaisin ladulle ja pyyhin puuterilumet silmistä ja suusta… No, onneksi oli sentään se lumipenkka pehmentämässä laskua, eikä käynyt kuinkaan.

P1011346

Tänään iltapäivästä alkoi sataa lunta taas, mutta säätiedotus vähän lupailee, että lisää aurinkoa olisi luvassa lähipäivinä. Toivotaan parasta!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply