Porotila Työt

Porojen uudenkuunjuhla

torstai, tammikuu 29, 2015

Hei taas!

Viime viikolla porojen kanssa sattui muutama hauska kommellus, joista ajattelin kertoa teille nyt. Kuvituksena porojen pyllyjä! Tai oikeastaan ne on kaikki Masan. Masalla on hyvä pylly, niinkuin kuvista näkyy ;)

Ensimmäinen asiakasryhmäni oli tullut lyhyelle poroajelulle, eli 400 metrin lenkille, jonka he saavat itse ajaa pororeellä. Porot osaavat tämän kierroksen kulkea yksin, joten asiakkaan tehtäväksi jää vain vauhdin hurmasta nauttiminen. (Jos siis porot sattuvat olemaan vauhdikkaalla tuulella…) Reitti on vielä alkupäästä nauhoilla suljettu, jotta porot eivät vahingossa menisi pitkille reiteille, vaikka useimmiten ne kyllä mieluummin menevät aina sille lyhimmälle mahdolliselle reitille mille vain pääsevät.

Noh, jostain syystä kun päästin kaksi ensimmäistä poroa asiakkaat kyydissä reitille, porot pysähtyivät pitkän reitin sulkevan nauhan eteen, eivätkä jatkaneet normaalia reittiä mutkaa pitkin vasemmalle. Jos etummaiset porot pysähtyvät, tähän auttaa usein kun päästää seuraavan poron perään, jolloin ilmeisesti niiden kilpailuvietti herää tai jotain, ja ne jatkavat matkaansa. Tällä kertaa se ei kuitenkaan auttanut, joten lähdin sitten hölkkäämään poroja kohti, jotta saisin ne taas liikkeelle. Ensimmäinen lähtikin, ja vielä oikeaan suuntaan, mutta poro numero 2, Pikkutilkku nimeltään, keksi jostain syystä loikata sen nauhan ylitse! Ja reki asiakkaineen perässä! Sittenhän se vasta innostuikin ja lähti juoksemaan kolmen kilometrin reitille. Kaikki moottorikelkat sattuivat tietenkin olemaan juuri muussa käytössä, joten ei auttanut muu kuin soittaa pomolle, jota en saanut tietenkään kiinni, mutta onneksi toinen työntekijä vastasi lopulta. Pian pomo saapui moottorikelkallaan karvalakki lepattaen, ja lähti Pikkutilkun perään. Onneksi poro oli sitten kuitenkin kääntynyt pitkältä reitiltä pois, takaisin kohti 400 metrin reittiä, ja asiakkaat saatiin onnellisesti takaisin pienen extreme-ajelun jälkeen.

Seuraavalla ryhmällä oli sama lyhyt poroajelu. Osa porukasta ajoi ensin, ja kaikki sujui hyvin. Kun loppuporukka sitten istui rekiin, kysyimme vielä, haluaako joku mennä toisen kerran, kun viimeinen reki oli vielä tyhjänä. Eräs pariskunta hyppäsi kyytiin ja porot saatiin matkaan. Hetken päästä kuitenkin huomasimme, että viimeinen poro, Nuttunen, oli pysähtynyt. Ihmettelimme hetken, ja työkaverini lähti katsomaan, mikä oli ongelmana. Yhtäkkiä Nuttunen lähti taas liikkeelle, mutta tällä kertaa ilman perässään olevaa rekeä. Jotenkin sen valjaat olivat auenneet, ja sittenhän meillä oli poro karkuteillä! Huudettiin pihan toisella puolella olevalle työntekijälle, joka lähti kelkan ja jäkäläsäkin kanssa poron perään. Mutta ennen kuin hän ehti muutamaa metriä pidemmälle, vanha herra Nuttunen jolkottelikin takaisin ihan itse! Se oli vain jatkanut reittiä eteenpäin ja juossut 400 metrin kierroksen loppuun ilman asiakkaita. Hommat hoidetaan siis loppuun saakka, kun on kerran aloitettu! ;D Viimeinen pariskunta ei nyt sitten päässyt, kuin neljäsosakierroksen ylimääräistä ajelua, mutta olivat erittäin tyytyväisiä kokemukseen, vaikka joutuivatkin hieman auttamaan reen takaisin vetämisessä.

Lisäksi harjoittelijamme aamun ensimmäisen ryhmän kanssa porot lähtivät niin vauhdikkaasti liikkeelle, että yhden poron valjaat hajosivat kesken alkuhuuman. Yleensä porot lähtevät melko vastahakoisesti pidemmille reiteille, eivätkä ainakaan ryhdy laukkomaan, vaikka kulkisivatkin vauhdikkaasti, joten tämä oli aika epätavallista. Samalla reissulla myös pari rekeä meni mukkelismakkelis asiakkaat kyydissään, mutta onneksi kellekään ei sattunut mitään, ja asiakkailla oli vain hauskaa.

Oli täällä yksi kuonokin, muttei Punakuono!

Saman päivän päätteeksi vielä, harjoittelijamme oli purkamassa rekiä ja laittamassa poroja takaisin aitaukseen, kun yhtäkkiä Nelmanni-poro päätti hypätä rekeen. Ehkäpä hän halusi vaihteeksi kokeilla, miltä tuntuu itse olla reen kyydissä, eikä aina vaan vetämässä sitä. :D

En tiedä, mikä meidän poroilla oikein oli, ehkä  ne olivat edellisenä iltana syöneet jotain erikoista, tai ehkä niillä vain sattui olemaan tavallista hilpeämpi päivä. Tai ehkäpä juuri tuolle päivälle sattunut uusikuu vaikutti asiaan ja sai porojen päät sekaisin. Kukapa tietää! Mutta sen olen ainakin huomannut, että porojen kanssa työskennellessä ei kahta samanlaista työpäivää ole. :D

Huomhuom!! Sannin taikasaappaat löytyy nyt myös instargramista, joten jos haluat nähdä lisää poronpyllykuvia tai nättejä maisemia, niin klikkaa linkkiä tai kurkkaa tuossa sivupalkissa alhaalla näkyvät kuvat.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Journey Diary / Jenna torstai, tammikuu 29, 2015 at 19:35

    Oi että noita maisemia! Kyllä Lappiin pitäisi päästä taas pitkästä aikaa (:

    • Reply sannintaikasaappaat sunnuntai, helmikuu 1, 2015 at 12:32

      Juu kyllä näissä maisemissa silmä lepää! :)

    Leave a Reply