Työt

Poroilua, tarjoilua ja muuta puuhaa

tiistai, joulukuu 9, 2014

Heippa!

Taas on uusi työviikko täällä porotilalla aluillaan! Nyt ajattelinkin kertoa hieman lisää siitä, mitä täällä oikein työpäivinäni puuhailen.

Työpaikkailmoituksessa työntekijää tilalle haettiin nimikkeellä eräopas, enkä totta puhuen uskonut saavani kyseistä työtä, kun en varsinaista eräoppaan koulutusta omista. Ilmeisesti matkailualan koulutukseni ja muu työkokemukseni olivat kuitenkin riittävät, kun minut kerran tänne huolittiin. :) No, ei tässä työssä oikeastaan erä- tai vaellustaitoja ole tarvinnut. Hyvin olen täällä tähän asti pärjännyt omalla taustallani ja paljon on tullut opittua uutta ihan tekemällä.

Porotilalla, jossa työskentelen tarjotaan siis erilaisia poroihin liittyviä matkailupalveluita, kuten porotilavierailuita ja porosafareita eripituisilla reiteillä. Työnkuvaani kuuluu ennen asiakkaiden saapumista porojen ja rekien valmistelu safaria varten sekä kodan järjestäminen ja kahvien keittäminen. Kun sitten asiakkaat saapuvat, pääsen ohjaamaan porovaljakkoa, eli raitoa. Safarin jälkeen kahvitellaan ja kertoilen asiakkaille poroista ja porotilan elämästä. Lopuksi siivoan kodan, puran reet, laitan porot aitaukseen sekä ruokin ne. Työhön kuuluu siis monipuolisia hommia niin ulkona kuin sisälläkin, mikä on mielestäni erityisen hyvä juttu!

Asiakaspalvelun ja opastamisen lisäksi saan olla paljon tekemisissä porojen kanssa. Jokainen päivä on hieman erilainen riippuen esimerkiksi asiakkaiden määrästä, siitä millainen ryhmä on kyseessä, säästä tai vaikkapa porojen mielentilasta. Toisinaan ne tottelevat kuin unelma, useimmiten eivät. :D Aina täytyy siis osata varautua kaikkeen. Toisinaan ryhmä tulee myöhässä, toisinaan liian aikaisin. Joskus poro on sattunut sotkemaan köyden avulla itsensä sarvistaan tiukasti puuhun kiinni, tai pakkanen on jäädyttänyt köysien solmut niin jumiin ettei niitä meinaa saada auki, tai ehkä muutama poro on aukaissut väliaidan ja päässyt väärälle puolelle aitausta, ja ne pitää häätää takaisin isoon aitaukseen, jotta asiakkaat voivat ruokkia niitä vierailullaan. Niin, ja porojen ja niiden sarvien kanssa täytyy pitää silmät selässäkin. Onneksi on muutamia, jotka ovat pudottaneet sarvensa! ;)

Poroilun lisäksi täällä järjestetään silloin tällöin tilauksesta erilaisia juhlia ja ruokailuita. Nyt siis pikkujoulukauden ollessa kuumimmillaan kaikennäköisiä illanistujaisia on tiedossa, tälläkin viikolla kolmin kappalein. Ensimmäisellä työviikollani pääsin jo noin 50 hengen pikkujouluissa kokeilemaan tarjoilijantaitojani. Hyvin sekin onneksi meni, vaikka hiukan jännittikin, kun en ennen ole työkseni tarjoillut!

Töitä riittää lähinnä silloin kun on asiakkaitakin, eli joulun ja uuden vuoden tienoilla on kiireistä, samoin luultavasti hiihtolomien aikaan. Nyt on vielä ollut melko rauhallista, mutta toisaalta se tarkoittaa hyvin aikaa harjoitella uusia asioita, mikä on ihan kiva juttu näin alkuun. Eiköhän tämä siis tästä! Työni on mukavaa ja vaihtelevaa, joten uskon, että viihdyn täällä mainiosti huhtikuulle asti! :)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply