München on muutakin kuin Oktoberfest

Kohdeopas: München

Torvisoittajia Münchenissä

Baijeri tunnetaan ennen kaikkea olutkulttuuristaan, mutta sen pääkaupungissa Münchenissä riittää nähtävää muulloinkin kuin Oktoberfestien aikaan.

Kulttuuria ja suurkaupungin tuntua

Baijerin pääkaupunki München on Saksan kolmanneksi suurin kaupunki. 1,3 miljoonan asukkaan kaupungin juuret ulottuvat pitkälle historiaan, München täytti muutama vuosi sitten 850 vuotta.

Paikallisidentiteetti on täällä vahva. Baijerilaiset ovat ennen kaikkea baijerilaisia ja saksalaisia vasta toisena identiteettinään, jos sellaisenakaan. Baijerissa rakastetaan perinteitä, musiikkia, kulttuuria ja hauskanpitoa.

BMW Welt Münchenissä

Maailmankuulu Oktoberfest

Matkailijat tuntevat Münchenin parhaiten Oktoberfestistä, jokavuotisesta maailmankuulusta olutjuhlasta, jossa Schlagerit soivat ja olut virtaa. Oktoberfestin ensimmäisen tuopin täyttäminen ylittää vuosittain uutiskynnyksen ympäri maailmaa.

Oktoberfest onkin muuttunut yhä enemmän turistien tapahtumaksi. Silloin myös hotellit ovat täynnä ja lentohinnat katossa. Jos et aio osallistua olutjuhlille, ajoita matkasi muualle kuin syyskaudelle.

Jos haluat kokea samaa kansanjuhlan tuntua ilman tungosta ja saksalaisemmassa seurassa, suuntaa Müncheniin keväisten Frühlingsfestien aikaan. Sijainti on sama, mutta mittakaava pienempi – suomalaisen silmin aivan riittävä toki sekin.

Vilkas kulttuurikaupunki

Kulttuurimatkailijalle München on aarreaitta. Kaupungissa on 60 teatteria, 45 museota, 90 elokuvateatteria ja kolme sinfoniaorkesteria. Katseltavaa riittää siis vaikka useammaksi viikoksi ja etenkin taidemuseoissa Alte Pinakothekissa ja Neue Pinakothekissa on esillä monia taidehistorian merkkiteoksia.

Baijerin vapaavaltio perustettiin vuonna 1918. Vuonna 1949 Baijeri liitettiin virallisesti Saksan Liittotasavaltaan. Müncheniä pommitettiin pahoin toisen maailmansodan aikana, mutta silti kaupungissa on säilynyt paljon vanhaa komeaa arkkitehtuuria ja katumaisemat ovat vaikuttavia.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MÜNCHENISSÄ

Oktoberfest Münchenissä

Suorat lennot Suomesta

Lento Helsingistä Müncheniin kestää noin kaksi ja puoli tuntia. Suoria lentoja tarjoavat Finnair ja Lufthansa, vaihdollisia esimerkiksi Air Baltic ja Air Berlin.

Lentohinnat Helsingistä Müncheniin ja takaisin alkavat ajankohdasta riippuen noin 200 eurosta.

Hotellitarjonta on laaja

Hotellitarjonta on suositussa matkailukaupungissa hyvä. Tarjolla on kaikkea luksushotelleista hostellidormeihin.

Säästeliäs sijoittaa matkansa kiireisimmän sesongin ulkopuolelle. Myös messuviikoilla ja Oktoberfestien aikana hinnat nousevat merkittävästi.

Kävellen kaupungissa, autolla maaseudulle

Kaupungissa liikkumiseen et tarvitse omaa kulkuvälinettä, mutta jos Münchenissä on aikaa enemmän kuin muutama päivä, kannattaa ehdottomasti vuokrata auto ja kierrellä myös lähiseutuja.

Keskustaan tutustuminen onnistuu kätevästi jalkaisin tai U-Bahnalla, joka vie kaikkialle kaupungin alueella pitkälle iltaan saakka.

MÜNCHENIN NÄHTÄVYYDET

München

Kaupunki täynnä historiallisia nähtävyyksiä

Münchenin nähtävyyksistä tunnetuimpia ovat esimerkiksi Frauenkirche, Michaeliskirche ja vuoden 1972 olympialaisia varten rakennettu olympiapuisto stadioneineen.

Ensikertalaisen kannattaa varata ainakin yksi päivä pelkkään kaupungissa kuljeskeluun! Kahvilakulttuuri on Münchenissä voimissaan ja tunti-pari kuuluu mukavasti vain ohikulkijoita tarkkaillen.

München on BMW:n kotikaupunki

München voi hyvin. Se kuuluu koko Saksan vauraimpiin kaupunkeihin. Seudulla on paljon teollisuutta ja esimerkiksi BMW:n pääkonttori sijaitsee Münchenissä.

BMW-Welt on kaikkien autoista kiinnostuneiden must-kohde Münchenissä: moderni sukellus autoilun historiaan ja insinöörien ihmeisiin. BMW-Welt tarjoaa myös opastettuja kierroksia BMW:n tehtailla.

BMW-Weltin kanssa Samaan sarjaan kuuluu Deutsches Museum – todellinen miesten ihmemaa, ja monen tekniikasta kiinnostuneen naisenkin. Deutsches Museum on yksi koko maailman suurimmista tekniikkamuseoista.

Shoppailua kävelykaduilla

Piipahda Marienplatzilla haistelemassa vanhan Münchenin henkeä ja tutustumassa kaupungintaloon, shoppaile viehättävillä kävelykaduilla ja hae herkkuja Dallmayrilta – siinä ohjelma ostosmatkailijan kaupunkipäivälle Münchenissä.

Dallmayr oli aikanaan Baijerin kuninkaiden hovihankkija ja tuntee arvonsa edelleen. Dallmayr ei toki koollaan voi kilpailla Lontoon Harrodsin tai Berliinin KaDeWen kanssa, mutta se on täynnä aivan yhtä herkullista katseltavaa ja maisteltavaa.

München kuuluu hintatasoltaan Saksan kalleimpiin kaupunkeihin ja se näkyy keskustan ostoskaduillakin. Hakeudu siis hieman syrjään keskustan vilkkaimmilta alueilta jos etsit edullista shoppailtavaa.

Olutta, tietenkin

Perinteinen panimoala kukoistaa alueella edelleen. Baijerista löytyy yli puolet Saksan panimoista. Monet panimot järjestävät tutustumiskierroksia ja oluenmaisteluiltoja. Vaikkei aika riittäisikään kokonaiselle kierrokselle panimossa, piipahda ainakin tuopilla Hofbräuhausissa!

Jos liikut Baijerin maaseudulla, saatat törmätä erikoisiin viljelmiin, joissa humala kasvaa kiemurrellen pitkälle yli pään korkeudelle. Elinkeino on täällä tärkeä, panimoita on yhteensä 641 ja ne valmistavat yli neljäätuhatta eri olutmerkkiä.

Tuliaisten valitseminen saattaakin käydä vaikeaksi. Jos kysyt paikallisilta suositusta, saat takuuvarmasti vastaukseksi oman kylän panimon.

Tutki myös lähiseudun nähtävyydet

Prinsessalinnojen ystäville löytyy Münchenin liepeiltä useita hyviä retkikohteita.

Esimerkiksi Baijerin hallitsijoiden kesäasuntona toiminut kuuluisa Nymphenburgin linna on vain kuuden kilometrin päässä Münchenin keskustasta. Suosittu linnakohde on myös Prinsessa Ruususen linnan esikuvana toiminut Neuschwanstein. Sesonkiaikana kaukaa viisas suuntaa Neuschwansteiniin jo aikaisin aamulla.

Pienen ajomatkan päässä sijaitsee ehdottomasti visiitin arvoinen Dachaun keskitysleiri. Paikka on vaikuttava – retki Dachauhun ei todennäköisesti ole loman hauskin päivä, mutta varmasti yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: DZT

Päivitetty: 6.2.2015

Saksa: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia