Hyppää sisältöön

Viinimatkailua Uudessa-Seelannissa

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 10.07.2017
Uuden-Seelannin erityislaatuinen ilmasto ja vulkaaninen maaperä ovat luoneet pieneen maahan maailmanlaajuisesti kilpailukykyisen viiniteollisuuden.

Viinitarhoja koko maassa

Uuden-Seelannin viinien kansainvälinen voittokulku alkoi 80-luvun puolivälissä, kun Cloudy Bay -valkoviini saavutti laaja-alaista huomiota voittamalla kansainvälisen kilpailun. Voitto toimi katalyyttinä kymmenille uusille viinitiloille ja vahvisti maan viiniteollisuuden statusta. Nykyään viininvienti ulkomaille on suuri osa kansantuotetta. Vuosittain yli 130 miljoonaa litraa viiniä kulkee muihin maihin ja saman verran tuotetaan paikalliseen käyttöön.

Uudessa-Seelannissa matkaileva huomaa nopeasti, että viinitiloja tuntuu olevan jokaisella kylänraitilla pohjoissaaren kärjestä eteläsaaren vuorille. Jos tahdot nähdä kaiken, varaa aikaa useampi viikko samalla pääset nauttimaan maan upeista maisemista ja vieraanvaraisesta kulttuurista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suuri osa viinitiloista on keskittynyt rannikoille, missä lauha meri-ilmasto ja lämmin aurinko pidentävät kypsymisaikaa. Tämä luo viineille niiden omintakeisen ja vahvan maun.

Aucklandin seudun viinitilat

Aucklandin läheisyydessä viljellään ennen kaikkea Cabernet Sauvignon -, Merlot- ja Chardonnay–lajikkeita. Kaupunkiin ilmateitse saapuvan ei tarvitse pitkään etsiä viinitiloja, sillä vain muutaman kilometrin päässä lentokentästä on yksi maan tunnetuimmista viinitarhoista, Villa Maria. Täällä kannattaa tasoitella jetlagia viininmaistiaisilla rypäleköynnösten keskellä.

Yksi Aucklandin lähistön parhaista viinitilakohteista on puolen tunnin venematkan päässä sijaitseva tunnelmallinen Waiheken saari, jolla sijaitsee useita laadukkaita viinitiloja, kuten maailmankuulu Cabernet-lajikkeen Stoneridge tai yhtälailla laadukas Goldwater. Paras tapa Waiheken viinitiloihin tutustumiseen on osallistua koko päivän kestävälle saarikierrokselle, joka pitää sisällään ainakin viisi eri viinitilavierailua maistiaisineen.

Hieman ulommaksi kaupungista matkaava saapuu Aucklandin pohjoispuolella sijaitsevalle Matakanan alueelle, missä viininviljely on varsin oleellinen osa elinkeinoa ja viinitilat viimeisen päälle laitettuja. Esimerkiksi Ascension- ja Ransom-viinitilat ovat varsin tyylikkäitä kokonaisuuksia.

Itärannikon auringossa

Pohjoissaaren itäosa on koko maan aurinkoisin alue, eikä olekaan ihme, että moni viinitila on sijoittunut Hawke’s Bayn alueelle. Tämä on myös Uuden-Seelannin vanhin viininviljelyalue.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Art Deco -tyylisen Napierin kaupungin ja läheisen Hastingsin vierustaan on sijoittunut peräti 70 viinitilaa, joista noin neljäänkymmeneen pääsee tutustumaan ja maistelemaan vuosikertaviinejä. Alue on erityisen kaunis luontonsa puolesta ja monet tilat sijaitsevat maisemien kannalta ideaaleilla paikoilla.

Viinitilojen lukuisuuden vuoksi ehdottomasti helpoin tapa tutustua niihin on osallistua jollekin kymmenistä tarjolla olevista kiertoajeluista, joista osa on jopa useamman päivän mittaisia. Tällä tavalla seurueen ei tarvitse heittää kolikkoa kuskin paikasta.

Eteläsaaren viinielämyksiä

Uuden-Seelannin dominoivin viininviljelysalue on Marlborough, joka tunnetaan kansainvälisestikin omaperäisestä ja mausteisesta Sauvignon Blancistaan. Marlborough on myös maan suurin viininviljelyalue 65 viinitilan ja peräti 290 rypälekasvattajan voimin.

Sauvignon Blancin ohella Pinot Noir, Chardonnay, Riesling, Pinot Gris ja Gewurztraminer ovat alueella tuotettavia lajikkeita. Monet viinit valmistetaan perinteisillä metodeilla. Marlboroughn rypäleiden laadun salaisuutena ovat selkeät päivän ja yön väliset lämpötilavaihtelut.

Marlboroughssa järjestetään myös joka helmikuu Uuden-Seelannin tunnetuimmat viinifestivaalit, jotka tarjoavat tilaisuuden kokea myös paikallisia kulinaarielämyksiä.

Mitä etelämmäksi Uuden-Seelannin Eteläsaarella matkaa, sitä vuoristoisemmaksi ja karummaksi maisema muuttuu. Tästä huolimatta viinimatkailua voi jatkaa lähestulkoon saaren kärkeen asti, missä ovat samalla koko maailman eteläisimmät viinitilat. Esimerkiksi Queenstownin ja Wanakan viljelmät sijaitsevat eräällä Uuden-Seelannin upeimmista seuduista. Täällä kannattaa viettää päivä jos toinenkin maistellen alueen erikoisuuksia. Helpoiten alue tulee tutuksi vuokraamalla auton ja pysähtymällä bed & breakfast -majapaikkoihin matkan varrella.

Teksti: Daniel Stöckli
Kuva: Istockphoto

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkat Uuteen-Seelantiin Mainos

Haaveiletko Australiasta tai Uudesta-Seelannista? Suomalaiset asiantuntijat suunnittelevat unelmiesi matkan

Nämä suloiset pikkuasukkaat sulattavat sydämesi – katso video kaukaisilta saarilta

Paras viini lentokoneessa

Nauti laatuviineistä myös lennolla – lentoyhtiöt, joilla on kaikkein laadukkain viinivalikoima

Cookinsaaret

Cookinsaaret – upeita laguuneja maailman laidalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja