Inka Khanji
Miten lentokoneruoat valitaan?

Tämän takia et ikinä tule näkemään tiettyjä ruokia lentokoneessa – olisitko arvannut syyt?

Ammattilaiset kertovat, millä perusteilla lentokoneessa tarjoiltavat ateriat valitaan.

Lentokoneruokien kanssa pelataan varman päälle

Oletko joskus miettinyt, miksi lentokoneruokien kaava ei tunnu juuri muuttuvan? Resepteissä ei varsinaisesti revitellä, vaan vaihtoehdot ovat yleensä yksinkertaisia.

Matkustamohenkilökunta tarjoaa matkustajille yleensä kahta eri vaihtoehtoa, joilla ei ole fiinejä nimiä tai monimutkaisia ainesosia. Valittavana voi olla esimerkiksi kanapasta tai naudanlihaa riisillä. Erikoisruokavalioille on tarjolla omat versionsa.

Eksotiikalle ei ole lennolla sijaa, kertoo Cathay Pacific Catering Services -yhtiön kokki Jorg Kubisz uutissivusto CNN:lle. Tärkeintä on, että annokset miellyttävät massoja.

Erityisesti lentokoneen turistiluokassa on tärkeää, että matkustajat tunnistavat ateriat ja raaka-aineet. Lentokoneen kiireinen aikataulu ei sallisi erikoisten annosten selitystä jokaisella istuinrivillä.

– Emme halua kuulla matkustajien kysyvän mitä se on, sillä kysymykset pidentävät tarjoiluaikaa. Meidän on palveltava suurta määrää ihmisiä lyhyen ajan sisällä, sanoo Kubisz.

Toinen tärkeä kriteeri lentokoneessa tarjoiltaville aterioille on turvallisuus. Lennoilla ei tulla näkemään medium miinus -asteisia pihvejä tai raakaa kalaa, sillä ruokamyrkytysten riski on minimoitava.

– Meille kaikkien tärkeintä on ruoan turvallisuus. Koska tarjoilemme annoksia isoille massoille, emme voi ottaa minkäänlaisia riskejä. Voitte kuvitella, kuinka helposti lentoyhtiö saatetaan haastaa oikeuteen, sanoo lentokoneruokia valmistavan LSG Sky Chefs Asia Pacific -yhtiön johtaja Fritz Gross.

Viimeisimmät ruokatrendit tai mielipiteitä jakavat raaka-aineet eivät myöskään näy lentokoneessa, jossa tärkeintä on pelata varman päälle.

– Lentokone ei ole ravintola – emme voi mennä aamulla torille poimimaan tuoreet raaka-aineet päivän annoksia varten, sanoo Gross.

>> Lue myös: Joko tiedät, mikä ruoka maistuu hyvältä jopa lentokoneessa? 3 parasta – ja 3 pahinta

Lähde: CNN
Kuva: Inka Khanji

Päivitetty: 14.11.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (4 votes, average: 3,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Kyllä minä Japanin lennoillani sain ihan lentoyhtiöltä sushia jossa oli raakaa kalaa!

No, artikkelin lähde olikin CNN, ja jenkit ei tunnetusti syö rakaa kalaa. Itseasiassa amerikassa tarjoiltava sushi on yleensä vain kasviksista koostuvaa…

Toiseksikin, tuo juttu pitää paikkansa vain economy luokassa. Kyllä niinä valitettavan harvoina kertoina kun olen matkustanut busineksessä tai first classissa, niin valikoima on _paljon_ laajempi ja pihvitkin saa paremmilla yhtiöillä halutun kypsyisinä. Paremmat yhtiöt jopa mainostavat parempia matkustusluokkiaan ravintoloina ja menuja on suunnitelemassa jopa Michelin tähdillä varustettuja kokkeja.

On muuten sinänsä yllättävää että juuri paremmissa luokissa tuo yllä mainittu riskien välttely ei ole käytössä, sillä luulisi että juuri ne matkustajat ovat niitä jotka todennäköisemmin haastavat yhtiöitä oikeuteen.