Hyppää sisältöön

Tällainen on Ranskan ruokapääkaupunki: viisi herkullista vinkkiä Lyoniin

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 22.09.2015
Kulinaristin ykköskohde Ranskassa ei suinkaan ole Pariisi. Se on Rhône- ja Saône-jokien kauniisti halkoma Lyon, jossa pöytään tuodaan Beaujolais Nouveauta ja possunsorkkia. Lue Rantapallon vinkit kulinaarimatkalle Lyoniin!

1. Majoitu taktisesti oikealle alueelle

Lyon on suuri kaupunki, joten majapaikka on syytä valita oikein jos tahdot nauttia ravintolaelämästä sujuvasti ja ilman pitkiä siirtymiä julkisilla tai jalkaisin.

Tunnelmallisin valinta on vanhankaupungin seutu, josta löytyy paljon katseltavaa kävelyetäisyydellä. Vanhankaupungin tärkeimmät ravintolakadut keskittyvät Saint-Jean-Babtisten katedraalin lähistölle, joten pidä tämä maamerkki kiikarissa hotellikarttaa tutkiessasi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toinen hyvä seutu hotellivalinnalle on Part Dieun alue kaupungin modernimmalla puolella.

2. Maista rohkeasti outojakin paikallisuuksia

Lyonilainen perinneruoka on tuhtia ja täyteläistä. Kuten Ranskassa muutoinkin, myös täällä hyvä liha on arvossaan. Perusvalikoimaan paikallisissa ravintoloissa kuuluvat esimerkiksi andouillette eli sian tai naudan mahalaukusta tehty makkara, boudin noire -verimakkara, meetvurstimainen rosette lyonnaise, naudan poski sekä perinteinen siansorkka.

Siansorkka saattaa kuulostaa – ja ehkä näyttääkin – totuttua eksoottisemmalta, mutta maistettuasi ymmärrät, miksi se on päätynyt arvostetuksi herkuksi.

Maista myös paikallisia haukipullia, uppomunia viinikastikkeessa sekä täyteläisen pehmeää Saint Marcellin -juustoa.

Charcuterie lyonnaise -valikoima ei ole kasvissyöjän valinta.
Charcuterie lyonnaise -valikoima ei ole kasvissyöjän valinta.

3. Valitse oikeanlaiset ruokapaikat

Bouchon lyonnais tarkoittaa mutkatonta paikallisravintolaa, jossa tarjoillaan nimenomaan Lyonin omia herkkuja. Tämä on se ravintolatyyppi, johon ainakin ensikertalaisen kannattaa suunnata jos aikeissa on tutustua aitoon perinneruokaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lyonin modernimpi ravintolamaailma tarjoaa toki monia muitakin vaihtoehtoja. Bistro-tyyppisissä paikoissa tarjoillaan nykyaikaisempia ranskalaisherkkuja ja niiden konsepti on toisenlainen kuin bouchon-ravintoloiden.

Hintataso on Lyonin ruokapaikoissa on suomalaisin silmin yllättävänkin edullinen ja vaihtoehtoja monenlaisille budjeteille on helppo löytää.

Bouchon lyonnais
Lyonin perinteisissä bouchon lyonnais -ravintoloissa tarjoillaan tuhtia perinneruokaa.

Lyon ylpeilee kunnioitettavan pitkällä Michelin-ravintoloiden listalla. Niistä tunnetuin lienee huippukokki Paul Bocusen ravintola. Älä kuitenkaan sokaistu ja kuvittele, että vain terävin kärki kannattaisi kokea, vaan kokeile rohkeasti pienempiäkin ruokapaikkoja.

Maistele Lyonissa myös korttelileipomoiden herkkuja ja artesaanivalmistajien suklaita. Paul Bocusen nimeä kantava kauppahalli kannattaa myös lisätä kaupunkikierroksen ohjelmaan.

4. Viini ja ruoka kuuluvat yhteen

Ranskalaisesta ruokakulttuurista puhuttaessa viiniä ei voi ohittaa. Lyonissa viinien suhteen ollaan erityisen onnekkaita, sillä sekä sekä Côtes du Rhônen, Bourgognen että Beaujolaisin viinit ovat täällä aivan käden ulottuvilla.

Lyon, Ranska
Lyonin ravintolat levittäytyvät terasseille aina sään salliessa.

Lyonin vanhankaupungin tunnelma räjähtää marraskuussa, kun Beaujolais Nouveau -viinit tuodaan myyntiin kuun kolmantena torstaina. Beaujolais Nouveau kuuluu nauttia nuorena ja kunkin vuoden uusien viinien ensiesittely on merkkitapaus. Tämä on paikallisen viinivuoden kohokohta, joka saa seudun sekaisin ja sekä paikalliset että matkailijat suuntaamaan Lyonin kaduille juhlimaan.

Oman vierailusi ajankohdassa kannatta ottaa huomioon, että uutta viiniä juhlittaessa kaupunki on varsin täynnä. Jos tahdot mukaan Beaujolais-humuun, varaa majoituksesi hyvissä ajoin. Jos tahdot nauttia Lyonista mieluummin rauhallisemmissa merkeissä, valitse jokin toinen ajankohta kuin marraskuun loppu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Vietä päivä tai pari myös maaseudulla

Vierailu ympäröivillä viinialueilla kannattaa ehdottomasti sisällyttää osaksi makumatkailijan lomaohjelmaa. Lähistön maaseutu tuottaa kaiken sen, millä Lyonissa herkutellaan.

Jokaisella kylällä on omat erikoisuutensa: yksi tuottaa juustoa, toinen hunajaa, kolmas kinkkua tai makkaraa. Ja itsestäänselvästi kukin kylä tuottaa tietenkin omat viininsä. Lyon on ympärivuotinen matkakohde, mutta syksyn sadonkorjuukaudella seutu on tunnelmallisimmillaan.

Beaujolais
Beaujolaisin alueen viinitiloilla on helppo vierailla Lyonista käsin.

Sekä Côtes du Rhônen, Bourgognen että Beaujolaisin viinialueet sijaitsevat Lyonin lähellä. Niissä kiertely onnistuu helpoimmin jos käytössä on vuokra-auto, mutta moneen kylään on myös melko vaivatonta päästä junalla.

Hyvä paikka aloittaa paikallisiin viineihin tutustuminen on esimerkisi Hameau Duboeufin tila Romanèche-Thorinsin kylässä, joka kuuluu Beaujolaisin viinialueeseen. Täällä teemaan perehdyttää laadukas museo ja lisäksi erikseen kävijöitä varten suunniteltu viinipuutarha. Hameau Duboeuf sijaitsee rautatieaseman kupeessa, joten vierailu on mahdollista toteuttaa myös julkisilla liikkuen.

Riikka Krenn

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Pariisi, Ranska

Pariisin parhaat nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka saavat rakastumaan kaupunkiin

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Slummista nähtävyydeksi – tältä näyttää suositusta lautapelistäkin tuttu ranskalainen Carcassonnen linnakaupunki

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja