Tällainen on Ranskan ruokapääkaupunki: viisi herkullista vinkkiä Lyoniin
1. Majoitu taktisesti oikealle alueelle
Lyon on suuri kaupunki, joten majapaikka on syytä valita oikein jos tahdot nauttia ravintolaelämästä sujuvasti ja ilman pitkiä siirtymiä julkisilla tai jalkaisin.
Tunnelmallisin valinta on vanhankaupungin seutu, josta löytyy paljon katseltavaa kävelyetäisyydellä. Vanhankaupungin tärkeimmät ravintolakadut keskittyvät Saint-Jean-Babtisten katedraalin lähistölle, joten pidä tämä maamerkki kiikarissa hotellikarttaa tutkiessasi.
Toinen hyvä seutu hotellivalinnalle on Part Dieun alue kaupungin modernimmalla puolella.
2. Maista rohkeasti outojakin paikallisuuksia
Lyonilainen perinneruoka on tuhtia ja täyteläistä. Kuten Ranskassa muutoinkin, myös täällä hyvä liha on arvossaan. Perusvalikoimaan paikallisissa ravintoloissa kuuluvat esimerkiksi andouillette eli sian tai naudan mahalaukusta tehty makkara, boudin noire -verimakkara, meetvurstimainen rosette lyonnaise, naudan poski sekä perinteinen siansorkka.
Siansorkka saattaa kuulostaa – ja ehkä näyttääkin – totuttua eksoottisemmalta, mutta maistettuasi ymmärrät, miksi se on päätynyt arvostetuksi herkuksi.
Maista myös paikallisia haukipullia, uppomunia viinikastikkeessa sekä täyteläisen pehmeää Saint Marcellin -juustoa.
3. Valitse oikeanlaiset ruokapaikat
Bouchon lyonnais tarkoittaa mutkatonta paikallisravintolaa, jossa tarjoillaan nimenomaan Lyonin omia herkkuja. Tämä on se ravintolatyyppi, johon ainakin ensikertalaisen kannattaa suunnata jos aikeissa on tutustua aitoon perinneruokaan.
Lyonin modernimpi ravintolamaailma tarjoaa toki monia muitakin vaihtoehtoja. Bistro-tyyppisissä paikoissa tarjoillaan nykyaikaisempia ranskalaisherkkuja ja niiden konsepti on toisenlainen kuin bouchon-ravintoloiden.
Hintataso on Lyonin ruokapaikoissa on suomalaisin silmin yllättävänkin edullinen ja vaihtoehtoja monenlaisille budjeteille on helppo löytää.
Lyon ylpeilee kunnioitettavan pitkällä Michelin-ravintoloiden listalla. Niistä tunnetuin lienee huippukokki Paul Bocusen ravintola. Älä kuitenkaan sokaistu ja kuvittele, että vain terävin kärki kannattaisi kokea, vaan kokeile rohkeasti pienempiäkin ruokapaikkoja.
Maistele Lyonissa myös korttelileipomoiden herkkuja ja artesaanivalmistajien suklaita. Paul Bocusen nimeä kantava kauppahalli kannattaa myös lisätä kaupunkikierroksen ohjelmaan.
4. Viini ja ruoka kuuluvat yhteen
Ranskalaisesta ruokakulttuurista puhuttaessa viiniä ei voi ohittaa. Lyonissa viinien suhteen ollaan erityisen onnekkaita, sillä sekä sekä Côtes du Rhônen, Bourgognen että Beaujolaisin viinit ovat täällä aivan käden ulottuvilla.
Lyonin vanhankaupungin tunnelma räjähtää marraskuussa, kun Beaujolais Nouveau -viinit tuodaan myyntiin kuun kolmantena torstaina. Beaujolais Nouveau kuuluu nauttia nuorena ja kunkin vuoden uusien viinien ensiesittely on merkkitapaus. Tämä on paikallisen viinivuoden kohokohta, joka saa seudun sekaisin ja sekä paikalliset että matkailijat suuntaamaan Lyonin kaduille juhlimaan.
Oman vierailusi ajankohdassa kannatta ottaa huomioon, että uutta viiniä juhlittaessa kaupunki on varsin täynnä. Jos tahdot mukaan Beaujolais-humuun, varaa majoituksesi hyvissä ajoin. Jos tahdot nauttia Lyonista mieluummin rauhallisemmissa merkeissä, valitse jokin toinen ajankohta kuin marraskuun loppu.
5. Vietä päivä tai pari myös maaseudulla
Vierailu ympäröivillä viinialueilla kannattaa ehdottomasti sisällyttää osaksi makumatkailijan lomaohjelmaa. Lähistön maaseutu tuottaa kaiken sen, millä Lyonissa herkutellaan.
Jokaisella kylällä on omat erikoisuutensa: yksi tuottaa juustoa, toinen hunajaa, kolmas kinkkua tai makkaraa. Ja itsestäänselvästi kukin kylä tuottaa tietenkin omat viininsä. Lyon on ympärivuotinen matkakohde, mutta syksyn sadonkorjuukaudella seutu on tunnelmallisimmillaan.
Sekä Côtes du Rhônen, Bourgognen että Beaujolaisin viinialueet sijaitsevat Lyonin lähellä. Niissä kiertely onnistuu helpoimmin jos käytössä on vuokra-auto, mutta moneen kylään on myös melko vaivatonta päästä junalla.
Hyvä paikka aloittaa paikallisiin viineihin tutustuminen on esimerkisi Hameau Duboeufin tila Romanèche-Thorinsin kylässä, joka kuuluu Beaujolaisin viinialueeseen. Täällä teemaan perehdyttää laadukas museo ja lisäksi erikseen kävijöitä varten suunniteltu viinipuutarha. Hameau Duboeuf sijaitsee rautatieaseman kupeessa, joten vierailu on mahdollista toteuttaa myös julkisilla liikkuen.
Riikka Krenn