Visit Helsinki
Helsinki

Oletko jo maistanut Helsingin klassikkoannoksia? Kymmenen legendaarista herkkua

Helsinki on täynnä ihania makuja. Testaa nämä klassikkoannokset ja tiedät mistä kaupungilla puhutaan.

1. Café Esplanadin korvapuustit

Café Esplanad sijaitsee yhdellä Helsingin parhaista paikoista Pohjois-Esplanadilla. Café Esplanad tunnetaan ennen kaikkea mehevistä ja valtavista korvapuusteistaan. Korvapuustien maine on kiirinyt, ja kahvila onkin usein tupaten täynnä turisteja ja paikallisia – varaudu siis jonottamaan.

Kesällä kannattaa valita pöytä terassilta, jossa pääsee hyvin katselemaan pääkaupungin vilinää. Paikka on myös oivallinen julkkisten bongailuun. Tilaa jättiläispuusti ja nauti yksin tai jaa rakkaan kanssa – pullan maine on ansaittu.

Café Esplanad

2. Jaskan grillin annokset

Aliisa Karhumäki on pyörittänyt Etu-Töölössä Dagmarinkadulla legendaarista Jaskan grilliä jo lähemmäs 30 vuotta. Grillikioski sijaitsee eduskuntatalon takana, ja myös annokset on nimetty tunnettujen poliitikkojen mukaan.

Jaskan grilliltä voi siis päivin öin napata matkaansa esimerkiksi Lipposen leivän tai Kaikkosen kuuman koiran. Grillin filosofiaan kuuluu, että enemmän on enemmän, ja tämä näkyy myös lisukevalikoimassa. Jaskan grillin klassikko onkin mikä tahansa annos, kunhan sen tilaa kaikilla mausteilla.

3. Kauppatorin muikut

Helsingin Kauppatorin tunnelma ja merellinen miljöö saavat evään kuin evään maistumaan herkulliselta. Erityisesti Kauppatorilla kannattaa kuitenkin ostaa annos muikkuja. Rapeat pikkukalat majoneesin kanssa ovat huippusuosittuja kesäisin.

Valitettavasti muikkujen herkullisuudesta ovat samaa mieltä myös Kauppatorilla päivystävät lokit. Varjele siis annostasi tai popsi se vikkelästi parempiin suihin, sillä siivekkäät iskevät nopeasti ja röyhkeästi.

Elite kuuluu Helsingin klassikkoravintoloihin.
VisitHelsinki / Royal Ravintolat
Ravintola Elite tunnetaan Tauno Palon pihvistään.

4. Eliten Tauno Palon pihvi

Historiallinen ravintola Elite ei ole lähtenyt trendien matkaan, vaan luottaa yhtä valkoisine pöytäliinoineen perinteiseen ja hillittyyn tyyliin. Perihelsinkiläinen ravintola on tunnettu ruokansa lisäksi myös kuuluisista vieraistaan, joihin on kuulunut sellaisia nimiä kuin Tauno Palo ja Mika Waltari.

Tauno Palon mukaan on myös nimetty ravintolan tunnetuin annos, Tauno Palon pihvi. Kermainen sipulipihvi kelpasi aikoinaan elokuvatähdelle, ja maistuu yhä kymmeniä vuosia myöhemmin ravintolan asiakkaille.

Elite

5. Helsingin jäätelötehtaan jäätelö

Helsingin makeiden herkkujen klassikoihin kuuluu ehdottomasti tuhti annos Helsingin jäätelötehtaan jäätelöä. Liki satavuotias jäätelötehdas on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva jäätelötehdas.

Jo kolmannessa sukupolvessa toimivan perheyrityksen tehdas sijaitsee Espoossa, mutta töttöröitä ja palloja voi ostaa neljästä kioskista Helsingistä. Kolme kioskeista sijaitsee Kaivopuistossa ja yksi Taivallahdessa.

Helsingin jäätelötehdas tunnetaan paitsi herkullisista, myös kaupungin suurimmista jäätelöpalloista. Huhut kertovat, että isoin pallo pyöräytetään Taivallahden kioskilla.

Helsingin jäätelötehdas

6. Juttutuvan pizza

Siltasaaren graniittilinnassa sijaitseva Juttutupa tunnetaan kaupunkilaisten kohtauspaikkana, josta löytää takuulla herkullisen pizzan. Tuvan rennossa tunnelmassa iltaa istuu pidemmänkin kaavan kautta, eikä nälästä tarvitse huolehtia.

Rapeapohjaiset pizzat ovat paikan bravuuri – kokeile esimerkiksi paikan nimikkopizzaa, joka saa makunsa kananpojasta, aurajuustosta, ananaksesta, maustekurkusta sekä pekonista.

Lisäsäväyksen vuonna 1884 avattu ravintola saa historiastaan, sillä itse V. I. Leninin kerrotaan punoneen vallankumoussuunnitelmiaan Juttutuvan pöydässä.

Juttutupa

Kakkubuffetilla on liki legendaarinen maine.
VisitHelsinki / Jussi Hellsten
Kakkugallerian kakkubuffet taltuttaa pahimmankin makeanhimon.

7. Kakkugallerian kakkubuffet

Jokainen herkkusuinen helsinkiläinen on vähintäänkin kuullut puhuttavan Kakkugallerian kakkubuffetista. Huhut pitävät paikkansa: kakkubuffetilla pääsee herkuttelemaan Fredrikinkadun ja Itiksen Kakkugallerioissa reilun kympin hintaan.

Gallerian valikoima on huima ja vaatii melkoista vatsalaukkua, mikäli haaveena on maistaa jokaista kakkua. Ota haaste vastaan ja vietä sokerinen iltapäivä Kakkugalleriassa.

Kakkugalleria

8. Amigon lankkupihvi

Espanjalaistyylinen ravintola Amigo Punavuoressa lienee yksi Helsingin ensimmäisiä etnistyyppisiä ravintoloita. 70-luvun alussa avattu ravintola on myös kaupungin ensimmäisiä ja tunnetuimpia pihvipaikkoja.

Amigossa kannattaa siis luottaa herkulliseen lankkupihviin, joka on pysynyt listalla vuosikymmenestä toiseen. Ravintolan sisustus on pitkälti alkuperäinen, joten pihvillä saa herkutella 70-lukulaisessa miljöössä.

Amigo

9. Salven silakat

Hietalahden rannassa sijaitsee yksi kaupungin omaperäisimmistä ravintoloista. Salven merihenkinen sisustus, ronskit ja herkulliset annokset sekä pitkä historia ovat tehneet ravintolasta yhden kaupunkilaisten suosikeista.

Erityisesti Salve tunnetaan silakoistaan, jotka tarjotaan kermaisen perunamuusin kanssa. Salven annoksissa ei ole pihistelty, vaan nälkä lähtee takuulla raavaimmailtakin merimieheltä. Harri Holkerilla oli kuulemma pääministeriaikoinaan tapana poiketa lenkillään Salven silakoilla.

Myös paikan pyttipannu on ansainnut pienimuotoisen kulttimaineen.

Salve

10. Cellan lihapullat

Kotoisa seurustelu- ja ruokailuravintola Cella on toiminut Kalliossa jo vuodesta 1969. Cellassa on montakin klassikkoannosta ja tarjolla on esimerkiksi blinejä ympäri vuoden. Klassisin kaikista on kuitenkin Cellan lihapullat, jotka ovat muhkean kokoiset ja mehevän makuiset. Lihapullat tarjoillaan perunamuusin kanssa, mutta myös Cellan aurajuustoperunat ovat kokeilemisen arvoiset.

Elite

>> Lue lisää vinkkejä Helsinkiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Visit Helsinki / Lauri Rotko, Royal Ravintolat, Jussi Hellsten

Päivitetty: 10.11.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (10 votes, average: 3,70 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

10 kommenttia

Ensinnäkin, Amigo EI sijaitse Punavuoressa, vaan Ullanlinnassa.

Toiseksi,toimittaja lienee liian nuori ymmärtääkseen jotain todellisista klassikoista? Jutun listasta olisi hyvin voinut vaihtaa pois muutaman mättöanoksen ja laittaa tilalle näitä:

Lehtovaaran *Coeur de fileen*

Kolmen Kruunun *Oskarinleivän*

Sea Horsen *Pariloidun maksan*
ja

Kosmoksen *Kateenkorvan*

Melkein kaikki nautittu. Niistä enää Jäätelötehtaan jätskit säilyttäneet vetovoimansa. Ruokapuolella tullut parempia vaihtoehtoja runsaasti. Valitettavsn harva ravintola pystyy tekemään tasaista laatua ja erinomaista makua. Annosten ulkonäkö on parantunut 20 vuodessa tasatahtiin, mutta maku mennyt jopa takapakkia.

Hyvä lista, mutta kauppatorilla kannattaa olla todella tarkkana, mistä muikkunsa ostaa. Viimeksi oli pieni annos, mauttomat muikut ja hintaa kuitenkin se kymppi. Sitä ennen annos taas pursusi yli pahvikipostaan ja ihan huikean hyviä. Tämä on näemmä hyvin kioskikohtaista, minkälaista saa.

Nyt faktat kuntoon Amigon sijainnista…

Hyvä lista. Voisi vielä lisätä;

– Savoyn vorschmack mikä on tehty Mannerheimin resepetin mukaan. Savoy on muutenkin historiallinen ravintola.

– Lihis kauppatorilla on äärimmäisen kliffa kokemus ja vanha perinne stadissa.

– Sikala eli Sea Horsen lehtipihvi kermaperunoitten kera on aika perinne juttu, varainkin etelä-helsinkiläisten keskuudessa.

Uskon että toimittaja on Espoolainen, eli silmissäni kaupunkipakolainen. Mahtaako pitää paikkaansa?

Aika hyvä lista kerrankin. Vanhana stadilaisena antaisin hyvän arvosanan. Ekbergin ja kesän lippakioskit (Skatta) olisi vielä voinut lisätä listaan