Flickr / E. Krall
Miksi vieras kieli sujuu paremmin parin drinkin jälkeen?

Oletko huomannut saman lomalla? Tämän takia vieras kieli alkaa sujua parin drinkin jälkeen

Tämän kostean tutkimuksen moni matkailija on saattanut itsekin tehdä lomamatkalla.

Miten alkoholi vaikuttaa kielitaitoon?

Oletko sinäkin joskus lomamatkalla todennut puhuvasi vierasta kieltä paremmin parin drinkin jälkeen? Et ole ainoa. Sattumaa ei liene sekään, että monet turistit osaavat tilata oluen virheettömästi kielellä, jota eivät muuten juuri puhu.

Nyt asialle on löydetty myös tieteellisiä todisteita. Liverpoolin ja Maastrichtin yliopistojen sekä Lontoon King’s Collegen suorittaman tutkimuksen mukaan pieni määrä alkoholia saattaa vaikuttaa positiivisesti vieraan kielen puhumiseen ja ääntämiseen.

Tutkijoiden näkökulmasta alkoholin voisi helposti kuvitella heikentävän kielitaitoa – häiritseehän se esimerkiksi muistia ja keskittymiskykyä. Vierasta kieltä puhuttaessa se tuntui kuitenkin auttavan tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Miksi alkoholi sitten avaa kielenkannat myös vieraalla kielellä? Syy on selvä: alkoholi lisää itseluottamusta ja vähentää hermoilua sosiaalisissa tilanteissa. Tästä monella matkailijalla saattaa olla omakohtaista kokemusta.

Yliopistojen tutkimukseen osallistui 50 Maastrichtin yliopiston saksalaista opiskelijaa, jotka olivat hiljattain opetelleet hollannin kieltä.

Osalle opiskelijoista tarjottiin vähäisiä määriä alkoholia, kun taas osa nautti alkoholittomia juomia. Tämän jälkeen hollantia äidinkielenään puhuvat asiantuntijat arvioivat osallistujien kielitaitoa tietämättä, ketkä heistä olivat nauttineet alkoholipitoisia juomia.

Tulokset olivat yllättävät. Alkoholia nauttineet kokelaat selvisivät testistä paremmin – erityisesti kielen oikeaoppisen ääntämisen osalta.

Tutkijat korostavat, että positiiviset vaikutukset syntyivät nimenomaan vähäisestä määrästä alkoholia. Tutkimukseen osallistuneet henkilöt joivat vajaan tuopillisen olutta, mutta suuremmista määristä puhuttaessa olisivat tulokset voineet olla päinvastaiset.

Tutkimusryhmän mukaan aihe ja siitä toistaiseksi saadut tulokset kaipaavat vielä runsaasti työtä ja vertailua.

Lähde: Daily Mirror
Kuva: Flickr / E. Krall

Päivitetty: 27.10.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia