Neljän maanosan aamupalat

Tällaisia ovat aamiaiset neljässä maanosassa – katso mitä lomakohteessasi syödään

Lomalla käydään hotellin aamiaisbuffetin kimppuun tai kokeillaan paikallisia erikoisuuksia. Mitä voi odottaa lautaselleen eri puolilla maailmaa?

New York, Yhdysvallat

Suurkaupungissa nautitaan tuhdista aamiaisesta, joten useat kuppilat tarjoilevat brunssia. Tyypillisesti amerikkalainen tilaa hash browns -perunoita ja paistettua kanamunaa. Lautaselle lusikoidaan myös pekonia, makkaroita tai paistettua kinkkua.

Makean ystävä nauttii pannukakkupinosta ja kaataa päälle jokaisesta pöydästä vakiovarusteena löytyvää vaahterasiirappia. Kahvinjuojien iloksi tarjoilija käy täyttämässä kupin tasaisin väliajoin ilman lisämaksua.

Toinen tyypillinen tapa aloittaa päivä on nauttia bagel, jonka väliin sipaistaan runsaasti tuorejuustoa. Paksuja rinkilöitä voi ostaa niille omistautuneista putiikeista ja kahviloista – erityisen suosittuja ne ovat juuri New Yorkissa. Bagelia voi muunnella lähes loputtomasti, sillä erilaisia laatuja on rusinabagelistä moniviljaan ja siemenbageliin. Tuorejuustoja on myös maustettuina ja niiden lisäksi aamiaisherkun väliin voi pyytää lohta, lihaa tai kasviksia.

Havanna, Kuuba

Lähellä päiväntasaajaa nautitaan aamiaiseksi luonnonantimia. Karibialla Kuuban auringon alla kypsyy eksoottisia hedelmiä, joille kaikille ei edes ole suomalaista nimeä. Yksi kuubalaisten rakastetuimmista hedelmistä on avokadon tapaan rasvainen, mutta herkullinen mamey. Näillä leveyspiireillä tuoreet hedelmät maistuvat aivan erilaisilta kuin suomalaisesta marketista ostettuna.

Majapaikan omistajalta voi tilata aamiaisen, jolloin lautaselle pinotaan mameyta, sitrushedelmiä, banaania, papaijaa ja ananasta. Hedelmien jälkeen on tarjolla pieni munakas tai jogurttia hillolla. Kuubalainen kahvi on käsite. Café con leche on pehmeä maitokahvi, jota ei kitata litratolkulla, vaan nautitaan aamulla kuppi tai pari.

Kanton, Kiina

Kantonissa järjestetään useita kansainvälisiä messuja, jotka vetävät länsimaalaisia liikemiehiä. Siksi hotelleissa on tarjolla laaja valikoima sekä kiinalaisia aamiaisruokia että länsimaalaisia murkinoita. Rohkean kannattaa kokeilla aasialaista aamiaista.

Länsimaalainen ei välttämättä erota kiinalaista aamiaista muista aterioista. Lautaselleen voi aamuvarhaisella noukkia tofua, höyrytettyjä kanamunia ja riisivelliä. Muita tyypillisiä ruokia ovat paistetut riisinuudelit, kevätrullat sekä dim sumit eli pienet taikinanyytit erilaisilla täytteillä. Aamulla kuitenkin syödään kevyemmin kuin myöhemmin päivällä, ja tarjolla on enemmän kylmiä ruokalajeja.

Pariisi, Ranska

Kulinaristeina tunnetut ranskalaiset aloittavat päivänsä kevyesti ja pienemmin antimin kuin vaikkapa amerikkalaiset. Kahvin ja pienen leivonnaisen yhdistelmän saa mistä tahansa kahvilasta. Leivonnainen on yleensä rapeakuorinen croissant, johon levitetään hilloa pienestä purkista.

Myös voitaikinasta tehty suklaaleipä eli pain au chocolat ja rusinaleivonnainen eli pain aux raisins ovat suosittuja aamiaisella.

Ranskalainen aamukahvi on mielellään iso maitokahvi, café au lait, jota harvemmin juodaan enää iltapäivällä. Silloin tarjoillaan espressoa. Kahvin ja leivonnaisen kanssa nautitaan vielä pieni lasillinen tuorepuristettua appelsiinimehua.

Teksti: Anna Lehto
Kuva: iStockphoto

Päivitetty: 3.11.2016

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (13 votes, average: 4.46 out of 5)

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia

Hyi kun epäterveellistä! :D Kyllä suomalaisessa hotellissa tarjoiltu kaurapuuro ja marjakimara on parasta millä jaksaa päivän seikkailla! Pariisissa joka aamu croissanttia pakolla syöneenä voi sanoa että se ei pidä nälkää, aiheuttaa vaan hiilariähkyn, ihan kuin perunat ja kananmunat paahtoleivälläkin. Thaimaassa voin sanoa syöneeni parhaimmat aamupalat. :) Noh, kukin tavallaan! tosi mielenkiintoista että näitäkin ajatellaan!

Lähi-idässä on mielenkiintoista miten runsaasta buffetaamiaisestakin puuttuu pekonit ja makkarat – tai jos niitä on, niin ne ovat erilaisia, kun sianlihaa ei käytetä. Tai jos sianlihaa kuitenkin on tarjolla, niin se on merkitty isolla varoituskyltillä!

Tuo kuubalainen aamupala vaikuttaa parhaalta. Tuoreita hedelmiä, joista saa vitamiineja ja hivenaineita ja siihen vielä kenties munakas sekä jogurttia ja kahvia. Aamuaurinko paistelee ja lämmin tuuli puhaltaa. Kyllä tuollaiseen voisi vaikka tottua:)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *