Näihin hedelmämokiin on helppo narahtaa Thaimaassa – lue vinkit ja vältä virheet
1. Värjätyt hedelmät houkuttelevat ostamaan
Värikäs lautanen on terveellisen ruokavalion perusta, ja Thaimaan-lomalla on helppo herkutella kevyesti, kiitos monipuolisen trooppisten hedelmien valikoiman. Toreilla ja katukojuissa myytävät värikkäät hedelmät vetävät puoleensa, ja kovan menekin vuoksi myyjien välinen kilpailu on kovaa. Asiakkaista kilpaillaan paitsi hinnoilla myös tuotteilla.
Harva valitsee valjun värisen hedelmän, jos viereisessä kojussa myydään syvän värisiä, lähes täydellisiä hedelmiä. Tämä on saanut jotkut myyjät värjäämään hedelmiään keinotekoisesti asiakkaiden houkuttelemiseksi. Tämä tapa kauhistuttaa matkailijoita, mutta on joillekin paikallisille neutraali asia: kaikki eivät halua nauttia hedelmiään mahdollisimman luonnollisina.
Huijaus on helppo välttää tarkastelemalla hedelmiä ja valitsemalla mahdollisimman luonnollisen näköinen vaihtoehto. Jos ananas tai mango on väritykseltään hieman valju, voit luottaa siihen, että katumyyjän tuotteisiin ei ole lisätty väriaineita.
2. Muista hotelleissa kielletyt hedelmät
Aasian lomakohteissa kerrotut tarinat pahamaineisesti durian-hedelmästä pitävät paikkansa: hedelmä haisee usein järkyttävän pahalta, mistä syystä se on kielletty monissa paikoissa. Esimerkiksi hotellihuoneen roskakorissa käyvä durian saa nopeasti kerroksen ja pahimmillaan koko hotellin lemuamaan. Sen vuoksi hotelleissa suhtaudutaan durian-kieltoon todellisella vakavuudella, ja seurauksena voi olla esimerkiksi tuntuva sakko.
Durianin lisäksi hotelleihin kielletään tuomasta myös mangostania, mutta tähän kieltoon ei suhtauduta samanlaisella vakavuudella kuin durianiin liittyvään kieltoon. Syy mangostanin kieltämiseen ei suinkaan ole hedelmän haju vaan kuorista irtoava vahva purppurainen väri, joka likaa hotellin lakanat ja pyyhkeet hetkessä.
Eksoottiset hedelmät kannattaakin nauttia Aasian-lomalla turvallisesti hotellihuoneen ulkopuolella.
3. Vältä durianin ja alkoholin yhdistelmää
Durianin maistaminen kiehtoo, sillä hedelmästä liikkuu monenlaisia tarinoita: toiset ovat järkyttyneet mausta ikihyviksi, jotkut taas ihastuvat durianiin kertarysäyksellä.
Jos haluat maistaa duriania, suuntaa esimerkiksi Bangkokissa sijaitsevalla Or Tor Kor -torille, missä hedelmien laatu on korkea. Katukaupustelijat myyvät yleensä liiaksi kypsyneitä hedelmiä, mistä syystä haju ja maku ovat kaukana herkullisesta.
Durian on rikin luontainen lähde, mistä syystä hedelmän syöminen lämmittää kehoa. Paikalliset eivät suosittele duriania nautittavan samaan aikaan alkoholin kanssa juurikin kehoa lämmittävän vaikutuksen vuoksi. Thaimaalaisilla on tapana syödä durianin jälkipalaksi kehon lämpötilan tasapainottamiseksi mangostani.
>> Lue lisää vinkkejä Thaimaahan Rantapallon kohdeoppaasta!
Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää