Matkailija, tiedä mitä syöt – vietnamilaisen keittiön ABC
Maistele rohkeasti paikallisia makuja
Vietnamilaisessa ruoassa käytetään runsaasti tuoreita yrttejä, hedelmiä ja vihanneksia. Salaatit ja erilaiset vihreät lehdet ovat olennainen osa monia paikallisia ruokia. Ateria nautitaan mieluusti tuoreena ja monia muita aasialaisia keittiöitä miedommin maustettuna.
Tulisiakin vaihtoehtoja toki löytyy, mutta vietnamilaiselle ruoalle ominaista on, että raaka-aineiden annetaan päästä oikeuksiinsa ja kaikkea ei tarvitse marinoida mausteliemissä. Pöytään laitetaan mieluummin kulhollinen tuoreita yrttejä, jotta ruokailijat voivat itse maustaa oman ateriansa haluamallaan tavalla.
Vietnamia pitkään siirtomaavaltana hallinnut Ranska on jättänyt omat mausteensa täkäläiseen keittiöön. Vaikutteita on tietenkin tullut myös naapurimaista ja myöhemmin amerikkalaisilta – kaikkien näiden yhdistelmä tuottaa Vietnamille tyypilliset maut.
Vietnamissa kaikki ruoka syödään yleensä puikoilla. Myös lusikkaa, veistä ja haarukkaa käytetään toisinaan. Turisteille ne saatetaan tarjota automaattisesti.
Maistele ennakkoluuloitta ja älä pelkää katukeittiöitä. Niiden ruokaa ei yleensä tarvitse Vietnamissa varoa, sillä ruoka valmistetaan paikan päällä nopealla tahdilla, jolloin vatsataudin aiheuttajia ei pääse helposti muodostumaan. Juomiin laitettavia jäitä sen sijaan kannattaa välttää aina jos et ole varma, että ne tulevat pullovedestä. Ostopaikasta riippuen myös hedelmien osalta on fiksua varmistaa, että ne on pesty puhtaalla vedellä.
Tässä vietnamilaisen keittiön ABC avuksi ruokavalintoihin lomallasi!
Banh mih
Banh mih -patongeissa maistuvat ranskalaiset vaikutteet. Tuore patonki täytetään kasviksilla, lihalla ja usein myös tulisella korianterilla ja chilillä. Erinomainen eväsruoka tai välipala niihin hetkiin, jolloin lämmin ruoka ei maistu, mutta pieni purtava on kuitenkin tarpeen.
Bia hoi
Bia hoi on kevyttä lager-tyyppistä olutta, joka kaupataan tuoreena suoraan käymisastiastaan. Tämän tšekkiläisten mukana maahan rantautuneen oluen erikoisuus on se, että bia hoi ei säily yhtä päivää pidempään ja se on myytävä ja juotava heti.
Coa lau
Historiallisen Hoi Anin kaupungin erikoisuus, japanilaiseen soba-perinteeseen pohjautuva riisinuudelikeitto. Tarjotaan sianlihaviipaleiden, limemehun ja soijakastikkeen kanssa.
Dalatin kahvi
Kahvi kuuluu Vietnamin tärkempiin vientituotteisiin. Dalatin ylängon kahvinviljelyalueet tuottavat herkullista suodatinkahvia, joka maistuu kansainvälisestikin. Paikalliset nauttivat kahvinsa suoraan kuppiin suodatettuna makean maidon kanssa.
Kevätrullat
Kevätrullat ovat taikinaan käärittyjä kiinalaisten kevätrullien kaltaisia makupaloja, joissa on sisällä lihaa, katkarapuja, sieniä tai kasviksia.
Kesärullat
Kesärullat puolestaan ovat kevätversioita hieman suurempia rullia, jotka kääritään taikinan sijasta läpinäkyvään riisipaperiin. Täytteenä on salaattia, vihanneksia, yrttejä ja lihaa tai rapua. Rullat kastetaan mausteiseen dippiin. Vuodenaikoja käytetään eri rullien nimissä välillä ristikkäin tai sekaisin, ja myös näitä riisipaperirullia saatetaan nimittää kevätrulliksi.
Koira
Yleinen ennakkoluulo ja stereotypia vietnamilaisista pitää paikkansa. Kyllä, Vietnamissa syödään koiraa. Sitä voidaan tarjoilla monissa eri muodoissa makkarasta koirankäpäläkeittoon. Älä maista jos ajatus ei tunnu hyvältä, mutta paikallisten silmissä kyseessä on aivan normaali rakaa-aine siinä missä kana tai possukin, joten julkiset inhon osoitukset eivät ole kohteliaita.
Käärmeviina
Vietnamin toreilla ja markkinoilla myydään mitä erilaisimpia käärmeviinoja, joista näyttävimmissä saattaa olla suurikin käärme alkoholin mausteeksi upotettuna. Näillä juomilla on mystisiä vaikutuksia: ne parantavat ja piristävät, minkä lisäksi juomat tunnetaan kansan joukossa myös potenssilääkkeenä. Sanotaan, että käärmeviinan ansiosta vaimo pysyy varmasti tyytyväisenä – ja samalla myös naapurin vaimo.
Lihavartaat
Erilaiset lihavartaat kuuluvat vietnamilaisten katukeittiöiden parhaaseen antiin. Maistele rohkeasti ja mausta haluamallasi kastikkeella tai dipillä.
Nuoc Mam
Nuoc mam -kalakastike on yksi vietnamilaisen keittiön peruspilareista. Se kuuluu ruokapöytään yhtä kiinteästi kuin meillä suola tai pippuri. Maku voi vaatia alkuun hieman totuttelua, mutta pienen maistelun jälkeen huomaat sen täydentävän paikallisia makuja erinomaisesti.
Pho-keitto
Pho-keitto on vietnamilaisten ylpeys ja täkäläisen keittiön tunnetuin edustaja kaikkialla maailmassa. Yrteillä maustettuun nuudelikeittoon tulee naudanlihaa tai kanaa, tuoreita yrttejä, sipulia ja usein myös kananmunankeltuaista, chiliä, limeä ja etikkaa. Keiton saa monissa paikoissa rakentaa itse, jolloin kukin voi valita liemen lisäksi haluamansa koostumuksen muista aineksista. Pho-keittoa nautitaan kaikkialla maassa, mutta valmistustavassa on jonkin verran alueellisia eroja. Pohjois-Vietnamissa keitto on maultaan miedompaa kuin etelässä ja molemmat tietenkin pitävät itseään ainoana aitona versiona.
Sea food
Vietnamilainen sea food sisältää kalan lisäksi mitä erilaisimpia simpukoita, rapuja ja äyriäisiä – niin monissa muodoissa, että valinnanvara jo hämmentää, eikä turisti välttämättä edes tunnista kaikkia eteen kannettavia otuksia. Niitä kannattaa kuitenkin maistella ennakkoluulottomasti ja esimerkiksi katkaravuilla täytetyt kesärullat kuuluvat Vietnamin must-makuihin. Kokeilemalla löydät parhaiten omat suosikkisi.
>> Lue lisää vinkkejä Vietnamiin Rantapallon kohdeoppaasta!
Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Flickr / Tommy Dale ja Riikka Krenn