Matkailija, lue tämä! Huippukokki kertoo, mitä ei ikinä tilaisi ravintolassa – 3 vinkkiä
Gordon Ramsayn nyrkkisäännöt ravintolaillalliselle
Lomalla ravintolaruokailu on usein päivittäinen rutiini, joka voi olla joko olla päivän kohokohta tai kitkerä pettymys. Televisiosta tuttu brittiläinen huippukokki Gordon Ramsay kertoo Daily Mailin haastattelussa omat vinkkinsä, joilla tavallinen asiakas saa ravintolasta enemmän irti.
Rääväsuinen Ramsay tunnetaan parhaiten sensuroimattomista heitoistaan, joita on todistettu myös Suomen televisiossa esimerkiksi ohjelmissa Kauhukeittiö ja Kuppilat kuntoon, Gordon Ramsay. Miehellä on kuitenkin todellisia meriittejä myös keittiön puolella: tämä on ansainnut lukuisia Michelin-tähtiä ja avannut ravintoloita ympäri maailmaa. Ramsayn Lontoossa sijaitsevalla Restaurant Gordon Ramsay -ravintolalla on kolme Michelin-tähteä.
Lue, mihin ravintolassa kannattaa kiinnittää huomiota ja mitä kokki itse ei ikinä tilaisi.
1. Suhtaudu kriittisesti päivän annoksiin
Ravintolat esittelevät aina ylpeinä liitutaululle kirjoitettuja päivän annoksia, joita tarjoilijat kauppaavat innokkaasti. Moni matkailija ajatteleekin, että liitutaululta tilaaminen takaa erityisen tuoreen makuelämyksen. Onko asia todella näin?
Yllättäen Ramsay kehottaa kuitenkin ruokailijoita suhtautumaan kriittisesti päivän annoksiin.
– Päivän annosten tarkoitus on kadota illan mittaan. Jos seinälle on listattu kymmenen erikoisuutta, eivät ne enää ole millään lailla erikoisia, Ramsay lataa.
2. Älä lankea hehkutukseen
Moni ravintola-asiakas iskee silmänsä ruokalistan annoksiin, joita hehkutetaan “parhaina” tai “kuuluisina” versioina tutuista aterioista.
Ramsay sanoo, ettei ikinä tilaa tällaisia annoksia.
– Kun minulle ehdotetaan “kuuluisaa punaista lasagnea”, niin kysyn vaan, että kuka siitä teki kuuluisan? Ravintoloissa keksitään erilaisia termejä kuten “upeat”, “kuuluisat”, “parhaat” tuulihatut. Mutta kuka sanoi niin? Kuka ne nimesi?
3. Kysy rohkeasti viineistä
Tilaatko sinäkin ravintolaillallisella automaattisesti pullon talon viiniä? Et ole ainoa. Jokaisen ravintolan myydyin viini on edullisin ja helpoin valinta erityisesti silloin, kun viinit eivät ole asiakkaalle tuttuja.
Halvimman pullon sijaan Ramsay kehottaa ihmisiä etsimään viiniä, joka tarjoaa parasta vastinetta rahalle. Huippukokin mukaan ravintoloissa voi rohkeasti kysyä vaikkapa huonosti myyviä viinejä, joista ravintola haluaa päästä eroon – tai pulloja, joiden etiketti on huonossa kunnossa.
– Pelkäämme puhua sommelieereille, koska luulemme heidän nyhtävän meistä kaikki rahat. Sommelieerille voi kuitenkin reilusti antaa sopivan hinnan ja pyytää tätä suosittelemaan omaan budjettiin sopivaa lasillista tai pulloa, sanoo Ramsay.
Lue myös: Ravintolatyöntekijät paljastavat: näitä ruokia ja juomia eivät itse ikinä tilaisi
Lähde: Daily Mail
Kuva: Flickr / wuestenigel
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää