Hyppää sisältöön

Kymmenen ruokaa, joita on pakko maistaa Kanarialla – kuinka monta tunnet jo?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.08.2018
Maista lomallasi ainakin muutamaa kanarialaista erikoisuutta. Lue kymmenen vinkkiä perinteisiin makuihin!

Espanjalaisen ja kanarialaisen keittiön erot

Moni Kanariansaarille suuntaava matkailija haaveilee tutustuvansa paikalliseen ruokakulttuuriin. Paella ja sangria saattavat tulla ensimmäisenä mieleen espanjalaisesta keittiöstä, mutta kanarialaisista herkuista ei ole kyse.

Espanjan ruokakulttuuri on jakautunut vahvasti alueittain. Kanarialaisten ravintoloiden ruokalistoilta saattaa löytyä monia erikoisuuksia, joista et ole ikinä kuullutkaan. Paellaa saa toki saariltakin, mutta mitä jos kokeilisit valencialaisen riisiruoan sijaan jotain perikanarialaista?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kanarialainen keittiö on hyvin lihapainotteinen, joskin lomakohteissa myös kasvissyöjät ja vegaanit on huomioitu hyvin. Perinteiset ruoat ovat yksinkertaisia ja niissä on usein yhtäläisyyksiä eteläamerikkalaiseen keittiöön. Saarilla on myös ihan oma juomakulttuurinsa.

Tutustu kymmeneen kanarialaiseen ruokaan, joista kannattaa kokeilla ainakin paria vaihtoehtoa!

1. Kanarialaiset ryppyperunat

Jos päädyt lomallasi maistamaan vain yhtä läpeensä kanarialaista ruokaa, on se todennäköisesti papas arrugadas. Kanarian perunat eli ryppyperunat tarjoillaan lihan tai kalan lisukkeena monissa paikallisissa ravintoloissa, mutta niitä voi tilata myös tapas-annoksena.

Suolaisten ryppyperunoiden seurana on yleensä punaista ja vihreää mojo-kastiketta, joista punainen on hieman mausteisempi. Herkulliset kastikkeet ovat myös yksi helpoimpia tuliaisia Kanariansaarilta.

Lue myös: Tämä Kanarialta tuttu herkku on helppo valmistaa kotona – ohje, jolla onnistut varmasti

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Teneriffan MatkailuPapas arrugadas eli ryppyperunat
Älä jätä maistamatta kanarialaisia ryppyperunoita, joiden persoonallinen pinta syntyy runsaasta suolasta.

2. Almogrote

Erityisesti La Gomeran saarella tarjoiltava almogrote on levite, jonka pääraaka-aineita ovat juusto, paprika ja tomaatti. Esimerkiksi hummuksen tapaan leivän kanssa syötävä almogrote sekoitetaan levitteeksi oliiviöljyn ja valkosipulin kanssa. Nauti tätä alkupalaksi ennen kuin pääruokasi tuodaan pöytään.

3. Ropa vieja

Jos osaat espanjaa, yllätyt todennäköisesti perinteisen ropa viejan nimestä, joka tarkoittaa vanhoja vaatteita. Niillä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä tämän pataruoan kanssa. Nimi johtuu todennäköisesti siitä, että ruoka valmistettiin usein muilta aterioilta yli jääneistä aineksista.

Annoksessa käytetään erilaisia lihoja, yleensä ainakin naudanlihaa ja kanaa, jotka nyhdetään ohuiksi suikaleiksi. Tässä on rehtiä kanarialaista kotiruokaa!

Ropa viejaa pidetään usein kuubalaisena ruokana, mutta tosi asiassa se rantautui Kuubaan espanjalaisten mukana. Annos tunnetaan myös muualla Latinalaisessa Amerikassa.

4. Gofio

Gofio ei ehkä ole Kanariansaarten maukkain herkku, mutta takuulla yksi perinteisimmistä. Turistille gofio ei kuulosta kovinkaan houkuttelevalta – vai mitä sanot paahdetusta jauhoseoksesta, joka valmistetaan vehnä- ja maissijauhoista?

Monipuolista gofiota voidaan käyttää lukuisiin eri tarkoitukseen. Kanarialla seosta käytetään esimerkiksi keitoissa, juustoissa tai aamupalalla maitoon tai muroihin sekoitettuna. Gofio saattaa löytyä myös jälkiruokalistalta esimerkiksi jäätelön muodossa.

5. Bienmesabe

Bienmesabe on Kanariansaarilla käytetty makea, juokseva levite, joka muistuttaa koostumukseltaan hieman hunajaa. Lisuke valmistetaan manteleista, sokerista ja keltuaisista, ja maustetaan yleensä sitruunankuorella ja kanelilla. Tuotetta voidaan käyttää levitteenä esimerkiksi paahtoleivän tai keksien päällä tai osana jälkiruokia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Annoksen espanjankielinen nimi tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, että jokin maistuu mielestäsi hyvältä.

6. Kanarialaiset juustot

Kanariansaarilla valmistetaan ja syödään paljon juustoja. Itse asiassa juustojen kulutus on Kanarialla keskimäärin suurempaa kuin muualla Espanjassa.

Teneriffan MatkailuKanariansaarten juustot
Kanariansaarilla syödään paljon juustoja.

Kaikilla saarilla pääsee kokeilemaan paikallisia juustoja, mutta erityisen tunnettuja ovat juustot Fuerteventuralla ja Teneriffalla. Molempien saarten juustot ovat voittaneet myös kansainvälisiä palkintoja. Fuerteventuralla on pakko kokeilla vuohenmaidosta valmistettua Majorero-juustoa.

Juustoja voi kokeilla Kanarialla ostamalla niitä kaupasta tai tilaamalla niitä ravintolassa esimerkiksi alkupalana tai jälkiruokana.

7. Conejo salmorejo

Yksi klassisimmista kanarialaisista annoksista on conejo salmorejo eli tomaatti- tai paprikapohjaisessa kastikkeessa marinoitu kaniininliha. Liharuoka tarjoillaan yleensä perunoiden kanssa. Conejo salmorejo löytyy monien kanarialaisten ravintoloiden ruokalistalta, oli sitten kyseessä konstailematon kotiruoka tai fiinimpi ravintola-annos.

8. Banaanit ja muut hedelmät

Kanariansaarilla kannattaa ottaa kaikki irti tuoreista hedelmistä ja vihanneksista, joista banaanit ovat erityisen yleisiä. Tankkaa vitamiineja ostamalla appelsiineja, ananaksia, mangoja ja papaijoita. Myös avokadot kasvavat saarilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hedelmiä myydään kaikissa ruokakaupoissa, mutta mahdollisuuksien mukaan ne kannattaa hankkia varsinaisista hedelmä- ja vihanneskaupoista, joissa laatu on yleensä parempi.

9. Sancocho ja muut kalaruoat

Atlantin valtamerellä sijaitsevilla saarilla kannattaa kokeilla tuoreita kalaruokia. Kanariansaaria ympäröivistä kalarikkaista vesistä nostetaan muun muassa turskaa, papukaijakalaa, tonnikalaa, sardiineja ja mustekalaa. Kysy paikan päällä neuvoa oman lomakohteen parhaasta kalaravintolasta.

Sancocho on yksi tyypillisistä kanarialaisista kala-annoksista, joka onnistuu yhdistelemään monia saarten erikoisuuksia. Ateria koostuu valkoisesta kalasta, joka tarjoillaan gofion, perunoiden, bataatin ja mojo-kastikkeen kanssa.

Latinalaisen Amerikan maissa sama annos on yleensä keittomainen, mutta Kanarialla kalaa ei tarjoilla kastikkeessa.

10. Rancho Canario

Jos vuokraat Kanariansaarilla auton ja liikut suosituimpien lomakohteiden ulkopuolelle, törmäät nopeasti perinteisiin kanarialaisiin ravintoloihin. Mutkaton valinta lounaaksi voi olla esimerkiksi Rancho canario, tyypillinen kanarialaisissa kodeissakin valmistettu keitto.

Keitosta löytyy yleensä ainakin kanaa ja naudanlihaa, mutta mukana voi olla myös esimerkiksi makkaraa tai porsaanlihaa. Ruokaisassa keitossa on myös nuudeleita, perunoita, kikherneitä ja vihanneksia. Alkuruoaksi annos voikin olla liian tuhti.

Lue myös: Mitä Kanarialta kannattaa ostaa? Lue vinkit parhaisiin tuliaisiin kaikilta saarilta

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Teneriffan Matkailu

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Espanjan rantaetiketti

Tällainen on Espanjan rantaetiketti – aurinkoa yläosattomissa ja 7 muuta huomiota

Barcelonan maisemapaikat

Löydä Barcelonan parhaat näköalapaikat – 10 vinkkiä kattojen ylle

Malaga

Málagan tärkeimmät nähtävyydet – 18 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Baleaarien saaret

Mallorca, Ibiza vai Menorca – mikä saari sopii sinulle? Näin kohteet eroavat toisistaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja