Kuusi vinkkiä kulinaarimatkailijan Prahaan
1. Nauti paikallisista herkuista
Tsekkiläisillä on perunaan lähes yhtä pyhä suhde kuin suomalaisilla. Ruoka tavataan valmistaa tuttuun tapaan kotona ja jotta sitä riittäisi kaikille, mahdollisimman isoissa padoissa.
Prahalaiset annoskoot hämmentävät myös paikallisten suosimissa kansanravintoloissa huolimatta siitä, että hinnat ovat vallattoman huokeat.
Kahden euron samettinen bramboračka, perunoista ja metsäsienistä valmistettu sosekeitto, hivelee makuhermoja. Vastaavan hintaluokan gulassi on täällä kokeilun arvoista ja valkosipulikeitto česnečka viimeistelee foodgasmin.
Perunan suosituin muoto lienee kuitenkin bramborák, perunapannukakku, joka tarjoillaan pihvin sekä punajuurten kanssa. Mikäli sen sijaan haluat nauttia perinteisesti lihalla täytetyistä dumpileineista, tilaa annos upeassa Municipal Housen ranskalaisessa ravintolassa – siellä käyvät myös kaikki filmitähdet kaupungissa vieraillessaan.
2. Taivaallinen tuopillinen munkkiluostarissa
Pilsner-sanan alkujuuret ovat Prahassa. Ennen ruokailua tavataan juoda shotit ruoansulatusta hellivää yrttilikööriä ja illanistujaisissa nostetaan maljat lämmintä maustettua punaviiniä eli lasilliset svařákia.
Oluen ystävät ottavat suunnakseen Strahovin munkkiluostarin, jonka kehuttu ja kevyen makea Amber-olut on – luostarin väkeä siteeraten – taivaallista. Pieni ja pyöreä tuopillinen (0,4 l) maksaa noin 59 korunaa, hieman reilut kaksi euroa.
3. Riehakas viini-illallinen
Folkmusiikki, tanssi ja erinomainen ateria: perinteiset viini-illalliset myydään loppuun hetkessä, mutta juoma ei lopu kesken. Alati ruokasalia kiertävä tarjoilija täyttää puolityhjän lasisi oitis ja kysymättä illan viimeiseen ohjelmanumeroon saakka.
Folkloren kolmen ruokalajin illallinen esittelee kattavasti tsekkiläisen keittiön parhaat antimet sekä suositun jälkiruoan palačinkyn, joka on jäätelöllä, hedelmillä ja pähkinöillä täytetty suklaahuntuinen pannukakku. Prague Folklore Party Dinnerin voi tilata lähes kaikista Prahan turistitoimistoista.
4. Tuliaisviinit suoraan viinitilalta
Mikäli haluat hankkia omiin illanistujaisiisi tuliaisiksi jotain yllättävää, kapua aivan kaupungin reunalla sijaitsevalle historialliselle St. Claren viinitilalle, jonka pieni näköalaravintola sijaitsee barokkityylisessä kivirakenteisessa kappelissa. Viinitilan valikoimasta löydät ensiluokkaisia tsekkiläisiä puna-, valko- ja jälkiruokaviinejä, joita ei myydä missään muualla kaupungissa.
5. Michelin-kokin opissa
Prahan ensimmäinen Michelin-tähti löysi paikkansa Radisson Blu Alcron -hotellin ravintolasta vuoden 2012 alussa. Kokkikursseja on pidetty ravintolassa jo pidemmän aikaa, mutta nykyisin ravintolalle myönnetty tähti takaa oppitunnin itse Michelin-kokin keittiössä. Alkumaljojen jälkeen kurssilaiset pääsevät seuraamaan vierestä maestron oppeja ja tämän jälkeen toteuttamaan samat työvaiheet itse. Ja jokainen pääsee tietysti myös nauttimaan oman annoksensa.
6. Romanttinen illallinen kahdelle
Kaupungin kaunein näkymä aukeaa ilta-aikaan Roof Terracen Barin katolta. Vanhan kaupungin sydämessä sijaitseva ravintola on vain kivenheiton päässä tunnetusta astronomisesta kellosta Orlojsta sekä upeasta Týnin kirkosta.
Ravintola on niin suosittu, että sinne kannatta varata sekä pöytä että runsaasti aikaa aterian odotteluun – tosin käsi kädessä vietetyt minuutit hujahtavat hetkessä majesteettista näkymää ihaillen.
Teksti: Marinella Ruusunen
Kuva: Flickr / Edgar Barany C