Portugali - aurinkoa Euroopan reunalla

Portugali tunnetaan Atlantin kuohuista, vilkkaista kaupungeista ja pitkistä aurinkorannoista. Lue Rantapallon kohdeopas ja suunnittele oma lomasi!

Madeira

Kulinaarimatkailijan pikaopas: Portugalin viinien ABC

Portugalin viineissä maistuu aurinko. Pitkän kesän paahtama viljelmät tuottavat tuhteja makuja ja paljon paikallisia erikoisuuksia.

Ota portugalilainen viinisanasto haltuun

Viininviljelyllä on Portugalissa pitkät perinteet. Jo 1100-luvulla viini oli tärkeä vientituote. Ensimmäinen ulkomaisilla markkinoilla myyty portugalilainen viini oli vinho verde, joka madeiran ja portviinin ohella lienee tunnetuin Portugalin omista viinityypeistä. Matkailijalle Portugalin kauniit viinialueet tarjoavat paljon kiinnostavaa nähtävää ja paikallisesta tuotannosta voi nautiskella myös tuliaisten muodossa vielä pitkään loman jälkeen.

Kokosimme Portugalin viinien ABC:n, jonka avulla voit tehdä lomallasi oikeita valintoja ruokapöydässä ja tuliaisostoksilla!

Alentejo
Tiesitkö, että Portugali tuottaa jopa puolet koko maailman viinipullojen korkeista? Etelä-Portugalissa sijaitseva Alentejon maakunta on korkkiteollisuuden tärkeä keskus. Viinejäkin Alentejossa toki tuotetaan. Alueen suurin viinintuottaja on Esporao, jonka historia ulottuu kauas roomalaisten aikaan. Välimerellistä Alentejoa nimi nimitetään myös “Portugalin Kaliforniaksi”. Alentejon aluelle on helppo suunnata Lissabonista vuokra-autolla ja seutuun on helppo tutustua seurailemalla Alentejon viinitietä.

Bairrada
Bairrada on Porton kaupungin eteläpuolella sijaitseva viinialue, joka tuottaa pääasiassa punaviinejä baga-lajikkeesta. Joitakin valkoviinejäkin seudulla tuotetaan, mutta niitä on harvalukuisesti. Valkoviinien lajike on täällä tyypillisesti bical. Alueen ruokakulttuurin erikoisuus on bairrada-viinissä marinoitu vuohenliha eli portugaliksi chanfana.

Casal Garcia
Portugalin myydyin vinho verde -viini. Casal Garcia on Alkostakin saatavilla oleva kevyt ja pirskahteleva viini, joka sopii salaattien tai muiden kevyiden ruokien pariksi. Viiniä tuottaa vuonna 1870 perustettu viinitalo Aveleda.

Dão
Dãon viinialue sijaitsee Douro-joen eteläpuolella Região Demarcada do Dãon seudulla. Alueella viljellään pääasiallisesti portviinin valmistukseen käytettäviä rypäleitä. Eukalyptus- ja pinjametsät leimaavat Dãon maisemaa.

Douro
Dourojoen varrella tuotetaan paitsi portviinin valmistukseen käytettäviä rypäleitä myös seudun omia laadukkaita punaviinejä. Samainen joki jatkuu rajan yli, ja Espanjan puolella se tunnetaan nimellä Duero. Viininviljely jatkuu niin ikään rajan ylitse – Ribera del Duero on yksi Espanjan tunnetuimmista viinialueista.

Douro, Portugal
Douron laakson pitkä ja paahteinen kesä kypsyttää rypäleet kuumassa auringossa.

Francesinha
Jos ilta viinien parissa venyy liian pitkäksi, on aika tarttua francesinhaan. Kyseessä on Porton paikallisherkku, maanpaossa eläneinen portugalilaisten kehittämä “pikku ranskalainen”, eli tuhti voileipä, joka sisältää porsaan- ja naudanlihaa, savustettua makkaraa sekä pekonia. Leipä kuorrutetaan juustolla ja viimeistellään olutkastikkeella. Francesinhaa on nimitetty myös maailman parhaaksi krapularuoaksi.

Madeira
Madeira-viiniä valmistetaan nimensä mukaisesti Madeiran saarella. Kaukana keskellä Atlantilla sijaitseva Madeira kuuluu Portugalille ja viini on tyypillinen tuliainen myös muista Portugalin lomakohteista. Väkevän madeira-viinin alkoholipitoisuus on 18–21 prosenttia ja sen rusehtavan keltainen värikin poikkeaa muista viinilajeista. Madeiran neljä päälaatua ovat malvasia (makea), boal (puolimakea), verdelho (puolikuiva) ja sercial (kuiva). Jos rypäle mainitaan Madeiran etiketissä, täytyy vähintään 85 % sisällöstä olla valmistettu mainitusta lajikkeesta. Jos mainintaa ei ole, on kyseessä todennäköisesti vähemmän laadukas sekoitus. Etikettiin merkitään yleensä myös, kuinka kauan viiniä on kypsytetty tammitynnyreissä. Tavallisimmin aika on 3, 5, 10 tai 15 vuotta. Vuosikertaviinejä on kypsytetty vähintään 20 vuotta ja niiden kohdalla tarkka vuosi mainitaan erikseen.

>> Lue lisää matkailusta Madeiralla

Mateus
Portugalin kenties kansainvälisesti tunnetuin yksittäinen viini, 1940-luvulla kehitetty rosé, jonka tunnusmerkki on erikoinen pyöreä pullo.

Portviini
Porton kaupungin mukaan nimensä saanut väkevä viini. Yleensä portviini on makeahkoa ja se sopii hyvin jälkiruokaviiniksi. Portviinissä on tyypillisesti noin 20 % alkoholia. Tunnettuja portviinin valmistajia ovat esimerkiksi Fonseca, Quinta do Noval ja Niepoort. Portviini-nimike on ollut suojattu jo vuodesta 1756 lähtien ja nykyisin nimeä suojaavat EU-säädökset. Portviiniksi saa kutsua vain Douro-joen laaksossa Portugalissa valmistettua portviiniä. Porton alueen ruokaerikoisuuksiin kuuluu esimerkiksi tripas à modo do Porto, joka tarkoittaa sisäelimiä kuivattujen papujen, vihannesten ja riisin kera.

>> Lue lisää matkailusta Portossa

Punaiset rypälelajikkeet
Portugalin punaisista rypäleistä suosituimmat ovat touriga nacional, tinta roriz, tourica franca, tinta barroca ja alicante bouschet.

Ribatejo
Ribatejon viinialue sijaitsee Lissabonin pohjoispuolella, joka tunnetaan erityisesti valkoviineistään. Tuotanto tällä alueella on lähinnä massatuotantoa. Ribatejon viinejä ei yleensä pidetä erityisen laadukkaina, mutta joukosta saattaa löytyä yllätyksiäkin.

Ruby
Yleisin ja myös hinnaltaan edullisin portviinilaatu. Ruby on sekoiteviiniä, joka on kypsynyt kolme vuotta.

Sandeman Old Invalid
Monelle suomalaiselle tuttu Alkon valikoimissa yhtäjaksoisesti jo yli 80 vuoden ajan ollut portviini.

Saúde
Portugalilaisten kippis, terveydeksi.

Valkoiset rypälelajikkeet
Portugalin valkoisista rypäleistä suosituimmat ovat arinto, malvasia fina, trajudura, viosinho ja antão Vaz

Viinireitit
Paras tapa tutustua Portugalin kauniisiin viiniseutuihin on napata alle vuokra-auto ja kiertää pieniä kyliä ja viinitiloja. Viinimatkan suunnittelua helpottavat erilaiset valmiit viinireitit, joita seurailemalla löydät kaikki kiinnostavimmat viinikohteet. Esimerksi vinho verden ystäviä varten olemassa on oma Rota dos Vinhos Verdes ja portviinistä pitäville Rota do Vinho do Porto e Douro.

Vinho Verde
Vinho verde eli vihreä viini on luoteisessa Portugalissa valmistettavaa viiniä, joka nautitaan nuorina ja kylminä. Yleensä vinho verde on valkoviiniä, mutta olemassa on myös vihreää roséviiniä sekä punaviiniä. Nimi tulee siitä, että vinho verdeen käytettävät rypäleet poimitaan hieman raakoina. Vinho verde on maultaan kevyttä ja pehmeän happoista ja niissä on vähemmän alkoholia kuin muissa viineissä. Vinho verde kuuluu tarjoilla erittäin kylmänä. Vihreän viinin valmistusalueet ulottuvat Porton eteläpuolelta pohjoiseen Minho-jokeen ja valmistusta suojaavat alueelliset määräykset, kuten portviiniäkin.

>> Joko haaveilet Portugalin viinimatkasta? Löydä edulliset lennot Rantapallon lentohaun avulla!

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Istockphoto ja Madeiran Matkailu / Nelson Barros

Päivitetty: 18.6.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia