Hyppää sisältöön

Kokeile tätä herkkua Kreikassa – Zákinthoksen paikallinen nougat on vuosisatoja vanha perinne

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 15.10.2016
Marenkimaista mantelinougatia ei kannata jättää maistamatta.

Saaren oma nougat

Joonianmerellä sijaitsevan Kreikan Zákinthoksen lomasaaren perinteisin herkku on makea nougat. Marenkimainen mantelinougat on yli 600 vuotta vanha herkku, jota on syöty nimenomaan Zákinthoksella.

Mandolato-nimellä tunnettua nougatia valmistetaan saarella useissa pienissä tehtaissa, ja vaikka valmistusmenetelmät vaihtelevat, raaka-aineet ovat lähes aina samoja. Vaalea nougat valmistuukin sokerista ja kananmunanvalkuaisista tehdystä marengista, hunajasta sekä manteleista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koulukuntia nougatin suhteen on kaksi: toisten mielestä mandolaton on ehdottomasti oltava kovaa, toiset taas nauttivat mieluummin pehmeää nougatia. Nimensä herkku saa italiankielisestä mandorlato-sanasta, joka merkitsee manteleilla täytettyä.

Mandolaton valmistaminen on oma taiteenlajinsa, sillä esimerkiksi ilmankosteus vaikuttaa lopulliseen tuotteeseen. Nougatin valmistamiseen kuluu noin seitsemän tuntia, ja kaikki tehdään mahdollisimman pitkälle käsin.

Paikalliset tehtaat myyvät itse valmistamiaan herkkuja, ja matkailijoilla on kysyttäessä mahdollisuus päästä seuraamaan mandolaton valmistusta. Se kuitenkin edellyttää aikaista heräämistä, sillä herkkutehtailijat aloittavat nougatin valmistamisen tavallisesti aamuviideltä.

Teksti ja kuva: Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rodoksen parhaat rannat

Näin löydät Rodoksen kauneimmat rannat – 7 vinkkiä

Santorinin parhaat alueet majoittua

Missä majoittua Santorinilla? Saarella on kaksi selvästi erilaista puolta – katso 5 suosituinta kohdetta

Sarakiniko, Milos

Tätä Kreikan saarta et ehkä vielä ole nähnyt – ranta kuin suoraan kuusta

Miksi Kreikassa on niin paljon valkoisia taloja?

Miksi Kreikan saarten talot ovat sinivalkoisia? Tässä selitys kaikkien ihailemaan näkyyn

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja