Kokeile katuruokaa ja herkuttele halvalla Kreikassa – älä jätä näitä herkkuja väliin
Maistele katuruokaa ennakkoluulottomasti
Kreikka on klassinen lomakohde, jonka herkullinen ruokakulttuuri on monille syy matkustaa maahan kerta toisensa jälkeen. Maa on myös monipuolinen kohde, missä riittää nähtävää – ja maisteltavaa – monenlaisille matkailijoille. Perinteisten kreikkalaisten ravintoloiden eli tavernoiden lisäksi matkailijan on syytä tutustua myös kreikkalaiseen katuruokaan.
Katuruokaa myydään kaikkialla Kreikassa, eikä siihen kannata suhtautua ennakkoluuloisesti sillä katuruoka voi olla yhtä puhdasta ja herkullista kuin ravintolassakin nautittu ruoka. Voit varmistua ruoan laadusta valitsemalla ruokakojun jonka edessä on pitkä jono, mieluiten paikallisia. Tällöin raaka-aineiden vaihtelu on nopeaa eivätkä ruoat jää odottelemaan aurinkoon pitkäksi aikaa. Paikallisten suosiman kojun ruoka on usein myös hyvälaatuista, sillä matkailija voi luottaa siihen että paikalliset tuskin palaisivat takaisin paikkaan, josta ovat saaneet huonoja kokemuksia.
Kadulla nautittu hiukopala sopii parhaiten juuri pieneen nälkään: lounaaksi tai välipalaksi. Myös illallisen voi noutaa katukojusta, mutta se vaatii yleensä useamman annoksen ostamista.
Katuruoan valtti on paitsi edullinen hinta myös herkullisuus, sillä parhaimmillaan kadulta ostettu ruoka on miljöö ja tunnelma huomioiden matkan parasta.
Tutustu kreikkalaisiin katuruokaherkkuihin ja maistele rohkeasti!
Souvlaki on Kreikan katuruokaklassikko
Kreikassa on lähes mahdotonta syödä tutustumatta souvlakiin. Pitkässä vartaassa grillattu liha kääritään tavallisesti ohueen pitaleivän sisälle tomaatin, sipulin ja tsatsikin kanssa. Souvlaki voidaan tarjota myös suoraan vartaasta ilman leipää.
Souvlaki-lempinimellä tunnetaan myös gyros pita, sillä leivän sisällä oleva liha muistuttaa perinteistä souvlakia. Myös gyroksissa käytetty liha grillataan vartaassa, mutta revitään pieniksi paloiksi ja tarjoillaan pitan sisällä.
Piirakat sopivat monenlaisille ruokailijoille
Kreikkalaiset rakastavat piiraita, ja niitä löytyykin niin lomasaarilta kuin mantereen pienistä kylistäkin. Tarjolla on suolaisia, makeita ja monen muotoisia piiraita, jotka ovat parhaimmillaan kuin taideteoksia. Piiraiden valmistuksessa käytetään hyvin yksinkertaisia raaka-aineita, joiden maut saavat herkuissa runsaasti tilaa.
Suolaiset piiraat sopivat mainiosti välipalaksi. Valmistuksessa käytetään filotaikinaa, jonka sisälle voi laittaa melkein mitä vain: juustoa, kasviksia, yrttejä, lihaa, kalaa tai vaikkapa pastaa. Jokaisella saarella ja jopa kylällä on oma versionsa, sillä piiraiden muoto, taikinan koostumus sekä täyte voivat vaihdella kohteen mukaan.
>> Lue myös: Kreikkalaisen keittiön ABC – kokeile näitä herkkuja lomallasi
Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto ja Instagram
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää