Hyppää sisältöön

Kiinalaisen teen ABC – lue vinkit ja lähde teematkalle Kiinaan

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 04.11.2015
Teekulttuuri Kiinassa on rikas ja teehen liittyy useita uskomuksia. Teen oikeaoppisesti nauttiminen onnistuu helposti muutamaa käytännön vinkkiä noudattaen.

Tee löytyi sattumalta

Vanhan kiinalaisen uskomuksen mukaan kiinalaisen maanviljelyn ja yrttilääketieteen isä Shen Nong löysi teen ja sen terveysvaikutukset sattumalta. Teepensaasta tippui kuivuneita lehtiä keitinveteen ja tuoksusta kiinnostunut Shen Nong maistoi juomaa. Hän ihastui juoman makuun ja havaitsi sillä olevan lääketieteellisiä vaikutuksia.

Perinteinen kiinalainen tee voidaan jakaa seitsemään eri kategoriaan, joita ovat vihreä tee, punainen tee, oolong-tee, keltainen tee, tumma tee, valkoinen tee sekä yrttitee.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Länsimaalainen musta tee tunnetaan Kiinassa punaisena teenä johtuen teenesteen punaisesta väristä. Länsimaissa nimitys musta tee perustuu varsinaisen teen värin sijaan teelehtien mustaan väriin. Kiinassa mustaa teetä halutessaan kannattaa siis tiedustella punaista teetä.

Nauti kiinalaista teetä oikeaoppisesti

Teen valmistus- ja tarjoiluetiketit vaihtelevat eri teelaatujen mukaisesti. Hyvä yleissääntö on, että perinteisten kiinalaisten teelajikkeiden kanssa käytetä maitoa tai sokeria, sillä ne peittävät kiinalaiselle teelle ominaisia makuja. Punaisen teen, eli länsimaisen mustan teen, kanssa voi käyttää sokeria ja maitoa. Yrttiteiden, kuten esimerkiksi kukkateen kanssa voi käyttää sokeria.

Vihreää teetä kannattaa juoda erityisesti keväällä, sillä silloin vihreän teen laatu ja maku ovat parhaimmillaan. Syksyllä kauteen sopiva valinta on Tie guanyin -tee, joka kuuluu oolong-teelaatuihin. Talvella Kiinassa erityisesti tumman teen eli pu’er-teen juonti on terveysvaikutusten vuoksi suosittua.

Yrttitietouden mukaan pu`er-teen nähdään edistävän verenkiertoa ja ruoansulatusta. Yunnanin maakunnassa tuotetulla pu`er-teellä on omaperäinen maku, jota kuvaillaan usein hieman multamaiseksi ja sienimäiseksi. Kiinassa vierailevan kannattaakin ehdottomasti kokeilla pu`er-teetä.

Teehen liittyy lukuisia tapoja

Kiinan historiallisen Qing-dynastian aikana vuosina 1644–1912 hallitsija Qian Long vieraili usein valtakunnassaan arkisiin vaatteisiin pukeutuneena. Palvelijoiden tuli pitää matalaa profiilia niin, ettei hallitsijan henkilöllisyys paljastuisi. Eräänä päivänä hallitsija kaatoi yhdelle palvelijalleen teetä, joka oli suunnaton kunnianosoitus palvelijaa kohtaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Palvelija halusi nousta ylös ja kumartaa hallitsijalleen, mutta ei kuitenkaan voinut tehdä tätä, sillä se olisi paljastanut hallitsijan henkilöllisyyden. Kumartamisen sijaan palvelija kopautti pöytää kahdella sormella, ikään kuin kumartaakseen ja osoittaakseen kiitollisuutta hallitsijalleen.

Tätä elettä käytetään nykypäivänäkin teen kaatajan kiittämiseen. Yleensä tässä eleessä käytetään koukistettua etu- ja keskisormea, mutta tavasta on useita eri muunnelmia. Sanallinen kiittäminen on nykyään yleistä, mutta keskellä tärkeää keskustelua ollessaan voi myös kopauttaa pöytää kiittääkseen tarjoilijaa.

Kiinalainen teekulttuuri
Teen juomiseen liittyy monia perinteitä ja tapoja.

Tee yhdistetään kunnioitukseen Kiinassa. Yleisenä käytäntönä Kiinassa on ollut, että alemmassa asemassa olevat tarjoavat teetä ylemmässa asemassa oleville. Tämä käytäntö on heikentynyt aikojen saatossa ja nykyään on normaalia, että johtajat kaatavat teetä ravintoloissa alaisilleen. Virallisissa tilaisuuksissa on kuitenkin epäkohteliasta olettaa, että ylemmässä asemassa oleva henkilö tarjoilisi teetä alaiselleen.

Tutustu kiinalaiseen teekulttuuriin Pekingissä

Kiinan pääkaupungissa Pekingissä on useita teekeskittymiä, ja esimerkiksi Maliandao-teekatu on täynnä erilaisia teekauppoja, ja se on mitä parhain paikka teen ystäville. Maliandao-kadun liikkeet tarjoavat mahdollisuuden maistaa eri teelaatuja ennen niiden varsinaista ostamista.

Samalla kadulla sijaitsee esimerkiksi Beijing International Tea Centre, jonka tiloista löytyy tietoa eri teelaaduista ja niiden historiasta.

Myös teetalot ovat paikkoja, joihin voi mennä viettämään aikaa ja nauttimaan teestä. Teetalot ovat suosittuja kohteita matkailijoille ja niissä voi tutustua kiinalaiseen teeseremoniaan. Useimmat teetalot Pekingissä ja Shanghaissa vaihtavat teelehdet pyydettäessä ilman erillistä lisämaksua.

Pekingissä sijaitseva Laoshe Teahouse on matkailijoiden keskuudessa tunnettu teetalo. Teen lisäksi Laoshe-teetalossa järjestetään säännöllisesti erilaisia perinteisiä kiinalaisia esityksiä, kuten esimerkiksi Pekingin oopperaa, kung fu-näytöksiä ja varjonukketeatteria.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää vinkkejä Kiinaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuvat: Noora Linnankoski

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Machu Picchu, Peru

Maailman seitsemän uutta ihmettä – upeat kohteet on nähtävä kerran elämässä

Vinkit syömäpuikkojen käyttämiseen

Vältä mokat syömäpuikoilla – 10 virhettä, joihin on helppo sortua

Joko tunnet tämän Kiinan naapurin? Kuusi syytä matkustaa Taiwaniin

Tiesitkö tämän viattomalta tuntuvasta lemmenlukosta? Osassa näistä 8 sillasta lukon kiinnittäminen tietää sakkoja

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja