Hyppää sisältöön

Herkuttele paikallisten tavoin – tällaista on albanialainen ruoka

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 19.06.2018
Matkailukohteen ruokakulttuuriin tutustuminen on helppo tapa päästä sisään paikallisten tapoihin. Maistele rohkeasti näitä herkkuja Albaniassa!

Albanialainen ruoka maistuu myös suomalaiselle

Adrianmeren rannalla Kreikan ja Montenegron välissä sijaitseva Albania on maa, jonka ruokakulttuuri on ottanut vaikutteita naapurimaista. Sanotaan, että pizza ja baklava kohtaavat Albaniassa, mikä kuvastaa maan makumaailmaa mainiosti. Lautasella näkyykin runsaasti matkailijoille tuttuja elementtejä, mutta maan ruokakulttuurissa on myös monia uusiakin makuja. Ruokailu keskittyy pitkästi kasviksien ja meren antimien ympärille.

Lounas tai päivällinen alkaa usein salaatilla, ja sesongin raaka-aineista valmistetut salaatit voivat olla esimerkiksi tomaatti-vihersalaattia tai vaikkapa kana-caesarsalaattia. Ravintoloista riippuen ruoat tuodaan pöytään suuressa tarjoiluastiassa, joista tarjoilijat annostelevat ne erikseen jokaisen ruokailijan lautaselle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiAlbanialainen ruoka
Ravintoloissa on hyvä palvelu, ja osa ruoasta annostellaan suoraan lautaselle.

Salaatin lisäksi tarjolla on usein myös grillattuja kasviksia, joista yleisimmät ovat miedosti maustetut kesäkurpitsa, munakoiso ja paprika. Alkuruokana voidaan tarjoilla myös esimerkiksi albanialaisella juustolla täytettyjä paprikoita tai uunissa paistettua fetaa tomaattien kera. Annokset ovat yksinkertaisia, jotta raaka-aineet pääsevät esille parhaalla mahdollisella tavalla.

Alkuruoaksi on tapana tilata useita eri annoksia, jotka jaetaan kaikkien kesken. Kaikkia alkuruokiakaan ei tuoda pöytään samanaikaisesti, vaan ruokailu aloitetaan salaatilla, minkä jälkeen muut alkuruoat tuodaan pöytään yksi kerrallaan.

Inka KhanjiAlbanialainen ruoka
Pienet suupalat täyttävät pöydän alkuruoan aikana.

Jos alkuruokien jälkeen jää vielä nälkä, pääruokana Albaniassa tarjoillaan usein pastaa tai risottoa, jonka jälkeen on vielä tapana syödä joko kalaa, äyriäisiä tai lihaa.

Jälkiruoaksi tarjoillaan lähes aina kauden tuoreita hedelmiä, minkä lisäksi ruoan päätteeksi voidaan tarjoilla esimerkiksi baklavaa tai muita leivonnaisia. Kahvivalikoima on Albaniassa hyvin runsas, ja pienimmissäkin paikoissa tarjoillaan erikoiskahveja kuten espressoa, americanoa ja cappuccinoa. Teetä ei kesäisin juoda juuri lainkaan.

>> Lue lisää vinkkejä Albaniaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Kymmenen mielenkiintoista faktaa Albaniasta

Tiesitkö tämän Albaniasta? 10 hauskaa faktaa suosiotaan kasvattavasta matkailumaasta

Albania

Kymmenen asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Albaniassa – olisitko ajatellut näitä?

Albanian parhaat rannat

Viisi rantakohdetta Albaniassa – mikä näistä sopii sinulle?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja