Hyppää sisältöön

Georgialainen ruoka hemmottelee makuhermojasi – näitä herkkuja haluat maistaa!

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2018
Joko olet tutustunut georgialaiseen ruokaan? Se kerää nopeasti ystäviä myös Suomessa.

Tuhtia ja herkullista

Juustoja ja kasviksia, tirisevää lihaa suoraan grillistä. Herkullista! Helsinkiin on viime vuosina noussut useampikin georgialaista ruokaa tarjoava ravintola, ja Ville Haapasalon perustama Purpur on saanut sisarravintolan Tampereellekin. Ainesta ruokahitiksi on siis selvästi olemassa, hyvistä syistä. Georgialainen ruoka sopii suomalaisille makuhermoille muun muassa siksi, ettei se ole liian tulista – sekä siksi, ettei aterian jälkeen jää taatusti nälkä.

Ehkä tunnetuimpia georgialaisia ruokia ovat hatsapurit ja khinkalit. Hatsapuri on juustolla täytetty pyöreä leipä, joka tuodaan pöytään lämpimänä. Sula juusto valuu herkullisesti hatsapuri-viipaleiden välistä. Juustoa voi löytää myös tämän leivän päältä, adžaruli-hatsapuri taas on päällystetty kananmunalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lobiani-hatsapurin sisällä taas on tuhtia punaista papupataa. Lobio-papupataa syödään myös sellaisenaan. Hatsapuria syödään usein alkupalana tai pikaruokana – se on tavallaan georgialainen vastine pizzalle. Juustoja rakastavalle maassa on tarjolla muitakin herkkuja, sillä juustoja käytetään georgialaisessa keittiössä monipuolisesti.

Kasvisyöjäkin pääsee herkuttelemaan

Georgilaisen keittiön toinen hittituote ovat khinkalit. Ne ovat venäläisiä pelmenejä muistuttavia taikinanyyttejä, joiden täytteenä voi olla vaikkapa voimakkaasti maustettua lihaa sekä lihalientä. Khinkalien sisällä voi olla muitakin täytteitä, kuten esimerkiksi juustoa, sieniä tai vihanneksia. Georgialaisesta pitopöydästä löytyy siis valinnanvaraa myös kasvissyöjille.

ShutterstockGeorgialainen ruoka
Kasvistäytteiset khinkalit tarjoavat myös kasvissyöjille mahdollisuuden maistaa georgialaisia herkkuja.

Sekasyöjien kannattaa puolestaan kokeilla vartaita sekä muita grillattuja liha- ja kanaruokia. Viileällä säällä voi puolestaan herkutella tuhdilla kharcho-keitolla, jonka liemi saa makunsa pähkinöistä.

Maatalous on tärkeä elinkeino Georgiassa ja sen ansiosta ruokapöydissä on tarjolla paljon kasviksia. Tomaattia, kurkkua ja erilaisia salaatteja käytetään paljon. Salaattien lisäksi kasviksia käytetään myös erilaisten herkullisten tahnojen raaka-aineina. Tahnoja kelpaa sitten levittää leivän päälle tai syödä sellaisenaan.

Myös papuruoat ovat suosittuja ja pähkinöitä käytetään paljon. Kasvisten ystävän kannattaa kokeilla myös munakoisoruokia, kuten esimerkiksi pähkinätahnalla päällystettyjä badrizany-munakoisorullia. Ne on tapana koristella granaattiomenan siemenillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Runsaasti mausteita

Vaikka georgialainen ruoka ei ole suuta polttavan tulista, käytetään maan keittiöissä paljon mausteita. Esimerkiksi korianteri on suosittua yrtti. Toinen suosittu mauste on suomalaisittain tuntemattomampi sarviapila, jota käytetään paljon myös esimerkiksi turkkilaisessa keittiössä. Turkkilaisen keittiön lisäksi georgialaisessa ruoassa näkyy myös venäläisiä vaikutteita.

Jälkiruokia georgialaiset eivät suuremmin harrasta. Satokaudella voi toki herkutella tuoreilla hedelmillä, ja viininvalmistuksen sivutuotteena syntyvästä tahnasta valmistetaan tšurtškhela-patukoita. Makkaran tai itse valetun kynttilän näköisen patukan sisällä on pähkinöitä.

ShutterstockGeorgialainen ruoka
Tšurtškhela-patukat ovat tuttu näky georgialaisilla toreilla.

Palan painikkeeksi nautitaan paikallisia viinejä, sillä viininvalmistuksella on maassa pitkät perinteet. Viinin ohella Georgiassa juodaan paljon mineraalivesiä, joista tunnetuin on kipakan mineraalinen borjomi. Myös georgialaiset limonadit ovat maistamisen arvoisia. Niiden tavallisimpia makuja ovat päärynä, rypäle ja rakuuna.

>> Lue lisää vinkkejä Georgiaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Marianne Zitting
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen parhaat ravintolat

Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa – onko oma suosikkisi listalla?

Pad thai

Tässä helppo makumatka Thaimaahan – näin valmistat pad thain kotona

Thaimaan ravintolaetiketti

Joko tunnet Thaimaan ravintolaetiketin? 8 asiaa, jotka on hyvä tietää

Kymmenen jouluherkkua maailmalta

Nam! 10 joulukauden herkkua maailmalta – mikä sopii sinun juhlapöytääsi?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja