Hyppää sisältöön

Euroopan parhaat olutpaikat – esittelyssä 7 panimoravintolaa

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 25.05.2016
Panimoravintoloiden kierros Euroopassa hemmottelee oluen ystävää hyvillä oluilla ja herkullisilla ruoilla. Lue vinkit ja lähde matkaan!

ILMOITUS

Ravintoloita oluen ystäville

Unohtumattomien elämysten lisäksi matkoilta herkullisia ruokia ja juomia etsivät matkailijat viihtyvät panimoravintoloissa. Euroopassa näkyvät lukuisat ruoka- ja juomakulttuurit, joihin tutustuminen onnistuu parhaiten tietysti paikan päällä.

Oluen ystäviä hemmotellaan erityisesti panimoravintoloissa, joita löytyy pitkin Eurooppaa. Panimoravintolat ovat mainio tapa tutustua paikalliseen olutperinteeseen ja päästä tapaamaan oluen valmistajia keskellä tunnelmallista panimoa. Jotkut ravintoloista tarjoavat kävijöille myös panimokierroksia, ja vaikka niitä ei olisikaan tarjolla, esittelee henkilökunta tiloja asiakkaille usein hyvin mielellään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Parhaassa tapauksessa panimoravintolat ovat parittaneet keskenään yhteensopivat ruoat ja oluet, jotta makuelämys olisi viimeiseen saakka viilattu.

Panimoravintoloita sijaitsee ympäri Eurooppaa, ja lyhyiden välimatkojen vuoksi yhden matkan aikana on helppo tutustua useiden maiden panimoravintolakulttuureihin. Liikkuminen kaupungista toiseen on helppoa esimerkiksi Interrail-kortin avulla, ja kun mukana ei ole autoa, onnistuu myös paikallisten oluiden maistelu.

Tutustu Euroopan panimoravintoloihin ja lähde matkalle!

1. Sheffield Tap, Sheffield, Iso-Britannia

Ison-Britannian keskiosassa sijaitsevan Sheffieldin kaupungin päärautatieasemalla toimiva The Sheffield Tap -panimoravintola tarjoaa janoisille matkailijoille ja paikallisille valtavan olutvalikoiman.

Ravintolassa on esimerkiksi 11 perinteistä tynnyriolutta ja 12 hanaolutta, minkä lisäksi panimoravintolan pullotettujen oluiden valikoimassa on yli 200 erilaista olutta.

Suuren valikoiman lisäksi The Sheffield Tap panostaa oluen tuoreuteen, ja ostaakin juomat suoraan panimoilta välikäsien sijaan. Panimoravintolalla ei ole sopimusta tiettyjen panimoiden kanssa, vaan olut on peräisin sieltä, missä laatu on kaikkein parasta.

Oluen lisäksi panimoravintolasta saa myös pientä naposteltavaa juoman kylkeen, mutta valikoiman pääpaino on selvästi erilaisissa oluissa.

2. C.K. Brovar, Krakova, Puola

Krakovalainen C.K. Brovar on perinteinen puolalainen panimoravintola, jossa tarjoillaan panimon omaa olutta. Sisustukseltaan itävaltalaista linnaketta muistuttavan ravintolan miljöö on varsin erikoinen, ja oluen siemailun lomassa voi nauttia vaikkapa paikan taidevalikoimasta.

Aivan Krakovan vanhankaupungin tuntumassa sijaitsevan ravintolan yhteydessä olevassa panimossa voi myös seurata oluen valmistumista. Panimoravintolassa tarjoiltavat oluet valmistuvatkin paikan päällä. Henkilökunta esittelee oluiden valmistusprosessia mielellään, mikä houkuttelee panimoravintolaan runsaasti kävijöitä.

iStockphotoPuolan Krakova
Krakova sopii oluen ystävän matkakohteeksi. Kaupungissa poikkeaminen onnistuu esimerkiksi Interrailin varrella.

C.K. Brovarin olutvalikoima vaihtelee sesonkien mukaisesti, ja jotkut olutlaadut ovat saatavilla pelkästään tiettyinä vuodenaikoina. Olutta voi ostaa oman janon mukaan neljässä eri koossa: 0,33 tai 0,5 litran tuopeissa, mutta tarjolla on myös 3,3 litran ja viiden litran kannuja.

3. Les Trois Brasseurs, Lille, France

Ranskassa sijaitseva tunnelmallinen panimoravintolaketju Les Trois Brasseurs on nimensä mukaisesti kolmen oluenpanijan perustama. Les Trois Brasseurs avasi ensimmäisen pienpanimonsa vuonna 1985, mutta panimotoimintaa yrityksellä on ollut jo yli sata vuotta.

Tärkeimpien ranskalaisten panimojen joukkoon kuuluvassa Les Trois Brasseurs -ketjussa on useita ravintoloita, jotka henkivät menneen ajan tunnelmaa. Paikan päällä pannun oluen lomassa kannattaa tutustua myös panimoravintolan ruokavalikoimaan, sillä ollakseen täydellinen olut tarvitsee kaverikseen paikan ideologian mukaisesti juoman kylkeen sopivan ruoan.

4. Mikkeller, Kööpenhamina, Tanska

Tanskan pääkaupungin Kööpenhaminan Vesterbro-kaupunginosassa sijaitseva Mikkeller hemmottelee skandinaavisen oluen ystäviä. Tanskalaisen Mikkel Borg Bjergsøn pyörittämä panimoravintola tarjoilee panimon omia Mikkeller-oluita kymmenessä hanassa, minkä lisäksi paikasta saa myös viittä muuta hanaolutta.

iStockphotoTanskan pääkaupunki Kööpenhamina
Olutmatka Kööpenhaminaan on helppo toteuttaa.

Olutvalikoima ei kuitenkaan rajoitu vain panimon omiin oluisiin, sillä tarjolla on myös maailman parhaiden panimoiden tarkasti valittuja oluita. Pullotettujen oluiden valikoima kattaakin 350 eri laatua, joten uudet olutelämykset eivät lopu hetkessä kesken.

5. Fábrica Maravillas, Madrid, Espanja

Madridin keskustassa sijaitseva kaupungin ainoa panimoravintola kätkee sisäänsä oman pienpanimon, jonka ansiosta ravintolan olutvalikoima on erittäin monipuolinen. Oluet valmistetaan käsityönä ravintolan tiloissa sijaitsevassa panimossa, ja asiakkaat pääsevätkin seuraamaan espanjalaisen oluen valmistusta paikan päällä.

Pieni olutpanimo on avattu vuonna 2012, mutta se on saanut lyhyessä ajassa kaupungin olutharrastajat puolelleen.

6. Black Sheep, Dublin, Irlanti

Irlannin pääkaupungissa Dublinissa sijaitseva Black Sheep -panimoravintola pyrkii tarjoamaan asiakkailleen maailman parhaan olutvalikoiman. Paikallisen Galway Bay -panimon ravintolassa oluiden vaihtuvuus on suurta, sillä uusia oluita putkahtaa valikoimiin jatkuvasti vanhojen poistuessa.

Olutvalikoima muuttuu kausittain, ja panimoravintolasta saa oluita kaikkialta maailmasta. Olutmenun lisäksi ravintolassa on melko kattava ruokalista, joten tässä panimoravintolassa ei jää nälkäiseksi.

7. Moeder Lambic Fontainas, Bryssel, Belgia

Belgia on tunnettu olutkohde, ja monet matkailijat suuntaavatkin maan pääkaupunkiin Brysseliin uusien olutelämysten perässä. Noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä kaupungin pääaukiolta Grand Placelta sijaitseva Moeder Lambic Fontainas -panimoravintola tarjoilee roimasti erilaisia belgialaisia oluita.

Vuonna 2009 avatussa panimoravintolassa juomansa voi valita 40 hanan ja kuuden tynnyrin joukosta. Näiden huolella valittujen belgialaisten oluiden lisäksi valikoimassa on runsaasti pullotettuja oluita, joten valikoima ei lopu heti kesken. Panimoravintolassa tarjoillaan myös pientä purtavaa.

>> Tutustu Interrail-korttiin ja suunnittele oma reittisi!

Lähde: VR

ILMOITUS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Interrail

Reilaamaan entistä helpommin lentämättä – Viro ja Latvia mukaan interrail-verkostoon

Interrail

Interrail-lippuun muutoksia – kolmen kuukauden reililiput myyntiin myös Suomessa

Nainen rautatieasemalla

Interrail-matkailijan ABC – näin suunnittelet onnistuneen junamatkan

Alfaman kaupunginosa Lissabonissa

Euroopan viihtyisimmät katutapahtumat – 7 vinkkiä reilaajalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja