Oliiveja ja espanjalaista leipää

Espanjan herkkuja kotikeittiössä – kolme helppoa reseptiä

Ruoka, viini ja hyvä seura kuuluvat Espanjassa kiinteästi yhteen. Katso Rantapallon helpot tapas-reseptit!

Espanjassa syödään herkutellen, nautiskellen ja ennen kaikkea kiireettä. Tapakset kuuluvat arkeen sekä juhlaan. Aina, kun tarjotaan juotavaa, tarjoillaan myös pientä syötävää.

Tuoreet raaka-aineet ratkaisevat

Espanjan makuja kotikeittiöösi voit loihtia Rantapallon kolmella helpolla tapas-reseptillä. Reseptit on koonnut espanjalainen kokki Belen Ruiz Montava, jonka tapas-kursseille myös matkailijat voivat osallistua Madridissa Alambique-liikkeen näytöskeittiössä.

– Sanana tapas viittaa juomalasin päälle asetettuun kanteen tai pieneen lautaseen, jonka tarkoitus oli pitää kuumalla ilmalla hyönteiset lasista poissa, kertoo Belen.

Tapas-reseptejä on Espanjassa satoja, ellei tuhansiakin. Jotkut tapakset ovat monimutkaisempia lämpimiä ruokia, mutta usein kyse on aivan helpoista resepteistä, kuten maustetuista oliiveista.

– Oikeat raaka-aineet ratkaisevat. Parhaat kasvikset löytyvät toreilta ja kauppahalleista, ei supermarketista.

Tarinoita ja paikallisväriä

Monella perinneruoalla on oma tarinansa, ja niin myös Espanjan tapaksilla.

– Esimerkiksi anjoviksesta, vihreästä chilistä ja oliivista koostuvat Gilda-tapakset ovat saaneet nimensä 1940-luvulla ilmestyneen Espanjassakin kohua aiheuttaneen Rita Hayworthin elokuvan mukaan.

Jokaisella seudulla on omat vivahteensa tapas-perinteessä. Parhaat paikat matkailija löytää paikallisilta kyselemällä. Älä kysy, mitä ravintolaa he turistille suosittelevat, vaan ota selvää missä he itse mieluiten syövät!

Kokeile kotona – kolme helppoa tapas-reseptiä

1. Aceitunas Aliñadas

Maustetut oliivit (neljälle)

  • 350 g erilaisia oliiveja
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 sitruunankuori raastettuna
  • 1 appelsiininkuori raastettuna
  • puolikkaan appelsiinin mehu
  • 1 tl korianteria
  • 1 tl kokonaisia mustapippureita
  • ripaus fenkolinsiemeniä
  • ripaus kuminansiemeniä
  • tuoretta persiljaa
  • oliiviöljyä

Huuhtele oliivit vesihanan alla ja sekoita eri lajikkeet samaan kulhoon. Lisää oliiviöljy, silputtu persilja ja muut mausteet. Anna maustua tunnin ajan.

2. Gildat

(neljälle)

  • 12 pientä vihreää chiliä
  • 12 suolattua anjovisfilettä
  • 12 oliivia
  • 12 cocktail-tikkua

Huuhtele chilit, anjovikset ja oliivit. Pistele ne cocktail-tikkuihin aloittaen chilillä, jonka jälkeen tulee anjovis ja viimeisenä oliivi. Gildojen sanotaan menettävän ”charminsa”, jos oliivit tai chilit ovat liian etikkaisia – siksi niistä huhdellaan mahdollinen säilöntäliemi huolellisesti pois.

Vinkki: jos anjovikset ovat liian suolaisia, liota niitä maidossa tunnin tai kahden ajan.

3. Gambas al Ajillo

Valkosipulikatkaravut (neljälle)

  • 400 g suuria katkarapuja
  • 2 valkosipulinkynttä
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • tuoretta persiljaa
  • kuivattua chiliä

Kuori katkaravut. Paista valkosipulinkynsiä pannulla runsaassa oliiviöljyssä kunnes ne saavat kultaisen värin. Lisää katkaravut pannulle ja paista niitä maustuneessa öljyssä kahden minuutin ajan. Mausta chilillä ja koristele silputulla persiljalla. Tarjoile katkaravut välittömästi.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn ja iStockphoto

  • I need Spain
  • Vueling

Päivitetty: 9.5.2013

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (18 votes, average: 3,94 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia