Espanjalainen ruoka

Espanjalaisen keittiön helpot perinneruoat – kokeile näitä kotona

Espanjalainen ruoka hurmaa aidoilla mauillaan, ja jokaisella Espanjan maakunnalla on omanlaisensa keittiö omine perinneruokineen.

Maukkaita herkkuja yksinkertaisista raaka-aineista

Viini, juustot ja oliiviöljy kuuluvat olennaisena osana espanjalaiseen ruokakulttuuriin, eikä niiden käytössä säästellä.

– Käytämme paljon oliiviöljyä, mutta sen on ehdottomasti oltava neitsytoliiviöljyä. Emme koskaan käytä voita paistamiseen, sanoo Espanjan Matkailutoimiston johtaja Carmen Barroso.

Ruoanlaitossa käytetään yleensä yksinkertaisia ja konstailemattomia raaka-aineita, joten niiden hyvä laatu on tärkeää. Ruoan kanssa tarjotaan lähes poikkeuksetta viiniä ja vaaleaa leipää.

Espanjalaisittain aterian tärkein osa on hyvä seura, joten kutsu ystäväsi koolle ja järjestä espanjalainen ilta näiden helppojen reseptien avulla!

Gazpacho

Andalusian alueelta koko muuhun Espanjaan on rantautunut espanjalaisen ruokakulttuuriin tunnetuin elementti, tapakset. Samalta seudulta lähtöisin on gazpacho, kylmänä nautittava “nestemäinen salaatti”.

Gazpacho
Gazpacho on kylmä tomaattikeitto, joka maistuu useimmille.

Tämä virkistävä keitto on mainio herkku, joka voidaan nauttia alkupalana tai vaikka välipalaksi suoraan lasista juoden. Tästä helposta gazpachon ohjeesta riittää neljälle.

1 kg kypsiä tomaatteja
1 vihreä paprika
1 kurkku
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
3 rkl oliiviöljyä
valkoviinietikkaa maun mukaan
1 tl suolaa

Huuhdo huolellisesti tomaatti, sipuli ja paprika ja paloittele ne. Kuori valkosipulinkynsi. Kuori kurkku ja leikkaa se puoliksi. Paloittele toinen puolikas ja säästä toinen puolikas keiton koristelua varten.

Laita kaikki vihannekset tehosekoittimeen ja soseuta ne sileäksi keitoksi. Lisää oliiviöljy, suola ja viinietikka. Tarkista maku. Suolan, viinietikan ja valkosipulin määrää voit muunnella oman maun mukaan. Jos seos on liian paksua, voit lisätä siihen hiemaa kylmää vettä. Siivilöi keitto.

Lisää gazpachoon pieneksi pilkottu puolikas kurkku. Laita keitto jääkaappiin ja tarjoile se kylmänä. Gazpachon kanssa voit tarjoilla myös leipä-, tomaatti- ja paprikakuutioita sekä hienoksi pilkottua sipulia.

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas eli espanjalainen perunamunakas on helppo ruokalaji, joka sopii pieniksi paloiksi leikattuna vaikka tapaspöytään.

Espanjalainen perunamunakas
Espanjalainen perunamunakas sopii suomalaiseen makuun, sillä sen koostumus on miellyttävä ja maku mieto.

Espanjalainen perunamunakas on hyvin helppo valmistaa.

6 kananmunaa
3 perunaa
1 pieni sipuli
oliiviöljyä
suolaa

Kuori sipuli ja perunat. Hienonna sipuli ja leikkaa perunat siivuiksi.

Kuumena oliiviöljy paistinpannussa. Lisää perunasiivut ja kuullota niitä 20–30 minuuttia välillä hämmentäen, kunnes ne ovat kypsiä. Lisää sipulikuutiot kypsennyksen puolessavälissä. Älä säästele oliiviöljyn määrässä – sitä tulee olla niin paljon, että perunat ja sipulit peittyvät!

Valuta peruna-sipuliseos siivilässä. Jos käytät neitsytöljyä, kuten Espanjassa on tapana, voit ottaa sen talteen ja käyttää myöhemmin uudelleen.

Vatkaa astiassa kananmunien rakenne rikki ja lisää suola. Sekoita peruna-sipuliseos munien joukkoon.

Kuumenna tilkka öljyä paistinpannussa ja kaada seos pannulle. Anna munakkaan kypsyä miedolla lämmöllä.

Kun munakas on hyytynyt pohjasta, laita iso kansi tai lautanen paistinpannun päälle ja kiepauta munakas ylösalaisin. Valuta munakas varovasti takaisin pannuun. Kypsennä kunnes munakas on saanut toiselta puolelta väriä. Munakas saa jäädä sisältä hieman löysäksi.

Leikkaa valmis munakas kahdeksaan osaan. Tarjoiluvinkki: leikkaa munakas pienemmiksi kuutioiksi ja laita hammastikku jokaiseen kuutioon, jolloin munakas muuntuu helpoksi tapas-herkuksi.

Torrijas de vino

Torrijas de vino on perinteinen espanjalainen jälkiruoka, jota syödään tyypillisesti pääsiäisenä. Tämä espanjalaisten versio köyhistä ritareista ei kuitenkaan välttämättä sovi perheen pienimmille.

Kuiva vaalea leipä
2 l valko- tai punaviiniä
3 kananmunaa
sokeria ja kanelia

Leikkaa leipä paksuiksi siivuiksi. Tämä kannattaa tehdä jo edellispäivänä leivän ollessa vielä tuoretta ja pehmeää. Näin se kuivuu nopeammin.

Kaada viini laakeaan astiaan ja kääntele leipäviipaleet viinissä niin, että viini imeytyy leipään.

Vatkaa kananmunien rakenne rikki toisessa astiassa. Kääntele leipäviipaleet seoksessa.

Paista leipäviipaleita pannulla tilkassa kuumaa öljyä kunnes ne ovat kullanruskeita. Nosta paistetut viipaleet hetkeksi talouspaperin päälle valumaan.

Sekoita kaneli ja sokeri lautasella ja pyörittele torrijasit yksitellen seoksessa. Nämä herkut säilyvät yön yli, joten voit valmistaa ne etukäteen tai tarjota heti.

Teksti: Anni Moilanen
Reseptit: Espanjan Matkailutoimisto
Kuvat: Istockphoto, Flickr / Stijn Nieuwendijk sekä Adrian Scottow

Päivitetty: 23.11.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (8 votes, average: 4,13 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia