Inka Khanji
Turkkilainen aamiainen

Aloita aamu herkutellen – tällainen on aito turkkilainen aamiainen

Runsas aamiainen on ihanaa luksusta matkoilla, mutta lomatunnelmaan voi päästä myös kotikeittiössä. Lue ohjeet ja yllätä perheesi turkkilaisella aamupalalla!

Suolaista ja makeaa sopivassa suhteessa

Turkkilainen ruoka on syy, jonka vuoksi monet matkustavat maahan kerta toisensa jälkeen. Mausteiset pikaruoat, herkulliset lihat ja makeat jälkiruoat tuovat lautaselle ripauksen eksotiikkaa, mutta sopivat mainiosti myös suomalaiseen makuun.

Turkkilainen aamiainen on runsas herkutteluhetki, jonka aikana ruoka ei lopu kesken. Arkiaamuisin aamupala on vaatimattomampi, vain 4–5 ruokalajista koostuva aamiainen, mutta viikonloppuisin turkkilaisten ruokapöydät notkuvat herkkuja. Aamiainen voidaan nauttia perheen kesken, mutta tapana on kutsua syömään myös ystäviä ja sukulaisia.

Vihannekset, yrtit ja hedelmät ovat turkkilaisen aamiaisen perusta. Valikoimassa keskitytään kauden antimiin, mutta tarjolla on tavallisesti myös makeaan sokerisiirappiin säilöttyjä hedelmiä.

Turkkilainen aamiainen
Inka Khanji
Monipuolinen juusto- ja oliivivalikoima kuuluvat turkkilaiseen aamiaispöytään.

Kasvisten lisäksi pöytä notkuu erilaisia oliiveja sekä juustoja, jotka voivat valveutumattomaan silmään näyttää kaikki samalta. Maistellessa totuus kuitenkin selviää, sillä eri muotoisissa valkoisissa juustoissa on kaikissa oma makunsa. Turkkilaiseen aamiaiseen kuuluvat oleellisena osana myös suolaiset leivonnaiset, muun muassa perinteinen gözleme, mutta myös tuhdit juustoleivonnaiset.

Monipuolisella viikonloppuaamiaisella voidaan tarjota myös makkaramunakasta. Aidon turkkilaisen makkaramunakkaan tunnistaa siitä, että käytössä on mausteista kana- tai nautamakkaraa, sillä sianliha ei kuulu turkkilaiseen ruokapöytään.

Tapana on ensin maistella pöydästä suolaisia herkkuja, minkä jälkeen siirrytään makeisiin. Myös hunaja ja pähkinät ovat hillojen ja muiden säilöttyjen hedelmien tavoin tärkeä osa turkkilaista aamiaispöytää.

Aamiaisen kruunaavat tietysti turkkilainen kahvi tai tee.

Turkkilainen aamiainen
Inka Khanji
Aamiainen päättyy perinteisesti turkkilaiseen teehen.

Turkkilaisen aamiaisen tärkeimmät elementit

  • Tuoreet kauden vihannekset, hedelmät ja yrtit
  • Runsas valikoima turkkilaisia juustoja
  • Tuoreet oliivit, ei tölkistä
  • Leivät ja suolaiset leivonnaiset
  • Munakas
  • Turkkilainen kahvi tai tee
Turkkilainen aamiainen
Inka Khanji
Viikonloppuisin pöytään katetaan runsas ja monipuolinen aamiainen.

>> Lue lisää vinkkejä Turkkiin Rantapallon kohdeoppaasta

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Päivitetty: 25.10.2015

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia