Kohdeopas: Romania

Romaniasta kolmannes on vuoristoa

Romaniasta kolmannes on vuoristoa, kolmannes kukkuloita ja loput tasankoa. Kun sekaan lisää vielä historiallisia pikkukyliä, upeita linnoja, merenrantaa ja eläväisen Bukarestin, syntyy kokonaisuudesta mielenkiintoinen matkailumaa.

Draculan kotimaata on kuvailtu itäisen Euroopan kauneimmaksi. Lähes koskemattomat metsät ja jylhät vuoristoseudut saavatkin Romanian erottautumaan edukseen. Maaseudun pienissä kylissä arkikin on luonnonmukaista, kun pääkaupunki Bukarestissa taas sykkii eurooppalainen syke.

ROMANIA MATKAILUMAANA

Romania sijaitsee Kaakkois-Euroopassa

Vuoristosta suistoalueelle

Romania, yksi Euroopan unionin uusimmista jäsenmaista, sijaitsee Kaakkois-Euroopassa Mustanmeren rannalla. Sen naapurivaltioita ovat Bulgaria, Serbia, Unkari, Ukraina ja Moldova. Romanian länsiosaa hallitsee Karpaattien vuoristo, jonka korkein huippu on noin 2 500 metrissä. Itään mentäessä korkeuserot pienenevät, kunnes vastaan tulee Mustameri ja sinne päättyvä Tonavan vetinen suistoalue.

Kesällä rannalle, talvella kaupunkiin

Lähes kolmannes Romaniasta on metsäistä Karpaattien vuoristoa, joka halkoo melkein koko maan. Loput pinta-alasta peittyy lähinnä peltoihin ja kaupunkeihin. Romanialla on myös pieni pätkä Mustanmeren rannikkoa, missä Tonava laskee mereen.

Suurimmassa osassa Romaniaa vallitsee mannerilmasto, mikä tarkoittaa kuumia kesiä ja suhteellisen kylmiä talvia. Sateista on lähinnä keväällä ja alkukesästä, Karpaattien vuoristossa tosin useammin. Loppukevät ja alkusyksy ovat sään puolesta parhaita aikoja matkustaa ainakin Romanian alangolle, kuten pääkaupunki Bukarestiin.

Syö, juo ja shoppaa

Romania on suomalaiselle matkailijalle edullinen kohde. Ei ole ongelma löytää ravintolaa, jossa päivällisen saa noin 5 eurolla. Bukarestista löytyy kalliitakin ravintoloita, mutta maaseudulla hinnat ovat yleensä alhaiset.

Romanialainen ruoka on tyypillisesti lihapainotteista, ja myös keitoilla on paikkansa ruokaympyrässä. Romaniassa tuotetaan useita viinejä, joita harvemmin myydään ulkomailla. Paikalliset viinit ovat huomattavasti ulkomaisia edullisempia.

Etenkin Bukarestiin rakennetaan lähes jatkuvasti uusia kauppakeskuksia, joiden liikkeet ovat pääasiassa samoja kuin muuallakin Euroopassa. Omaperäisempiä matkamuistoja kaupitellaan kojuissa, joita sijaitsee ainakin turistinähtävyyksien lähistöllä. Tyypillisimpiä tuotteita ovat erilaiset käsityöt, kuten koristeelliset kankaat, puutyöt, pitsiliinat ja kudotut matot.

Kaupunkilomaa tai rantarentoilua

Pääkaupunki Bukarest on mielenkiintoinen kaupunkikohde, joka sopii mainiosti esimerkiksi viikonloppukohteeksi. Hyvän ruuan ja edullisten hintojen parissa kuluu helposti muutama päivä. Romaniassa kannattaa tutustua myös linnoihin ja kartanoihin, joista kuuluisin lienee Draculan kodiksi kutsuttu Branin linna.

Hyvin erilaiseen ympäristöön pääsee tutustumaan Mustanmeren rannalla. Lyhyellä rantakaistaleella sijaitsee muutamia rantalomakohteita sekä luonnoltaan ainutlaatuinen Tonavan suistoalue.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ROMANIASSA

Romanian luontoa

Lennot Romaniaan

Romanian suurimmat lentokentät sijaitsevat Bukarestissa. Vilkkain niistä on Henri Coandan (Otopeni) lentokenttä. Kaupungissa sijaitsee lisäksi joidenkin halpalentoyhtiöiden, esimerkiksi Wizzairin ja German Wingsin, käyttämä Aurel Vlaicun (Baneasa) lentoasema. Romanian muut kansainväliset lentokentät sijaitsevat Timisoarassa ja Transilvanian Cluj-Napocassa.

Suomesta ei ole suoria lentoja Romaniaan, mutta monet eurooppalaiset lentoyhtiöt, esimerkiksi Air France ja Austrian Airlines, tarjoavat lentoja Suomesta Romaniaan. Näillä vaihdollisilla vuoroilla menopaluun hinta jää helposti alle 200 euron.

Romaniaan on myös junayhteyksiä muualta Euroopasta, erityisen suosittu on yöjuna Budapestista Bukarestiin.

Romanian hotellit

Romaniasta löytyy majoitusvaihtoehtoja monelle kukkarolle. Bukarestista ja muista suuremmista kaupungeista löytyy niin huippuhotelleja kuin edullisia hostelleja. Sesonkiaikoina matkailijoiden suosimissa kohteissa etenkin asemien ympärillä liikkuu myös paikallisia, jotka vuokraavat huoneita omistamistaan asunnoista.

Liikkuminen Romaniassa

Liikkuminen Romaniassa on edullista, muutamalla eurolla pääsee satoja kilometrejä. Pidemmät välimatkat kannattaa taittaa junalla, lyhyempiin linja-auto on kätevämpi. Mikäli suunnitelmissa on kierrellä maaseudulla, saattaa auton vuokraaminen tulla kysymykseen. Romaniassa tiet ovat kyllä melko hyvässä kunnossa, mutta paikallisten ajotyyli on paikoittain huoletonta, joten autoillessa ylimääräinen varovaisuus on tarpeen.

ROMANIAN MATKAKOHTEET

Romaniasta löytyy hotelleita moneen makuun

Pääkaupunki Bukarest

Yli kahden miljoonan asukkaan Bukarest on Romanian suurin ja merkittävin kaupunki. Bukarest sijaitsee maan eteläosassa lähellä Bulgarian rajaa. Monien muiden itäisen Euroopan suurkaupunkien tapaan Romaniankin pääkaupunki on jännittävä sekoitus vanhaa ja uutta. Keskiaikaisen kirkon vieressä saattaa kohota moderni lasirakennus, jolla ei juuri ole historiaa kerrottavaksi.

Bukarest ei ole mikään äärettömän kaunis kaupunki, mutta ehdottomasti mielenkiintoinen. Pakollisia nähtävyyksiä ei juuri ole, tosin massiivista parlamenttirakennusta ei kannata ohittaa ihailematta sitä ainakin ulkoa. Rakennuksessa järjestetään säännöllisesti myös opastettuja kierroksia.

Romaniasta löytyy myös käymisen arvoisia pikkukaupunkeja, joista viehättävin lienee historiallinen Sighişoara ja sen vanha kaupunki.

Luontoa ja linnoja

Myyttinen Transilvania on paitsi Draculan kotiseutu myös sijaintipaikka monille maan näyttävimmistä linnoista ja keskiaikaisimmista kylistä. Niistä suosituin on juuri Draculan kotina tunnettu Branin linna. Linnoja sijaitsee muuallakin Romaniassa. Erityisen komeita ovat goottilaistyylinen Corvinestin linna maan keskiosissa Hunedoarassa sekä ylellinen Pelesin linna reilu 100 kilometriä Bukarestista pohjoiseen.

Tonavan suisto on yksi Romanian merkittävimmistä luontokohteista ja etenkin lintubongareiden paratiisi. Laskutavasta riippuen suiston pinta-ala on noin 4 000 km², joista valtaosa on suojeltua. Alueesta merkittävä osa muodostuu soista, järvistä ja muista vesistöistä. Suistoon pääsee tutustumaan parhaiten Tulcean kaupungista käsin. Tulceasta liikennöidään säännöllisiä lauttoja useisiin suiston kyliin, ja sieltä on mahdollista myös vuokrata vene.

Romania Tourism

Laura Uotila

Kuvat: Flickr / CamilG , bortescristian , archer10 – (Dennis)

Päivitetty: 26.1.2016

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia