Saksa

Matkalla erilaiseen juhannukseen

torstai, kesäkuu 22, 2017
Autobahn A5
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Mitä juhannuksena kuuluu tehdä?

Terveisiä satamasta. Täällä odotellaan M/S Finnstarin lähtöä kohti hieman epäperinteistä juhannusta.

Suomalaiset ovat harvassa asiassa niin yksimielisiä kuin juhannuksen vietossa. Mökille on päästävä. Tarvitaan sauna, tarvitaan makkaraa, tarvitaan olutta ja uimassa on pakko käydä – järvi tai meri sopii kumpi tahansa. Onkimisesta plussaa, juhannustaioista vielä enemmän. Mansikkakakku kruunaa kaiken. Kokko poltetaan vaikka salaa.

Ihania asioita kaikkineen. Minäkin pidän mansikkakakusta ja juhannuskokko on komeaa katseltavaa. En kuitenkaan suhtaudu asiaan kovin ehdottomasti, mistä kielii sekin, mitä tänään parhaillaan tapahtuu. Olemme juuri nyt matkalla kohti Saksan Travemündeä. Vietämme keskikesää jo toisena peräkkäisenä vuotena siten, että juhannus kuluu Itämeren aalloilla Finnlinesin hyvässä huomassa. Viime vuonna lähtöpäivä oli juhannusaatto, tällä kertaa aatonaatto. Parhaillaan odotellaan satamassa laivan lähtöä.

Miksi näin, miksi lähteä Suomesta juuri keskellä kauneinta kesää? Tavallaan se onkin hieman nurinkurista. Yksi syy on varmasti se, että sekä minä että mieheni olemme kumpikin vuorollamme olleet niin monta vuotta Suomesta poissa, että juhannus ja vappu ehtivät menettää ns. pakkojuhlan luonteensa. Kun ympärillä kukaan muu ei niitä juhli, niin itsekin vähitellen lakkaa kaipaamasta vappupalloja ja unohtaa, että juhannusaattona ei kannata yrittää tavoitella ketään. Nykyisin ajattelen, että molempia näistä on mukava juhlia jos sattuu olemaan silloin Suomessa, mutta kumpikaan ei tunnu enää mitenkään välttämättömältä.

Juhannuksessa on erikoista – ja jollain tavoin sympaattista – mielestäni se, kuinka yksimielisesti koko maa pysähtyy lähes neljäksi päiväksi. Juhannusta edeltävällä viikolla jo keskiviikko on monella puolitehoinen ja viimeistään torstai-iltapäivällä työsähköposti hiljenee. Jokainen, joka suinkin voi, poistuu toimistolta pian puolenpäivän jälkeen. Mikäs siinä. Tässä kiireisessä maailmassa tekee hyvää välillä jarruttaa ja ottaa hengähdysaikaa. Kukin voisi tehdä sen oma-aloitteisesti milloin tahansa, mutta suomalaisten tapa on hoitaa asia tehokkaasti yhteisellä sanattomalla päätöksellä. Vaikka sitten räntäsateessa! Vuoden pisimmistä päivistä kannattaa ottaa kaikki irti.

Laivaan nousua odotellessamme ukkosti ja satoi kaatamalla. Siksi postauksen kuvana viime vuoden juhannusviikonlopun kuva autobaanalta, samaiselta joka nytkin odottaa kun pääsemme Saksan päähän. Keski-Euroopassa on juuri nyt hurja helle.

Ihanaa juhannusta kaikille. Toivottavasti sää suosii ja aurinko kurkistaa Suomessakin pilvipeitteen takaa. Kiinnostaisi muuten kuulla muiden ulkomailla pitkään asuneiden (tai vieläkin asuvien) kokemuksia juhannuksen vietosta! Kaipaatko vai etkö kaipaa?

Klikkaa tästä Riia was here seurantaan myös Facebookissa

1 Comment

  • Reply Katriina perjantai, kesäkuu 23, 2017 at 12:03

    Meillä saksansuomalaisilla on joka vuosi erilaiset juhannusjuhlat eri puolella maata. Sunnuntaina lähden Frankfurtiin Main-joen rannalle viettämään Frankfurtin suomalaisen seurakunnan kanssa Suomi Finland 100juhannusjuhlaa Nordic summer merkeissä. (vrt. http://www.rengas.de/frankfurt). Kaikki ovat tervetulleita, myös satunnaiset Saksassa matkalla olevat.

  • Leave a Reply