Ravintolat Tsekki

Prahan parhaat ruokapaikat (ja pari baariakin kaupan päälle)

maanantai, huhtikuu 17, 2017
Praha
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Prahassa on helppo syödä hyvin. Vähän liiankin helppo. Sekä ruoan että juoman tarjonta on laajaa ja hinnatkin varsin kohtuulliset. Erinomainen matkakohde herkuttelijalle.

Perinteisen tuhti tšekkiläinen keittiö on edelleen vahvoilla, mutta se on saanut rinnalleen yhä enemmän myös kansainvälisemmän keittiön antimia – muutakin kuin hampurilaisketjut ja pakolliset kiinalaiset. Prahassa käydessä kannattaa tietenkin keskittyä paikallisherkkuihin, mutta jos sattumalta et ole paksujen possunpotkien ja knöödelien ystävä, voit helposti löytää muitakin vaihtoehtoja.

Prahassa on harmillisen helppo ajautua myös syömään huonosti. Erityisesti vilkkaimmilla turistikaduilla asiakkaita houkuttelevat lukuisat korkeintaan keskinkertaista muonaa tarjoilevat kuppilat, joista joka toinen mainostaa autenttista Czech cuisinea ja joka toinen jotakin näennäisesti trendikkäämpää vaihtoehtoa. Molemmat tavoittelevat samaa asiakassegmenttiä – nimittäin sitä, jota ei tarvitse saada tulemaan toista kertaa. Tällainen asiakas on joka tapauksessa kaupungissa vain päivän tai pari, ja edes teoriassa hänestä ei tule vakiokävijää. Miksi siis nähdä vaivaa kun halvemmilla raaka-aineilla ja huonommalla työllä saa pennit pois paremmalla katteella? Tämän ravintolatyypin tunnistaa jokaisessa vilkkaassa matkailukeskittymässä, ilmiö ei toki ole mitenkään Praha-spesifi. Hyvän ruoan ystäville tällaiset ravintolat ovat paikkoja, jotka kannattaa kiertää aina kaukaa.

Mutta keskitytään niihin positiivisiin kokemuksiin. Listasin muutaman suosituksen omista kokemuksistani – kolme ravintolaa ja päälle vielä pari baaria. Perushyvän kahden hengen illallisen voi saada alkuruokineen ja pääruokineen noin 30 eurolla. Pizzaa tai muuta pikaruokamättöä Prahassa syö tietenkin reilusti tätäkin halvemmalla, jopa ihan muutamilla euroilla. Oma tavoitteeni matkoilla ei kuitenkaan ole riipiä kahden pennin aterioita, vaan nauttia ja syödä aidosti hyvin. Joten nämäkään poiminnat eivät edusta reppureissuruokaa vaan ovat ihan omasta subjektiivisesta kulmastani valittuja ns. aikuisen maun ruokapaikkoja.

Viini ja olut on halpaa fiinimmissäkin ravintoloissa. Viinipullon saa pöytään 10-15 eurolla ja oluen hinta on parisen euroa. Erikoisemmista drinkeistä (ainakin näissä spesiaalibaareissa joissa itse kävin) sen sijaan saa maksaa lähes yhtä paljon kuin Suomessa.

Tässä kolme huolella valittua ravintolasuositusta Prahaan!

Oblaca, Žižkovin tv-torni

Jokaisesta kaupungista täytyy aina löytää se yksi paras ja korkein näköalapaikka. Prahassa se on Žižkovin tv-torni, jonka ravintola Oblaca oli aivan loistava kokemus. Tänne voi tulla joko pelkille drinkeille tai pidemmän kaavan illalliselle. Ravintola sijaitsee 66 metrin korkeudella ja maisemat ovat sen mukaiset. Itse olimme paikalla juuri sopivasti illan hämärtyessä ja pääsimme ihailemaan auringonlaskua Prahan horisonttiin. Vasta yläilmoista todella hahmottaa kaupungin koon.

Tilasin aperitiiviksi perinteisen cosmopolitanin, joka osoittautuikin Oblacan versiona vähemmän perinteiseksi. Alla pari kuvaa tästä erikoisuudesta.

Ruoaksi söin Oblacassa punajuuririsoton. Herkullista ja ihanan punaista sekin. Viisi Riia-tähteä Oblacalle.

Žižkovin torni muuten rakennettiin alun perin häiritsemään tv-lähetyksiä, ei lähettämään niitä. Kompleksi on peräisin 1980-luvulta eli ajalta, jolloin tsekkoslovakialaisten ei haluttu pääsevän käsiksi läntisiin tv-lähetyksiin. Žižkovin torni rakennettiin massiiviseksi häirintälaitokseksi suojaamaan sosialaistisen Tšekkoslovakian kansalaisia kapitalismin vaaroilta. Nykyisin käyttötarkoitus on jokseenkin erilainen.

Oblaca
Mahlerovy sady 1
130 00 Praha 3
http://towerpark.cz

Oblaca, Praha

Tämä sumupilvi on peräisin drinkkiin kuuluvasta kuivajäästä, jonka baarimikko tarjoili hauskana showna suoraan pöydässä.

Oblaca, Praha

Tässä Cosmopolitan á la Oblaca. Laventelinoksalla ja kuivajäällä varustettuna ja viinilasista tarjoiltuna melko epäortodoksinen malli. Mutta erittäin herkullinen!

Café Imperial

Tätä ravintolaa on helppo suositella. Café Imperial on hyvä esimerkki modernin keittiön ja klassisen tšekkiläisruoan yhdistelmästä. Ravintolaa pyörittää paikallinen julkkiskokki Zdenek Pohlreich, joka Hollannin ja Australian kautta kannuksensa hankittuaan on nyt palannut kotimaahansa. Café Imperial toimii samannimisen Hotel Imperialin yhteydessä ja paikan näyttävä art deco -miljöö on jo sinänsä kokemisen arvoinen. Ravintola on yli sata vuotta vanha.

Café Imperialin lista on melko laaja ja erikoisruokavalioille löytyy helposti vaihtoehtoja. Sain pyynnöstä jopa vastapaistettua gluteenitonta leipää. Pääruokana söin kanaa ja kasviksia tšekkiläisittäin, oikein maukasta. Tarjoilijan viinisuosituskin osui kohdalleen. Olimme paikalla lounasaikaan. Naapuripöytiä tarkkaillessa totesin melko suuren osan asiakkaista olevan paikallisia lounastunnillaan – se on aina hyvä merkki.

Hintatasoltaan tämä paikka on luokkaa kohtuullinen. Ei Prahan mittakaavassa halpa, mutta toisaalta suomalaisen lomailijan makuun ei mitenkään hintavakaan. Kalleimmatkin pääruoat saa 10-15 eurolla.

Café Imperial
Na Poříčí 15 15
110 00 Praha
www.cafeimperial.cz

Café Imperial, Praha

Café Imperial on täynnä kauniita art deco -yksityiskohtia.

Restaurant Marina

Ravintola Marina on oiva paikka kesän terassi-illallisille tai vaikka aurinkoisille drinkeille Vltava-joen maisemista nauttien. Itseäni tässä paikassa miellytti hyvän ruoan lisäksi ravintolan viihtyiä sijainti suoraan joen kupeessa kaiken keskellä, mutta kuitenkin sivussa vilkkaimmista turistikaduista.

Paikalle löytää helposti tällä ohjeella: kävele Kaarlensillalta vanhankaupungin suunnasta katsottuna oikealle kunnes tulet seuraavan sillan luokse. Ravintola Marina on suoraan sen kyljessä. Paikka on suuri ja tilaa on hyvin sekä sisällä että terasseilla.

Söin Marinassakin risoton, tällä kertaa parsaversion. Sopii kevääseen. Aurinko paistoi ihanasti ja Vltavalla lipuvien jokilaivojen seurailussa oli jotain hyvin mukavan hypnoottista. Lomatunnelmaa.

Restaurant Marina
Alšovo nábřeží
110 00 Praha
http://marinaristorante.cz

Vltava-joki

Vltava-joki virtaa leveänä Prahan halki.

Miten löytää hyvän baarin Prahassa?

Praha on pubien ja oluttupien luvattu kaupunki. Baareja on joka korttelissa aivan runsaudenpulaksi saakka. Jos tahdot vain perinteisen oluttuopin eikä puitteilla ole väliä, voit tietenkin istahtaa mihin tahansa näistä ja tilata Urquellia tai Budvaria, ei se pieleen mene. Mutta persoonallisempiakin vaihtoehtoja on tarjolla. Tässä niistä kaksi!

Anonymous Bar

Tätä ei kannata missata. Salakapakan henkeä, pientä mysteeriä ja jännitystä… Drinkkibaari, jossa vasta toisella tilauskierroksella annetaan menun kaikki vaihtoehdot edes nähtäville.

Anonymous Bar tarjoilee kekseliäitä drinkkejä ja hämyisää tunnelmaa boheemin persoonallisissa puitteissa. Olin saada sydänkohtauksen, kun baarimikko tuli tarjoilemaan tilaamaani juomaa. Hämärästä ilmestyi yhtäkkiä anonymous-naamarilla varustettu hahmo kädessään punaisia koeputkia, joista taiteillen juoman sisältö sekoitettiin suoraan pöydässä. Seuralaisen juoma puolestaan tarjoiltiin puisen linnunpöntön sisältä. Kaikkeen liittyy tietenkin tarina – näihin tarinoihin kehotan ehdottomasti tutustumaan jos olet menossa Prahaan.

Baariin kuljetaan hämärän sisäpihan kautta ja kadulla ei ole mitään suuria neonkylttejä opastamassa paikalle. Osoite Michalská 12 kuitenkin vie perille. Itse sain vinkin ystävän kautta ja täytyy sanoa, että tämä on erinomainen esimerkki sosiaalisten suositusten voimasta. En usko, että muuten olisin eksynyt tänne.

Yksi pieni kritiikin paikka: baari jakaa asiakkaille postikortteja paikan päällä kirjoitettavaksi luvaten postittaa ne mihin tahansa maailmassa. Kirjoitin tietysti innokkaana omani ja jätin sen tarjoilijalle, mutta matkasta on jo pian kuukausi, eikä kortti ole vieläkään perillä siellä minne sen lähetin. En toki tiedä missä kohden prosessi on katkennut, onhan se voinut kadota postin käsissäkin. Tippiä kyllä jätimme…

Anonymous Bar
Michalská 12
110 00 Praha
www.anonymousbar.cz

Anonymous Bar, Praha

Salavinkki: tässä baarissa kannattaa tilata toinen kierros. Ensimmäinen drinkki on vain lämmittelyä ja vasta toista tilatessasi saat koko menun erikoisuuksineen nähtäville!

Anonymous Bar

Valitettavan hämyinen kuva. Anonymous Barin olosuhteissa ei muunlaisia ole kännykkäkameralla mahdollista ottaa… Tässä baarimikko sekoittamassa juomaani. Hyvää oli.

Agharta Jazz Bar

Yhden illan vietimme Agharta Jazz Barissa paikallista jazz-kokoonpanoa kuunnellen. Tämä tunnelmallinen klubi sijaitsee aivan vanhankaupungin ytimessä 1300-luvulta peräisin olevan historiallisen rakennuksen jykevässä kellarissa. Live-musiikkia on tarjolla päivittäin. Itse ostimme liput ennakkoon, mutta tilaa olisi ollut myös ilman ennakkolippuja. Ennakkovarauksen tarve riippuu varmasti paljon esiintyjästä ja ajankohdasta, en osaa sanoa millainen tilanne on esimerkiksi kesäkuukausina.

Myös Aghartaan päädyin suosituksen kautta. Siskoni oli käynyt täällä omalla Prahan-matkallaan ja vinkkasi että pitäisin ehkä paikasta. Oikeaan osui.

Varsinaista ruokailumahdollisuutta Aghartassa ei ole, mutta juoman ja musiikin kyytipojaksi saa listalta pientä snacks-tyyppistä purtavaa. Oluttuoppi maksaa parisen euroa ja viinipullo alle kympin. Ovet aukeavat seitsemältä ja musiikki alkaa yhdeksältä. Hyvä osoite siis esimerkiksi dinnerinjälkeiselle illanvietolle.

Aghartassa kännykkä jäi sivuun ja valokuvia ei tullut napsittua. Kuvitelkaa kiviseinäinen holvikellari, tummaa puuta, isoja tuoppeja, punaviinilaseja, hämyisää jazz-tunnelmaa ja hyväntuulisia illanviettäjiä. Täällä soi musiikki vuoden jokaisena iltana.

Agharta Jazz Bar
Zelezna 16
110 00 Praha
www.agharta.cz

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply