Tsekki

Prahassa Kafkan hotellissa – ja miksi tässä kaupungissa palelee joka kerta?

keskiviikko, maaliskuu 15, 2017
Franz Kafka
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Terkkuja Prahasta. Olen palellut täällä tälläkin kertaa, ja syyhän on tietenkin ihan omani. Luulin leudomman kauden tulleen jo, ja pukeuduin liian heppoisasti… Toppatakkiahan tässä Prahan tämänvuotisessa keväässä nähtävästi vielä tarvittaisiin! Sitä minulla ei ole edes mukana.

”Prahan kevät” käsitteenä tarkoittaa tietenkin jotakin aivan muuta kuin ilmojen lämpenemistä talven jälkeen. Jos historiantunneilta ei ole jäänyt tämä tiedonmurunen mieleen, niin kysehän on vuoden 1968 keväästä, jolloin tuolloisessa Tšekkoslovakiassa yritettiin irtautua liian jyrkästä stalinismista. Neuvostoliittoa tämä ei miellyttänyt ja seurauksena oli maan miehitys saman vuoden elokuussa. Kylmän sodan aikainen historia on yllättävän lähellä edelleen. Prahan kaltaisissa paikoissa vieraileminen tuo tästä hyvän muistutuksen. Saksan Berliinissä ja Leipzigissa voi kokea jotakin vastaavaa.

Mutta ei jäädä kylmään säähän eikä kylmään sotaan nyt sen pidemmin – istuskelen täällä parhaillaan myöhäistä hotelliaamiaista sulattelemassa ja ajattelin (edelliseen postaukseeni viitaten) raportoida, että ainakin tähänastisen perusteella kävi juuri niin kuin toivoinkin. Olen yllättynyt positiivisesti ja Praha on saanut tilaisuuden näyttää paremmat puolensa.

Joko vuodet ovat tehneet tehtävänsä ja kaikki se muistamani säätö ja turistivenkslaus on kokonaisuudessaan vähentynyt täällä. Tai sitten vain itse liikun erilaisissa paikoissa kuin vuosituhannen vaihteessa opiskelijana matkaillessani… Pisteet siis Prahalle ja pisteet myös sille, että öitä ei enää vietetä kerrossänkymajoituksessa.

Hotellivalinta ainakin osui nappiin. Hotel Century Old Town, oikein hyvä sijainti vanhassakaupungissa. Viihtyisät ja isot huoneet, sänky leveämpi kuin pitkä. Kuuluu ranskalaisen Sofitel-ketjun M Gallery -sarjaan. Historiallisen rakennuksen ja sijaintinsa ansiosta paikka on onneksi mukavan uniikki ollakseen ketjuhotelli. Ystävällinen palvelu. Aamiainen hyvä.

Yksi hotellin erikoisuuksista on, että Franz Kafka työskenteli talossa sijainnessa Böömin työläisten vahinkovakuutuskeskuksessa 14 vuoden ajan. Hotellin huone 214 on Kafkan entinen työhuone. Millainen tunnelma tuossa huoneessa on mahtanut olla hänen aikanaan, millaista Kafkan arki oli? Hänhän työskenteli kirjailijana vain muiden töiden ohessa ja suuri osa tuotannosta julkaistiin vasta postuumisti. Ehkä arki vakuutuslaitoksen rattaissa, tässä talossa, vaikutti teoksissa välittyvään maailmankuvaan. Joka siis on aika ahdistunut ja dystooppinen kaikkiaan… Nykyinen hotelli ei majoittujan näkökulmasta onneksi mitenkään sivua tällaista maailmaa tai anna vastaavia tuntemuksia. Hyvä niin.

Olipas minulla tänään raskaat aiheet. Kylmä sota ja Franz Kafka. Jotain kevyempää ensi kerralla. Nyt puen tukevasti päälleni ja lähden kohti Kaarlensiltaa. Tänään ohjelmassa on Prahan linnan puoleiseen osaan tutustuminen ja maisemavisiitti televisiotorniin.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply