Koe ainakin nämä Madridissa

Madrid oli vähän kuin Pariisi, elegantteja ja rennompia kaupunginosia keskenään sekaisin. Toisaalta Madrid muistutti Buenos Aires avarine bulevardeineen, Lontoota laajoine puistoineen ja ehkä hieman kotoista Suomen syksyäkin, sillä junasta poistuessa meitä Välimeren asukkeja järkytti Madridin syksyinen viileys. En odottanut Madridilta kummempia, sillä Espanjan pääkaupunki jää useimmiten tunnetumman Barcelonan varjoon. Ajattelin, että käydään nyt, kun kerta Espanjassa ollaan ja luotijunalla hurauttaa perille parissa tunnissa. Niinpä en ollut yhtään varautunut siihen, että Madrid hurmaisi minut lipevän don juanin tavoin (kotiväki älköön huolehtiko, oikeasti olen pysynyt kaukana kaiken maailman Juaneista, Joséista, Fernandoista ja Alejandroista). Madrid oli kuitenkin ehdottomasti positiivinen yllättäjä ja kaukana mielikuvistani ahdistavana suurkaupunkina, jossa taskuvarkaat iskevät heti, kun kadulle astuu.

Viikonlopun aikana ehdittiin nähdä ne tärkeimmät jutut, mutta uusintavisiitti on ehdottomasti paikallaan. Suurkaupungiksi Madridin keskusta on yllättävän kompakti. Metrolle ei lopulta tullut tarvetta ollenkaan, sillä jalat kantoivat ja kävellessä näki samalla kaupunkia. Yllätyttiin jatkuvasti, miten nopeasti oltiin perillä paikoissa, jotka kartan perusteella vaikuttivat olevan kovinkin kaukana. Ikonisia nähtävyyksiä Madrid ei toki tarjoa Barcelonan tavoin, mutta kaupungin lukuisat aukiot, tunnelmalliset pikkukadut, hulppeat rakennukset ja viihtyisät puistot tekevät siitä loistavan kohteen lyhyelle viikonloppulomalle. Silmiinpistävintä Madridissa oli se valtaisa väkimäärä, joka kansoitti kaupungin kadut etenkin iltaisin. Ihan peruslauantaina Madridin keskustassa oli saman verran väkeä kuin Tampereella vappupäivänä.

P1010288

P1010134

P1010366

Mitä Madridissa sitten kannattaa ehdottomasti nähdä ja kokea, mikäli aikaa kaupungissa on vain vähän? Paljastan meidän lauantain superturistipäivän reitin, jota seuraamalla ehtii nähdä tärkeimmät jutut päivässä. Mikäli aikaa on enemmän, kannattaa toki jakaa asioita useammalle päivälle, jotta ehtii kierrellä kauemmin kussakin kohteessa.

Aloita kierros tutustumalla aamupäivän ajan Museo Nacional de Pradon taidekokoelmiin. Museossa saisi varmasti kulumaan yhden kokonaisen päivän, joten kannattaa valita muutama kokoelma, joihin tutustuu tarkemmin. Itse näin suurena taiteenystävänä voin kertoa, että Pradosta löytyy paljon muotokuvia menneiden aikojen suurmiehistä, tulkintoja Raamatun tapahtumista ja sitten sellaisia hämmentäviä teoksia, jotka saavat pohtimaan, että missäköhän pöllyissä taiteilija on kyseistä teosta maalannut. (Bongattu on muun muassa liiallisen viininlipittämisen seurauksena oksentava enkelivauva ja suoraan papin suuhun maitoa rinnastaan suihkuttava naispuolinen pyhimys…) Me kierrettiin Pradosta vain sisääntulokerros, jossa oli lähinnä espanjalaista ja italialaista taidetta, kuten Goyan, Velazquezin, Rubensin ja El Grecon maalauksia. Muita turisteja oli luonnollisesti paljon ja ruuhkan välttämiseksi kannattaa olla paikalla heti museon auetessa kymmeneltä. Liputkin voi ostaa etukäteen netistä, mutta turvatarkastukseen joutuu silti jonottamaan. Opiskelijat pääsevät ilmaiseksi ja aikuisen lippu maksaa 15€. Ja museovisiitin jälkeen saa taputtaa itseään selkään siitä hyvästä, että tulihan taas sivistettyä itseään.

P1010154

P1010143

Pradossa kiertelyn jälkeen on hyvä suunnata sulattelemaan näkemäänsä Madridin kuuluisimpaan puistoon, Parque del Retiroon. Tähän aikaan vuodesta puistossa oli kaunis ruska ja puiston syrjäisemmissä kolkissa oli ihanan rauhallista. Pradon vierestä löytyy myös kasvitieteellinen puutarha, Real Jardín Botánico, joka me jätettiin väliin sen maksullisuuden takia. Hinta taisi tosin olla vain muutaman euron luokkaa, joten vararikko ei uhkaa, vaikka siellä pistäytyisikin. Retiron puistossa on myös iso järvi, jonne pääsisi jopa soutelemaan, mikä tuntui olevan suosittua hupia.

P1010197

P1010161

Retiron jälkeen ota suunnaksi Madridin ydinkeskusta ja kävele Plaza de Cibelesin kautta pääkadulle, Gran Víalle. Kaupungin mahtipontisimmat maisemat löytyvät tältä kadulta, samoin shoppailupaikat. Gran Vían varrella kannattaa nousta ihmettelemaan näkymiä yläilmoista ja siihen tarkoitukseen paras paikka on Círculo de Bellas Artesin kattoterassi. Terassille täytyy maksaa 4 euron pääsymaksu, ja ylhäälle voi sitten jäädä ihailemaan maisemia drinkin ääreen niin halutessaan. Vaikka Madridissa oli muuten jo melko viileää, niin auringon porottaessa suoraan kattoterassille olisi siellä voinut vaikka ottaa aurinkoa.

P1010244

P1010228

P1010215

Tässä kohtaa alkaa varmasti jo nälkä vaivata, joten voi tehdä niinkuin me ja suunnata kasvisravintola Artemisaan lounaalle (Calle Ventura de la Vega 4). Paikka ei ole Espanjan hintatasoon nähden ihan halvimmasta päästä, esimerkiksi salaattiannokset maksoivat noin 12-14€, mutta ruoka oli herkullista. Viereisten pöytien annoksia katsellessa iski tosin pienoinen annoskateus, ja ensi kerralla täytyy ottaa kahden hengen maisteluannos, jossa oli vähän kaikkea. Ruokailun jälkeen jatka matkaa joko Gran Víaa pitkin tai poikkea Puerta del Solille, joka on yksi Madridin keskeisimpiä aukioita. Omaan makuun Puerta del Sol oli vähän turhan ruuhkainen, ja vaikka aukiota ympäröivät rakennukset kauniita olivatkin, niin kyseessä ei kuitenkaan ollut Madridin upein paikka.

P1010225

P1010388

Seuraava pysäkki on upea Palacio Real, eli kuninkaallinen palatsi. Huhu kertoo, että rakennus olisi jopa Versailles’n palatsia hulppeampi. Me jätettiin asian selvittäminen ensi kertaan, sillä ei lähdetty kiertämään palatsin sisätiloihin. Ulkoapäin rakennus oli kuitenkin vaikuttava, samoin oli vaikuttava näky vieressä sijaitseva Catedral de la Almudenan kirkko.

P1010331

P1010357

P1010346

Palacio Realilta kävelee nopeasti Templo de Debodille, puistoon, josta löytyy myös pikkuinen roomalainen temppeli. Puistosta aukesivat myös näköalat alas Casa de Campon valtaisalle puistoalueelle. Kuulemma tämä paikka olisi hieno auringonlaskussa, ja alkuperäinen suunnitelma olikin mennä sinne vasta myöhemmin illalla. Mutta kun satuttiin jo olemaan vieressä, ei jaksettu kävellä enää toista kertaa takaisin tuonne, sillä hostellimme oli toisella puolella kaupunkia.

P1010309

P1010325

Nähtävyyskierroksen lopuksi kannattaa pistäytyä Plaza Mayorin aukiolla ja Mercado de San Miguelin kauppahallissa. Illallistaa voi joko kauppahallin tapaspaikoissa tai sitten suunnata Plaza de Santa Anan lähettyville. Sieltä löytyi muun muassa pikkuinen baari, Pampa Bar (Calle del Príncipe 3), josta sai argentiinalaisia pizzoja ja empanadoja (vielä kun olisi ollut argentiinalaista jätskiäkin tarjolla). Ja taisin muuten aikanaan Barcelonan postauksessa hehkuttaa FrescCo-ketjua ja sen syö niin paljon kuin jaksat jälkkäribuffettia, ja taidanpa tehdä saman nytkin, sillä myös Madridista sattui löytymään ketjun ravintola. Pääruuat eivät edelleenkään ole tuolla kummoisia, mutta pelkällä tuoreella alkupalasalaatilla ja neljällä kipollisella jätskiä kyllä elää myös.

P1010381

P1010374

P1010117

Lopuksi vielä vinkki sunnuntaiaamupäivälle. El Rastron markkinat/kirpputori valtaavat Madridin kadut sunnuntaisin klo 9-15. Myynnissä oli kaikkea vaatteista ja kengistä antiikkiin ja rihkamaan. Itse löysin markkinoilta juuri sellaisen repun, jota olin etsiskellyt, ja vaikka ei olisi ostoaikeissa, kannattaa siitä huolimatta poiketa markkinatunnelmaan.

P1010399

P1010409

Madrid on monipuolinen, kiinnostava ja ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Ensi kerralla, kun suunnittelet reissua Barcelonaan, kannattaa harkita, olisiko vihdoin Madridin vuoro. Matkailijat tuntuvat jakautuvan kahteen ryhmään: niihin, joiden mielestä Barcelona on mahtavin kaupunki ikinä ja niihin, jotka pitävät enemmän Madridin siisteydestä ja hienostuneisuudesta. Koittakaas arvata, kumpaan sakkiin itse kuulun. (Kuvassa muuten näkyy syy siihen, miksi reppu on alkanut tuntua järkevämmältä tavalta raahata omaisuuttaan mukana. Yritä siinä sitten matkustaa kevyesti, kun käsiveskan paino on sitä luokkaa, että sieltä voisi luulla löytävänsä kivikokoelman. Ja lisäksi mukana roikkuu takkia ja kameralaukkua. Näin jälkikäteen kuvia katsoessa ei voi taas kun tuskailla, miten sitä aina onnistuukin olemaan niin hurjan tyylikäs matkustaessa.)

P1010207

Joko olet käynyt Madridissa? :)

Kymmenen matkahaavetta

Joku aika sitten Maailman äärellä -blogin Heidi julkaisi kymmenen matkahaavettaan ja itse innostuin aiheesta niin, että rupesin itsekin miettimään omia haaveitani. Toki paikkoja, joissa haluaisi käydä on aina vino pino, mutta tähän yritin nyt keksiä ne kaikista isoimmat haaveet, jotka aion jonakin päivänä oikeasti toteuttaa. Jostain kumman syystä vain iso osa näistä unelmakohteista tuntuu olevan aina niin kaukana Suomesta.

1. Macchu Picchu

Eniten harmitti maailmanympärimatkan reitityksessä, ettei aikaa jäänyt Macchu Picchulle. Alunperin Etelä-Amerikan reittiä oli ajatus jatkaa Santiagosta Limaan juuri siksi, että päästäisiin myös inkojen muinaista kaupunkia ihailemaan. Se suunnitelma oli kuitenkin pakko hylätä, ja nyt tekisikin kovasti mieli palata takaisin Etelä-Amerikkaan toteuttamaan matkasuunnitelmat.

2. Salar de Uyuni

Toinen maailmanympärimatkan reitiltä tippunut kohde, joka mahtuisi hyvin Santiago-Lima -reitille. Bolivia ei muuten kiinnosta, mutta Uyunin suola-aavikot olisi mahtava päästä näkemään. Voi olla, että tylsänä päivänä töissä hieman googlailin retkiä tuonne ja selväksi tuli ainakin, että vuoristotautiin on hyvä varautua ennen noihin korkeuksiin suuntaamista.

(kuva: Flickr/Mauricio Navarrete Contreras)

3. Pohjois-Espanja

Mikäli tämä syksy olisi mennyt suunnitelma A:n mukaan, saattaisin nyt ihmetellä Espanjan elämänmenoa Galiciasta käsin. Ranskasta käsin tehty reissu upeaan San Sebastiániin herätti kipinän päästä tutkimaan Pohjois-Espanjan upeaa luontoa enemmänkin. Galicia, Asturias, Picos de Europan kansallispuisto, Santiago de Compostela, Baskimaa… Nähtävää ainakin tuolla riittää, mutta toistaiseksi pohjoisen Espanjan täytyy vielä odottaa, sillä tämän syksyn reissut suuntautuvat vähän lämpöisempiin kohteisiin.

IMG_9814

4. Roadtrip Jenkeissä

Näin teininä Britney Spearsin tähdittämän leffan Crossroads – Tienristeyksessä (joka on taidettu valita myös vuoden huonoimmaksi elokuvaksi), ja siitä asti olen halunnut tehdä roadtripin Yhdysvaltojen halki, itärannikolta länsirannikolle. Esimerkiksi legendaarinen Route 66 olisi myös hyvä vaihtoehto Amerikan valloitukselle.

5. Bora Bora

Puolet näistä kohteista taitaa ollakin maailmanympärimatkan suunnitelmista tipahtaneita paikkoja. Yllättäen Tyynenmeren ylellisin lomasaari jäi välistä budjettisyistä, mutta ehkäpä 10-vuotishääpäivänä pääsisi vihdoin näkemään tuon paratiisin omin silmin. Ei Fidzikään huono paikka ollut, mutta Bora Bora kerran elämässä kuulostaisi sekin aika hyvälle (ja samalla reissulla voisi tehdä uusintavisiitin Fidziin, jos vaikka tällä kertaa ei kuitenkaan hurrikaanikauden aikana).

P1016611

6. Karibia

Tällä hetkellä olen käynyt jo kaikilla muilla mantereilla Pohjois-Amerikkaa (ja Etelämannerta) lukuun ottamatta. Tavoite olisi saada kaikki mantereet täyteen ja Pohjois-Amerikastakin löytyisi rentoa lattarimeininkiä Karibian saarilta. Oikeastaan saari kuin saari kelpaisi, mutta eniten ehkä kiehtoo joko Kuuba, Puerto Rico tai Ranskan merentakaiset alueet, Guadaloupe ja Martinique.

7. Balkan

Itä-Eurooppa on hyvin pitkälti tutkimatonta seutua itselle ja kiertomatka Balkanilla on ollut jo pidempään haaveena. Kroatia ja Montenegro ainakin vaikuttavat mailta, joista on helppo aloittaa Balkaniin tutustuminen, samoin Serbiassa sekä Bosnia ja Hertsegovinassa tuntuisi riittävän nähtävää.

P1018943

8. Italia

Ruoka, mikä ihana syy matkustaa Italiaan. Saapasmaa on varmaan ainut paikka maailmassa, missä tämäkään nirso ei kuole nälkään ruokarajoitteineen. Lounaaksi pastaa, illalliseksi pizzaa ja jäätelöä niin paljon kuin napa vetää. Ruuan lisäksi Italiassa riittäisi toki mielenkiintoisia paikkoja nähtäväksi, Toscana, Cinque Terre, Venetsia, Garda-järvi, ja monet muut.

IMG_5969

9. Lappi

Hieman yllättäen listalleni mahtuu myös yksi kotimaankohde. Matkailuautoilu Uudessa-Seelannissa sai miettimään, että voisihan Lapissakin tehdä samanlaisen kiertomatkan. Toistaiseksi en ole vielä päässyt Rovaniemeä pohjoisemmaksi, sillä Lappi on kallis ja kaukana. Vähän kuitenkin hävettää, kun kaikki Suomeen tulevat turistit suuntaavat sinne ja itse en ole käynyt kuin joskus nuorena. Perinteiselle hiihtolomamatkallekin voisin lähteä paremman puutteessa, tosin näillä laskettelutaidoilla parempi olisi keskittyä hiihtelemään murtsikkaladuilla.

10. Australia    

Kahdessa viikossa ehti nähdä vain pintaraapaisun tuosta valtavan monipuolisesta maasta. Sinne täytyy siis palata ajan kanssa joskus, kun matkakassa on hieman paremmassa kunnossa. Erityisesti jäi harmittamaan, ettei ehditty ajamaan Great Ocean Roadia eteläisessä Australiassa.

P1017461

Millaisia matkahaaveita teillä lukijoilla on ? 

Elämää Espanjassa Instagram-kuvin

Reipas kuukausi jo Espanjan elämää takana ja taas olisi aika hieman päivittää kuulumisia. Instagram Travel Thursdayn kunniaksi postauksen kuvituksena toimikoon Valenciasta nappaamani Instagram-kuvat. Viimeksi kirjoittelin, että olen kärsinyt hieman koti-ikävästä ja kaivannut Suomen syksyä. Kyseessä oli onneksi ohimenevä ikävänpuuska, ja viime aikoina olen oivaltanut, miten mahtavaa onkaan, että täällä Valenciassa pääsee vielä lokakuussakin rannalle ja ulos mennessä ei tarvi kaivaa T-paitaa kummempaa lämmikettä päälleen. Sitä vastoin uudet työtehtävät harjoittelussa eivät edelleenkään tunnu kovin mieluisilta. Näiden kolmen kuukauden jälkeen tiedän ainakin sen, ettei toimistotyö ja koko päivän koneen ääressä istuminen todellakaan ole sitä, mitä haluan elämässäni tehdä. Edellisessä toimistossa pääsin neuvomaan opiskelijoita ja puhumaan kaikkia osaamiania kieliä (koska täällä yliopistossa on ranskalaisten lisäksi yllättävän paljon ruotsalaisiakin), mutta nykyisessä työssä istun koko päivän toimistossa koneen ääressä tekemässä käännöksiä. Niskat alkaa olla jo sitä myöten jumissa, että näin vapaa-aikana ei juuri tee mieli konetta avata. Huvittavinta on se, että olen tosiaan fysioterapian laitoksella ja oma työpiste on kaikkea muuta kuin ergonominen. Tänään tosin ohjaajani taisi saada tarpeeksi puolen tunnin välein toistuvista jumppatuokioistani ja totesi, että ehkä etsitään sinulle parempi tuoli.

14599873_10209983864380724_118337755_o

Lokakuusta onkin tulossa aika kiireinen, sillä joka viikonlopulle on jo ohjelmaa. Vanhempani ja veljeni saapuvat Suomesta tällä viikolla Valenciaan, ensi viikonloppuna suuntaan kaverin kanssa Madridiin, sitten saapuu mieheni kyläilemään Espanjaan ja kuun lopussa koittaa neljän päivän loma, jolloin lähden itsekseni reissuun Sevillaan ja Córdobaan. Itsekään en ole paljoa ehtinyt Valenciassa turisteilemaan, joten vieraiden kanssa varmaan tulee kierrettyä enemmän kaupunkia. Miehen vierailua varten sain myös hommattua liput Valencia-Barça peliin, vieläpä hyviltä paikoilta. Tosin sekin homma oli vähällä mennä mönkään, kun ensiksi työkone ei toiminut sinä aamuna, kun liput olivat tulossa myyntiin ja maksuvaiheessa toinen luottokorttini ei kelvannut. Myös Andalusian reissun suunnittelu jäi vähän viime tippaan, kun ilmeisesti muutama muukin haluaa matkustaa sinä viikonloppuna ja monet junista olivat jo loppuunmyytyjä. Hetken lentolippuja ja muita kohteita googleteltuani totesin, että törkykallis menolippu Sevillaan ja kuuden tunnin paluu hitaammalla junalla Córdobasta on kuitenkin järkevin matkasuunnitelma, ja varasin yhdeltä istumalta niin junat kuin hostellitkin. Kolme yötä vietän Sevillassa ja viimeisen yön sitten Córdobassa. Granadaan olisin myös halunnut mennä, mutta aika ei tällä kertaa ihan riittänyt sinne asti. Viime päivinä olen myös tutkinut lentoja Ibizalle, sillä Valenciasta lentää sinne tunnin ja menopaluun voi saada jopa alle neljälläkympillä. Ibiza ei kyllä ikinä ole kiinnostanut matkakohteena, sillä mielikuva saaresta on pelkkä bilekohde, mutta jos noin halvalla pääsisi, niin voisihan siellä käydäkin.

14550588_10209983868380824_777385632_o

Alicanten reissulta muuten mukana matkasi hieman ikäviä tuliaisia. Viime viikolla useampana aamuna herätessä oli ranteissa, nilkoissa ja alaselässä pieniä paukamia vieri vieressä, jotka vain lisääntyivät joka yö. Yleensä reissatessa suljen laukun yöksi ja sullon kaikki vaatteetkin sinne. Jostain syystä Alicantessa en jaksanut kyseistä toimenpidettä kuitenkaan suorittaa, ja nyt on sitten saanut senkin oppia kantapään kautta. Viime viikonloppuna pesin kaikki peitot, tyynyt ja petivaatteet, sekä ison osan vaatteistani ja sen jälkeen ei ole enää uusia paukamia ilmaantunut. Kämppikseni epäili, että kyseessä olivat kirput, itse pelkäsin luteita. Toivon mukaan nämä epämukavat tuliaiset ovat nyt tehosiivouksen jäljiltä kadonneet, mutta vielä en uskalla sitä kuitenkaan juhlia. Alicanten hotelli oli mitä todennäköisemmin näiden inhotusten alkuperä, sillä myös siskolle ilmestyi Suomessa parin päivän sisällä paukamia. Jos jollain on kokemusta vastaavasta, niin kuulisin mielelläni vinkkejä siitä, miten ötökät on saatu häädettyä.

14585741_10209983861620655_2085910473_o

14550508_10209983859860611_661425730_o

Meidän kämpässä on kyllä tuntunut vallitsevan huono karma, sillä oman ötökkäongelmani lisäksi kämppiksillä on ollut flunssaa, mahatautia ja mitä vielä. Toki kivojakin juttuja on mahtunut päiviin. Viime perjantaina käytiin ilmaiskonsertissa Valencian modernissa tieteiden ja taiteiden kaupunginosassa, tapaksilla on tullut käytyä useamman kerran ja viime viikolla suunnattiin harjoitteluporukan kanssa Valencian ulkopuolelle Bonairen kauppakeskukseen, josta löytyy kaupungin ainut Primark. Viime viikonloppuna tarkeni vielä jotenkuten biitsillä ja lauantaina käytiin veneristeilyllä Albuferan järvellä yhden kämppiksen kanssa. Matkassa järvelle olikin seikkailun ainesta, sillä bussi perille asti meni niin harvoin, että mentiin toisella linjalla ja käveltiin viimeiset kilometrit bussikuskin suosituksesta. Kyseinen tie vain oli aika kapoinen, jalkakäytävistä ei ollut tietoakaan ja paikalliset maajussit kaahasivat traktoreillaan tuhatta ja sataa ohitse. Veneretken jälkeen juostiinkin kiireellä kolmen minuutin päästä lähtevään bussiin, ettei jouduta toista kertaa kävelemään samaa matkaa. Ajattelin loppusyksystä kirjoitella tarkemmin Valencian ja lähialueen nähtävyyksistä, kun itsekin olen kerinnyt enemmän kiertelemään täällä. Tällä hetkellä olisi hirveästi postausideoita, mutta ei aikaa (tai istumalihaksia) toteuttaa niitä. Toisaalta, kerkeäähän tänne sitten kirjoitella Espanja-juttuja myös talvisesta Suomesta käsin. Kun joulukuussa palaan takaisin Suomeen, niin olen aika tasan vuoden päivät onnistunut välttelemään talvea. Koko vuosi on lähes ollut pelkkää kesää, sillä ensiksi elettiin yksi kesä toisella puolella maapalloa, siihen perään Suomen kesä (joka nyt ei ollut niin lämpöinen, mutta kesä kuin kesä) ja nyt kesä vain jatkuu täällä Espanjassa.

14614498_10209983846500277_677200592_o (1)

Sellaiset kuulumiset täältä Valenciasta. Tässä kohtaa viikkoa ei voi muuta kuin todeta, että onneksi on perjantai! Kun on viimeiset puolitoista vuotta tehnyt ilta- ja viikonloppupainotteisesti hommia, niin siinä on kerinnyt ihan unohtamaan, että perjantai on jotain muuta kuin yksi iltavuoro muiden joukossa. Elämääni Espanjassa pääsee seuraamaan Instagramissa @hannaranskatar tai tykkäämällä blogista Facebookissa.

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat RIMMA+LAURA -matkablogi, Travellover ja Muru Mou -matkablogi.

Postojnan luola – turistiansa vai Slovenian paras nähtävyys?

Viimeinen Slovenia-juttu uunista ulos! Ljubljanasta käsin pystyy näppärästi tekemään päiväretken Postojnan tippukiviluolille, sillä yhdensuuntainen bussilippu maksaa vain 6€, eikä matkakaan kestä kuin reippaan tunnin. Sanotaan, että jos on aiemmin käynyt tippukiviluolassa, on käynyt vain luolan eteisessä Postojnaan verrattuna. 24 kilometrin mittainen tippukiviluolasto olikin aikaisempiin luolavisiitteihini verrattuna valtavan kokoinen ja turistit kärrättiinkin luolan toiseen päähän hassulla pikkujunalla. Pääsylipun (n.24€) sai ostettua jo Ljubljanan bussiasemalla, ja paikan päällä voucher vaihdettiin oikeaan lippuun, joka kertoi, mihin aikaan luolavierailu alkaisi.

P1019329

Postojna olikin varmasti Slovenian reissumme turistoitunein paikka, sillä väkeä tosiaan riitti. Turisteja saapui bussilasteittain ja luolan ulkopuolella kävi aikamoinen hulina. Itse kritisoin vähän sitä, että luolaan otettiin kerralla niin iso lössi ihmisiä sisälle. Meidän englanninkielinen ryhmä oli tietysti kaikista runsaslukuisin, ja luolaa kierrettiin ainakin 50 muun turistin kanssa. Ei siinä ihan kamalasti saanut oppaan puheista selvää, vaikka joissain paikoissa höpinät sentään kerrottiin mikrofoniin. Näin iso porukka myös liikkui välillä ihan tuskastuttavan hitaasti eteenpäin, ja luolasta ei tosiaan ihan yhtä paljon saanut irti tällä vierailutavalla. Aikaisemmin olen käynyt tippukiviluolissa pienissä ryhmissä, ja parasta ovat juurikin olleet oppaan tarinat paikasta. Postojna oli kyllä upea ja mykistävän iso, mutta kokemus olisi ollut aika paljon mahtavampi pienemmällä ryhmällä liikkuessa.

P1019344 P1019340

Vierailun alussa siis siirryttiin junilla luolan toiseen päähän, josta löytyi isompia ”huoneita” (saleja/ gallerioita, miksi näitä luolan osia nyt sitte ikinä kutsutaankaan). Oma kamerani ei toimi kovin hyvin hämärässä kuvatessa, joten tähän valikoitui ne vähiten epäonnistuneet otokset. Kannattaa siis itse mennä paikan päälle katsomaan, mille Postojnassa näyttää, sillä kuvat eivät oikein anna oikeutta paikalle.

P1019352 P1019348 P1019357 P1019353

Luolassa vierailuun voi myös yhdistää käynnin Predjaman linnassa, joka on kallionseinämään rakennettu ”luolalinna”. Sinne olisi päässyt busseilla Postojnasta, mutta meillä ei ollut aikaa sinne asti, sillä aamupäivä oli mennyt matkatessa Blediltä Ljubljanaan.

P1019362 P1019361

Postojnan luola oli turistimääristäänkin huolimatta upea. Toisaalta olen edelleen sitä mieltä, että kun olet nähnyt yhden tippukiviluolan, olet nähnyt ne kaikki. Vaikka Postojna olikin iso, ei se ollut mielestäni yhtä vaikuttava kuin Grotte des Desmoiselles, ensimmäinen tippukiviluola, jossa olen käynyt. Matkaseuralaiset taas eivät olleet aiemmin luolissa käyneet, joten heihin paikka teki isomman vaikutuksen. Ei Postojna kuitenkaan suotta ole Slovenian suositumpia nähtävyyksiä, joten kyllä se kannattaa käydä katsomassa, jos Sloveniassa liikkuu.

Pikaopas Alicanteen

Holahola! Viime kirjoituksesta onkin ehtinyt vierähtää jo hetki (tämä Erasmus-elämä on kuulkaa niiiin kiireistä, hirveesti sosiaalista häppeninkiä, reissaamista ja vielä kaiken lisäksi pitkiä päiviä harjoittelussa). Oikeasti syy kirjoittamattomuuteen on ollut se, ettei vain ole ollut inspiraatiota kirjoitella mitään. Kuherruskuukausi espanjalaisen elämän kanssa on virallisesti päättynyt, sillä viime aikoina olen huomannut pienen koti-ikävän hiipineen puseroon. Täällä palmujen katveessa kesämekoilla hiihtäessä kaipaakin yllättäen Suomen syksyisen kirpeää ilmaa, kävelylenkkejä ruskan värittämässä metsässä ja rauhallisia koti-iltoja kynttilänvalossa (oikeesti en ikinä edes polta kynttilöitä…) Kun palaan takaisin Suomeen, kaipaan satavarmasti takaisin Espanjan lämpöön ja rannalle. On se ihmismieli vain välillä kummallinen. Tällä hetkellä eniten ärsyttää kuitenkin jatkuvasti muuttuvat kuviot harjoittelussa, sillä eilen aloitin jo kolmannen kerran uudessa toimistossa ja uusi pesti tiedekunnassa ei välttämättä ole sieltä kaiken mielenkiintoisimmasta päästä. Toki tuo oli se paikka, mihin alunperinkin minun oli tarkoitus mennä, mutta kerkesin jo tottua kansainvälisen toimiston kiireeseen ja hektiseen työtahtiin ja toivoin, että olisin saanut jäädä sinne vastailemaan kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden kysymyksiin (joista puolet on muuten ranskalaisia, en olisi arvannut, että täällä Espanjassa on niin paljon hyötyä ranskan taidoista). Onneksi viime viikonloppuna pääsi vähän reissailemaan, sillä siskoni tuli käymään Suomesta ja vietettiin viikonloppu ihanassa Alicantessa.

P1019770

Alicantella on maine aika turistisena paikkana, ja sellainen se toki olikin. Eläkeläisiä oli silmiinpistävän paljon ja espanjalaisen turistikohteen tunnusmerkki, känninen suomalaisporukkakin tuli bongattua. Toisaalta yllätyin, miten kiva kaupunki Alicante kuitenkin oli. Juuri sopivan kokoinen viikonloppupyrähdykselle ja nähtävääkin jonkin verran. Koska Suomesta pääsee Alicanteen kätevästi myös suorilla lennoilla, tarjoaa Costa Blanca myös ihan varteenotettavan vaihtoehdon perinteisille kohteille Aurinkorannikolla. Tässäpä siis pari vinkkiä Alicanten reissua suunnitteleville!

P1019750

Liikkuminen

Alicanten keskusta on kompakti ja kävellen pääsee oikeastaan kaikkialle. Lentokentältä bussilla numero 6 pääsee eri puolelle keskustaan, muun muassa Puerta del Marille, Avenida Alfonso X Sabiolle ja rautatieasemalle. Eikä matka maksa kuin vajaa 4€, joten bussi on ehdottomasti edullisin kulkuväline lentokenttäsiirtymisiin. Alicanten juna-asemalta taas pääsee matkaa jatkamaan eri puolille Espanjaa, esimerkiksi parissa tunnissa pääsee tänne Valenciaan.

P1019904

Nähtävyydet

Ehdoton must-nähtävyys on Castillo de Santa Barbaran linna ylhäällä kukkulalla. Linnan sisälle ei edes käyty, sillä tuon korkealla sijaitsevan puolustuslinnoituksen juttu on ehdottomasti maisemat. Korkealta näkee joka puolella alas kaupunkiin ja merelle. Ylös pääsee joko kiipeämällä muuria pitkin tai sitten rantaa vastapäätä hissillä, joka maksaa 2,70€ ylös ja alas pääsee ilmaiseksi. Budjettimatkailija siis kiipeää ylös ja huristelee hissillä alas. Käytiin siskon kanssa ylhäällä ihan hissillä, mutta sunnuntaina vielä ennen Valenciaan paluuta kiipesin tuota muuria pitkin puoleen väliin asti ylös. Maisemat oli matkallakin jo näkemisen arvoiset, joten jos kunto kestää, kannattaa harkita kiipeämistä.

P1019765  P1019795 P1019802

P1019807

P1019876

P1019890

Linnoituksen alapuolella sijaitsee Alicanten vanha kaupunki, joka nyt ei ole mikään supervanha, mutta ihan kivaa aluetta kuitenkin. Plaza Puerta del Marin ympäristöstä löytyy hienompia rakennuksia, kasinoa ja hulppeampia hotelleja. Explanada de España taas on kiva palmujen reunustama kävelykatu sataman rannassa.

P1019848

Rannat

Playa del Postiguetin ranta löytyy ihan keskustan vierestä, joten Alicantessa on helppo yhdistää kaupunki- ja rantaloma. Itsellä on tosin rantojen suhteen kriteerit aika korkeat, eikä Alicanten ranta ole todellakaan mikään maailman kaunein. Mutta siellä voi ottaa aurinkoa ja käydä uimassa, joten ihan perusrantaa kaipaavalle lomailijalle nappivalinta. Ei ehditty tutkimaan, löytyisikö kaupungin ulkopuolelta rauhallisempia rantoja, mutta veikkaisin että löytyy.

P1019814 P1019823

P1019932

Ravintolat

Alicantessa riittää valinnanvaraa ravintoloiden suhteen. Iltaisin kaupungin kävelykadut muuttuvat yhdeksi pitkäksi ulkoilmaravintolaksi ja porukkaa oli liikkeellä ainakin viikonloppuna paljon. Vanhassa kaupungissa vaikutti olevan enemmän turistimeno, joten me syötiin aina vähän kauempana Calle San Ildefonson varrella, josta löytyy useita kohtuuhintaisia ruokapaikkoja. Italialainen ruoka on hyvää myös Espanjassa, sitä vastoin paikallisia erikoisuuksia ei oikein tullut testattua, koska ei löydetty hyvää tapasravintolaa.

P1019826

P1019863

Viihde

Allaoleva kuva tiivistäköön Alicanten yöelämän meidän osalta ;D Eläkeläistanssit olivat niin villit, ettei uskallettu jäädä pidemmäksi aikaa ihmettelemään. Drinkkibaareja Alicanten kadunvarsilla näkyi reippaasti, joten eiköhän yöeläjillekin kaupungista jotain löydy. (Itse olin vain superonnellinen, kun pääsi molempina viikonlopun iltoina aikaisin nukkumaan, eikä kukaan ollut maanittelemassa mukaan bilettämään.)

P1019739

P1019868

Ensi viikonlopulle ei ole toistaiseksi vielä suunnitelmia, mutta tarkoitus olisi vähän taas aktivoitua tämän reissaamisen suhteen. Viikot menevät niin nopeasti, että viikonloppuna haluaisi aina vain jämähtää Valenciaan. Kuitenkin jo kahden kuukauden päästä koittaa jo lähtö takaisin Suomeen, joten veikkaan, että tässä tulee vielä kiire turisteilla ympäri Espanjaa. Ainakin Madridiin ja Andalusiaan harkitsen vahvasti reissaavani täältä käsin. Ja Valenciaakin täytyisi ehtiä kiertelemään enemmän…

Ajatuksia Erasmus-elämästä

Espanjan syksy pääsi yllättämään, sillä tällä viikolla iltaisin on ollut jo yllättävän viileä (eli vain 20 astetta, hyi miten kylmä!). Hellelukemiin tottuneena ei kuitenkaan vielä tajunnut, että iltaisin olisi suotava kekkuloida ulkona vähän hellemekkoa lämpimämmissä pukimissa. Niinpä tälle viikonlopulle suunnitteilla olleet päiväretket lähialueelle täytyi jättää seuraaville viikonlopuille, ja keskittyä nyt vain parantelemaan orastavaa flunssanpoikasta. En välttämättä haluaisi tehdä sen tarkempaa tuttavuutta espanjalaisen terveydenhoitojärjestelmän kanssa, joten tänään tarkoitus olisi etsiä aukioleva ruokakauppa ja ostaa teetä ja hunajaa. Ja mikäli se ei auta, täytyy varmaan suunnata apteekkiin jotain troppeja ostamaan. Ehkä täällä myydään samaa luontaistuotejauhetta, jota apteekin tädit tyrkyttivät minulle Ranskassa ja joka järkyttävän pahasta mausta huolimatta ihan oikeasti tepsi.

IMG_5128

Ranskasta puheen ollen, yllätin itseni tässä yhtenä päivänä selailemasta junalippuja välille Valencia-Montpellier. Lokakuun lopussa on meidän ainut vähän pidempi loma harjoittelusta, kun sekä maanantai että tiistai ovat pyhäpäiviä. Silloin olisi kovasti tarkoitus lähteä reissuun, mutta kohde on ihan arvoitus. Espanjassa reissaaminen ei olekaan osoittaunut ihan niin helpoksi kuin kuvittelin, sillä esimerkiksi moniin Valencian lähialueiden pikkukyliin ja muihin hienoihin paikkoihin on erittäin hankala tai jopa mahdoton päästä julkisilla. Esimerkiksi bongasin Montañejosin kuumat lähteet ja olin ihan jo lähdössä sinne tänä viikonloppuna. Kunnes tajusin, että bussi Valenciasta lähtee puoli viisi illalla ja paluubussi aamulla kuudelta. Että noilla aikatauluilla päiväretki on aika mahdoton toteuttaa. Pohjois-Espanjaa harkitsin myös pitkään lomareissun kohteeksi, mutta sekin on aika kaukana Valenciasta ja luontokohteisiin päästäkseen tarvisi melkeinpä vuokrata auton, enkä ihan näe itseäni ajamassa täällä Espanjassa. (Kaverin kanssa asiasta juteltuani vitsailin, että minulla on vain maaseutuajokortti, ja hän kysyi, että onko Suomessa oikeasti sellaisiakin, heh…) Oikeastaan päätin jo, että lähtisin Andalusiaan reissuun ja tekisin yhdistelmämatkan Granada-Sevilla. Mutta junalla matkaan sinne ja takaisin menisi koko päivä ja varsinkin Granadaan yhteydet tuntuivat olevan kohtuullisen heikot. Matkakohteista jäljelle jää siis Madrid (jonne menisin mieluummin ehkä vain viikonlopuksi), Barcelona (jossa olen käynyt jo kolme kertaa, eli ehkä ei) tai yllätysyllätys, Montpellier. Hetken harkitsin ihan vakavastikin jo Ranskaa, mutta junat sinnekin ovat kalliit ja hankalat ja toisaalta Montpellier on niin hyvin koluttu, että ehkä olisi kivempi reissata paikkaan, jossa ei ole vielä ollut. Ehkä lähden kuitenkin vain sinne Andalusiaan, nämä on taas näitä maailmanluokan ongelmia.

Täällä Espanjassa elämä on enemmän taas sitä samanlaista Erasmus-elämää kuin Ranskassakin, joten välillä on vaikea olla vertaamatta näitä kahta kokemusta toisiinsa. Alkukankeuden jälkeen tänne Espanjaan on kuitenkin ollut paljon helpompi sopeutua kuin Ranskaan aikanaan. Tosin en usko, että ero johtuu nimenomaan siitä, että Espanja olisi jotenkin helpompi asuinmaa, vaan enemminkin siitä, että itse on tällä kertaa valmiimpi sopeutumaan ulkomailla asumiseen. Ranskassa elämä saattoi kaatua jo siihen, ettei kaupasta saanut ostettua herne-maissi-paprikaa, jota ilman ei sitten ollenkaan voinut tehdä jotain tiettyä ruokalajia. Samat puutteet Espanjan ruokakaupoissa on, mutta oma asenne vain on muuttunut. Jos jotain juttua ei kaupasta löydy, jätetään se sitten vain pois ruuasta, tehdään jotain muuta ruokaa tai tsekataan, josko tuote löytyisi toisen kaupan valikoimasta. Jos Ranskassa kaihoten haaveilin ties mistä Suomi-herkuista, ei täällä ole tarvinnut ottaa jokaviikkoista lihapullapyhiinvaellusta Ikeaan ohjelmaan. Veikkaan, että osittain tämä sopeutuvuus on perua maailmanympärimatkalta, jolloin välillä joutui olemaan todella kekseliäs ja luova ruuanlaiton suhteen. Jos Uudessa-Seelannissa evästeltiin kolme viikkoa ilman mahdollisuutta kylmäsäilytykseen ja Argentiinan ruokakauppojen valikoimista puuttui noin puolet tutuista raaka-aineista (esim. fetajuusto tai tortillalätyt), ei kokkailu Espanjassa tunnu ollenkaan hankalalle.

IMG_1629

Ranskassa olin myös ihan innoissani koko ajan reissaamassa jonnekin, mutta tuntuu, ettei täältä käsin jaksa ihan joka viikonloppu olla menossa. Koska viikot menevät pitkälti töissä, on myös Valenciaan tutustuminen jäänyt melko vähäiselle ja ihan kiva on myös viettää viikonloppuja täälläkin. Tämä viikonloppu on mennyt pitkälti kotosalla, ja on kyllä ollut ihana, kun on vaan saanut olla eikä ole tarvinnut tehdä mitään erikoista. Osa kämppiksistäkin on ollut Barcelonassa, joten asunnossa on ollut ihanan hiljaista ja rauhallista. Huomaa, että jurona suomalaisena kaipaa välillä myös sitä, että saa olla ihan yksikseen eikä tarvi koko ajan olla sosiaalinen. Ranska-vuoteen verrattuna ei enää kiinnosta hypätä kaiken maailman vaihtarikarkeloissakaan, vaan rauhallinen hengailu on enemmän mun juttu. Harjoitteluporukka alkaa yleensä jo maanantaina suunnitella, mille klubille tulevana viikonloppuna suunnataan ja tunnen olevani ihan vanha ja tylsä, kun minua ei enää baarissa ravaaminen jaksa innostaa. Lähinnä ulkonakäynti on ollut kämppisten kanssa terasseilla istuskelua, mikä tuntuu sekin jo valtaisalta yöunien uhraukselta. Toisaalta järkeilin, että miksi ihmeessä sitä täytyisi raahautua klubeille, jos se ei kiinnosta pätkän vertaa eikä tunne menettävänsä mitään, vaikka ei mukaan lähdekään.

IMG_2208

Vaikka etukäteen mietin paljon, jaksanko enää kolmatta Erasmus-kokemusta, niin nyt muutaman viikon jälkeen olen iloinen, että kuitenkin vielä lähdin. Niinkuin Ranskassakin, on täälläkin parasta se vapaus, kun ei ole mitään velvollisuuksia. Suomessa tapaamisia kavereiden kanssa sovitaan aina kalenterit kourassa kahden kuukauden päähän, koska kaikilla, myös minulla, on työmenoja, harrastusmenoja, sukulointimenoja, mitä milloinkin. Erasmus-kuplassa saa halutessaan seuraa vaikka tunnin varoitusajalla ja monesti ei vielä aamulla tiedä, mitä samana päivänä tulee tekemään. Toisaalta tällainen huoleton elämä on niin mahtavaa ehkä juuri siksi, että tietää sen olevan vain väliaikaista ja osaa siksi nauttia siitä täysillä. Loputtomiin en varmasti jaksaisi samaa menoa, vaan näidenkin kolmen kuukauden jälkeen olen varmasti iloinen siitä, että saa taas palata tuttuun ja turvalliseen arkeen Suomessa. Mutta kun paluu takaisin Suomeen koittaa, niin tiedän olevani onnellinen, että uskalsin lähteä toteuttamaan tätäkin unelmaa. Eipä tarvi sitten siinä vaiheessa kun on asuntolainat ja vakityöpaikat ainakaan harmitella, kun ei silloin lähtenyt, kun oli mahdollisuus.

Tästä taisi tulla taas tällainen ajatustulvaoksennuspostaus, sillä en lopulta tainnutkaan kirjoittaa yhtään siitä, mistä oli tarkoitus. Sairastaessa on ehtinyt miettimään asioita ja lopputulema taitaa olla se, että kaikki nämä ulkomailla asumiset ovat kasvattaneet hirveästi ihmisenä ja en vaihtaisi yhtäkään kokemusta pois. Omaa elämää Suomessa osaa arvostaa paljon enemmän, kun on elänyt arkea myös vieraassa maassa. Loppujen lopuksi kaikkeen on mahdollista sopeutua ja arki on arkea myös palmujen katveessa. Erasmus-seikkailut ovat opettaneet sen, että kyllä maailma kannattelee, kunhan vain uskaltaa hypätä.

IMG_1002

Kuvat ovat ihanasta Montpellieristä, sillä vaikka Valenciasta kovasti tykkäänkin, niin Montpellier on aina Montpellier <3

Ihan turistina Bled-järvellä

Yhdessä välissä tuntui, että Instagram suorastaan tulvi kuvia mystisen kauniista saaresta keskellä slovenialaista järveä. Tarpeeksi näitä kuvia katseltuani rupesin miettimään, että tuonne olisi kiva kyllä päästä. Niinpä, kun alkukesästä ostettiin lentoliput Sloveniaan, oli alusta asti selvää, että Ljubljanasta suunnattaisiin myös pariksi päiväksi Bledin upeisiin järvimaisemiin. Odotukset olivat korkealla paikkaa kohtaan ja kuinkas silloin sitten monesti käykään? Meidän saapuessa Blediin satoi kaatamalla ja juostiinkin vain ensimmäiseen vastaantulevaan ravintolaan lounastamaan. Ensivaikutelma ei vielä hurmannut ja kun oli odottanut saapuvansa pieneen ja idylliseen alppikylään, ei Bled ihan vastannut sitä mielikuvaa. Ljubljana pääsi yllättämään ihanuudellaan, mutta Bled oli vähän erilainen, kuin odotin. Maisemat toki olivat hienot (seuraavana päivänä, kun ei satanut), mutta kaupunki oli yllättävän turistinen. Nähtävästi en ollut ainut, jonka some oli täyttynyt järvikuvista ja joka oli päättänyt nähdä kyseisen järven omin silmin.

P1019238

P1019049

Koska Bledillä oli paljon turisteja, oli siellä myös paljon turistiaktiviteettejä. Me testattiin varmaan lähes kaikkia, joten tässäpä vinkit niistä parhaimpiin! Ensimmäisenä päivänä kavuttiin Bledin linnalle, joka nököttää korkealla kallion päällä. Sateisesta säästä huolimatta näköalat alas järvelle olivat huikeat. Linnan alueelle täytyy maksaa pääsymaksu (aikuiset 10€, opiskelijat 7€), mikä tuntuu vähän korkealta ottaen huomioon, että linnan alue on suhteellisen pieni ja nähtävää ei maisemien lisäksi ole paljoa. Mutta kun kerran tuonne asti kiipeää, niin olihan ne maisemat nyt nähtävä, sateesta huolimatta.

P1019051 P1019064 P1019069

P1019095P1019245

Järven kiersin kaksi kertaa ympäri, toisen kerran turistijunalla ja toisen kerran kävellen. 45 minuutin kierros turistijunalla maksoi 4€ ja siinä ei tosiaan paljoa pysähdelty ottamaan kuvia, vaan juna suorastaan kaahasi rantaa myöten ja välillä koukkasi ylös vuorille. Junan kyydistä voi toki nousta välillä pois, sillä pysäkkejä on ympäri järveä, mutta sadesäällä tuo vaihtoehto ei oikein houkuttanut. Kuvia kyydistä ei tosiaan saanut napattua, joten ehkä suosittelen junaa vain niille, jotka eivät millään jaksa kävellä järveä ympäri. Tuo junaretken meno oli kuin parhaimmassakin vuoristoradassa, sen verran kovaa kuski kaahasi menemään ja kierroksen päättyessä pää oli vauhdista pyörällään. Itse nautin siis enemmän kävelylenkistä järven ympäri kun sai rauhassa pysähtyä kuvaamaan maisemia. Kävellen reitti kulkee myös ihan koko ajan järven rantaa pitkin, kun taas junalla ei ihan pienimmille kävelypoluille pääse. Kävellen järven ympäri matka kestää reippaan pari tuntia, enemmänkin jos pysähtelee paljon.

P1019253

Järven toisessa päässä on myös kaksi näköalapaikkaa kukkuloilla ja luonnollisesti sinne oli itsekin päästävä. Kartan mukaan olisi mahdollista kiertää reitti, jonka varrelle osuisi molemmat näköalapaikat ja sinne mekin suunnattiin äitin kanssa. Tosin polku korkeammalle kukkulalle, Mala Osojnicalle muuttui aika nopeasti äkkijyrkäksi nousuksi keskellä pusikkoa. Meidän edellä muutamat uhkarohkeat lähtivät kaahimaan ylös, mutta me päätettiin kääntyä takaisin ja etsiä sen sijaan polku matalammalle näköalapaikalle Ojstricalle. Sinnekin nousua oli melkoisesti ja äiti päätti jäädä rannalle istuskelemaan sillä välin, kun minä hikoilin tieni huipulle. Ihan viimeiset metrit täytyi kulkea kallionseinämän viertä erittäin kivikkoista polkua pitkin, mikä suoraan sanottuna hirvitti. Mutta olihan ne maisematkin sitten taas kaiken kiipeämisen arvoiset! Ilmeisesti polkua vielä jatkamalla eteenpäin pääsisi tuonne toisellekin huipulle vähän helppokulkuisempaa reittiä, mutta itselle riitti jo urheilu sille päivää.

P1019266 P1019277 P1019289 P1019314   P1019166

Mitäs muuta turisti voi sitten vielä Bledissä tehdä, kun linna on nähty ja järvi kierretty? Ainakin suunnata veneellä tuonne järven keskellä sijaitsevalle saarelle. Veneen voi joko vuokrata ja soutaa itse saarelle tai sitten voi hypätä kahden tunnin välein lähtevään isompaan veneeseen, joka maksaa 11€. Meidän oli tarkoitus mennä tuolla, mutta se oli jo täynnä, joten päädyttiin lopulta turisteimpaan ratkaisuun, perinteisen pletna-veneen kyytiin. Retki saarelle maksoi hieman enemmän, 14€, ja matkakin oli vähän hitaampi, sillä kyseessä oli soutuvene. Noita pletna-veneitä on ympäri järveä eri rannoilla ja ne lähtevät matkaan veneen ollessa täynnä. Saarella oli aikaa kierrellä tunti, mikä oli ihan riittävästi, sillä saari on todellakin ihan pikkiriikkinen. Sisäänpääsy tuohon valokuvaukselliseen kirkkoon ja sen torniin oli myös maksullinen, joten tällä kertaa me jätettiin se väliin ja tuhlattiin rahat ennemmin jätskiin. Tuo pikkusaari oli todella sympaattinen, mutta myös täynnä muita turisteja (kuten koko Bled).

P1019173 P1019187 P1019196

P1019097

Loppuun vielä pari ravintolavinkkiä Blediin:

  • Perinteistä slovenialaista ruokaa (raskasta ja lihapitoista) tarjoilee Gostilna Murka -niminen ravintola (Riklijeva cesta 9). Annokset olivat niin runsaat, että varmasti sai vatsansa täyteen ja ruoka oli enemmän sellaista simppeliä ja maukasta kotiruokaa kuin mitään gourmet-piperrystä. Jos paikalliset poliisitkin olivat tuolla lounastamassa, niin se varmaan kertoo, että paikan ruoka oli oikeasti hyvää.
  • Bledin parhaat pizzat löytyvät Pizzeria Rustikasta (Riklijeva cesta 13), jonka listaa selaillessa iskee valinnanvaikeus. Pizzat maksavat jotain kympin luokkaa, mutta olivat tosiaan herkullisia.
  • Slovenian kuuluisinta leivonnaista, Bled cream cakea, voi maistaa monessakin ravintolassa, mutta aidolla ja alkuperäisellä pääsee herkuttelemaan nimenomaan Bledissä, Sava Hotellin Park Restaurantissa (Cesta svobode 15). Tuo kermainen kakku oli aika makea ja tuhti herkku, mutta ei mitenkään paras maistamani leivonnainen. Park Restaurantissa kannattaa käydä vain kakulla, sillä paikan ruoka ei ollut mitenkään kummoista.

P1019208

Bledissä siis aktiviteetteja riittää, järven ympäristön lisäksi kannattaa käväistä ainakin Vintgarin rotkolla.

Joko Bled on sinun must see -listalla? :)

Mañana mañana ja muuta Espanjassa opittua

Elämästä Valenciassa ei oikeastaan ole kummempaa raportoitavaa, arki on alkanut soljua täällä omalla painollaan ja viikot tuntuvat kuluvan ihan pikakelauksella. Tuntuu hassulta kirjoitella blogiin pelkästään kuulumisia, mutta kun matkailullisempaa asiaa ei Espanjasta toistaiseksi ole, niin näillä mennään. Muutaman espanjalaisen elämänmenon perusjutun olen jo alkanut sisäistää, vaikka välillä ei tiedä itkeäkö vai nauraa näiden paikallisten tapojen kanssa. Mitä elämä Espanjassa on sitten tähän mennessä opettanut?

Huomenna on uusi päivä. Mañana es el otro día. Kaikki vaikeat ja epämukavat asiat voi siirtää huomiselle. Jos töissä ei tiedä vastausta jonkun opiskelijan kysymykseen, käske häntä tulemaan takaisin huomenna. Todennäköisesti et tiedä vastausta vielä huomennakaan, mutta ei se haittaa, aina voi pyytää opiskelijaa palaamaan ensi viikolla asiaan. Itse olen onnistuneesti siirtänyt juoksulenkkiä viikolla eteenpäin ajatellen, että huomenna sitten menen. Pyykkiä täytyisi pestä, mutta huomenna sitten pesen. Roskat täytyisi viedä ulos, ehkä huomenna. Elämä on helppoa, kun kaiken voi tehdä mañana.

P1019680

Espanjalainen aikakäsitys on joustava. Suomalainenhan tunnetusti repii hiuksia päästään, kun ihmiset eivät ole sovittuna aikana paikalla, mutta espanjalaiset eivät tunnu edes huomaavan olevansa myöhässä. Itselle on käynyt täällä jo niin, että olen ollut illanvietossa paikalla jopa ennen illan emäntää. Vaikka nimenomaan varmistin, että onko tapaaminen kello 8 Espanjan aikaa vai ihan oikeasti kasilta. Itse haluan olla töissä aina ajallaan, mutta täällä on jo oppinut, että mikään katastrofi ei ole se, jos saapuua minuutin pari myöhässä, kun harvoin nuo vakituisetkaan työntekijät vielä toimistolla ovat tasan silloin, kun kello lyö yhdeksän. Ruokatuntikin helposti voi venähtää 20 minuuttia pitkäksi, sillä täytyyhän sitä kaikkien tuttujen kanssa ehtiä vaihtamaan kuulumiset ja poskipusut ja helposti siinä unohtuu itse pääasia eli se syöminen.

Suunnitelmat muuttuvat lennosta kymmenen kertaa. Töissä ohjeistetaan, että tehdään asia A tällä tavalla. Siinä selittäessä yhtäkkiä keksitäänkin, että oikeastaan olisikin parempi tehdä näin, eli unohdetaan aiempi. Kun olet päässyt alkuun asian A kanssa, joku tulee taas sanomaan, että oikeastaan pitäisi tehdä sittenkin eri tavalla. Ja lopulta päädytään siihen, että ei tehdä asiaa A ollenkaan, sillä asia B on kuitenkin parempi tehdä ensin.

P1019715

Työtehtäviin perehdyttäminen on ihan turhaa. Minunhan piti tällä viikolla aloittaa varsinaisessa harjoittelupaikassani terveystieteiden tiedekunnassa. No maanantaina sanottiinkin, että mun täytyy kuitenkin olla pari viikkoa kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden toimistossa, koska siellä on tällä hetkellä niin paljon tehtävää. Niinpä olen tämän viikon yrittänyt auttaa espanjalaiseen yliopistobyrokratiaan turhautuneita opiskelijoita paperijuttujen hoidossa, ilman että minulle on oikeastaan kerrottu mitään siitä, miten kyseiset paperit täytyy olla täytetty ja mitkä paperit opiskelijoilla ylipäätään pitää olla mukana. Joka toiseen kysymykseen joudun vastaamaan en tiedä, ja kun yritän kollegoilta selvittää asioita, niin yksi vastaa yhtä ja toinen toista. Olenkin käännyttänyt opiskelijoita pois väärien papereiden takia, kunnes toinen työntekijä onkin sanonut, että kyllä kyseiset paperit käyvätkin. Elämässä pitää olla haasteita ja nyt muutaman päivän jälkeen alkaa perusjutut hahmottua, mutta silti ärsyttää, kun on vielä niin paljon kysymyksiä, joihin en osaa vastata.

Kaikki tapahtuu myöhään illalla. Toisaalta ymmärrän, miksi Espanjassa valvotaan niin myöhään ja ihmiset pyörivät kaupungilla vielä kahdeltatoista illalla, sillä onhan täällä päiväsaikaan ihan sietämättömän kuuma tehdä mitään. Mutta kun aamuisin kuitenkin herää suhteellisen aikaisin, tarvin itse enemmän unta kuin espanjalainen päivärytmi antaa myöten. Toistaiseksi vain viikonloppuisin on mennyt nukkumaanmeno myöhälle, kun ollaan kämppisten kanssa lähdetty illalla kaupungille, mutta vähän sitä miettii, että joskus voisi illanvietot alkaa vähän aiemmin kuin vasta kymmeneltä tai yhdeltätoista. Mutta plussaa on ainakin se, että ulos lähtiessä ei tarvi raahata mukana toppahaalaria vaan samoilla vaatteilla tarkenee sisällä ja ulkona.

P1019691

Mites sitten se kolmen kuukauden päätavoite, eli espanjan oppiminen? Tällä hetkellä puhun harjoittelusta varmaan yli puolet ajasta ranskaa, koska noin joka toinen kansainvälinen opiskelija on ranskalainen. Itselle ranska on melkein se helpoin kieli ilmaista itseäni (tällä hetkellä ruotsi on vähän ruosteessa), ja töissä huomaan kysyväni kollegoilta monesti kiireessä neuvoa ranskaksi, kun molemmat kuitenkin osaavat kieltä hyvin. Ranskalaistenkin kanssa lähes automaattisesti puhun ranskaa, vaikka monet heistä varmasti pystyisivät keskustelemaan espanjaksi. Nyt kun meno toimistolla on ollut sen verran kaoottista, niin on tullut tuon kielen suhteen mentyä monesti siitä, mistä aita on matalin, eli ranskalla. Espanjaa tulee onneksi puhuttua chileläisen ja tällä viikolla saapuneen portugalilaisen kämppiksen kanssa. Tosin pikkuhiljaa alkaa tuntua, että espanjantaidoistani on kovaa vauhtia tulossa aikamoinen sekasotku. Opintojen alussa opeteltiin nimenomaan Espanjan espanjaa, mutta maailmanympärimatkalla omaksuin puheeseeni paljon juttuja Chilen ja Argentiinan murteesta. Esimerkiksi vosotros-sanan käyttö on jotenkin vaikeaa, kun Etelä-Amerikassa käytetään teitittelymuotoa ustedes koko ajan. Ruokien nimet ovat ihan hukassa täällä Espanjassa, tänään kaupassa etsin persikoiden vaakanumeroa hintalapuista ja ihmettelin, kun tuttua sanaa ei tullut vastaan. Koska persikka onkin täällä melocotón eikä durazno, samoin mansikka on fresa eikä frutilla, puhumattakaan avokadosta joka ei olekaan palta niinkuin Chilessä vaan ihan aguacate. Täällä Espanjassa olen joltain osin palannut takaisin Espanjan espanjaan, mutta toisaalta helposti juuri kämppiksen kanssa jutellessa alkaa käyttämään Etelä-Amerikassa yleisiä ilmauksia, jotka tarttuivat maailmanympärimatkan aikana puheeseen. Katsotaan siis, millaisella kielitaidolla täältä palataan, ainakin selväksi on tullut se, että verbimuodot täytyisi kerrata kommunikaation helpottamiseksi. Onneksi me harjottelijat saadaan osallistua espanjankurssille yliopistolla, jospa tuo kielioppikin siitä vielä muistuisi mieleen.

P1019659

Siinä siis vähän ajatuksenvirtaa elämästä Valenciassa. Kiinnostaako teitä lukijoita tällaiset höpinäpostaukset vai olisiko parempi kirjoittaa vain sitten, kun olisi oikeasti jotain kirjoitettavaa? Kuvituksena satunnaisia otoksia Valenciasta, vihdoin olen päässyt käymään sekä rannalla että tiede- ja taidekaupungissa keskustan ulkopuolella. Nyt onkin hyvä ruveta suunnittelemaan reissuja Valencian ulkopuolelle, sillä kaupunkiin syksyn aikana tulevat vieraat pitävät varmasti huolen siitä, että turistinähtävyydet tulee kierrettyä useampaan otteeseen.

Kuinka suunnitella reissu Torres del Painen kansallispuistoon?

Torres del Painen upea kansallispuisto Patagoniassa Chilen puolella oli paikka, joka oli pakko saada mahtumaan maailmanympärimatkan reitille. Tietoa paikasta oli kuitenkin saatavilla hyvin sekaisesti useilla eri nettisivuilla, eikä yhtä kaiken kattavaa infopakettia ei oikein löytynyt. Suomenkielisten kokemusten löytäminen taas oli lähes mahdotonta ja taisinkin bongata kokonaiset kaksi suomenkielistä blogipostausta paikasta. Koska viime päivinä on iskenyt kaipuu takaisin Etelä-Amerikkaan, ajattelin, että olisi korkea aika kirjoittaa valmiiksi tämä pitkään luonnoksissa roikkunut infopostaus Torres del Painen kansallispuistosta. Puiston alue on äärimmäisen laaja, ja vaeltamisen lisäksi siellä voi tehdä paljon muutakin ratsastuksesta jäätikköristeilyyn, eli jokaiselle varmasti löytyy jotain. Mekin nähtiin muutamassa päivässä vain pintaraapaisu koko alueesta, koska julkisilla kulkuneuvoilla osa alueesta on saavuttamattomissa. Itsehän tituleerasin paikan maailman kamalimmaksi vaelluskohteeksi heti reissun jälkimainingeissa, mutta pikkuhiljaa alkaa siellä koetut extremet sääilmiöt unohtua ja puisto muuttua mielikuvissa kivemmaksi paikaksi. Minulla oli kyllä ihan hirveät odotukset koko paikan suhteen ja vaikka maisemat olivatkin upeat, niin niistä oli välillä todella vaikea nauttia siinä tuulessa. Aika kultaa muistot ja nyt olisi varmasti jo korkea aika laittaa vinkit jakoon, mikäli joku muukin suunnittelee retkeä näihin maisemiin.

P1011656

P1011803

Kulkeminen puistossa ja puistoon

Torres del Paineen pääsee helpoiten Puerto Natalesin pikkukaupungista käsin, josta on vielä parin tunnin bussimatka itse kansallispuistoon. Myös Punta Arenasin kaupungista käsin voi retken järjestää, mutta matka sieltä on tuplasti pidempi ja ainakin päiväretket sieltä käsin kannattaa unohtaa. Näppärin tapa olisi varmasti autonvuokraaminen, jota mekin harkittiin, mutta sen suhteen kannattaa olla ajoissa asialla. Pikaisen googlettelun perusteella ei löydetty Puerto Natalesista yhtään vapaata vuokra-autoa meidän haluamille päiville, joten jouduttiin hylkäämään se ajatus. Myös erilaisia bussikierroksia järjestettiin puiston alueella ja niillä olisikin ehkä päässyt näkemään laajemmin puistoa. Glaciar Greyn jäätikön edustalle pääsee myös risteillen ja erilaisia ratsastusretkiäkin järjestäviä tahoja on useita.

P1011810

Suosituin tapa tutustua Torres del Painen alueeseen on kuitenkin vaeltaen ja liikkeellä olikin sadoittain vaeltajia, osa vähän heppoisammilla päiväkamppeilla ja osa viikon varusteita rinkassa kantaen. Puerto Natalesista pääsee bussilla puiston portille Laguna Amargaan, jossa kaikkien täytyy maksaa pääsymaksu kansallispuiston alueelle. Samainen bussi jatkaa vielä Pudetoon ja Sede Administrativaan, mutta Laguna Amargassa voi vaihtaa myös shuttlebussiin, joka vie Hostería las Torresin viereen, josta alkaa varmasti suosituin päivävaellus Base las Torresille sekä kyseisestä pisteestä voi myös aloittaa suositun W-reitin vaeltamisen. Bussien aikataulut on kaikki rytmitetty niin, että vaihtoyhteydet sujuvat jouhevasti ja myös paluubussit Puerto Natalesiin kulkevat niin, että normaalikuntoinen kerkeää tuon yhdeksäntuntisen päivävaelluksen Base las Torresille tehdä. Mikäli jatkaa Laguna Amargasta bussin kyydissä Pudetoon asti, voi siellä hypätä Pehoé-järven ylittävään laivaan Paine Grandelle, joka on W-reitin toinen päätepiste. W:n vaeltavat aloittavat siis reitin jommasta kummasta päästä, joko shuttlebussilla Hostería las Torresille tai bussilla Pudetoon ja siitä laivalla Paine Grandelle. Tuon laivan suhteen kannattaa muuten olla aikatauluissa hieman joustoa, sillä ainakin meidän puistossa ollessa kaikki eivät mahtuneet kyytiin, vaan joutuivat odottamaan tunnin, että laiva palasi hakemaan heitä. Eli kannattaa vain seistä siellä ulkona kylmässä (eikä odotella viereisessä lämpimässä kahvilassa), jos haluaa mahtua ensimmäisen satsin kyytiin, ja sama myös takaisin tullessa. Tämän takia mekin palattiin takaisin Paine Grandelta aamun ensimmäisellä laivalla, jolta ei ollut bussiyhteyttä, mutta haluttiin olla varmoja, että mahdutaan laivaan ja keritään paluubussiin.

P1011848

Reitit

Torres del Painen suosituin reitti on varmasti 71 kilometrin mittainen W, jonka kiertää keskimäärin 4 päivässä. Kunnon eräjormille tarjolla on myö 93 kilometrin O-reitti, jonka kiertää 8 päivässä. Päiväretkistä suosituin on 18 kilometrin edestakaisin vaellus Base las Torresille, johon aikaa kuluu noin 9 tuntia. Reitti kannattaa valita sen mukaan, miten monta päivää on käytettävissä ja miten paljon haluaa ylipäätään vaeltaa. W-reitin varrella on hyvin palveluita ja leirintäalueita, mutta tuo O-reitti on vähemmän suosittu ja sen takia siellä leirintäalueet ovat simppelimpiä. O-reitti sisältää myös tuon W:n, joka on siis yhdensuuntainen vaellus. (Loistava englanninkielinen postaus W:n vaeltamisesta löytyy muuten täältä.) Meillä ei ollut aikaa tehdä tuota W:tä kokonaisuudessaan, mutta hostellilta neuvottiin, miten näkee reitin parhaat palat kolmessa päivässä. Ensimmäisenä päivänä aamubussilla (klo 7.30) puistoon ja Laguna Amargassa vaihto shuttlebussiin. Teltta pystyyn Las Torresin leirintäalueelle, jonka viereen shuttlebussi jättää ja siitä sitten vaellus edestakaisin Base las Torresille. Tuo on melko rankka rutistus, sillä varsinkin reitin viimeinen kilometri ennen huippua on hyvin jyrkkää nousua, samoin polun alku. Takaisin päin onneksi on helpompi tulla, mutta ehdottomasti tuo oli reitin rankin vaellus. Sääolosuhteet suojaisassa laaksossa olivat onneksi paremmat kuin muualla puistossa, sillä jäätävän kylmä viima ei osunut tuonne kunnolla. Seuraavana aamuna shuttlebussilla takaisin Laguna Amargaan, jossa vaihto bussiin ja Pudetossa sitten klo 12.30 lähtevällä laivalla järven yli Paine Granden leirintäalueelle. Tässä on huono puoli se, että aamupäivä menee paikasta toiseen siirtyessä ja ollaan jo aika myöhällä iltapäivässä, kun pääsee vaelluspolulle. Paine Grandelta suunnaksi Refugio Grey, ja matkalla pääsee näkemään Glaciar Greyn jäätikön. Yhteen suuntaan matkaa on 11 kilometriä, mutta reitti kulkee tasaisemmassa maastossa, joten matka taittuu nopeammin. Tuolla tuulee kuitenkin niin, että piposta saa tosissaan pitää kiinni, ettei se lähde lentoon tuulen mukana. Me käveltiin polkua puoleen väliin, koska ei jaksettu edellisen päivän vaelluksesta väsyneinä pidemmälle, mutta nähtiin silti jäätikkö. Kolmantena päivänä Paine Grandelta voisi vielä tehdä retken Valle Francésiin ja palata kuuden aikoihin viimeisellä laivalla (klo 18.30) takaisin Pudetoon ja sieltä bussilla Puerto Natalesiin. Ihan koko matkaa ylös ei varmasti ehtisi, mutta ainakin hyvän matkaa kuitenkin. Viimeisenä päivänä me oltiin kuitenkin totaalisen kyllästyneitä kylmyyteen ja viimaan ja päätettiin palata jo ekalla laivalla takaisin sivistyksen pariin ja jättää viimeiset vaellukset väliin. Tässä reitityksessä parasta on kuitenkin se, että missään vaiheessa ei tarvi kantaa rinkkaa mukana, vaan tavarat saa aina jätettyä reitin aloituspisteelle leirintäalueelle.

torres del paine

Askartelin Paintilla tällaisen havainnollisen kartan tästä kolmen päivän W-reitistä siirtymisineen. Leirintäalueet on ympyröity ja jokaisena päivänä kuljettava matka merkitty erivärisellä viivalla. Lisäksi merkkasin Pudeton ja Laguna Amargan sekä sieltä kulkevat kulkuvälineet reittien lähtöpaikalle. Kartasta näkyy toki myös sekä W:n että O:n reitit kokonaisuudessaan. (kartta täältä)

P1011762

P1011874

Majoitus

Kesäaikaan Torres del Painella on liikkeellä hirveä määrä vaeltajia ja majoitukset täytyy varata kuukausia etukäteen. Tarjolla on ihan hotelleja, mutta myös refugioita eli retkeilymajoja. Nämä ovat aika kalliita ja meidän selvitellessä puiston majoituksia olivat kaikki jo täynnä. Niinpä vaihtoehdoksi jäi telttailu. Leirintäalueistakin monet ovat maksullisia, varsinkin ne, joissa on paremmat fasiliteetit. Jotkut leirintäpaikat täytyy varata etukäteen puiston infopisteeltä saapuessa, mikä kannattaa ottaa huomioon, jos suunnittelee pidempää vaellusta. Me oltiin siis ensimmäinen yö Las Torresin leirinnässä ja toinen Paine Grandella, näissä oli molemmissa hyvin tilaa eikä varausta tarvittu. Leirintäalueilta löytyy ihan kunnon vesivessat, monilta jopa suihkut (eri asia on, tarkeneeko tuossa ilmanalassa niin suihkutella) ja tuulisilta paikoilta löytyi myös katetut keittopaikat. Kioskejakin leirintäalueen yhteydessä on, joten hätätapauksessa ruokaa tai kaasua saisi ostettua lisää. Vaikka Torres del Paine on monessa suhteessa haastava vaelluskohde, sillä sääolosuhteet ovat arvaamattomat, reitit rankkoja ja polut paikoitellen vaikeakulkuisia, niin toisaalta puistossa vaeltajille on tarjolla todella hyvät palvelut verrattuna moneen muuhun kansallispuistoon. Luonnonhelmassa nukkumista ei tarvitse pelätä, kun ympärillä nukkuu kymmeniä muita vaeltajia. Suurin huolenaihe on se, ettei teltta lähde tuulen mukana lentoon.

P1011877

Varusteet

Koska Torres del Painen sää voi muutta hetkessä auringonpaisteesta lumisateeseen, myös kesällä, täytyy varusteiden olla kunnossa. Meidän lähtöpäivänä osuttiin keskelle niin rankkaa sadekuuroa, että mitkään vedenpitävät tuulivaatteet eivät auttaneet, kun sade tuli kovan tuulen avittamana kankaasta läpi. Vaihtovaatetta kannattaa siis varata mukaan, ja jos pisimmille reiteille lähtee, niin ehdottomasti Goretex-kengät ja tuulipuku. Pipo, hanskat ja kaulahuivi olivat tarpeen myös kesällä, sillä lämpötilat eivät ikinä tuolla yllä mihinkään hellelukemiin. Kerrospukeutuminen oli hyvä ratkaisu, tekninen aluskerrasto alle, fleece ja tuulitakki päälle. Patagonian aurinko on kuitenkin petollinen ja kasvot kannattaa suojata korkean suojakertoimen aurinkorasvalla, samoin aurinkolasejakaan ei kannata unohtaa. Sanotaan, että Torres del Painella voi kokea neljä vuodenaikaa yhdessä päivässä, ja allekirjoitan väitteen ihan täysin. Telttakamoja ei kannata Suomesta asti raahata mukanaan, ellei ole aikomus käyttää niitä muuallakin. Puerto Natalesissa monet hostellit vuokraavat kaiken tarvittavan, ja mekin vuokrattiin teltta, makuupussi ja trangia hostellilta. Myös itse puistosta saa vuokrattua kaiken tarpeellisen, mutta hinta on kalliimpi kuin Puerto Natalesissa. Teltan pitää ehdottomasti olla vedenpitävä ja se täytyy saada tukevasti kiinnitettyä maahan. Itseä jännitti etukäteen, miten tällainen rapakuntoinen suoriutuu vaelluksesta ja alku sujuikin hieman tahmeasti, kun muutama kilometri oli pelkkää nousua. Vuorelta tuotiin myös paareilla alas yhtä naista, joten ei kannata yliarvioida omaa suorituskykyään. Toisaalta rauhallisesti etenemällä myös tottumaton vaeltaja pärjää tuolla, ja onneksi korkeimmillaan reitti nousee alle kilometriin, joten korkeasta ilmanalasta johtuvasta suorituskyvyn heikkenemisestä ei tarvi tuolla kärsiä. Suklaapatukoita vain reippaasti mukaan, sillä niiden voimalla jaksaa taas vaeltaa.

P1011708

P1011915

Hintatiedot

Torres del Painessa vierailu ei ole mitään halpaa huolimatta, vaikka valitsisikin telttamajoituksen. Liikkuminen puistossa on kallista, ja leirintäalueilla yöpymisestä useimmiten joutuu maksamaan. Kansallispuiston kioskit ovat myös kohtuullisen tyyriitä, joten kannattaa roudata mahdollisimman paljon ruokaa jo Puerto Natalesista. Puistossa ei myöskään korttimaksaminen onnistu, joten kannattaa varata reippaasti käteistä mukaan. Bussi- ja laivaliput ovat halvempia menopaluuna ostettaessa, paluulippu on aina avoin, mutta tosiaan ainakin laivan kanssa oli ongelma, kun kaikki eivät mahtuneet kyytiin. Alla hintatietoja meidän reitiltä (hinnat joulukuulta 2015, joten ovat saattaneet jo siinä välillä kallistua):

  • Bussi Puerto Natales-Torres del Paine: 15 000 pesoa/menopaluu (n. 21€)
  • Sisäänpääsy puistoon: 18 000 pesoa (n. 25€)
  • Shuttlebussi Laguna Amarga -Hostería Las Torres: 2800 pesoa/suunta (n. 4€)
  • Laiva Pudeto-Paine Grande: 24 000 pesoa/menopaluu (n. 33€)
  • Leirintämaksut: 7000-7500 pesoa/hlö (n. 10€)
  • Telttakamojen vuokra: yht. 39 000 pesoa/3 pvä (teltta, trangia, makuualustat ja makuupussi) (n. 55€)

P1011623

Majoitusvinkki Puerto Natalesiin:

Torres del Painelle mentäessä Puerto Natales on hyvä tukikohta ja sieltä voin suositella Niko’s II Adventure -hostellia majoitukseen. Vaikka paikka olikin hostelli-nimityksellä, oli se enemminkin budjettihotelli, sillä kahden hengen huoneita oli useita ja tuolla yöpyy lähinnä vähän vanhempaa porukkaa ja pariskuntia. Kylppärit olivat yhteisiä ja keittiö löytyi myös vieraiden käytöstä, ja hostelli oli todella siisti. Parasta oli kuitenkin, että hostellilla sai kätevästi järkättyä kaiken puistovierailuun liittyvän. Ostettiin kaikki bussiliput tuolta, jolloin niihin kuului myös ilmainen kuljetus bussiasemalle. Saatiin myös hyvin vinkkejä suunnitteluun ja vuokrattiin kaikki tarvittavat retkeilykamat suoraan hostellilta. Hintakaan ei ollut paha, noin 17€/hlö per yö!

Löytyykö muita Torres del Painella käyneitä? Vinkit jakoon! :)

Ensimmäinen viikko Valenciassa

Hola! Ensimmäinen viikko Valenciassa hujahti yllättävän nopeasti ohi, ja pahin kulttuurishokkikin alkaa olla selätetty. Syyskuun ensimmäisenä päivänä koko Espanjan tuntui palaavan takaisin arkeen kesälomien jälkeen ja olen nähnyt jopa monien korttelini liikkeiden olevan välillä auki (mutta edelleen monet tuntuvat olevan ison osan vuorokaudesta suljettuna). Asunnon lukko alkaa luovuttaa taistelun minua vastaan muutamaa pientä vastarintaa huolimatta ja nyt minä olen jopa se, joka neuvoo kämppiksille oven takaa, mitä heidän täytyy tehdä päästäkseen sisälle. Eilen tosin yksi tyttö sai oven niin jumiin, että ei saatu sitä sisäpuoleltakaan avattua. Muutama tuskainen minuutti siinä yritettiin kaikin keinoin saada ovea auki, ennen kuin lukko vihdoin loksahti kohdalleen. Meidän asunnossa on ollut tällä viikolla myös vähän muuttoliikettä meneillään, sillä kesän tässä asunut tyttö muutti pari päivää sitten muutaman kerroksen ylemmäs ja näkymätön ranskalainen poikakin on hävinnyt yhtä huomaamattomasti kuin on aikanaan tullutkin. Tällä hetkellä meitä asustaa kämpässä minun lisäkseni kolme tyttöä, yksi Hollannista, yksi Chilestä ja yksi Färsaarilta. Yksi huone on edelleen tyhjillään, joten odotettavissa on, että lähipäivinä saadaan vielä yksi kämppis lisää. Etukäteen jännäsin hieman, millaiset asuinkaverit omalle kohdalle osuu, mutta ainakin toistaiseksi tuntuu siltä, että on käynyt hyvä tuuri. Kaikki kämppikset vaikuttavat mukavilta ja siivoavat jälkensä kiltisti (ja muutama päivä sitten täällä kävi oikein siivoojat kuuraamassa kaikki paikat, että nyt kelpaa taas asustella).

P1019530

Kotikatu ja talo, jossa asun. Ja alimpana pikkuruinen huoneeni.

P1019528

P1019479

Ensimmäinen viikko harjoittelussa on ollut melko rankka, sillä paljon on ollut uutta opittavaa ja yliopiston Erasmus-toimistolla on ollut aikamoinen säpinä, sillä torstaina pidettiin uusille vaihtareille tervetulopäivä. Näin suomalaiseen järjestelmällisyyteen tottuneena on välillä kyllä ärsyttänyt asioiden huono organisointi. Tutustumispäivä oli melkoinen kaaos, sillä asioita ei selvästikään ollut mietitty loppuun asti ja suunnitelmat muuttuivat lennosta kymmenen kertaa. Ole siinä nyt sitten mukana järjestävänä tahona, jos itseäkin ärsyttää asioiden organisoimattomuus. Tuo Erasmus-toimisto ei kuitenkaan ole lopullinen harjoittelupaikkani, vaan olin siellä vain tämän viikon auttamassa tervetulopäivän järjestelyissä. Ensi viikolla alkavat uudet haasteet terveystieteiden tiedekunnassa, jonne minut laitettiin siksi, että siellä tarvitaan ranskanosaajia. Tämä on ensimmäinen kerta, kun teen ihan tällaista perinteistä paperinpyörittelytoimistohommaa, ja vaikka harjoittelussa mielenkiintoista onkin ollut, niin en kyllä samanlaista työtä jaksaisi koko elämää tehdä. Näillä excel-taidoilla erilaisten dokumenttien muokkaaminen ja luominen menee aina vaikeimman kautta ja pelkkä tietokoneella istuminen ei kyllä tunnu hyvälle niskahartiaseudulla päivän päätteeksi. Ensimmäiset päivät tehtiin tosiaan lyhempää päivää, mutta jatkossa täytyisi toimistolla istua viiteen asti. Lisäksi kun yliopisto sijaitsee vielä Valencian ulkopuolella Moncadassa, hurahtaa työmatkoihinkin reipas puoli tuntia.

P1019572

Näin alkuun on tosiaan täytynyt aika paljon hoitaa erinäisiä asioita ja juosta ympäri kaupunkia eri toimistoja metsästäen. Samalla on toki tullut vähän vilkaistua maisemia kaupungilla, mutta varsinaisen turistikierroksen vanhassa kaupungissa ehdin tehdä vasta tänään. Huomenna suunnitelmana olisi suunnata rannalle, sillä sääennuste lupailee +37 astetta. Muutama illanvietto on myös tällä viikolla ollut, torstaina yksi harjoittelijoista kutsui koko porukan kotiinsa kyläilemään ja eilenillalla syötiin ja käväistiin kaupungin yöelämässä kämppisten ja parin muun kanssa. Itse huomaa kyllä, että on jo vähän vanha, sillä kiinnostus baarissa ravaamista kohtaan on aika pyöreä nolla. Koko tämä espanjalainen elämänmenokin pyörii myöhäisen iltaelämisen ympärillä, ja itse vaan haluaisin mennä nukkumaan viimeistään kympiltä. Ranskassa löytyi yllättävän helposti samanhenkisiä ihmisiä, joita kiinnosti tehdä yhdessä muutakin kuin kiertää kuppiloita, mutta täällä tuntuu porukka olevan ensisijaisesti kiinnostunut Valencian yöelämästä. Omalta kannaltani hieman tylsä juttu on se, miten paljon omassa tuttavapiirissä on ihmisiä, jotka eivät osaa espanjaa juuri yhtään ja nekin jotka osaavat jonkin verran, puhuvat mieluummin englantia. Välillä tuntuu, että enemmän tulee puhutta enkkua kuin espanjaa, vaikka täällä olon päätavoite oli nimenomaan juuri tuo espanjantaitojen parantaminen. Ja kun kaikki muut haluavat kommunikoida englanniksi, niin en ole jaksanut olla se outo, joka väkisin papattaa espanjaa. Ranskassa periaatteeni oli puhua ranskaa ihan kaikkien kanssa, myös muiden vaihtareiden ja siellä porukka tuntui jo lähtökohtaisesti osaavan enemmän ranskaa ja haluavan taitojaan entisestään kehittää. Onneksi ainakin harjoittelussa espanjalaisten työkavereiden kanssa täytyy kommunikoida espanjaksi, samoin chileläisen kämppiksen kanssa.

P1019539

Kovin paljon en ole ehtinyt reissujakaan suunnitella, sillä ainakin ekat viikonloput taitavat vielä mennä Valenciaan tutustuessa. Syyskuun lopussa sisko tulee kuitenkin käymään ja ollaan menossa yhdessä Alicanteen. Lokakuun lopussa tiedossa olisi neljän päivän pidennetty viikonloppu, sillä jonkun juhlapyhän takia maanantai ja tiistaikin ovat vapaapäiviä. Tuolloin olisi hyvä tilaisuus päästä käymään johonkin vähän kauemmas, esimerkiksi Pohjois-Espanjaan tai Andalusiaan, mutta mitään en ole vielä sen tarkemmin selvittänyt. Valencian lähialueen päiväretkikohteista olen yrittänyt koostaa listaa, mutta vähän alkaa taas tuntua, että eihän kolme kuukautta riitä mihinkään. Toisaalta enää ei varmaan jaksa samaa menoa kuin Ranskassa, että joka viikonloppu jossain reissussa, vaan haluaisi myös rauhassa viettää aikaa Valenciassa. Eiköhän tämä elämä tästä ala pikkuhiljaa asettumaan aloilleen ja Valenciakin tuntuu jo ihan kivalle asuinkaupungille. Tosin yksi iso puute täällä on, sillä en ainakaan vielä ole onnistunut löytämään täältä hyvää jätskikojua. Toivottavasti tässä kolmen kuukauden aikana sellainenkin vielä tulee vastaan.

P1019603

Elämää Espanjassa voi seurata Facebookin, Bloglovinin tai Instagramin kautta. Hasta luego!