Matkustus Saksa

Upea Brühlin linna – junalla vain 20 min. Kölnistä

16/10/2016
DSCN5604

Taisin jo aiemmin täällä mainita vierailleeni Regensburgissa UNESCO-kohteisiin liittyvässä vierailukeskuksessa. Sieltä nappasin mukaani vihkosen, johon on hyvin koottu UNESCO-kohteet Saksassa. Olen kyllä alkanut epäillä, että vihkonen on muutaman vuoden vanha, sillä ihan kaikkia kohteita ei taida siitä löytyä. UNESCO-kohteet ovat kiinnostava keräilykohde, mutta niitä on yksinkertaisesti liikaa. Tulikin mieleen, että jos ensin alottaisi vaikka Saksan kohteista ja myöhemmin laajentaisi keräilyä muuhun Eurooppaan. No, en ole ihan varma, mutta Saksan UNESCO-kohteita lähdin tosissani keräämään, ja kerään niitä edelleen. Tällä hetkellä kohteita on 41 Saksassa, sisältäen myös luontokohteet (en ole vielä laskenut kuinka monta olen niistä nähnyt).

Brühl on pieni kaupunki vain noin 20 minuutin junamatkan päässä Kölnistä, Länsi-Saksassa. Olin Kölnissä katsomassa keikkaa ja yövyin ensimmäistä kertaa Airbnb-majoituksessa. Seuraavana päivänä päätin lähteä pienelle päiväretkelle Brühliin, sillä siellä sijaitsee Augustusburg-niminen linna, joka on yllätys yllätys UNESCO-kohde. Hyvä, että menin sillä linna on sisältä upein, jonka olen nähnyt (en ole käynyt Neuschwansteinissa).

DSCN5589

DSCN5590

Olin perillä Augustusburgissa ennen kuin linna oli avoinna. Brühlin juna-asema sijaitsee muuten vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä linnasta. Käytin ajan hyödyksi ja kiersin linnaa ulkopuolelta. Kevät oli vasta aluillaan, kun linnassa vierailin. Varmasti on aivan upea tuo piha-alue kesällä, kun kukat kukkivat ja taivas on sininen.

DSCN5594

DSCN5598

DSCN5597

Linnaan järjestetään kierros, yleisen tapaan ilman opasta ei siis paikkoja pääse kiertämään. On vain aika iso miinus, että itse kierros oli saksaksi ja saksaa taitamattomille tarjottiin audiolaite. Oli muuten hämmentävää, ettei opas tervehtinyt minua tai muutamaa aasialaista mitenkään, luulisi, että sen verran englantia osaisi tai ihan vain siksi, koska olemme asiakkaita. Tuli vähän ulkopuolinen olo! Linnan sisällä ei valitettavasti saanut ottaa kuvia, mutta googlesta niitä löytyy myös sisältä. Oli kyllä niin upea eli voin suositella vierailua!

Mutta haluaisin tietää kuinka moni kerää UNESCO-kohteita? Olisiko suositella jotain erityisen upeaa UNESCO-kohdetta jostain päin maailmaa?

DSCN5602

DSCN5603

DSCN5592

Malta Matkustus

Maltan entinen pääkaupunki Mdina

12/10/2016
DSCN6476

Tässä samalla kun kuuntelen Millan ja Inkan matkapodcastia, yritän kirjoittaa tämän Maltan vanhastakaupungista kertovan postauksen loppuun. En ollut edes aloittanut, mutta otsikko on jo pari kuukautta seissyt täällä luonnoksissa. Nyt kun tässä istun ja mietin, niin en osaa oikeastaan kertoa Mdinasta mitään, ainoastaan näyttää miltä siellä näytti. Itse asiassa koko blogini taitaa olla sellainen, ettei täältä kovin paljon historiaa tai vuosilukuja löydy, taidan olla tässä suhteessa vähän laiska, sillä aina pitäisi sitten tarkistaa asiat ja laittaa lähteet. Usein myös kuvat kertovat enemmän kuin sanat ja tämä entinen Maltan pääkaupunki on kyllä kovin kuvauksellinen.

DSCN6494

DSCN6487

DSCN6489

DSCN6490

Tapasin Maltalla tosiaan erään paikallisen ja Mdina oli ensimmäinen paikka, jossa tapasimme. Tapaamispaikka oli helppo ilmoittaa, sillä lähellä Mdinaan avautuvaa porttia on mahdollisuus hevoskärryajelulle ja nämä hepat lepäävät siinä lähellä porttia. Kiertelimme vanhaakaupunkia ja juttelimme. Tein Maltan reissun toukokuussa ja täytyy sanoa, että vaikka olisinkin kuullut jotain mielenkiintoisia faktoja, niin en enää muista niitä. Mdinasta löytyy museoita, ravintoloita, mutta kyllä itse ainakin viihdyin oikein hyvin vain kävellen katsellen rakennuksia. Vanhankaupungin vasemmalta reunalta (portilta katsottuna) on myös oikein kivat maisemat läheiseen kylään.
Mdinaan pääsee oikein hyvin bussilla. Bussilippu Maltalla taisi maksaa 1,50€.

DSCN6492

DSCN6485

DSCN6477

DSCN6478

Viro

Ensimmäistä ja viimeistä kertaa Tallinnan Patarein vankilassa

08/10/2016
DSCN9070

Tällä viikolla se sulkeutui, Tallinnan entinen vankila Patarein. Ensimmäistä kertaa luin vankilasta jostakin lifestyle-blogista. Melko monessa matkablogissa vankila on myös esiintynyt ja pikkuhiljaa myös itseäni alkoi kiinnostaa vierailu kyseisessä paikassa. En kuitenkaan ottanut paikkaa ykköskohteeksi. Sitten luin London and beyond -blogista, että kyseinen vankila sulkee ovensa yleisöltä. Kääk!

DSCN9024

DSCN9131

DSCN9067

DSCN9138

Kävi kuitenkin niin onnellisesti, että kreikkalainen kaverini oli tulossa Suomeen lomalle ja olin ehdottanut hänelle, että voisimme käydä yhdessä joko Tallinnassa tai Pietarissa. Hän on ollut jo aiemmin Suomessa kolme kertaa, niin voisi olla hauskaa nähdä jotain muuta. Kyselin sitten häneltä kiinnostaisiko häntä vierailla Patarein vankilassa ja hän sanoi miettivänsä asiaa. Vankilaan pääsee kuitenkin vierailemaan vain oppaan johdolla ja paikka kierrokselle pitää varata etukäteen netistä, joten päätös piti tehdä ennen matkaa.

Olimme matkustamassa Tallink-laivalla kymmenen aikoihin ja palaamassa iltalaivalla takaisin. Vankilakierros kestää noin tunnin ja suomenkielinen kierros alkaisi klo 18.15, loppuisi 19.15 ja laivamme lähtisi kello 20.30., mietin ehtisimmekö ajoissa takaisin laivalle.
No, lopulta kreikkalaista kaveriani ei vierailu kauheasti kiinnostanut, mutta koska hän on hyvä ystäväni, hän ymmärsi, että nyt olisi minulle viimeinen mahdollisuus vierailla vankilassa ja teimme uuden suunnitelman. Ottaisimme aikaisimman laivan ja menisinkin kierrokselle suomenkieliselle kierrokselle jo klo 12 ja tällä välin K kiertäisi vanhaakaupunkia. Näin myös teimme.

Vaikka Patarein vankila ei ole koskaan ollut se ykköskohde, niin kyllä vain vankilakierros oli kiinnostava, mutta myös vähän jännittävä. Oppaana toimi eestiläinen mies, joka näytti aurinkolaseissaan vähän hurjalta. Olin lukenut etukäteen, että taskulampun voisi ottaa mukaan ja hänellä olikin taskulamppu mukana. Vankilassa ei onneksi kuitenkaan oikein missään ollut pimeätä, ainoastaan ulkona portaissa, kun vierailin vartiotornissa, olisi taskulampulle ollut vähän käyttöä. Ihan kiva siis, että tein kierroksen päivällä, kello kuudelta olisi voinut olla jo vähän pimeää…

DSCN9062

DSCN9153

DSCN9129

DSCN9126

Kierros kestää siis tunnin ja vankilaa kierretään oppaan perässä. Ehkä vankilan sulkeutuminen oli kiirinyt, sillä suomalaisia oli todella paljon liikkeellä. Itse asiassa porukka jouduttiin laittamaan kahteen eri ryhmään, silti kuulin oppaiden jupisevan, että ihmisiä on aivan liikaa. Toisaalta kumpikaan ei tarkistanut ovatko kaikki ilmoittautuneet kierrokselle etukäteen. Tietääkseni kuitenkin kaikki halukkaat pääsivät mukaan, mutta oli meitä kyllä paljon. Onneksi kuitenkin kierroksen jälkeen vankilassa on avoimet ovet ja usean muun mukana kiersin paikkoja uudestaan. Oli ehkä vähän virhe kiivetä ylös vartitorniin, sillä sieltä oli kamalaa tulla alas. Mitä sitä ei kuvien vuoksi tekisi…

DSCN9086

DSCN9098

DSCN9091

DSCN9103

Vankilan historiaa on hyvin kerrottu esimerkiksi Syö, matkusta, rakasta -blogissa, itselleni jäi mieleen vankilan ruoat, miltä kuulostaisi esimerkiksi gourmetruoka perunankuorikeitto?
Paikan kunnostus maksaisi noin 100 miljoonaa, että jos jotakuta kiinnostaa niin kannattaa ottaa yhteyttä Patarein vankilaan. Mielenkiinnolla jään odottelemaan miten vankilan tarina jatkuu.

DSCN9132

DSCN9130

DSCN9147

DSCN9149

Hostelli Saksa

Berliiniin DDR-hostelli oli pettymys

23/09/2016
DSCN6856

Berliini on yksi suosikkikaupungeistani Euroopassa. Olen ilokseni käynyt siellä jo useasti ja onkin kiva uudella visiitillä nähdä jotain uutta. Kun vielä tein Erasmus-vaihtoa Saksassa päätin eräällä Berliini-reissulla ottaa teemaksi jakautuneen Berliinin. Osallistuin Free walking tourille, jossa käytiin hyvin läpi Berliinin historiaa ja vaikka niistä asioista tietääkin jonkin verran, oli aika mieleenpainuvaa kävellä ja nähdä samalla ne paikat, joista kerrotaan. Tällä samaisella matkalla päätin majoittautua DDR(Deutsche Demokratische Republik) hostellissa.

DSCN6857

DDR-hostelli sijaitsee aivan Ostbahnhofin (S-Bahn) vieressä, Friedrichshainissa. Itse alueesta en osaa sanoa paljoakaan, sillä ehtinyt siihen kovinkaan paljon tutustua. Voi olla, että juna-aseman läheisyys vaikutti, mutta kovin turvalliselta alueelta Friedrichshain ei vaikuttanut. Lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsee myös varmasti Berliinin kuuluisin teknoklubi Berghain, jota kävin katsomassa päivänvalossa. (Ei, ei tullut mieleen edes yrittää sisään).

Hostelli sijaitsee mukavasti kerrostalokorttelissa, melkein voi kuvitella asuvansa Berliinissä, kun saa omat avaimet käyttöönsä ja kävelee rappuja ylös. Aivan lähistöllä, Berghainin vieressä, on ruokakauppa ja kävin sieltä ostamassa aamiaista.

DDR-hostelli on ehkä vähän hämäävä nimi hostellille tai itse olen ainakin tottunut, että hostelleista on dormihuoneita. DDR-hostellissa on yhden hengen, double ja vacation apartment huoneet, mutta dormeja ei löydy. Itse reissasin taas yksin, joten yövyin tietysti yhden hengen huoneessa. Jokainen huone on sisustettu Itä-Saksan hengessä. Siinä on DDR-hostellin ainut hienous, ja tietysti siksi hostellin valitsin, halusin nähdä itäsaksalaisia tuotteita.

DSCN6854

DSCN6851

DSCN6850

DSCN6853

Mutta ei se oikein riitä, vaikka tietysti on tärkeää, että huone on viihtyisä. Tässä tapauksessa mielenkiintoinen, sillä ei tuo itäsaksalaisuus kovin kaunista ole. Miinuksia hostelli saa etenkin siitä, ettei wifi toimi huoneissa vaan ainoastaan aulassa. Toki nyt kun hostellin sivua katsoin tarkemmin, on se ilmoitettu selvästi sivulla. En kuitenkaan tiennyt sitä silloin, kun saavuin hostelliin ja joudun menemään takaisin vastaanottotiskille, joka sijaitsee eri rapussa. Vastaanottotiskin yhdeydessä on pieni aula, jossa surffailin vähän aikaa, mutta ei siellä kovin myöhään viitsinyt olla. Omassa huoneessani tuoksui myös erikoinen haju.

DSCN6946

DSCN6950

Huoneessa ei ollut omaa vessaa hostellien tapaan vaan siisti kylpyhuone sijaitsi käytävällä. Kaiken kaikkiaan omassa B-kerroksessani taisi olla neljä huonetta. Keittiötä ei myöskään ole, kun sanoin hakevani aamiaista läheisestä kaupasta, niin söin sen itse asiassa myöhemmin.

Lyhyesti vielä plussat ja miinukset:

+ mielenkiintoinen hostelli
+ helppo löytää

– hieman epämiellyttävä alue
– ei wifiä huoneissa
– vain pieni aula/yhteistila
– ei keittiötä (mutta Saksan hostelleissa ei kovin usein olekaan)
– outo haju huoneessa

Mutta ei tämä mitään, tulihan käytyä. Olen jo löytänyt oman suosikkihostellini Berliinistä, jonne aion majottautua jälleen seuraavaksi, siellä on jopa uima-allas! Joten pysykäähän kuulolla…

ps. Puhelimeni on ollut rikki lähes koko syyskuun, enkä tiedä koskaan pystyn taas päivittämään esimerkiksi Instaa, mutta toivottavasti pian.