Saksa

Lasikupolissa Berliinin kattojen yllä

11/03/2017
DSCN7261

DSCN7293

Jos mielii päästä katsomaan Berliinin maisemia Valtiopäivätalon lasikupolista on hyvä olla hieman onnea matkassa ja tarpeeksi ajoissa liikkeellä, nimittäin päivät täyttyvät nopeasti. Vierailuun vaaditaan ennakkoon rekisteröityminen, mutta vierailu kupoliin voidaan perua, vaikka paikan olisikin varannut etukäteen. Vierailu Valtiopäivätalolla on ilmainen. Ennen kierroksen alkua on turvatarkastus, jonka jälkeen opasta odotetaan hetki aulassa. Yhdellä kierroksellä on noin 10-15 ihmistä. Paikalla pitää olla 30 minuuttia ennen. Kierros kestää 90 minuuttia, mutta lasikupoliin opas ei enää tulee vaan siellä saa olla niin kauan kuin itse haluaa.

DSCN7189

DSCN7192

DSCN7196

DSCN7195

DSCN7202

DSCN7210

DSCN7218

DSCN7221

Mikä?
Valtiopäivätalo (Reichstag) sijaitsee Berliinissä, lähellä päärautatieasemaa. Siellä kokontuu Saksan parlamentti eli liittopäivät. Näin ollen se on Berliinin poliittinen keskus. Oikeastaan kokonaisuuteen kuuluu useampi rakennus.

DSCN7231

DSCN7283

DSCN7290

Milloin?
Melkein milloin vain. Nettisivulla on listattuna päivät, jolloin Valtiopäivätalo on kiinni. Nämä kannattaa huomioida, mutta vierailu voidaan perua myös nopeastikin. Näin kävi mulle, mutta onneksi ehdin varaamaan vierailun toiseen ajankohtaan ja sitä ei enää peruttu. Lasikupoliin ei esimerkiksi pääse huonolla säällä.

DSCN7246

DSCN7276

Miksi?
Kupolista on huikeat näkymät ja sinne on myös esteetön pääsy. Hyvin suunniteltu, tulijat ja menivät kiertävät kupolia omaan suuntaansa. Hissillä pääsee takaisin alas. Pelkkään lasikupoliin pääsee vierailemaan ja se onkin mielestäni kierroksen kohokohta.
Itse valitsin kierroksen, johon kuului myös opastettu kierros Valtiopäivätalossa, mutta en muista paljoakaan itse kierroksesta. Odotin vain kupoliin pääsyä. Tuoli, jossa Angela Merkel istuu tuli kuitenkin ikuistettua kameraan.

DSCN7275

DSCN7257

DSCN7258

DSCN7264

DSCN7228

DSCN7242

DSCN7226

Erasmus Matkustus Saksa

Viisi Bambergin vanhankaupungin päänähtävyyttä

09/03/2017
FSCN0038

Melkeinpä tasan vuosi sitten jätin Vaasan taakseni ja lähdin Saksaan viettämään Erasmus-vaihtoa. Matkasin Münchenin ja Itävallan kautta pieneen ja vanhaan baijerilaiskaupunkiin nimeltä Bamberg. Eiköhän nyt vihdoin olisi aika kirjoittaa kaupungista enemmän ja varsinkin, kun lähiaikoina olen kaupunkia ikävöinyt. Ehkä alitajuntani on muistanut tuosta ajasta kuluneen jo vuoden.

Ihan ensimmäiseksi pitää sanoa, ettei kukaan bambergilainen kutsu kaupunkia osaksi Baijeria vaan paikallisille kaupunki on frankenilainen. Franken nimi tulee keskiajalta, jolloin se oli herttuakunta Baijerin pohjoispuolella. Nykyään Frankeniin katsotaan kuuluvan kolme aluetta: Oberfranken, Mittelfranken ja Unterfranken. Näistä Bamberg kuuluu Oberfrankeniin.

On hyvin mielenkiintoista miten näin pienellä alueella on jo hallintopiirin välisiä eroja Saksassa. Näistä voisin mainita esimerkiksi, että Bamberg on katolinen kaupunki kun taas Frankenin suurin kaupunki Nürnbeg on protestanttinen. Myös Dirndl-mekoissa näiden kahden hallintopiirin alueilla on pieniä eroja.

franken
Franken on osa Baijerin osavaltiota.

Kuitenkin siis Franken on osa pinta-alaltaan suurinta Baijerin osavaltiota. Myös loput Baijerista jaetaan osiin, mutta ei mennä enää niihin. Pakko kuitenkin myös mainita, että Frankenilla on oma punavalkoinen lippunsa, kuten myös jokaisella 16. Saksan osavaltiolla. Baijerin lippu on vaaleansinivalkoinen ja salmiakkikuvioinen. Omasta mielestäni kaunein. Tavoitteenani on vierailla jokaisessa osavaltiossa. Täältä näet missä en ole vielä ehtinyt käydä.

Mutta jos nyt vihdoin mentäisiin Erasmus-vaihtokaupunkiini. Bambergissa asuu vain noin 70 000 asukasta, eikä siellä ole lentokenttää. Kätevintä on saapua kaupunkiin Nürnbergistä tai Würzburgista, molemmista kulkee Bambergiin junalla tunnissa, tai vähän kauempaa Münchenistä. Bamberg on oiva viikonloppukohde tai jopa päiväkohteena ehtii nähdä paljon. Kaupunki on aika komptaktin kokoinen, mutta aivan ihastuttava, jossa itse viettäisin vähintään pari päivää.

Olen listannut tähän alle viisi must-kohdetta Bambergissa, jotka kaikki sijaitsevat vanhassakaupungissa. Toki jo itsessään vanhakaupunki on vierailemisen arvoinen. Kyseessä on myös Bambergin UNESCO-kohde. Tietysti kaupungissa on muutakin nähtävää, mutta niistä kirjoittelen myöhemmin.

Bambergin vanhankaupungin päänähtävyydet:

Bamberger Dom

Bamberg on katolinen kaupunki täynnä kirkkoa. Niistä kaikista ainakin Bambergin tuomiokirkossa on pakko käydä. Täytyy myöntää, että ulkoapäin se on upeampi kuin sisältä, mutta syy, jonka vuoksi turistit eivät jätä kirkossa vierailua väliin löytyy kirkon seinästä riippuvasta patsaasta. Die Reiter (ratsastaja) on mysteerinen mies, sillä kukaan ei enää tiedä ketä patsas esittää tai kuka hänet on veistänyt!

DSCN4213

Bamberger_Reiter_BW_1 Mystinen ratsastaja Kuva Wikipedia commons

Tuomiokirkossa on myös Keisari Heinrich II ja Keisaritar Kunigunden hautapaikka. Pariskunta perusti hiippakunnan Bambergiin ja valitsivat kaupungin valtakuntansa residensiksi 1007. Kaupungissa kerrotaan myös mielenkiintoista tarua miten ”pyhä” Kunigunde suojeli valtavalla vaatteellaan Bambergia pommituksilta.
Tuomiokirkko tuli valmiiksi vuonna 1012 ja on tyyliltään romaaninen. Myös seinällä olevat urut ovat mielenkiintoiset, kanttorin alla on vain ilmaa.

DSCN8206

Altes Rathaus

Bambergin vanha kaupungintalo on Saksan kaunein ja erikoisin. Se sijaitsee nimittäin keskellä jokea, sillan päällä. Kannattaa myös huomata seinästä törröttävä nuken jalka. Sillalta löytyy myös patsas, jonka edessä turistit usein ottavat kuvan. Se esittää keisaritar Kuningundea (tosin alkuperäien löytyy eräästä vanhankaupungin kirkosta). Silta on myös yleinen hengailupaikka ja suosituin reitti vanhaankaupunkiin.

DSCN4202

DSCN0037

DSCN4225

DSCN4223

DSCN4206

DSCN8212

Klein Venedig

Pikku Venetsiaksi kutsutaan aluetta, jonka näkee parhaiten vanhastakaupungista. Regnetz joen toisella puolella ovat nämä keski-aikaiset talot tiiviisti yhdessä. Lähellä vanhankaupungin rantaa on tyyliin sopien italialainen ravintola, mutta sitä en käynyt testaamassa. Jokea pitkin voi mennä kesäisin gondolin kyydissä. Ei tullut kokeiltua vaikka piti!

DSCN8995

DSCN5983

DSCN5982

DSCN9003

Neue Residenz, Rosengarten ja Alte Hofhaltung

Tänne teimme yliopiston kautta tutumisvisiitin. Toki paikka on muutenkin avoinna ja voin kyllä suositella, sillä Suomessa on harmittavan vähän linnoja. Täältä löytyy lisätietoa ja kuten huomata saattaa tarjoavat he opastettua, pakollista kierrosta vain saksaksi. Neue Residenzin takana on ruusupuutarha (Rosengarten), jossa kannattaa myös pistäytyä, vaikkei kukista niin välittäisikään, sillä sieltä on aika kivat näkymät kohti kaupunkia. Vieraile myös Neue Residenzin tien toisella puolella Alte Hofhaltungin (Old Court) sisäpihalla.

DSCN4686

DSCN4375

DSCN4365

DSCN4371

DSCN8218

DSCN8222

DSCN8221

DSCN4219
Alte Hofhaltung

Kloster Michelsberg/Michaelsberg

No nyt kun näkymistä puhuttiin, niin ehdottomasti parhaat tarjoaa Michelsbergin kirkko Bambergin korkeimman mäen päältä. Sen viisi kuukautta, jonka Bambergissa olin pysyi paikka suljettuna ja Wikipedian mukaan avautuu näillä näkymin vasta 2021. Michaelsbergissa on kaksi ravintolaa, mutta en sitten lopulta tullut vierailleeksi kummassakaan. Vaikka Bamberg onkin olutkaupunki (yhdeksän panimoa) kiivetessään portaita pitkin Michaelsbergille voi nähdä viiniköynnöksiä kirkon alueella.
Ylös Michaelsbergiin pääsee ainakin kolmea reittiä, kaksi eri reittiä on kuvissa, vaikkei se siltä näytäkään.

DSCN6133

DSCN8759

DSCN6141

DSCN6135

DSCN6138

DSCN6139

DSCN6143

Jo kirjoitettuja juttuja Bambergista:

Pääsiäismunien etsintää Seehofin puutarhassa
Kirkkojen rakennustyylien opiskelua
Näin asuin Saksan Bambergissa (video)
Bambergissa opiskelen japania saksaksi!
Bamberg, miksei ilmaiset keikat kiinnosta: Live Club
Päivä kanssani/My day Bambergissa

Ajatukset Elämä Matkustus

#IGTT: välillä on hyvä katsella maailmaa korkealta

02/03/2017
nowonder100ii

Hyvin nukutun yön jälkeen asiat näyttävät valoisimmilta. Myös kun katselee maisemia tuhansien kilometrien korkeuksista tuntee itsensä pieneksi muurahaiseksi. Miten pieni osa sitä onkaan ympärillä olevaa maailmaa!

dontfall

Tässä istun Clarion-hotellissa Jätkäsaaressa*. Aamupala on syöty ja on hetki vain istua ja ajatella. Ihana aamu.

nowonder

Huomattavasti korkeammalla ajatuksia on usein runsaasti. Lentoa ennen jännittää tulevaa ja jälkeen odottaa jo kotiinpääsyä.

nowonder10

Mitä kaikkea sitä ihminen onkaan rakentanut.

nowonder100

Miten upea luonto meillä tällä pallolla onkaan.

nowonder12

Yksi lempiharrastuksistani on ihmisten katseleminen. Miettiä mihin he ovat matkalla ja mistä tulleet.

nowonder7

nowonder6

nowonder11

Aina ei tarvitse matkustaa kauas, kun jo mieli lepää. Yllä olevat kuvat Porista, Tallinnasta ja Helsingistä.

nowonder3

nowonder2

nowonder14

nowonder5

Kun kiipeää korkealle ja alhaalla avautuu kaupunki, sitä aika usein miettii, että joku asuu näissä maisemissa.

//

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka maaliskuun teemana on ylhäällä, korkealla. IGTT:n vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Muru Mou, Travellover ja Skimbaco. Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.
Minut löydät Instagramista nimellä @reiseresefin

*Hotelliyö saatu lahjakortilla.

Iso-Britannia Keräilykohde Manchester Matkustus Musiikki

Suur-Manchester The Smiths-fanin unelma + Flow-kokemus

27/02/2017
DSCN6554

Viime elokuun Manchester-matkani syy oli bändi, mutta ei kuitenkaan tämä otsikossa mainittu. En tietystikään silti voinut lähteä kaupungista käymättä The Smiths-fanien fanituspaikoissa. Kyllähän minä bändiä, ja etenkin Morrisseyta kuuntelen.

The Smiths siis perustettiin Manchesterissa, niinkuin moni muukin tunnettu bändi mm. New Order, Oasis, Take That ja mun oma rakas The Chameleons. Ei siis ihme, että lukuisia vierailukohteita faneille, tai muuten vain uteliaille löytyy. Minä kävin niistä läpi kolme.

Ensimmäisenä on must-visiitti jokaiselle The Smiths-fanille. Kyseessä on tietysti klubi nimeltä Salford Lads Club, joka esiintyy tunnetuissa The Smiths promokuvissa. Nimensä mukaan klubi sijaitsee Salfordissa, lyhyen bussimatkan päässä Manchesterin keskustasta.

thesmiths

Mulle kävi hassu juttu, kun varmistin bussikuskilta missä mun pitäisi jäädä pois. En osannut sitten lausua pysäkkiä tarpeeksi brittiaksentilla ja bussikuski ihmetteli mihin olen menossa. Näytin sitten paperilapusta pysäkin nimeä, johon hän kommentoi ”no nyt tiedän mihin olet menossa”. The Smiths-faneja kulkee varmaan harva se päivä tuota väliä. Tosin itse kyllä kävelin tuolta takaisin parissa kymmenessä minuutissa MCR:n puolelle.

DSCN6512

DSCN6528

Nimestään huolimatta Salford Lads -klubi keskittyy urheiluun, mutta The Smiths-fanit haluavat ehdottomasti käydä myös sisällä klubilla. Tästä pitää huolen bändille omistettu huone, jep The Smiths-huone!
Mulla kävi aikamoinen tuuri, sillä otin klubin edessä niin kauan kuvia, että jossain vaiheessa lukittu ovi aukeni ja vahtimestari(?) meni käymään pienessä kaupassa/kioskissa, joka on tien toisella puolella. Kun hän tuli takaisin, kysyi hän minulta, josko haluaisin käydä The Smiths huoneessa. Nojoo, en varmaan mennyt. Mäihä mikä mäihä!

DSCN6546

DSCN6548

Vierailun arvoinen kohde on myös silta, johon kappaleen Still Ill sanat viittaavat. Vähän epäilin löytäisinkö oikeaa paikkaa, mutta pelko oli kyllä ihan turha. Silta oli paljon kivempi kuin ajattelin, vaikka ennakkoon katsotuissa kuvissa se näytti jo kyllä hauskalta.

DSCN6673

DSCN6677

DSCN6676

DSCN6689

Morrissey’n nuoruusvuosien koti löytyy Manchesterin lähiöstä nimeltä Stretford, jossa myös tuo yllämainittu The Iron Bridge sijaitsee. Jätän julkaisematta kuvan kotitalosta, sillä oli aika outoa kävellä talon ohi ja vaivihkaa ottaa siitä kuvia. Tiedä ketkä siellä nyt asuvat, mutta ymmärrän, etteivät ehkä pitäisi arvossa parveilevia faneja talonsa ympärillä. Talo löytyy kuitenkin King’s Roadilta ja talon numero löytyy superhelposti googlesta, jos kiinnostaa. Stretfordiin pääsee kätevästi junalla eli käyttäen ”Metro linkiä”.

DSCN6703

DSCN6709

Pakko tähän postaukseen on saada musiikkia, ja mikäs sopisi paremmin kuin Morrisseyn Suedehead, jossa herra kiertää James Deanin jalanjäljissä. Kyllä ne muutkin osaa fanittaa!

The Smiths kuva Stephen Wright/ The Quietus

//

Morrissey tosiaan esiintyi viime vuonna pääesiintyjänä Flow-festareilla täällä Helsingissä. Olin herraa tietysti katsomassa lähes eturivissä ja sain jopa pienen palan paitaa. Mutta se mikä hämmästytti oli, että keikan pituus oli vain tunnin!
Olin ensimmäistä kertaa festareilla, eikä siellä oikein ollut muuta hyvää artistia, joka olisi kiinnostanut. Olinkin hyvin pettynyt tuosta soittoajasta. Koska olin niin lähellä lavaa huomasin myös, että taisi itse Morrisseylle tulla esiintymisaika yllätyksenä, settilistalta pudotettiin ainakin yksi kappale pois…
Muuten aika kiva festari, mutta luulen, että osittain tuonne mennään viettämään aikaa ja näyttäytymään. Osa varmasti miettii Flow-vaatteita viikkoja etukäteen..

DSCN7409

DSCN7419

DSCN7421