Matkustus Nepal

Nepalialainen kokkikurssi – cook like a local

19/07/2017

Joskus sitä vain on niin onnellinen blogien olemassaolosta. Nepalia googletellessa törmäsin amerikkalaispariskunnan blogiin ja vinkkeihin mitä tehdä Kathmandussa. Yksi kiinnostavimmista oli Social toursin järjestämä kokkikurssi. Miltä kuulostaisi tehdä nepalilaista ruokaa paikallisten opastuksella? Nokka ei kauaa tuhissut, kun jo varasin kurssin. Hintakaan ei päätä huimannut, sillä tällä kurssilla maksetaan omantunnon mukaan. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Kokemuksella voin sanoa, että kaikki sujui kuin rasvattu ja menisin ehdottomasti uudestaan.

DSCN7206ii

DSCN7195

Varasin kurssin jo Suomesta käsin, vaikka näin sadekaudella olimme ainoat osallistujat aamun kokkikurssilla kello 10.15. Aamupäivän kurssille oli tulossa kolme henkilöä. Odottelimme jonkin aikaa kokkia aulassa teetä juoden. Sitten lähdimme hänen opastamana ostamaan tarvikkeita. Kokki hoiti maksamisen.

Asiakkaat saavat itse valita yhden ruokalajin, jota haluavat kokata kolmesta vaihtoehdosta. Nämä ovat:
Momo
Dal Bhat (riisiä ja linssikeittoa)
Aloo Paratha (leipä)

Oli tavallaan onni, että meitä oli vain kaksi, sillä itse olisin kallistunut leivän puolelle. Valitsimme kuitenkin melkein yhteisvoimin Momot, joita olinkin jo ehtinyt maistamaan ensimmäisenä päivänä. Momoista saimme myös valittavaksi kolmesta vaihtoehdosta kaksi mitä valmistaa. Päädyimme kana- ja vihannesvaihtoehtoihin.

Ostokset oli tehty ja palasimme keittiöön. Ruokakurssi on noin kolmen tunnin pituinen. Meitä oli vain kaksi, joten kokilla oli apuri ja yhdessä jaoimme tehtävät. Momojen taikina on yksinkertainen vehnäjauhoja, vettä ja mausteeksi suolaa. Täytteitä oli kaksi erilaista, kasvis ja liha. Näiden lisäksi teimme Momojen seuraksi kaksi kastiketta. En pidä kauheasti tulisesta ruoasta, joten toinen kastikkeista tehtiin ilman chiliä.

DSCN7198

DSCN7202

DSCN7209

DSCN7211

DSCN7217

Ruokakurssin vaikein osa oli Momojen kiinni puristaminen. Molemmat, kokki sekä apuri, olivat ihanan kärsivällisiä ja näyttivät hitaasti miten tänä taiteenlaji käy. Sanomattakin selvää, ettei meidän Momot olleet yhtä kauniita. Voisi ajatella, että harjoitus tekee mestarin, mutta itse asiassa kasvis- ja kanamomot puristettiin kiinni eri tavalla! Kasvismomot saivat pyöreän muodon ja tämä tapa oli meistä molemmista vaikeampaa.

DSCN7215

DSCN7226

DSCN7227

Kun ruokamomot oli saatu tehtyä, teki kokki meille molemmille suklaamomot jälkiruoaksi. Nam! Asiakkaat saavat syödä Momoja niin monta kun haluavat, mutta osa Momoista on toimiston työntekijöille.
Avomieheni tuntee täältä paikallisia ja heistä eräs  tunsi Social Toursin ruokakurssin. Hän antoi meille vinkiksi, että 1000rs olisi hyvä hinta kurssista, ja sen maksoimmekin. Oli joka rupian arvoinen, ensi kerralla testiin toinen ruokalaji.

DSCN7229ii

Ps. Youtube-kanavalleni on tulossa piakkoin muutama video Kathmandusta.

Matkustus Nepal

Ensivaikutelmat Kathmandusta, Nepalista

08/07/2017

Täällä sitä ollaan ja tässä heti ensimietteitä kaupungista. Kuvat ovat puhelimella otettuja, sillä en halunnut ottaa taaskaan läppäriä matkalle mukaan. Edit. Useista yrityksistä huolimatta, en pysty lisäämään kuvia, vaan puhelin heittää ulos takaisin Google-hakuun.

Kathmandun kentällä meitä piti olla vastassa japanilaisen avomieheni nepalilainen kaveri. Häntä ei näkynyt. Ajattelimme, ettei ihme, sillä koneemme oli ainakin 30 minuuttia myöhässä, jonka lisäksi viisumin hankkimisessa meni aikaa. Koneemme piti laskeutua kuuden jälkeen aamulla, mutta olimme vasta klo 9.30 ulkona ihmettelemässä eli hyvä, ettei kaveri meitä odottanutkaan! Saatoimme maksaa vähän ylihintaa taksista, mutta ainakin mahduimme hyvin. Matkatavaroita, kun oli yhteensä 70kg. Tässä postauksesta ei selviä miksi meillä noin paljon matkatavaroita on, mutta palaan asiaan myöhemmin!

Hostellimme sijaitsee Thamelissa, joka on varmasti kuuluisin ja paras paikka tehdä ostoksia Kathmandussa. Olen täällä ensimmäistä kertaa, japsilleni tämä on kolmas vierailu. Itse en ole aivan tyytyväinen yöpymisvalintaan, mahdollista onkin, että vietämme seuraavan viikon hotellissa. Ne eivät tosiaan ole täällä pahanhintaisia, mutta esimerkiksi ilmastoinnista on tinkittävä, tai ainakin meidän.

Nepalissa on nyt sadekausi, ei siis todellakaan paras aika vierailuun. Ilmankosteus ei onneksi ole niin hirvittävän hiostava kuin Singaporessa esimerkiksi. Tällä hetkellä kello lyö seitsemän ja pimeys alkaa laskeutua. Nepalissa ei ole katulyhtyjä eikä liikennevaloja. Aikamoinen kulttuurishokki, mielenkiintoista nähdä millaiset tuntemukset koittaa, kun ensi viikolla pakkaan kimpsut ja kampsut ja on aika lähteä.

Ruoka on täällä todella hyvää. Ensimmäinen annos, jota maistoin olivat Momot, kiinalaistyyliset mytyt (dumplings). Niiden seurana join kaakaon, aivan ihanaa sekin. Eikä hinnalla pilattu, vain 80rs eli alle euron. Tänään  kävimme syömässä japanilaista, söin katsu donin eli friteerattua kanaa, kananmunan ja riisin kanssa. Harvoin teen pelkkiä ruokapostauksia, mutta täältä Neplista voisin hyvinkin tehdä. Listallani on vielä monta ruokaa, jota haluan kokeilla!

Ajatukset Elämä Haasteet

Facebookin 10 profiilikuvaa #profiilikuvahaaste

03/07/2017

Tänne on tullut jonkin verran uusia lukijoita, tervetuloa! Toivottavasti viihdytte kauemmin kuin muutaman klikkauksen ajan. Ajattelin, että tähän väliin Mamma rimpuilee -blogin Facebook-haaste sopisi kuin nenä päähän, sillä tätä kautta voin myös kertoa itsestäni jotain. Haasteessa kuuluu siis julkaista 10 Facebookin vanhaa profiilikuvaa. ReiseReise on matkablogi, joten olen valinnut 128 profiilikuvastani sellaiset, jossa kierrän jossain päin maailmaa.

Tässä #profiilikuvahaaste kuvani:

Geishana Tampereella

Ensimmäinen kuva on joulukuulta 2011 Tampereelta. Asuin Tampereella kolme vuotta, ja kaupunki on edelleen oma suosikkini Suomessa. Olen tässä pikkujouluissa ja voitin jopa parhaan pukeutujan palkinnon. Palkinto oli nimellinen, mutta pääsin sentään istumaan joulupukin syliin.
Olin jo tuolloin kiinnostunut Japanin kulttuurista ja tämä asuni esittää Geishaa. Hassua, että nyt olen käynyt jo kaksi kertaa Japanissa ja avomieheni on japanilainen. Kai se oli väistamatöntä. 😉

10 vuotta ystävyyttä

Tunnistatteko kaupungin? Ateena ja toinen vierailuni Kreikassa, aiemmin olin käynyt Rhodoksella. Nyt olin matkalla yksin, mutta tunnen kaksi kreikkalaista, toinen heistä on hyvä ystäväni ja kova Suomi-fani. Itse asiassa tämä kreikkalainen houkutteli minut Facebookin alunperin ja olemme tunteneet vähintään 10 vuotta! Tapasimme viimeksi viime vuonna Suomessa. Saa nähdä millon itse pääsen taas Kreikkaan, viime loma ei aivan mennyt nappiin, enkä saanut kaupungista parasta mahdollista kuvaa.

Sateenvarjojen joukossa

Budapest, Unkari. Yksi suosikkikaupungeistani Euroopassa. Kuvan on ottanut N.L. unkarilaissaksalainen Couchsurfing-hostini.

Rakkaudentunnustus ranskaksi

Hah, tämä aurinkolasikuva on Nizzasta tai Monacosta. Näihin laseihin liittyy hauska juttu, tai no, vähän outokin juttu. Istuin nämä päässä rantabulevadin penkillä Nizzassa ja eräs mies pyörän kanssa tulee siihen. Kun selviää, etten puhu ranskaa käyttää hän kaiken englanninkielen taitonsa ja sanoo minulle ”you’re beautiful” ja hetken päästä ”I love you”. Sitten hän pyytää minua riisumaan aurinkolasini, koska haluaa nähdä silmäni. No onneksi pian mies jatkaa matkaansa ja lähdin myös itse aika nopeasti pois hänen jälkeensä penkiltä. No ei sitä jokapäivä saa ranskalaiselta rakkaudentunnustusta. 😀
Tällöin olin jo parisuhteessa japsini kanssa ja ristimmekin nämä ”I love you”-laseiksi.

Helteessä sateenvarjo auttaa

Tämä kuva voi olla tuttu vanhoille lukijoilleni, sillä tämä löytyi tokasta banneristani täällä Rantapallossa. Kuva on otettu Singaporesta. Ei ole kyllä yhtään ikävä tuota kuumuutta. Hymy on varmasti silti aito.

Pinkki linnanneito

Bamberg <3 Erasmus-vaihtokohteeni. Kuva on otettu Altenburgista, keskiaikaisen linnan luota. Palasin paikalle vielä uudelleen samalle paikalle pienelle kuvaushetkelle dirndl päällä.

Jes, itselaukaisimet!

San Francisco ja Twin Peaks. Ensimmäistä kertaa USAssa, mutta ei viimistä, sillä tänä kesänä kävin New Yorkissa.

Tuulee, huipulla tuulee

Toinen kuva edellä mainitusta paikasta. Tässä seison toisessa huipussa, kuten näkee aika tavalla tuulee. Tuo oli hauska kokemus, mutta tosin kun muut turistit lähtivät ja jäin hetkeksi yksin, tuli kiire lähteä myös alaspäin. SF on niin lähellä merta, että siellä tuulee aina, joten jos omistaa pitkät hiukset tälläset tuulikuvat ovat taattuja. Itse tykkään tästä kuvasta.

Auringonnousu Jätkäsaaressa

Clarion-hotellissa* Helsingissä, nykyisessä kotikaupungissani. En ole mikään Helsinki-fani, mutta pikkuhiljaa olen löytänyt omia suosikkipaikkojani täältä. Täytyy myöntää, että silti usein vietän enemmän aikaa kotona kuin lähden tutustumaan uusiin paikkoihin täällä Hesassa. (Stadin slangi ei sovi suuhuni, eikä tule sinne koskaan sopimaan.)

Ja taas tuo pinkki takki!

Valitsin tämän kuvan lopuksi, koska se on ReiseReise-Instan pääkuvana myöskin. Jos tunnistat paikan, saat papukaijamerkin. Vinkkinä voin sanoa, että kuva on Manchesterista. Tarkemmin sanottuna Greater Manchesterista. Ihanaa, että näillä näkymin olen taas joulukuussa menossa kaupunkiin!

*Clarion-hotellissa vierailtu lahjakortilla, joka saatu blogin kautta.

Ajatukset Elämä Nepal

Tuleva matka jännittää, ehkä jopa pelottaa: menossa Nepaliin

02/07/2017

Niin se aika vaan kuluu ja eletään jo heinäkuuta. Eilen olin elämäni ensimmäistä kertaa Pride-kulkueessa ja ylipäätään osallistuin koko juhlaan. Oli jo kai aikakin, ensi kerralla varmaan viihdyn pidempään myös puistojuhlassa, nyt ei oikein sää ollut oiva piknikille.

Välttelenkö vähän aihetta. Nimittäin olemme jo ensi viikolla lähdössä avomieheni kanssa Nepaliin. Nepaliin!! Lennämme sinne tunnetulla lentoyhtiöllä, jonka kapteenit ovat varmasti kokeneita lentäjiä, silti laskeutuminen Tribhuvanin kentälle jännittää ihan hirveän kovasti. Vielä en osaa jännittää niin paljon pois lähtöä, jolloin nousen koneeseen yksin, sillä joudun palaamaan Suomeen muutaman päivän aikaisemmin (tai niin luulin, sillä pakollinen meno hävisikin savuna ilmaan, mutta lennot ovat jo ostettu ja maksettu, joten näillä mennään.)

Myös itse Kathmandu jännittää. Nepalissahan on nyt sadekausi menossa, joten sadetta on luvassa joka päivän. Mielikuvissani sade ulottuu yli nilkkojen ja rottia vilisee jalkojen juurella. En ole siis koskaan aikaisemmin käynyt Nepalissa ja olenkin kysellyt kaikenlaista naurettavaa avomieheltäni, jolle vierailu on kolmas. Nepal on kehitysmaa, mutta ei aivan sellainen, kun kuvitelmissani ajattelin.

Tietysti olen lueskellut etukäteen kaikenlaisia juttuja kaupungista (näillä näkymin olemme vain Kathmandussa). Liikenne on kaaottinen ja onkin ehkä todennäköisempää, että jäisin auton alle kuin lentokoneen tuhoutuminen. En myöskään koskaan käytä taksia matkoillani ja nyt se on ehkä paras vaihtoehto kulkemiseen. Kävelyn lisäksi siis.

Tässä eivät ole kaikki huolenaiheet, mutta jätetään tämä nyt tähän. Matka joko menee hyvin, ihan hyvin tai huonosti. Sitä ei oikein ennakkon voi tietää. Yleensähän matkustan yksin, joten on selvää, että matkakohteen on valinnut avomieheni, joka ei matkusta nähtävyyksien perässä vaan hänellä on aivan muu syy matkoihin. Vähän tähän liittyy ne kolme painavaa laukkua, joita eräässä snäpissä pakkasin.
Olen aina halunnut tehdä hyväntekeväisyyttä, mutta rahoja lahjoittamalla ei aina voi olla varma meneekö apu tosiaan perille. Nyt onkin ihanaa viedä, tai kantaa tässä tapauksessa, jotain joka varmasti tuottaa iloa ja nähdä omin silmin. Kerron tästä mielelläni lisää, jos vaan voin, ja olisi kiva kuvata pitkästä aikaa myös videoita. Tarkoituksenani oli ostaa uusi kamera, jossa olisi kääntyvä näyttö, mutta asunnon osto tietysti hidastaa tätä haavetta. Eli Nikon pääsee edelleen hommiin. Millaiset videot Nepalista kiinnostaisivat?

Jos aiemmat Youtube-videoni kiinnostavat löydät ne täältä. Siellä on seassa myös konserteista videoita, koska musiikki on niin tärkeä osa elämääni ja myös tätä blogia.

Kuvat Pixabay<img