Flickr / Robert Sander
Lanzarote, Espanja

Oletko jo tutustunut Kanarian tulivuorisaareen? Kymmenen kiinnostavaa faktaa Lanzarotesta

Tulivuorten Lanzarotella maisemat ovat kiehtovan kauniita ja ranta aina lähellä.

Rauhallinen Lanzarote sopii erilaista Kanariaa etsivälle

Lanzaroten saari poikkeaa täysin naapureistaan. Kuten kaikilla muillakin Espanjalle kuuluvista Kanariansaarista, on Lanzarotella aivan oma persoonansa ja omat erityispiirteensä.

Saarella hallitsevat elementit ovat tuuli ja tulivuoret. Maisemaa leimaavat tummahiekkainen laavamaasto ja siistit valkoiset kylät. Syy erikoiseen luontoon löytyy tulivuorista, sillä muodot ovat peräisin 1700- ja 1800-lukujen tulivuorenpurkauksista, jotka jättivät pysyvät jäljet saarelle.

Lue kymmenen kiinnostavaa faktaa Kanarian tulivuorisaaresta!

1. Lanzarotella on vain kymmenen kilometriä hiekkarantaa

Lanzaroten yli 200 kilometrin rantaviivasta vain kymmenen kilometriä on hiekkarantaa. Loput ovat kallioita ja jyrkänteitä. Kymmeneen kilometriin mahtuu kuitenkin lukuisia suosittuja turistirantoja ja uimapaikkoja.

Puerto del Carmen, Playa Blanca ja Costa Teguise ovat Lanzaroten suosituimmat rantakohteet.

Lanzarote, Espanja
Flickr / isdmerkel
Saaren kauniit hiekkarannat rajoittuvat kymmenen kilometrin matkalle, mutta ovat hyvin kauniita.

2. Ironman-kisat joka vuosi

Vuosittain toukokuussa Lanzarotella kisaavat kovat nimet. Ironman Lanzarote -kilpailussa uidaan 3,8 kilometriä, pyöräillään 180,2 kilometriä ja juostaan 42,2 kilometriä. Osallistujia on yli 1 800 ja kilpailun sujumisesta huoletii yli neljä tuhatta vapaaehtoista.

3. Tulivuoret ovat ravistelleet saarta moneen otteeseen

Lanzarote on kärsinyt monista tulivuorenpurkauksista erityisesti 1700- ja 1800-luvuilla. Pahimmillaan jopa neljäsosa saaresta on tuhoutunut purkausten seurauksena. Jäljet näkyvät edelleen.

Laavamaisemista koostuva Timanfayan kansallispuisto on Lanzaroten suosituimpia käyntikohteita. Siellä voit tuntea laavamaan lämmön omin käsin. Vuorella sijaitsevan kahvilan tuotteet valmistetaan ja lämmitetään tulivuoren tuottamalla lämmöllä.

Vierailuun Timanfayalla kannattaa varata reilusti aikaa. Tulivuorireittiä kiertämään päästetään kerrallaan vain rajattu määrä ihmisiä ja matkailusesongin vilkkaimpina kuukausina kävijöitä riittää jonoksi saakka.

Lanzarote, Espanja
Flickr / Andrés Nieto Porras
Vaikuttava luonto on on Lanzaroten valttikortti.

4. Autonvuokraus on edullista ja ajaminen helppoa

Autoilu on Lanzarotella äärimmäisen helppoa. Jos odotat kaahailua ja kaoottista liikennettä, yllätyt. Saaren tiet ovat erinomaisessa kunnossa ja liikennekulttuuri säntillistä. Vain pääkaupungissa Arrecifessä on tarvetta varovaisuuteen.

Vuokra-autojen hinnat ovat erittäin edulliset. Pienen auton voi vuokrata alle 50 euron päivähinnalla. Auton saa kätevästi alle suoraan lentoasemalta.

5. Lanzaroten viini kasvaa kuopissa

Lanzaroten tuliperäinen maa sopii viininviljelyyn. Tuulet kuitenkin rasittavat köynnöksiä, joten paikalliset ovat ratkaisseet istuttamalla köynnökset jokaisen omaan kuoppaansa.

Viiniköynnösten kuopat saattavat olla jopa kolme metriä syviä. Usein kuopan reunalle on rakennettu myös puolikaaren muotoinen kivivalli lisäsuojaksi kovia tuulia vastaan. Erikoisia viljelmiä kannattaa pysähtyä tutkimaan lähemminkin saarella autoillessa.

Paikalliseen viininviljelyyn voi käydä tutustumassa esimerkiksi Bodegas El Grifon viinimuseossa, jonka myymälästä voi hankkia myös tuliaiset saman tien mukaan.

6. Korkein huippu on vain 670 metriä

Lanzaroten korkein huippu on Peñas del Chache. Se nousee 670 metrin korkeuteen, mutta tunnelma ylhäällä on kuin oltaisiin paljon ylempänä. Tuuli ja huikeat maisemat saavat aikaan illuusion suuremmastakin vuoristosta. Hellepäivinä vuoristossa on selkeästi muuta saarta viileämpää.

7. Taiteilija loi saaren uniikin ilmeen

Lanzarotella vieraileva ei voi välttyä kuulemasta César Manriquen nimeä. Tämä kuuluisa taiteilija ja arkkitehti on pitkälti vastuussa siitä, miltä nykypäivän Lanzarote näyttää. Hänen käsialaansa on käytännössä kaikkien saaren kiinnostavimpien käyntikohteiden arkkitehtuuri.

Kuuluisin Manriquen taidonnäytteistä on Lanzaroten pohjoisosassa sijaitseva Jameos del Agua. Myös 475 metrin korkeudessa sijaitseva näköalapaikka Mirador del Rio on kokemisen arvoinen käyntikohde.

Lanzarote, Espanja
Flickr / Alan Burnett
Lanzaroten luontokohteet ovat ainutlaatuisia.

8. Yöelämä keskittyy Puerto del Carmeniin

Lanzaroten yöelämä keskittyy Puerto del Carmeniin, josta löytyy valinnanvaraa joka makuun. Ravintola-alueet löytyvät aivan sataman tuntumasta. Juhlijoita paremmin Lanzarotella viihtyvät yleensä perheet, pariskunnat ja muut rauhallisempaa lomakohdetta kaipaavat.

9. Lanzarote on saarivanhus

Lanzarote on Kanariansaarista vanhin. Se on syntynyt jo 180 miljoonaa vuotta sitten. Nuorin saarista on El Hierro, joka on vain 750 000 vuotta vanha.

10. Minisaari Graciosalle pääsee lautalla

Jos tahdot erikoisen lisän Kanariansaarten listallesi, vieraile pikkuruisella Graciosalla, joka sijaitsee aivan Lanzaroten kyljessä. Lautat Graciosalle lähtevät Lanzaroten Orzolasta. Vakituisia asukkaita minisaarella on vain 700 ja moottoriajoneuvot saavat liikkua Graciosalla ainoastaan erikoisluvalla.

>> Lue lisää vinkkejä Lanzarotelle Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Flickr / Robert Sander, isdmerkel, Andrés Nieto Porras sekä Alan Burnett

Päivitetty: 8.11.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (10 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia