Hyppää sisältöön

Thaimaan merikilpikonnat vaarassa

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 19.06.2012
Suomalainen Turtle Watch -järjestö toimii Thaimaan Phuketissa uhanalaisten merikilpikonnien asialla.

Tutkimusta ja kestävää matkailua

Meribiologit Maria Koivisto ja Anu Riihimäki työskentelevät uhanalaisten merikilpikonnien hyväksi Thaimaan Phuketissa. Samalla heidän Turtle Watch -järjestönsä kannustaa kestävään matkailuun.

Tämänhetkisessä hankkeessaan järjestö selvittää, voiko vankeudessa kasvatettu konna pärjätä luonnonolosuhteissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Kasvatamme kilpikonnaa noin vuoden, jonka jälkeen päästämme sen vapauteen. Kiinnitämme konnan kilpeen seurantalaitteen, jolla saadaan tarkkaa tietoa eläimen liikkumisesta, toinen perustajajäsen Anu Riihimäki kertoo.

Meribiologit Thaimaassa

Tänä vuonna seurattavia kilpikonnia on kaksi. Tähänastiset tutkimustulokset ovat olleet lupaavia, sillä konnat ovat osanneet saalistaa ravintonsa myös luonnonvaraisina.

Kaikki seitsemän merikilpikonnalajia on julistettu uhanalaisiksi rantarakentamisen ja metsästyksen seurauksena. Kilpikonnia joutuu myös kalastajien sivusaaliiksi.

Lyhytnäköisyys eläinten uhkana

Tutkimuksen ohella järjestö pyrkii lisäämään tietoisuutta ympäristöystävällisestä matkailusta. Turtle Watch on ainoa Phuketissa toimiva kestävää matkailua edistävä yleishyödyllinen järjestö.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Järjestö muistuttaa Thaimaan-matkaajia kestävien valintojen tärkeydestä ja jakaa infolehtisiä esimerkiksi matkanjärjestäjille.

– Olemme aloittaneet Älä kuvauta itseäsi villieläinten kanssa -kampanjan. Suurin osa Thaimaan katujen villieläimistä, joiden vieressä voi kuvauttaa itsensä, on laittomia ja niitä kohdellaan huonosti. Villieläimet eivät kuulu kaduille, ja kuvauttaminen edistää laitonta eläinkauppaa.

Valintoja voi Riihimäen mukaan tehdä muuallakin.

– Suunnitellessa retkeä eläintarhaan on syytä kiinnittää huomiota eläinten oloihin. Jos matkanjärjestäjällä on snorklausretkellä mukana pussillinen leipää eläinten syöttämiseksi, on syytä vaihtaa tarjoajaa. Retkeillessä kannattaa suosia matkanjärjestäjiä, jotka huomioivat eläinten asiat.

Paperisotaan ei huku

Koivisto ja Riihimäki työskentelevät Thaimaassa sesongin ajan, jolloin työnkuvaan kuuluu suojelutyön lisäksi tutkimuskeskuksen esittelyä turistiryhmille. Kaksikon ollessa Suomessa tutustumiskäyntejä vetävät kaksi harjoittelijaa.

Muuten yhdistystoiminta hoituu tietokoneen ääressä, Riihimäki kertoo.

– Suunnittelemme projekteja ja koitamme saada uusia tahoja mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turtle Watch työskentelee yhteistyössä thaimaalaisten kanssa, ja ensi vuonna järjestö on tarkoitus rekisteröidä Thaimaahan.

– Yhdistyksen rekisteröinti vaatii, että sen hallituksen jäsenistä puolet sekä hallituksen puheenjohtaja ovat paikallisia. Alkupääomaa on oltava pankin vahvistama määrä. Lisäksi täytyy täyttää melkoisesti lappuja yhdistyksen sisällöstä ja siitä, miksi Thaimaassa halutaan toimia.

Riihimäen mukaan papereiden englannin- ja thainkielisten käännöksien etsiminen on tuottanut päänvaivaa, mutta hankalinta on ollut työhön sopivien paikallisten löytäminen.

– Osa paikallisista näkee helposti länsimaalaiset rahansyytäjinä. Tälle osalle on ollut vaikeaa ymmärtää, että olemme tekemässä tutkimusta, emme bisnestä.

Pienistä ongelmista huolimatta Riihimäki kokee tutkimustyön palkitsevana.

Kilpparikummius tukee toimintaa

Riihimäki tutustui kilpikonnien kasvattamiseen työskennellessään sukellusoppaana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Totesimme Marian kanssa, että kyseessä on vain vähän tutkittu asia.

Kolme vuotta toiminut Turtle Watch toivoo laajentavansa toimintaansa esimerkiksi yhteistyönä WWF:n kanssa. Riihimäki itse jatkaa työtä paikan päällä Phuketissa marraskuussa. Hän toivoo kiinnostuneiden tukevan toimintaa.

– Turtle Watchia voi tukea 35 euron vuosimaksulla ryhtymällä ”kummiksi” kilpikonnalle. Konnien vaeltamista voi seurata kartasta järjestön kotisivuilta. Järjestöön voi tulla tutustumaan myös paikan päälle Cape Panwaan, Riihimäki kertoo.

Ajankohdat vierailuun löytyvät yhdistyksen verkkosivuilta www.turtlewatch.net.

Mertsi Murmann

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja