Istockphoto
Khao Lak, Thaimaa

Thaimaan Khao Lak on rauhallisempi vaihtoehto Phuketille – 10 vinkkiä lapsiperheille

Thaimaan Khao Lak houkuttelee rauhaa rakastavia lomailijoita. Lapsiperheille idyllinen kohde on helppo vaihtoehto.

1. Testaa Khao Lakin rannat

Khao Lakissa riittää rantaviivaa lähes 25 kilometrin verran – vaihtoehtoja löytyy siis jokaiseen makuun. Vaikka Khao Lak kuuluukin suosittujen pakettimatkakohteiden joukkoon, ovat alueen kauniit rannat säilyneet miellyttävän rauhallisina.

Pienten lasten kanssa matkustettaessa reissun ohjelmanumeroksi riittää ranta vaikka loman jokaisena päivänä. Lapsiperheille mukava vaihtoehto on leppoisa Bang Niangin ranta, jossa on riittävästi palveluja, mutta myös omaa rauhaa.

Khao Lakin nimikkoranta sekä suosittu Nang Thongin ranta ovat hieman Bang Niangia vilkkaampia. Pakweepin suojaisa ranta sopii hyvin pienille uimareille, ja Khuk Khakin rannalta puolestaan voi etsiä omaa autiota hiekkakaistaletta.

2. Tutustu hotellien tenavakerhoihin

Kannattaa huomioida, että Khao Lakissa ei ole varsinaisia teemapuistoja vilkkaampia aktiviteetteja etsiville perheille. Vauhdikasta tekemistä kaipaavien kannattaa harkita lapsiystävällistä hotellia, jossa on oma tenavakerho. Ohjatut aktiviteetit ja hauskat allasalueet vesiliukumäkineen pitävät lapset liikkeellä.

3. Retki vesiputouksille

Khao Lakin lähistöltä löytyy useita komeita vesiputouksia, joita kannattaa lähteä ihailemaan koko perheen voimin. Muista valita tukevat jalkineet, sillä putouksille voi joutua patikoimaan hieman. Kansallispuistoissa sijaitseville vesiputouksille on nimellinen pääsymaksu.

Helppo kohde perheille on esimerkiksi Pakweepin vesiputous, joka sijaitsee Bang Niangin kupeessa. Paikan päälle voi matkustaa vaikka taksilla, sillä kävelymatka parkkipaikalta putoukselle on lyhyt. Khao Lakin eteläpuolella noin puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Lampi-niminen vesiputous sopii niin ikään reittinsä puolesta kaikenikäisille.

Khao Lak, Thaimaa
Istockphoto
Hotellien uima-altaat saavat perheen pienimmät viihtymään. Khao Lakissa on lukuisia tasokkaita hotelleja sekä lomakeskuksia, jotka sopivat mainiosti myös lapsiperheille.

4. Kilpikonnafestivaali maaliskuussa

Mikäli lomailet Khao Lakissa maaliskuussa, pääset todistamaan paikallista kilpikonnafestivaalia. Mereen vapaaksi laskettavia kilpikonnavauvoja voi kerääntyä seuraamaan Thai Muangin rannalle, joka sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Khao Lakista.

Tapahtuman ympärille on rakennettu kokonainen festivaali: otusten uitua tiehensä juhlallisuudet jatkuvat kylässä. Festivaali järjestetään yleensä maaliskuun ensimmäisellä viikolla, mutta tarkat päivämäärät kannattaa tarkistaa vuosittain.

5. Markkinahumua ja thairuokaa

Thaimaan-loman pakollisiin ohjelmanumeroihin kuuluvat tietysti paikalliset markkinat. Khao Lakin alueella visiitin arvoiset markkinat järjestetään esimerkiksi Bang Niangissa, joka täyttyy kojuista maanantaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin. Tänne kannattaa suunnata nälkäisenä!

Ruokamarkkinat kiinnostavat myös lapsia, ja ainakin värikkäät hedelmäsekoitukset ja tuoremehut maistuvat myös perheen pienimmille. Oma lukunsa ovat jännittävät ötököitä tarjoavat myyntikojut. Ruoan lisäksi markkinoilla myydään myös esimerkiksi käsitöitä.

6. Sukelluskokeiluja perheen kanssa

Mikäpä olisi parempi paikka aloittaa sukellusharrastus kuin Thaimaa? Kouluikäiset lapsetkin voivat osallistua vaikka yhdessä vanhempien kanssa sukelluskokeiluihin tai snorklausretkille. Sukelluskurssien ikäraja on yleensä 10 vuotta. Khao Lakissa sukellusopetusta saa myös suomen kielellä.

Snorklailu onnistuu toki myös Khao Lakin rannoilla, mutta parhaat vedenalaiset maisemat löytyvät yhdeksästä saaresta koostuvilta Similan-saarilta. Khao Lakista järjestetään Similan-saarille paljon opastettuja päiväretkiä, joista osa on suunnattu nimenomaan lapsiperheille. Toinen sukeltajien suosima saari on Surin.

Khao Lak, Thaimaa
Istockphoto
Khao Lakin pitkät rannat tekevät alueesta suositun rantaparatiisin.

7. Poikkea perhosfarmilla

Lähellä Khao Lakia Khuk Khakin kylässä sijaitseva perhosfarmi Butterfly Farm sopii vierailukohteeksi lasten kanssa matkustaville. Eksoottiset perhoset ja värikkäät toukat kiinnostavat myös pikkuväkeä. Perhosfarmin yhteydessä toimii myös orkideapuutarha. Norjalaismiehen pyörittämälle tilalle on pieni pääsymaksu.

8. Viidakkoseikkailut kutsuvat

Khao Lak sijaitsee rehevän viidakon kupeessa – retkeä eksoottisiin maisemiin ei kannata jättää väliin. Khao Sokin kansallispuistossa matkailijoita odottavat komeat maisemat karstikivikallioineen, vesiputouksineen ja viidakkojärvineen. Kansallispuistossa järjestetään paljon ohjattuja retkiä esimerkiksi patikoiden tai meloen. Viidakossa voi myös kokeilla koskenlaskua tai osallistua elefanttisafareille.

9. Tsunamin muistomerkki herättää ajatuksia

Khao Lakin alue kärsi Thaimaan pahimmat tuhot vuoden 2004 tsunamissa. Rannoilla kuoli tuhansia ihmisiä ja lomakohde jouduttiin rakentamaan uudelleen lähes nollasta.

Ban Nam Khemissä Khao Lakin kupeessa sijaitseva tsunamin muistoalue ei herätä pienimpien lasten mielenkiintoa, mutta kouluikäisille lapsille ja nuorille kohde tarjoaa pysäyttävän katsauksen lomakohteen lähihistoriaan. Buddha-patsaan lisäksi Tsunami Memorial Center koostuu pienestä museosta ja tsunamin ruhjomasta laivasta.

10. Phuket on yllättävän lähellä

Thaimaan suosituin rantalomakohde ja maan suurin saari Phuket sijaitsee vain noin sadan kilometrin päässä Khao Lakista. Matka Phuketiin taittuu helposti maateitse, sillä mantereelta johtaa silta saarelle.

Phuket on mukava retkikohde etenkin isompien lasten kanssa matkustaville perheille, sillä vilkkaalta lomasaarelta löytyy runsaasti erilaisia teemapuistoja ja aktiviteetteja surffauksesta zorbingiin. Myös ostosmahdollisuuksia on Phuketissa enemmän.

>> Lue lapsiperheen vinkit Phuketiin

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto

Päivitetty: 20.11.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia