Espanjan Almeria yllättää talvikohteena

Tätä Espanjan talvikohdetta suomalaiset eivät ole vielä löytäneet

Leveiden ja siistien rantojen Almeria on suomalaismatkailijoille vielä vähemmän tunnettu kohde. Alueella on myös kulttuuritarjontaa.

Almeria sopii talvilomalle

Costa de Almeria eli Almerian rannikko sijaitsee 200 kilometriä Malagasta itään, aivan Espanjan kaakkoisnurkassa.

Matkailu alueella on nuorta. Roquetas de Mar oli kalastajakylä vielä 1980-luvulla. Nyt se on hyvinvoiva matkailukeskus, jossa on hotelleja, kauppakeskuksia, golfkenttä, urheilusatama, kulttuurikeskus, vesipuisto ja 12 kilometriä hiekkarantaa.

Rannikko on hyvin suosittu nimenomaan espanjalaisten keskuudessa. Almerian ulkomaalaisten kävijöiden viiden kärjessä ovat espanjalaiset, britit, saksalaiset, hollantilaiset ja pohjoismaalaiset. Eteläisen Espanjan kohde kiinnostaa talvea pakenevia matkailijoita.

Koska kysymyksessä on espanjalaisten suosima kohde, myös hintataso poikkeaa edukseen muista Aurinkorannikon kohteista. Kolmen ruokalajin lounaan leipineen ja juomineen saa 10-12 eurolla.

Paikallinen bravuuri on kuitenkin tapakset, pikkupurtavat. Usein tapas-annos tuodaan pöytään automaattisesti juoman tilatessa.

Roquetas del Marista Almerimariin

Roquetas de Mar sijaitsee 25 kilometrin päässä Almeriasta samannimisen lahden länsipuolella. Sen 12 kilometriä pitkä hiekkaranta ulottuu Aguadulcesta Entinas-Sabinarin suojelualueelle asti.

Roquetas on kasvanut keskikokoiseksi kaupungiksi, jossa on noin 90 000 asukasta. Kolme kaupunginosaa ovat Pueblo eli kylän keskus, Puerto eli satama ja hotellien valtaama Urbanización. Mahtava rantapromenadi on kaupungin parasta antia.

Lähes sadan metrin levyinen hiekkaranta on hyvin hoidettu. Rannalla voi kävellä tai pyöräillä pitkiä matkoja, ja rantabaareja löytyy sopivin välein. Loivasti syvenevä meri on puhdas ja turvallinen.

Kaupungin bussiverkosto on kattava, ja kyydit edullisia. Myös taksimatkoista selviää huokeaan hintaan. Kauppakeskus Gran Plaza sijaitsee kaupungin keskustassa. Saman katon alta löytyy valtava ruokakauppa sekä paljon espanjalaisten vaatemerkkien myymälöitä.

Puolen tunnin ajomatkan päässä Roquetas de Marista länteen sijaitsee Almerimar. Pienessä kylässä on iso urheilusatama ja valtava uimaranta.

Mainos: Laadukas Cavalet-laukkusarja nyt huippuhintaan >>

Kasvihuoneita ja linnoituksia

Almeria on merkittävä satamakaupunki, jossa on noin 200 000 asukasta. Kaupungista on laivayhteys Afrikan puolelle. Almeria on hyvin espanjalainen, ja matkailu suhteellisen uusi ilmiö. Katujen varsilla on vielä pieniä vanhanaikaisia putiikkeja ja hyviä tapasbaareja.

Almerian alueelle saavuttaessa ensimmäisenä pistää silmään kasvihuoneiden valtava määrä. Muovin alle on peitetty peräti 400 neliökilometriä maata. Täällä viljellään tomaattia, paprikaa, kurkkua ja muita vihanneksia, ja satoa korjataan 3-4 kertaa vuodessa. Tuotannosta 75 prosenttia menee Pohjois-Eurooppaan.

Tehoviljely on alueen tärkein tulonlähde, ja matkailu tulee hyvänä kakkosena.

Kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin kuuluu maurien rakentama Alcazaban linnoitus. Se sijaitsee kukkulalla, jolta avautuvat näkymät kohti kaupunkia ja Almerianlahtea. Toinen kiinnostava nähtävyys on tuomiokirkko 1500-luvulta. Ulkopuolelta kirkko näyttää linnoitukselta, mutta sisältä paljastuu barokkityylinen pyhättö.

Roquetas de Marista on Almeriaan hyvät bussiyhteydet. Matka yhteen suuntaan kestää noin tunnin.
Paseo de Almerían bulevardi on varsinainen shoppailukatu. Jos on kiinnostunut kengistä, Almeria on oikea paikka. Pääkatu kulkee läpi koko keskustan ja päättyy kaupungin sydämeen Plaza Purchenan aukiolle.

Myös John Lennon viihtyi Almeriassa

Vain 150 metrin päässä Paseo Almeríalta on Plaza Floresin pieni aukio, jolla istuu pronssinen John Lennon. Floresin aukiolla on myös viihtyisä terassi, jolla voi nauttia lasillisen Lennonin seurassa.

Myös John Lennon viihtyi Almeriassa
John Lennon -patsas muistuttaa legendan Almeriassa viettämästä ajasta.

Beatles-legenda tuli Almeriaan 1960-luvulla osallistuakseen How I Won the War -elokuvan tekemiseen ja viipyi kaupungissa kuusi viikkoa. Tuolloin Lennon sävelsi ikimuistoisen kappaleen Strawberry Fields Forever. Ringo Starr ja George Harrison kävivät tervehtimässä Lennonia Almeriassa, kun hän täytti 26 vuotta.

Kun Lennon lähti takaisin Englantiin, hänellä oli uudet aurinkolasit, jotka hän oli hankkinut suojaksi Almerian armotonta valoa vastaan. Pyöreäkehyksisistä laseista tuli hänen tavaramerkkinsä.

Almeria houkuttelee elokuvaväkeä

John Lennon ei ole ainoa tähti, joka tuli Almeriaan 1960-luvulla. Alueella on kaksi paikkaa, jotka sopivat vaativille elokuvatuottajille. Ensimmäinen on Tabernasin autiomaa ja toinen Cabo de Gatan luonnonpuisto.

Clint Eastwood filmasi Tabernasissa Sergio Leonen johdolla lähes kaikki spagettiwesterninsä. Täällä on filmattu myös elokuva Arabian Lawrence, ja filmitähdet Brigitte Bardot ja Ursula Andress olivat vakituisia vieraita.

Almeriassa on elokuviin hyvin sopiva valo – nautitaanhan alueella auringosta 320 päivää vuodessa.

Tabernas muistuttaa paljon Yhdysvaltojen autiomaita. Nyt täällä toimii kolme teemapuistoa, jotka tarjoavat rajuja villin lännen näytöksiä.

Puitteet ovat loistavat: on villin lännen kyliä, karjapaimenia, pankkirosvoja, intiaaneja, sheriffejä, saluunoita ja tietenkin can-can -tyttöjä. Täällä tapellaan ja ammutaan. Yhdessä kylässä toimii myös eläintarha.

Tabernasin teemapuistoihin on noin tunnin ajomatka Roquetas de Marista.

Tee retki Cabo de Gatan niemimaalle

Cabo de Gatan niemimaa on Almerianlahden itäpuolella. Matka Roquetas de Marista kestää tunnin. Cabo de Gatan meri- ja rannikkoalueet on tarkasti suojeltu, ja Manner-Espanjan parhaat sukellus- ja snorklausvedet löytyvätkin juuri täältä.

Rannikolla on hienoja uimarantoja, joille pääsee helposti kävellen. Kokeile esimerkiksi Genovesesin ja Mónsulin rantoja.

Luonnonpuistoalueen keskus on 750 asukkaan idyllinen San Josén kylä. Täältä voi lähteä veneretkelle pitkin rannikkoa aina Cabo de Gatan majakalle asti. Luonnonpuisto tarjoaa upeat mahdollisuudet päivään luonnon helmassa.

Teksti: Adrián Soto / Matka24.com
Kuvat: Flickr / CucombreLibre, Adrián Soto

Päivitetty: 10.3.2016

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (5 votes, average: 4,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia