Matka 24 / Mika Säteri
Indonesia, Nusa Lambongan

Nusa Lembongan ja Gili-saaret – Balin pienet paratiisit

Tunnetko jo Balin naapurit Nusa Lembonganin ja Gili-saaret?

Turistimassat ovat Balin suosion kääntöpuoli

Balin kulttuuri tansseineen ja temppeleineen on kiehtova ja vehreät riisipellot upeita, mutta kun turistijoukot ja heidän perässään juoksevat tyrkyttäjät alkavat käydä hermoille, apu on lähellä.

Nusa Lembongan on kompaktin kokoinen ja rauhallinen saari, jossa voi nauttia luonnonmukaisesta elämäntyylistä balilaisella ystävyydellä ja kulttuurilla höystettynä.

Gili-saarten vetonaulat ovat valkoiset, korallin ympäröimät hiekkarannat, jotka kiertävät kaikkien kolmen pikku saaren ympäri.

Pikkusaaret tarjoavat rauhaa kun Bali täyttyy turisteista

Indonesian sinistä taivasta vasten leijailevat pääskyset ovat pieniä ja perhoset isoja. Temppelipuut ja ihmeköynnökset kukkivat ja pienten banaaninlehdistä taiteiltujen uhrivasujen suitsukkeet tuoksuvat kynnyksillä ja alttareilla.

Nauravaiset lapset heiluttavat ja huutavat tervehdyksiään. Joka talon pihalla laiduntaa lehmä vasikoineen, kanat kuopsuttelevat vapaina tiput perässään. Rantavesi on turkoosinkirkasta, kalat värikkäitä ja pienet kuunsirpin muotoiset hiekkarannat lähes autioita.

Tällaisesta Balista haaveillaan pitkän pimeän talven keskellä.

Totta puhuen etenkin Ubud ja sen eteläpuoleinen Bali ovat melko rasittavia paikkoja, joissa on kymmeniä kilometrejä matkamuistomyymälöitä, kyydin tarjoajia, hihassa roikkuvia saronkikauppiaita ja tietenkin tuhansia matkailijoita.

Nusa Lembonganilla elämä kulkee perinteisillä raiteillaan

Rantavesi on turkoosinkirkasta, kalat värikkäitä ja pienet kuunsirpin muotoiset hiekkarannat lähes autioita.

Balin kaakkoispuolen pienet saaret tarjoavat juuri sitä eksotiikkaa, ystävällisyyttä ja rauhallista rantaelämää, joita moni hakee Balilta.

Indonesia, Nusa Lambongan
Matka 24 / Mika Säteri
Nusa Lembonganin lapset tervehtivät matkailijaa.

Nusa Lebonganilla Matkailu ei ole häirinnyt juurikaan paikallista elämäntyyliä ja suurin osa saaren asukkaista toimii perinteisissä ammateissa kalastajina, kookospähkinän viljelijöinä ja merilevän kasvattajina. Silti palveluja on riittävästi ja majoitusvaihtoehtoja joka budjetille. Myös internetkahviloita ja langattoman verkkoyhteyden tarjoavia warungeja on useita saaren pohjoispuolen kylässä, Jungut Batussa.

Jungut Batun kylänraitin jälkeen mopo on pysäytettävä, kun edessä on 90 asteen käännös oikealle. Näky on lumoava ja tuoksu huumaava. Päätien jatkeena aukeaa rauhallisena liplattava matalikko, jonka hiekkapohja kutsuu käyskentelemään veteen. Aurinko kimmeltää vedessä ja edessä häämöttää Balin rannikko ja majesteetillinen Gunung Agung -tulivuori. Jungut Batun rannasta nousevat leijat hipovat taivasta.

Rannoilla tuoksuu merilevä

Hiljaisuudessa aika tuntuu pysähtyvän, mutta pian sen oivaltaa vain hidastuneen. Vedessä kahlaavat veneitä vetävät kartiohattuiset miehet ja uljasryhtiset naiset.

Pistävänmakea merellinen tuoksu tulee rannalla värikkäinä mattoina kuivatettavasta merilevästä, jota kannetaan koreissa pieniin hinattaviin tai kepillä työnnettäviin veneisiin ja edelleen isompiin, merikelpoisiin veneisiin. Merilevä päätyy syötäväksi esimerkiksi elintarvikkeiden hyytelöimisaineena.

Vasemmanpuoleinen liikenne, kuoppaiset, kapeat tiet ja takamuksen alla pärisevä skootteri, jonka takarengas tyhjenee uhkaavasti, eivät välttämättä kuulosta kovin hohdokkaalta, mutta kolikon kääntöpuolena on matkan elämyksellisin päivä. Kuten muuallakin Kaakkois-Aasian maaseudulla, myös Nusa Lembonganilla moponvuokraus on paras tapa tutustua ympäristöön.

Tie jatkuu rannanmyötäisenä kohti mangrovemetsikköä. Merilevän tuoksuisilta pihoilta lapset huutelevat iloisina hello. Rohkeimmat haluavat heittää ylävitosen tai muuten koskettaa muukalaista. Hymy on herkässä kaikilla.

Tie päättyy mangrovemetsän reunaan, hiekkapohjaiselle Mangrove Beachille, josta tehdään snorklausmatkoja läheiselle koralliriutalle.

Snorklausretki kannattaa

Jonkin aikaa rantakahvilassa tingittyäni pääsen seitsemällä eurolla kapteeniksi esitellyn miehen kyytiin. Kapteeni työntää venettään kepillä pohjasta, joten valintani on paitsi moottorivenettä edullisempi myös ekologisempi ja eksoottisempi. Matkaamme ensin mangroven läpi, sitten bambukepein reunustettujen merileväviljelmien halki. Oikealla kohoavat Nusa Penidan jylhät maisemat.

Matka ei ole pitkä, mutta matalassa vedessä kuljetaan hitaasti. Kysyn kapteenilta, onko hänkin merilevän viljelijä. Hän nyökkää ja jatkaa hetken päästä väläyttäen harvahampaisen hymyn.

– But snorkeling better business!

Kampean itseni käskystä yli laidan ja työnnän maskin keskelle kirjavien kalojen vilskettä. Punertava koralli kumpuilee silmänkantamattomiin kuin kuun maisema, merivuokossa piileskelee klovnikala poikasineen. Ajantaju katoaa veden alla ja uin veneelle ajatellen sovitun puolen tunnin olevan jo täynnä. Relax, relax, kapteeni sanoo ja näyttää suuntaa, johon minun pitää uida kohti uusia unenomaisia näkyjä.

Indonesia, Nusa Lambongan
Matka 24 / Mika Säteri
Balin naapurisaarilta löytyy upeita rantoja.

Gili-saaret ovat kolme pientä paratiisia

Kalastajat seisovat vaatteet päällä vyötäisiään myöten matalassa vedessä. Bambusta tehdyt onkivavat kohoavat korkeuksiin. Hevoskärryjen kulkuset kilistelevät takaa ohi ja merituuli kahisuttaa rantamajan elefanttiruohokattoa. Bintang-olut on juotava nopeasti ennen kuin se lämpenee, reggaerytmit kantautuvat baaritiskiltä. Transsista havahtuu puolen tunnin välein, kun kauppiaat käyvät tarjoamassa koruja, jäätelöä tai timorilaista luonnonöljyä.

Oloni on euforinen, eikä suinkaan oluen takia, vaan siksi että juuri äsken näin elämäni ensimmäisen merikilpikonnan rantavedessä snorklatessani. Gili-saaret ovatkin sukeltajan, snorklaajan tai vain valkoista hiekkaa rakastavan paratiisi. Rannasta voi kävellä snorkkeli päässä tyyneen veteen ja nähdä saman tien upeat korallit, liudan eksoottisia kaloja ja kilpikonnan kellumassa pinnan tuntumassa tai tonkimassa kaula pitkällä ravintoa koralleista.

Gilit, Trawangan, Meno ja Air ovat kolme pientä paratiisisaarta Balin itänaapurin, Lombokin edustalla. Vaikka matkailijat tulevat saarille Balilta, paikallisten enemmistö ei tule, vaan he ovat muslimikalastajia Sulawesilta ja Lombokilta.

Jokaista pyöreää saarta ympäröi kaistale valkoista hiekkaa. Siivoamattomat kohdat hiekkarannoista paljastavat, että niitä ympäröi melkoinen määrä korallia. Saarilla ei ole autoja, ei myöskään mopoja, joten matka taittuu kävellen, pyöräillen tai hevoskyydillä.

Gili Trawanganilla voi sekä juhlia että rentoutua

Vedet saarten ympärillä ovat Balin seudun tyyneimmät, joten tänne voi tulla uimaan myös pienten lasten kanssa. Isoin haaste on puolentoista tunnin venematka Balin Padangbaista ajoittain aikamoisessa merenkäynnissä.

Rento Gili Trawangan on nuorison suosima kohtaus- ja bailupaikka, mutta puolen kilometrin päässä vilskeestä viihtyvät myös rauhaa hakevat pariskunnat ja perheet. Saaren luoteispuolelta on huikeat auringonlaskunäkymät Balin tulivuorten ylle ja läpi yön juhlineet palkitaan, kun aurinko nousee Lombokin Rinjani-tulivuoren takaa.

Toisin kuin muilla Gileillä, Trawanganilla on tarjolla myös kansainvälisen keittiön helmiä riisiin kyllästyneille. Tapasbaari Karma Kayak on hyvä paikka ihailla auringonlaskua ja italialaisen Blu d’a Mare -ravintolan kruunaa asialleen ja asiakkaalleen omistautuva isäntä. Trawangan Diven meksikolaisessa kannattaa kokeilla kasvistostadaa, minkä jälkeen voi pulahtaa altaaseen ja uida baaritiskille.

Gili Menolla voit nauttia yksinäisyydestä

Gili Meno on saarista hiljaisin, joten Robinson Crusoe -henkistä lomaa ja omaa rantakaistaletta etsivien kannattaa tulla tänne. Monessa majapaikassa on mahdollista yöpyä täysin yksin.

Saarella on niin hiljaista, että majoituksen löydyttyä henkilökuntaa saa huhuilla pitkään. Useimmiten jostain puun alta tai riippukeinusta löytyy nukkuva pojankoltiainen, joka voi näyttää huoneita.

Taskulamppu on auringonlaskun jälkeen ehdoton varuste ja uimakengät ovat matalissa vesissä kahlatessa hyvät korallinpalasten takia. 30 metrin kahlaamisen jälkeen kannattaa laittaa snorkkeli tai vähintään uimalasit päähän, sillä esimerkiksi Amber Housen kohdalla meri tarjoilee huikeita näkyjä korallista kilpikonniin ja merikäärmeisiin.

Gili Airille pääsee kaksi kertaa päivässä

Gili Air on kolmas siistissä rivissä olevista saarista ja lähinnä Lombokia. Rannat ovat ehkä upeimmat täällä, ja saari on kehittyneisyydessään Gili Trawanganin ja Gili Menon väliltä.

Saaret ovat aivan lähekkäin, mutta julkinen vene kulkee vain kaksi kertaa päivässä, aamulla ja iltapäivällä. Muulloin venemiehet pyytävät parin sadan metrin matkasta huikeita hintoja.

Rahat pitää nostaa Trawanganilla, sillä muilla saarilla ei ole automaattia. Sen jälkeen voi lähteä saarihyppelylle ja etsiä juuri omia unelmiaan vastaavan kaistaleen hiekkaa.

Teksti ja kuvat: Matka 24 / Mika Säteri

Päivitetty: 17.9.2015

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Myös Airilla oli tänä syksynä tullut automaatti.
Marijuanaa tosiaan tarjottiin, ja joku polttikin, mutta ei se Airilla mitenkään häirinnyt.

Nusa lembongan on kaunis mutta tylsä saari. Gilin saaret täynnä huumeita :( ainakaan gili t ei voinut kävellä hetkeäkään rauhassa ilman että joku olisi jotain tyrkyttänyt.