TUI
Kap Verde lomakohteena

Muutakin kuin hiekkaa – kurkistus Kap Verden värikkääseen kulttuuriin

Hiekkaa. Sitä on tunnetusti paljon Kap Verdellä, jossa osa hotelleistakin on kuin valtavia hiekkalinnoja. Mutta monelle lomailijalle iloinen yllätys on myös Kap Verden värikäs ja mielenkiintoinen kulttuuri, johon rantalomailijankin on helppo heittäytyä halutessaan mukaan.

ILMOITUS

Pyllyt pyörimään

Kapverdeläinen musiikki on saanut vaikutteita portugalilaisesta, karibialaisesta, afrikkalaisesta ja brasilialaisesta musiikista. Iloinen funana tempaa helposti matkailijankin pyörteisiinsä. Pienellä haitarilla soitettavaa nopeatempoista funanaa on pidetty aikoinaan jopa siveettömänä siihen liittyvän tanssityylin vuoksi: pyllyt laitetaan todellakin pyörimään ja lopputulos on jotain lambadan ja twerkkauksen väliltä.

Aivan toisenlaisiin tunnelmiin vie puolestaan kaihoisa, surumielinen morna-musiikki, jonka kansainväliseti tunnetuin tulkitsija on kapverdeläinen laulaja Cesária Évora. Évora kuoli vuonna 2011, mutta hänen musiikkinsa elää yhä niin Kap Verdellä kuin muuallakin maailmassa. Levyllinen Evoraa kannattaa hankkia tuliaisiksi kotiin talvi-iltojen tunnelmallisiin hetkiin.

Afrikan tähdet

Monille suomalaisillehan Kap Verde on tuttu Afrikan tähti -lautapelistä. Kap Verdellä puolestaan paletaan lautapeliä nimeltään Ouril. Pelilaudassa on kaksi vierekkäistä kuuden kolon riviä ja 48 siementä. Tavoite on voittaa yli puolet siemenistä kylvämällä ja ryöstämällä niitä omiin kuppeihin. Ouril on mukavaa ajanvietettä hotellin parvekkeelle ja kulkee kätevästi mukana niin kotiin kuin seuraavillekin matkoille.

Ouril-peli Kap Verdellä
TUI
Kapverdeläinen erikoisuus on Ouril-peli, jonka pelivälineitä ovat siemenet ja kupit.

Peleistä suurinta intohimoa Kap Verdellä herättää kuitenkin jalkapallo, jota potkitaan kaikkialla, niin rannoilla kuin puistoissakin. Muun muassa jalkapallotähdet Héldon Ramos, Ryan Mendes, Nani ja Rolando ovat syntyjään Kap Verdeltä.

Capoeira – orjien taistelutanssi

Satoja vuosia vanha taistelutanssi capoeira syntyi Afrikasta Kap Verden kautta Brasiliaan tuotujen orjien keskuudessa. Se on monimuotoinen liikuntalaji, joka yhdistää tanssin, kamppailulajin, musiikin ja akrobatian – mutta sopii jokaiselle iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Cachupaa ja hummereita

Kap Verden kansallisruoka on cachupa, kuivatusta maissista, pavuista ja vihanneksista tehty pataruoka, johon lisätään lihaa tai kalaa. Cachupan hauduttelu vie aikansa. Ravintolat ilmoittavatkin yleensä ikkunassaan milloin kansallisherkkua on saatavilla seuraavan kerran.

Kap Verden ruokakulttuuri
TUI
Pyyntituoreet kalat ja hummerit ovat myös ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.

Värikäs katukuva

Kap Verde oli asumaton saariryhmä vielä 1400-luvulle, jolloin portugalilaiset löysivät sen. Pian Kap Verdestä tuli orjakaupan keskus. Monilla kapverdeläisillä onkin sekä afrikkalaiset että portugalilaiset juuret. Tämä perintö näkyy edelleenkin Kap Verden katukuvassa.

Värikäs siirtomaatyylinen arkkitehtuuri, kauniit afrikkalaiskankaista tehdyt vaatteet ja tavaroita päänsä päällä kantavat naiset muodostavat eksoottisen katuvilinän, jota on mukava jäädä puistonpenkille seuraamaan.

Kap Verden ystävälliset paikallisasukkaat
TUI
Kap Verden kulttuuriin on helppo tutustua lomamatkalla.
Värikkäät talot Kap Verdellä
TUI
Värikkäät talot kuuluvat katukuvaan Kap Verdellä.
Kap Verden katukuva
TUI
Kap Verdellä on mielenkiintoista vain seurata paikallista katuvilinää.
Hedelmiä Kap Verdellä
TUI
Paikalliset tasapainottelevat painavia kantamuksia taitavasti päänsä päällä.

Laadukasta viihdeohjelmaa RIU-hotelleilla

Kapverdeläiseen kulttuuriin alkukosketuksen saadakseen ei välttämättä tarvitse lähteä edes pois hotellilta. Esimerkiksi Boavistan ja Salin saarten RIU-hotellit ovat todella panostaneet paikalliseen viihdeohjelmaan ja aktiviteetteihin. Viikon ahkeran harjoittelun jälkeen funana-tanssi tai capoeiran alkeet saattavat sujua jo mallikkaasti lämmön sulattamalta suomalaismatkailijaltakin.

RIU Karamboa -hotelli Boavistan saarella
TUI
Hiekkalinnaa muistuttava Clubhotel RIU Karamboa on Boavistan saaren suosituin hotelli.
Riu Funana -hotelli Kap Verdellä
TUI
Funana-tanssin pyörteitä Clubhotel Riu Funanassa Salin saarella.

Tutustu Kap Verden Riu-hotelleihin

ClubHotel Riu Karamboa FFFF

Riu Touareg FFFF+

ClubHotel Riu Funana FFFF

Lähde: TUI
Kuvat: Clive Tompsett, Torleif Svensson, Marcus Lawett, TUI

ILMOITUS

Päivitetty: 27.10.2016

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia