Alanya, Turkki

Varo huijareita! Älä haksahda näihin Alanyan yleisimpiin turistivedätyksiin

Matkailijoiden suosimalla Alanyan lomakohteella on myös kääntöpuolensa: lomalla on riski joutua kekseliäiden turistihuijareiden uhriksi.

1. Tarkkana rahanvaihtopisteissä

Turkissa on käytössä Turkin liira, joten rahaa on syytä vaihtaa, vaikka useimmissa Alanyan paikoissa myös eurot ovat käypää valuuttaa. Rahanvaihtopisteitä on kaupungissa runsaasti ja useimmat niistä ovat hyvin luotettavia. Rahanvaihtopisteissä valuutan vaihtaminen on myös kannattavampaa kuin esimerkiksi hotellissa tai lentokentällä.

Rahaa vaihtaessa kannattaa kuitenkin aina laskea päivän kurssin mukaan, kuinka paljon vaihdettava euromäärä on liiroissa ja tarkistaa heti tiskillä, että olet saanut takaisin oikean summan ja kuitin. Jotkut rahanvaihtopisteet yrittävät huijata turisteja vetoamalla komissioon, joka rahanvaihdosta peritään. Palvelumaksua ei kuitenkaan kuulu maksaa.

2. Tarkista taksamittari

Alanyassa taksilla matkustaminen on edullista ja yleensä myös hyvin turvallista. Taksin saaminen on helppoa, ja usein autoja päivystääkin taksiasemilla jonossa useita. Taksiin hypätessä on kuitenkin syytä pitää mielessä matkailijan perussääntö: varmista, että taksamittari on päällä.

3. Älä osta sikaa säkissä

Monet paikalliset matkatoimistot myyvät matkailijoille erilaisia retkiä esimerkiksi Taurus-vuoristoon. Usein retkien hintaan kuuluu ”kaikki”. Tämän ”kaiken” määritelmä on kuitenkin hyvä selvittää etukäteen.

Varsinkin useamman päivän retkiin sisältyvät laajat palvelut kuljetuksista aterioihin. Aina ennen kannattaa selvittää tarkkaan kaikki yksityiskohdat, jottei retkestä jää käteen mojovaa lisälaskua esimerkiksi ruokajuomista.

4. Laske vaihtorahat huolellisesti

Alanyassa lähes kaikkialla voi maksaa sekä liiroilla että euroilla. Kannattaa kuitenkin itse laskea, että euroilla maksaessasi et joudu pulittamaan ylimääräistä, sillä jotkut saattavat pyöristää eurohintaa hieman ylöspäin. Myös vaihtorahojen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä usein euroilla maksaessa vaihtorahat annetaan liiroina.

5. Varo väärennöksiä

Kaikki tietävät Alanyan basaareilla myytävän väärennöksiä. Kaupungissa on kuitenkin myös runsaasti liikkeitä, jotka myyvät esimerkiksi laadukkaita nahkatuotteita ja hajuvesiä. Kaupat tehdessäsi varmista, että saat mukaasi juuri sen tuotteen, josta olet maksanut. Jotkut kauppiaat saattavat yrittää viedä ostamasi kalliin nahkatakin takahuoneeseen ”pakattavaksi” ja vaihtaa tuotteen huomaamattasi halpaan väärennökseen.

Teksti: Anni Moilanen
Kuva: Inka Khanji

Löydä halpa loma Alanyaan Rantapallon Äkkilähtöhaun avulla! >>

Päivitetty: 16.2.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (41 votes, average: 2.68 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

15 kommenttia

Olin viime syksynä alaniassa ja enkä mene KOSKAAN enää.Ei muuta kun haistattelevat jos ei osta mitää. ja mitään ei voi katsella rauhassa.Ottaisivat oppia Kreikasta.

Ollaan käyty yli 20 krt Turkissa, eikä kukaan oo koskaan haistatellu eikä huijannu. Ei Alanyassa eikä muuallakaan! Olisko omassa käytöksessäsi parantamisen varaa…

Taidat itse olla samanlainen karvakäsi kuin nämä turkkilaisetkin, niin saat sitten paikallisen kohtelunkin

Tuolla asenteella kannattaakin jäädä peräkammariin, jo suomalaisella snagarilla voi tulla ongelmia.

Höpö höpö Raikku. Et ole Alanyassa käynytkään jos tommosta höpöttelet. Alanyan kaupunki valvoo kauppiaitten käyttäytymistä ja jos ylilyöntejä esiintyy niin kioski laitetaan määräajaksi kiinni. Olet tainnut olla Oulussa ravintola Alanyassa tuhannen päissäsi ja omistajaa ruvennut v.tuttamaan sun örvellys.

Turkkilaiset ovat kaikki varkaita. Työmatkoilla häviää huoneista vaikka mitä. En voi ymmärtää, miksi jotkut menevät sinne uudestaan ja uudestaan. Paikalliset baarit nauravat, että taas ne juntit tulevat, vaikka ollaan niin kaveria, niin kaveria. Ja monet suomalaiset uskovat tähän. Käykääpä myyntitöissä siellä, niin kuulette ihmisiltä, mitä usein siellä käyvistäsuomalaisista ajatellaan….!!! (Eikö heillä ole elämää, kun tulevat taas tänne…).

Ei kannata pelästyä jos joku myyjä on ollut aggressiivinen – Turkki on niin kaunis maa ettei yksi pahantuulinen matkamuistontyrkyttäjä saa pilata sitä! …Tunisiassa on paljon pahasuisempia turistinlypsäjiä: ottavat kädestä jo-annetun kaupanpäällisen jos ostaa liian edullisia vaatteita ja nimittelevät puolalaiseksi ;) Sisuunnuin ja pyysin kaupanpäällisen heti takaisin, ja myös että saan valokuvata myyjää ja kauppaa. Kyllä ne asiat selvisivät.
Sisua!

Kerta riitti tätä ihanuutta,myös Alanyassa kävin ja toisten en Turkkkin mene.Huijareita (taksikuskeista ravintoloihin) joka puolella,epäystävällistä kun et osta,ahdistelua,Paljon olen matkustellut, mutta missään ei tälläistä ole ollut.Voin kertoa,että omassa käytöksessäni ei vikaa ollut,ite olin kohtelias vaikka olisi pari valittua sanaa tehnyt näille huijareille sanoa. Onneksi olin tarkkana muuten olisi paljon rahaa mennyt hukkaan.

Totta on, että moni myyjä/tarjoilija on aggressiivisempi kuin vuosiin. Syynä taitaa olla valvonnan keventäminen (asiakkaan ”pakottamisen on sakon/sulkemisen uhalla kielletty) ja tulojen vähentyminen. Turisteja on vähemmän kuin vuosiin. Ei se silti pilaa lomaa, kun sen ei anna pilata. Juuri Alanyasta kotiutuneena nautin hyvistä muistoista ja tuliaisista.

Joo turkkilaiset on kyllä lähtökohtaisesti pelkkiä varkaita ja suoraan sanottuna huonoa porukkaa. Hymyilevät ja huijaavat. Matkustakaa ihmiset sivistys valtioihin!

Kävin siellä ja tein samalla 3 matkaa. Ensimmäisen, viimeisen ja ainoan matkan Turkkiin.

Jos kolme reissua yhden hinnalla niin kyllä sitten kannattaa matkustaa uudelleen. Ei noin halpoja reissuja mistään saa :-)

Rahanvaihtopisteessä sain vain puolet liiroista. Kovasti pyysi anteeksi, kun olin laskenut. Jos olisin mennyt ulos tarkistamaan, ei mikään olisi auttanut. Ravintolassa sain suuren laskun. Kun sitä tarkastin, tarjoilija hyökkäsi heti ja pyysianteeksi, että oli väärän pöydän lasku. Ei tullut tippiä.

10 vuoden aikana ollaan useasti Turkissa käyty perheen kanssa, aina saatu rehti ja mukava vastaanotto. Huumoria matkaan ja unohtakaa epäilevä tiukkapipoisuus. Kaupankäyntihän on siellä vaan hauskaa peliä puolin ja toisin. Niin metsä vastaa kun sinne huudetaan.

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *