Hyppää sisältöön

Kuusi yleistä myyttiä Mallorcan lomasaaresta – mikä on totta ja mikä tarua?

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 22.03.2024
Kun lomakohde on tarpeeksi suosittu, liikkuu siitä myös paljon uskomuksia. Mitä Mallorcasta oikein pitäisi ajatella?

1. Pakettimatkailun alku ja juuri – totta

Jos Mallorcasta tulee ensimmäisenä mieleen suomalaisten kansoittama lomakohde, possujuhlat ja Keihäsmatkat, ei mielikuvassa varsinaisesti ole mitään väärää. On totta, että Mallorca oli 60-luvulla yksi ensimmäisiä rantakohteita, joihin suomalaiset matkustivat lomailemaan.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, ja niiden mukana sekä matkailijat että Mallorca. Tänä päivänä kävijät löytävät trendikkään, kiinnostavan ja monipuolisen saaren, joka on onnistunut uudistumaan taitavasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Mallorcalle matkustetaan vain kesällä – tarua

Mallorcan ehdoton huippusesonki ajoittuu kesäkuukausille ja erityisesti elokuussa saari on ääriään myöten täynnä matkailijoita. Suomesta tehdään Mallorcalle pakettimatkoja pääsääntöisesti huhtikuusta lokakuuhun.

Mallorca on kuitenkin Baleaarien saarista ainoa kohde, jossa on vilkasta ympärivuotista turismia. Leuto talvisää tarjoaa erinomaiset puitteet esimerkiksi vaellukseen tai pyöräilyyn. Talvella Mallorcalle voikin suunnata aktiivilomalle tai nauttimaan Palman kaupungista.

ShutterstockAktiiviloma Mallorcalla
Mallorca on erityisesti pyöräilijöiden suosiossa.

Suomesta pääsee Mallorcalle suorin lennoin ympäri vuoden. Norwegianin reitti Helsingistä liikennöi myös talvella.

3. Mallorcalla on bileturismia – totta

Mallorca on välillä noussut otsikoihin vähemmän imartelevien asioiden takia. Magaluf on erityisesti brittinuorten suosima lomakohde, jonne matkustetaan bilettämään. Aina sitä ei onnistuta tekemään kovin tyylikkäällä tavalla.

Julkijuopottelu, nakuilu sekä kadulle oksentaminen ja virtsaaminen ovat aiheuttaneet vahvan vastareaktion Mallorcalla. Bileturismi on aiheuttanut jopa parvekekuolemia, kun humalaisia nuoria on tippunut hotellin parvekkeelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Biletykseen on puututtu Mallorcalla laatimalla turisteja varten sääntöjä, joiden uhmaaminen saattaa tarkoittaa sakkoja. Katukuvan siistimiseen on kiinnitetty paljon huomiota.

ShuttterstockMagaluf Mallorca
Magaluf sopii parhaiten vilkasta yöelämää etsiville matkailijoille.

Mallorcaa ei kuitenkaan missään nimessä kannata ohittaa sikailuraporttien takia, sillä känniturismi on asettunut hyvin pienelle alueelle. Magaluf on helppo kiertää lomalla, sillä siellä ei ole varsinaisia nähtävyyksiä.

Myös Suomesta tehdään kesällä pakettimatkoja Magalufiin ja sen kanssa yhteen kasvaneeseen Palma Novaan. Lomakohteiden etuna voidaan pitää niiden lyhyttä etäisyyttä Palmaan sekä vilkasta yöelämää sitä etsiville.

4. Omatoimimatka on aina halvempi – tarua

Monet omatoimimatkailuun tottuneet reissaajat eivät edes harkitse pakettimatkoja, sillä käsitys itsenäisesti suunniteltujen matkojen edullisuudesta on juurtunut syvälle.

Halpalennot Mallorcalle ovat monesti hyvä idea, mutta saari kuuluu niihin kohteisiin, joihin saa usein parhaat diilit pakettimatkalla.

ShutterstockPollencan kylä Mallorcalla
Rantalomakohteista on helppo tehdä retkiä Mallorcan kauneimpiin kyliin.

Trendikäyräänsä nostanut Mallorca ei varsinaisesti enää ole halpa lomakohde. Kilpailevat kohteet esimerkiksi Turkissa ovat onnistuneet pitämään hinnat huomattavasti alhaisimpina. Etenkin vilkkaimpien lomakuukausien aikana Mallorcan majoituksen hintataso saattaa yllättää.

Kaikkein edullisin tapa lomailla Mallorcalla on napata äkkilähtö, joita on helpointa löytää koulujen lomakauden ja suosituimpien lomakuukausien ulkopuolella. Kannattaa muistaa, että matkanjärjestäjät myyvät pakettien lisäksi myös pelkkiä lentoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Turismia on rajoitettu – totta, tavallaan

On liioiteltua väittää, että Mallorcalla vastustettaisiin turismia. Liian monen paikallisen elinkeino on riippuvainen saarelle saapuvista matkailijoista. Saarella on kuitenkin välillä nähty protesteja.

Suurimmaksi osaksi turismin Mallorcalle tuovat ongelmat liittyvät ympäristön ylikuormittumiseen sekä hintojen rajuun nousuun. Vuonna 2018 Palma ilmoitti ensimmäisenä espanjalaisena kaupunkina alkavansa rajoittaa Airbnb:tä ja muita asunnonvuokrauspalveluja.

ShutterstockMallorcan pääkaupunki Palma
Palmaa kutsutaan leikkimielisesti Pikku-Barcelonaksi.

Taustalla ovat kohonneet vuokrat, jotka ajavat paikalliset ulos omasta kaupungistaan. Palman vuokrien hintataso kuuluu koko Espanjan korkeimpiin.

Toinen tunteita kuohuttanut päätös on ollut Baleaarien saarilla vuonna 2016 käyttöön otettu ekovero, joka peritään jokaiselta saarilla vietetyltä yöltä. Veron suuruus riippuu majapaikan tasosta, ja se on enimmillään neljä euroa yöltä henkilöä kohden.

6. Mallorca on pelkkiä rantoja – tarua

Oletko vältellyt Mallorcaa siksi, että luulit saaren tarjoavan vain rantalomakohteita? Varaudu yllättymään.

Tällä pienellä saarella voit tehdä kaikkea vuoristovaelluksista shoppailuun ja kulttuurikohteiden tutkimiseen. Pääkaupunki Palma todella on kaupunki eikä vain suurin kylä saarella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos kaipaat vaihtoehtoista tekemistä Mallorcalla, voit vierailla esimerkiksi tippukiviluolassa, hypätä vanhanaikaisen junan kyytiin ja matkustaa Sóllerin kylään tai tähyillä maisemia entisestä vankilasta.

Mallorcalla ei pidä unohtaa myöskään saaren kauneimpia kyliä ja Palman katedraalista löytyvää näköalapaikkaa. Helpointa saareen on tutustua omalla vuokra-autolla.

>> Lue myös: Mallorcan parhaat nähtävyydet – 15 paikkaa, joita et halua jättää väliin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Baleaarien saaret

Mallorca, Ibiza vai Menorca – mikä saari sopii sinulle? Näin kohteet eroavat toisistaan

Barcelonan nähtävyydet

Barcelonan parhaat nähtävyydet – 20 paikkaa, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lanzaroten nähtävyydet

Tämä Kanariansaari jää turhaan suosittujen naapuriensa varjoon – Lanzaroten 16 parasta nähtävyyttä

Calima Kanariansaarilla

Mikä on Kanarian kummallinen sääilmiö calima? Voi osua sinunkin lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja