Mielenkiintoiset faktat Teneriffasta

Kuinka hyvin tunnet Teneriffan? 10 hauskaa faktaa, joita et ehkä vielä tiennyt

Teneriffa tunnetaan talven pakopaikkana, mutta se yllättää kävijän myös Unesco-kohteilla, Michelin-ravintoloilla ja Hollywood-elokuvien kuvauspaikoilla.

1. Kanariansaarista suurin

Kanarian seitsemästä pääsaaresta Teneriffa on kaikkein suurin sekä pinta-alaltaan että väkiluvultaan. Saarella asuu vakituisesti noin 900 000 asukasta, joista yli 200 000 pääkaupunki Santa Cruzissa.

2. Espanjan korkein huippu

Teneriffalta löytyy koko Espanjan korkein huippu. Tulivuori Teide kohoaa 3 718 metriin, ja saaren ykkösnähtävyys onkin tuttu myös monelle matkailijalle. Teiden kerrotaan myös langettavan maailman suurimman varjon merta vasten.

Korkeuserojen takia Teneriffalta löytyy useampia mikroilmastoja. Talvikuukausina saman päivän aikana on mahdollista paistatella päivää etelän lomakohteiden rannoilla ja siirtyä autolla vuoriston lumisateeseen.

Lue myös: Tältä näyttää Teneriffan ykkösnähtävyys – katso kuvat tulivuori Teideltä

Teide Teneriffalla
Aamuvirkut palkitaan upealla auringonnousulla.

3. Kaksi Unesco-kohdetta

Teneriffalla sijaitsee kaksi Kanariansaarten kolmesta Unescon maailmanperintökohteesta. Teiden lisäksi maailmanperintölistalle on päässyt myös La Lagunan yliopistokaupungin vanhakaupunki saaren pohjoisosassa.

Koko nimeltään San Cristobal de La Laguna on Teneriffan entinen pääkaupunki, jossa on jäljellä vanhoja rakennuksia ja perinteistä kanarialaista arkkitehtuuria. Kaupunkiin on helppo matkustaa esimerkiksi pääkaupunki Santa Cruzista.

Lue lisää: Esittelyssä Kanarian Unesco-kohteet

4. Hollywood-elokuvien kuvauspaikka

Monelle tulee yllätyksenä, että Teneriffalla on kuvattu monia viime vuosien ison budjetin elokuvia. Saarella on filmattu kohtauksia muun muassa elokuviin Titaanien taistelu (2010) ja Fast & Furious 6. Viimeksi saarta käytettiin kuvauksia varten vuonna 2016, kun Matt Damonin tähdittämien Bourne-elokuvien uusinta osaa kuvattiin Kreikaksi lavastetussa Santa Cruzissa.

5. Ennätysten saari

Korkeimman huipun lisäksi Teneriffalla on hallussaan muitakin ennätyksiä. Saarelta löytyy muun muassa Euroopan suurin vesipuisto Siam Park, jonka alueella on suurin kokoelma thaimaalaistyylisiä rakennuksia Thaimaan ulkopuolella.

Gran Meliá Palacio de Isora -hotellista kerrotaan puolestaan löytyvän Euroopan pisin hotelliuima-allas. Hotelli sijaitsee rauhallisessa Alcalassa Playa Fañaben ja Los Gigantesin lomakeskusten välimaastossa.

Hotelli Palacio de Isora Teneriffalla
Hotelli Palacio de Isora valitaan usein uima-altaan takia.

6. Samanlainen lippu kuin Skotlannilla

Teneriffan lippu saattaa aiheuttaa hämmennystä ainakin skottimatkailijoiden keskuudessa – se näyttää nimittäin olevan samanlainen kuin Skotlannin lippu. Lippujen sinisen taustan katsotaan olevan kuitenkin hieman eri sävyisiä. Virallista selitystä lippujen samankaltaisuudelle ei ole, legendoja tietysti sitäkin enemmän.

7. Kanarian ainoat Michelin-ravintolat

Kanariansaarten ruokakulttuurin maine ei aina ole arvoisensa. Teneriffalta matkailijat tuntevat ainakin papas arrugadas eli kanarialaiset ryppyperunat, mutta moni yllättyy saaren kahdesta Michelin-tähdillä palkitusta ravintolasta.

Molemmat palkitut ravintolat toimivat Ritz-Carlton Abama -luksushotellissa. Toisella ravintolalla tähtiä on kaksi ja toisella puolestaan yksi.

Lue lisää: Tällainen on Teneriffan ruokakulttuuri – 15 faktaa

8. Tuhoisin lento-onnettomuus

Viime vuosinakin on nähty useita järkyttäviä lentoturmia, mutta kaikkien aikojen kuolettavin lento-onnettomuus tapahtui Teneriffalla vuonna 1977. Pan Amin ja KLM:n lentokoneiden traaginen törmäys vaati yli 580 kuolonuhria Los Rodeosin lentokentällä saaren pohjoisosassa.

9. Tuhatvuotias lohikäärmepuu

Yksi Teneriffan erikoisimmista nähtävyyksistä löytyy Icod de los Vinosin kylästä. Tuhatvuotiaaksi traakkipuuksi eli lohikäärmepuuksi kutsuttu El Drago tai Drago Milenario kerää runsaasti kävijöitä siitäkin huolimatta, että arvioiden mukaan se ei kuitenkaan ole aivan tuhatvuotias. Komea puu on yli 16 metriä korkea.

10. Pisin ranta on kaksikilometrinen

Teneriffan rannat ja ihanteellinen ilmasto ovat suurimpia syitä matkailijoiden kestosuosioon. Rantoja Teneriffalla riittääkin jokaiseen makuun – pisin niistä löytyy El Medanon kylästä, joka on myös vesiurheilijoiden mieleen. El Medanon ranta on kaksi kilometriä pitkä.

Lue lisää: Teneriffan parhaat rannat – 5 vinkkiä auringonpalvojalle

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Teneriffan Matkailu

Siirry tästä lentohakuun ja vertaile hinnat Teneriffalle >>

Päivitetty: 8.1.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 3.00 out of 5)

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *