Kokeile jotain uutta: esittelyssä Afrikan upeimmat rantalomakohteet

Afrikka on paljon muutakin kuin pelkkiä safarimatkoja. Siellä on myös uskomattoman upeita rantalomakohteita. Tutustu viiteen suosituimpaan!

Afrikassa on upeita rantoja ympäri mannerta

Afrikkaan lähdetään yleensä safarille tai seikkailumatkalle. Manner mielletään helposti vain valtavaksi savanniksi. Sieltä löytyy kuitenkin myös upeita rantalomakohteita, myös muualta kuin Egyptistä, Tunisiasta tai Marokosta.

Valkoisilla hiekkarannoilla ja turkoosien vesien äärellä on ihanaa rentoutua ja palvoa aurinkoa. Jos mielesi halajaa toimintaa, useissa kohteissa voi muun muassa surffata, sukeltaa, meloa tai vesihiihtää.

Tutustu Afrikan viiteen hienoimpaan rantalomakohteeseen ja valitse niistä oma suosikkisi.

1. Satumainen Sansibar, Tansania

Sansibar sijaitsee Intian valtameressä, Tansanian rannikolla. Sansibar on noin 1,3 miljoonan asukkaan saariryhmä, jonka pääsaari on Unguja. Toiseksi suurin saari on nimeltään Pemba.

Sansibarille voi matkustaa ympäri vuoden. Lämpötila pysyttelee aina +25 asteen yläpuolella. Sateisinta on huhti-toukokuussa, mutta silloinkaan ei välttämättä sada joka päivä. Paras aika matkustaa on heinä-elokuu, tosin sesongin aikana rannoilla on enemmän porukkaa. Sansibarille pääsee joko lentämällä tai lautalla Dar es Salaamista.

Sansibarista puhuttaessa tarkoitetaan usein Ungujan saarta. Saaren parhaimmat rannat löytyvät itäpuolelta ja saaren pohjoisosista.

Suosituimpia kohteita on Nungwin kylä rantoineen. Se on saaren kehittynein lomakohde, jossa voi silti aistia pienen kalastajakylän tunnelmaa. Kävelymatkan päässä on Kendwan ranta, jossa on enemmän elämää. Etenkin täydenkuun aikaan rannat täyttyvät juhlijoista. Tällä rannalla on mahdollista uida ympäri vuorokauden. Siellä on myös snorklaajille koralleja katseltavaksi.

Matemwen rannat ovat pitkiä ja niillä on Sansibarin hienoin hiekka. Matemwe on paras paikka sukeltajille, sillä Mneban uskomattomat sukelluskohteet ovat lähellä. Sukeltaja voi bongata riuttahaita, mureenoja, kilpikonnia sekä paljon värikkäitä kaloja.

Pajen ranta saaren kaakkoisosassa on etenkin nuorten suosiossa. Rannalta löytyy edullista majoitusta ja hyviä bileitä. Tuulet puhaltavat suotuisasta suunnasta tehden rannasta leijasurffareiden ykköskohteen.

Noin kymmenen kilometriä Pajesta etelään on Jambianin ranta. Se on rauhallisempi kuin Nungwi tai Paje. Maisemia on sanottu saaren parhaimmiksi. Majoitusta löytyy jokaisessa hintaluokassa. Jambiani onkin ihanteellinen paikka paeta arkea.

Leijasurffaus on suosittua Diani Beachilla.
Leijasurffaus on suosittua Diani Beachilla.

2. Lumoava Diani Beach, Kenia

Diani Beach sijaitsee Kenian rannikolla, Intian valtameren syleilyssä, noin 40 kilometrin päässä Mombasan kaupungista. Suosittu rantakohde on äänestetty kansainvälisessä matkailualan kilpailussa World Travel Awardseissa Afrikan parhaaksi rantakohteeksi.

Diani Beachilla on lähellä päiväntasaajaa ja ilmasto siellä on trooppinen. Päivälämpötilat ovat 30 asteen tietämissä ja öisinkin elohopea pysyttelee 20 asteessa. Merivesi on ympäri vuoden +25 astetta. Paras aika vierailla on syyskuusta maaliskuuhun, jolloin on kuiva kausi. Helpoin tapa matkustaa Diani Beachille on lentää Mombasaan ja ottaa sieltä taksi rannalle. Halvin tapa kulkea matka on käyttää julkisia kulkuneuvoja, mutta bussia on varauduttava vaihtamaan useamman kerran.

Kilometrejä pitkä valkoinen hiekkaranta houkuttelee paikalle niin perheitä, reppumatkaajia kuin vesiurheilijoitakin. Diani Beachillä on Kenian monipuolisin majoitustarjonta. Sieltä löytyy kaikkea edullisista bambumajoista viiden tähden luksusresortteihin. Myös ravintolatarjonta on runsasta.

Jos riippukeinussa makoilu, auringon palvonta ja turkoosin meren tuijottelu käy tylsäksi, voi Diani Beachilla muun muassa sukeltaa, snorklata, leijasurffata , golfata ja kalastaa. Hurjapäisimmät voivat hypätä myös laskuvarjohypyn. Suosittua ajanviihdettä ovat veneretket, joilla voi bongata delfiinejä ja valaita. Jos historia kiinnostaa, kannattaa tehdä päivämatka Mombasaan ja käydä tutustumassa vanhaankaupunkiin sekä Fort Jesuksen linnakkeeseen.

Bazaruton saaret ovat muodostuneet hiekasta satoja tuhansia vuosia sitten.
Bazaruton saaret ovat muodostuneet hiekasta satojatuhansia vuosia sitten.

3. Ihastuttava Bazaruton saaristo, Mosambik

Bazaruton saaristo on viiden saaren ryhmä Intian valtameressä, Mosambikin rannikolla. Se muodostuu Bazaruton, Benguerran, Magaruquen, Banquen ja Santa Carolinan saarista, joista Bazaruto ja Benguerra ovat suurimmat. Saaristo on vuodesta 1971 muodostanut Bazaruton kansallispuiston.

Mosambik sijaitsee trooppisella vyöhykkeellä, joten siellä on ympäri vuoden lämmintä. Keskilämpötila pyörii päivisin +27 asteen tuntumassa ja yölämpötilat keskimäärin noin +17 asteessa. Lämpimintä on tammikuussa ja viileintä heinäkuussa. Sadekausi alkaa marraskuussa ja kestää maaliskuulle. Helpoiten saarille pääsee veneellä Vilankulosta.

Saaret ovat etenkin hääparien suosiossa, sillä majoitukset ovat pääsääntöisesti luksusresortteja. Budjettimatkailijan kannattaa majoittua saarella sesongin ulkopuolella, jolloin hinnat ovat edullisempia.

Saaria ympäröivät turkoosit vedet tarjoavat sukeltajille paljon nähtävää. Koralliriutat ovat täynnä elämää, sillä alueen vesissä elää yli kaksituhatta erilaista kalalajia sekä kilpikonnia ja delfiinejä. Alueen vesissä elää myös mystinen dodongi, merilehmien heimoon kuuluva nisäkäs.

Surffaus on suosittu laji Kap Verdellä.
Surffaus on suosittu laji Kap Verdellä.

4. Kaunis Kap Verde

Kap Verde on 13 saaresta koostuva valtio keskellä Atlantin valtamerta, noin 500 kilometrin päässä Länsi-Afrikan rannikosta. Saarista Sal, Boa Vista, Santo Antão ja Santiago ovat suosituimmat lomasaaret.

Kap Verde on aurinkovarma rantakohde, jossa lämpötilat vaihtelevat 20 ja 30 asteen välillä. Sateita saarilla saadaan syksyllä ja talvella illat saattavat olla hieman viileämmät.

Saarille järjestetään pakettimatkoja, mutta sinne voi mennä myös omatoimisesti. Saarelta toiselle on helpoin liikkua lentämällä, mutta myös laivalla pääsee. Isommilla saarilla kannattaa harkita oman auton vuokraamista. Majoitustarjonta keskittyy lähinnä hotelleihin, mutta hintataso on halvempi kuin Suomessa.

Saaret sopivat parhaiten rentoa rantalomaa etsivälle. Nähtävyyksiä on vähän, mutta kauniita hiekkarantoja on kilometreittäin. Etenkin Sal on kuuluisa hiekkarannoistaan. Santo Antão puolestaan houkuttelee vaeltajia jylhillä maisemillaan. Sukellus ja surffaaminen ovat suosittuja ajanvietteitä kaikilla saarilla.

Gambian suosituimmilla turistialueilla kannattaa vuokrata polkupyörä.
Gambian suosituimmilla turistialueilla kannattaa vuokrata polkupyörä.

5. Kultainen Gambia

Gambia on yksi Afrikan pienimmistä maista. Se sijaitsee Länsi-Afrikassa. Sen ainut rajanaapuri on Senegal. Gambialla on rantaviivaa vain noin 80 kilometriä, mutta se on lähes kokonaan hiekkarantaa.

Gambian kultainen hiekka houkuttelee matkailijoita marraskuusta toukokuuhun. Silloin aurinko hellii matkailijaa ja ilma on kuumaa ja kuivaa. Kesäkuusta lokakuuhun maassa on sadekausi, jolloin kosteus tekee oleskelusta tukalaa.

Gambiaan voi matkustaa pakettimatkalla tai omatoimisesti. Laadukkainta majoitusta löytyy rantaviivan läheisyydestä, jossa suurin osa maahan matkustavista majoittuu. Suosituimmat kohteet ovat Bakau, Kololi ja Kotu. Sisämaan majoitustarjonta on usein vaatimattomampaa.

Gambian rannat ovat erinomaisia etenkin rentoon oleiluun ja auringonpalvontaan. Rentoon rantalomaan on helppo yhdistää luontoretki ja suunnata kulkunsa esimerkiksi risteilylle Gambia-joelle, jeeppisafarille tai linturetkelle.

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: iStock, Flickr / Samir Luther, Francais de Halleux, Jon Newman, Mishimoto

Päivitetty: 26.11.2015

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (10 votes, average: 4,20 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia