Hyppää sisältöön

Kannattaako delfiinien kanssa uida? Näin eläimiä kohdellaan kulissien takana

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.10.2019
Delfiinien kanssa uiminen on suosittua etelän lomakohteissa, mutta erityisesti lasten suosimalla aktiviteetilla on myös toinen puoli. Vaikka delfiinit vaikuttaisivat ihmisten silmissä rauhallisilta ja onnellisilta, ovat vangitsemisen ja meluhaittojen aiheuttamat ongelmat vakavia.

Häiriökäyttäytyminen saattaa näkyä myös ihmisille

Delfiinien kanssa uiminen on monien matkailijoiden haave, mutta eläinsuojelujärjestöt, muun muassa Peta ja Animalia muistuttavat lomahuvitusten kääntöpuolesta. Järjestön asiantuntijoiden mukaan delfiinien kanssa uimiseen liittyy monia asioita, joita hymyileviltä vaikuttavien eläinten kanssa uivien matkailijoiden on lähes mahdotonta huomata – siitä syystä onkin helppo ajatella eläinten voivan mainiosti.

Delfinaarioissa ja muissa delfiiniuintia tarjoavissa kohteissa olevat delfiinit on tavallisesti napattu luonnosta tai vaihtoehtoisesti ostettu toisesta delfinaariosta, sillä eläimien kauppaaminen delfinaariosta toiseen on hyvin yleistä. Molemmissa tapauksissa eläimet on erotettu perheestään tai luontaisesta ympäristöstään, mikä aiheuttaa niille stressiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eläimet myös pakotetaan elämään tilassa, joka delfiinien luontaisen elinympäristön huomioiden on verrattavissa siihen, että ihminen pakotettaisiin asumaan kylpyammeessa. Luonnossa elävä delfiini ui nimittäin yhden päivän aikana keskimäärin 65 kilometriä, mikä ei onnistu pienissä altaissa.

ShutterstockUiminen delfiinien kanssa
Ahtaat altaat stressaavat delfiinejä, jotka uivat vapaana ollessaan keskimäärin 65 kilometriä päivässä. Sen vuoksi puhallettava delfiini on ainoa delfiini, jonka kanssa kannattaa uida uima-altaalla.

Myös jatkuva ihmisten kanssa kosketuksissa oleminen tuo eläimille stressiä. Riippumatta siitä ovatko eläimet terveitä vai sairaita pakotetaan ne töihin, sillä niiden olemassaololle on vain yksi tarkoitus: ihmisen viihdyttäminen. Riemuitsevat matkailijat roikkuvat kiinni delfiinien selkäevissä ja koskettelevat niitä samalla, kun delfiinit pakotetaan rangaistuksen uhalla pysymään paikoillaan.

Delfiinien on todettu kärsivän vankeudesta huomattavasti, sillä ne suunnistavat kaikuluotaimen avulla ja pienessä tilassa kaikuluotainäänet palaavat seinien kautta takaisin delfiineille. Se saa ne turhautumaan ja aiheuttaa pahimmassa tapauksessa häiriökäyttäytymistä. Delfiineillä on myös hyvin tarkka kuulo, ja äänekkäissä delfinaarioissa sekä esityksissä meluhaitat ovat usein merkittävät.

Tällainen matkailijoiden suosimiin loma-aktiviteetteihin liittyvä julmuus, on helppo sulkea pois silmistä aurinkoisena lomapäivänä, mutta yhä useammat matkailijat tiedostavat ongelmat ja kieltäytyvät kokemuksista, joihin liittyy eläimen alistamista tai kärsimystä. Kuitenkin matkailijat edelleen tukevat muun muassa delfiinien kanssa uimista tarjoavien tahojen toimintaa esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa.

>> Lue myös: Thaimaan-matkailijoiden suosimat julmat retket saivat vihdoin vaihtoehdon Phuketissa – valitse loman ohjelma tarkoin

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähteet: Peta ja Animalia
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Delfiinit

Toteuta unelmasi! Näissä paikoissa voit bongata valaita ja delfiinejä

Delfiini kuoli ihmisten ajattelemattomuuden takia

Ihmiset kuvasivat ja käpälöivät – delfiinivauva kuoli rantakohteessa

Tarhametsästys

Metsästysmatkat Afrikkaan miljoonien bisnes

Tarhatut leijonat

Kyseenalainen metsästysturismi lisääntyy – saako Afrikan-loman kohokohta olla leijonan ampuminen?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja