Hyppää sisältöön

Käärmeitä paratiisissa – tällainen on Thaimaan kääntöpuoli

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 22.01.2013
Thaimaa on noussut Kaakkois-Aasian suosituimmaksi lomanviettopaikaksi. Trooppisella paratiisilla on kuitenkin myös kääntöpuolensa.

Kaaosmainen liikennekäyttäytyminen

Vietitpä lomasi Bangkokin suurkaupunkimiljöössä tai Phuketin kaltaisessa rantakohteessa, kaaosteoriaan pohjaava liikennekulttuuri iskee Thaimaassa välittömästi päin näköä.

Muutaman oktaavin verran rauhallisempaan liikennekokemukseen tottunut suomalaismatkaaja saattaa säikähtää tuk-tukien ja taksien reippaita otteita ja täyteen ahdettuja linja-autoja. Ajoittain jopa tien ylittäminen voi tuottaa lähestulkoon ylitsepääsemättömiä ongelmia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Erityisesti kulttuurieroihin on syytä kiinnittää huomiota, mikäli otat allesi moottoroidun menopelin. Etenkin suosituimmissa lomakohteissa liikenneonnettomuuksissa loukkaantuvat ja jopa henkensä menettävät matkailijat ovat melkeinpä arkipäivää.

Luonnonvoimat ja politiikan paineet

Liikenteen tapaan matkailijan terveydelle haitallisia voivat olla myös ajoittain äärimmilleen virittäytyvät luonnonvoimat – unohtamatta tietenkään maassa ajoittain räjähdysherkäksi käyvää poliittista kamppailua.

Vuonna 2004 tsunamin aiheuttamat tuhot ovat äärimmäinen esimerkki luonnon mahdista. Vaikka katastrofi toivottavasti lukeutuu tragedioihin, jotka eivät enää toistu, nähdään Thaimaassa vuosittain monia pienempiä luonnonmullistuksia.

Kuluvan vuoden aikana on jo annettu yksi evakuointitoimenpiteisiin johtanut tsunamihälytys, josta uutisoitiin maailmallakin laajasti. Tällä kertaa selvittiin säikähdyksellä, toisin kuin viime vuoden loppupuolella maata riivanneissa tulvissa, jotka sekoittivat erityisesti pääkaupunki Bangkokin ympäristön totaalisesti.

Luonnonvoimien lisäksi myös Thaimaan poliittinen kenttä on ajoittain arvaamaton. Vuonna 2010 hallitusta vastaan suunnatut mielenosoitukset eskaloituivat laajamittaisiksi mellakoiksi. Sittemmin yleinen poliittinen tilanne on rauhoittunut, mutta jatkuvaa päänvaivaa aiheuttavat Etelä-Thaimaassa vaikuttavat muslimiseparatistit yllätysiskuillaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maksullisen seuran markkinat

Thaimaa on viimeaikaisesta kehityksestä ja yhä kasvavasta turismista huolimatta edelleen hyvin köyhä maa, jossa ansaintamahdollisuudet ovat hyvin rajalliset. Siksi ei olekaan ihme, että maksullisen seuran markkinat voivat maassa varsin leveästi.

Seksiturismillaan eniten surullisenkuuluisaa mainetta niittänyt lomakohde on eittämättä Pattaya, jossa palvelujen tarjoajat eivät ole pelkästään näkyvillä vaan myös varsin hyökkääviä. Pattaya ei kuitenkaan missään nimessä ole ainoa laatuaan, päinvastoin. Tarjontaa löytyy käytännössä kaikissa kohteissa suurkaupungeista pikkukyliin.

Etenkin ensikertalaista ilmiö saattaa hyvinkin hämmentää, ahdistaa tai jopa vihastuttaa, mikä on tavallaan hyväkin asia. Omaa turhautumistaan ei silti kannata purkaa yksittäisiin työntekijöihin, sillä prostituution taustalla pyörii usein vieläkin inhottavampia bisneksiä aina parituksesta ihmiskauppaan.

Nimellisesti prostituutio on Thaimaassa kielletty, mutta käytäntö on hyvin toisenlainen. Raha puhuu ja sen suuta on vaikea vaientaa.

Korruptio ja kaksoishinnoittelu

Suomalaisten viranomaisten toimintaan tottuneille Thaimaan tapakulttuuri saattaa helposti tehdä tepposet. Korruptio on nimittäin pitkälle levinnyttä ja turisteilta on helppo nyhtää rahaa.

Thaimaassa matkaavalta saatetaan periä mitä oudoimpia sakkoja tai käsittelymaksuja, joihin on hyvin hankalaa saada kattavia perusteluja. Usein niitä ei juuri olekaan, vaan pinnan alla perusteena piilee paksu lompakko. Useimmiten matkailijalla ei juuri vaihtoehtoja ole, sillä vastaan hankaaminen vain vaikeuttaa tilannetta.

Vaikka Thaimaa on yksi Kaakkois-Aasian halvimmista matkailumaista, on se turistille selkeästi kalliimpi kuin paikalliselle. Etenkin suosituimmissa matkailukohteissa vallitsee kaksoishinnoittelu – tuotteesta riippumatta thaimaalainen maksaa vähemmän kuin suomalainen. Ilman pätevää kielitaitoa tämän ilmiön setviminen, tai edes sen huomaaminen, on käytännössä mahdotonta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kerran paratiisi, yhä paratiisi

Näistä jopa hengenvaarallisista tai vähintäänkin verenpainetta nostattavista tekijöistä huolimatta matkaa Thaimaahan ei kuitenkaan kannata jättää tekemättä. Epäkohtia löytyy suomalaisestakin yhteiskunnasta.

Yleisimmistä riskeistä ja sudenkuopista on aina hyvä olla tietoinen, mutta säröistään huolimatta Thaimaa on perusturvallinen kohde, joka tervettä maalaisjärkeä noudattamalla näyttäytyy matkailijalle yhä paratiisina.

Teksti: Kalle Jokinen
Kuva: Flickr / Lusikkolbaskin

Kirjoittaja matkusti viisi kuukautta Aasiassa ja Australiassa Rantapallon pikavuororeportterina – lue lisää Pikavuoro maailman ympäri -blogista

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja