Hyppää sisältöön

Cookinsaaret – upeita laguuneja maailman laidalla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.11.2018
Keskellä Tyyntä valtamerta sijaitsee 15 laguunien ympäröimää saarta, jotka edustavat saariparatiisia parhaimmillaan. Alueen koskemattomat rannat, värikkäät kalat ja ihanat ihmiset jättävät takuuvarmasti ikuisen muistikuvan.

Kosmopoliittinen Rarotonga

Rarotonga, jonka keskiosia hallitsevat vuoret, on Cookinsaarten kansainvälinen keskus. Ympärysmitaltaan saari on vaatimattomat 32 kilometriä, mutta silti selkeästi suurin laatuaan koko saariryhmässä.

Yleinen kehitystaso Rarotongalla on korkea johtuen vahvasta sidoksesta Uuteen-Seelantiin. Esimerkiksi majapaikkoja saarelta löytyy perinteisistä hostelleista viiden tähden hotelleihin. Myös ruokaelämykset ovat taattuja. Rarotongan paikallinen ruoka on luonnollisesti keskittynyt meren monipuolisiin antimiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos jokin on Rarotongalla tärkeää, on se vesiurheilu. Ensiluokkaista hupia ovat niin snorklaus, purjehtiminen, sukeltaminen, kalastaminen kuin kajakilla pienille hiekkasaarekkeille melominen. Värikkäimmät korallit ja monipuolisin kalakanta majailevat saaren koillispuolella Murin laguunissa sekä eteläisellä Turoan rannalla.

ShutterstockCookinsaaret
Rarotongan saarella voi katsella paitsi rantoja myös tiheää metsikköä.

Parhaat sukelluspaikat sen sijaan ovat heti laguunin ulkopuolella. Alueella voi nähdä riuttahaita, jättiläiskilpikonnia, barrakudia ja tiettyyn aikaan vuodesta jopa ryhävalaita.

Kun vedessä polskuttelu riittää, kannattaa vuokrata skootteri ja tutustua saaren sisäosiin, missä possut ja kanat juoksentelevat pitkin mangoviljelmiä ja luonto on vallannut monet tyhjät rakennukset. Aktiiviliikkujalle saaren halkova kävelyretki on upea tapa tutustua neitseelliseen sademetsään ja sumuisiin vuoriin, joiden korkein kohta on lähes 700 metrin merenpinnan yläpuolella.

Paratiisisaari Aitutaki

Kysy keneltä tahansa, joka on joskus vieraillut Aitutakilla ja vastaus on aina sama: jättimäisen laguunin ympäröimä saari on paratiisi maan päällä. Yhdeksi maailman kauneimmista laguuneista nimetty Aitutaki saa hengen salpautumaan jo lentokoneessa, kun kristallinkirkas vesi näyttää värjäävän koko taivaanrannan.

Jos jo Rarotonga vaikuttaa rennolta, niin Aitutaki on sitä moninkertaisesti. Teillä saa kulkea omassa rauhassaan ja paikalliset vain vilkuttavat, kun pyrähdät heidän ohi skootterillasi. Kestohymy on saarella taattu!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockCookinsaaret
Aitutaki tunnetaan Cookinsaarien parhaana rantaparatiisina.

Parasta Aitutakilla on tutustua toistakymmentä kilometriä leveään laguuniin ja siellä sijaitseviin asumattomiin saarekkeisiin eli motuihin. Tutkimusmatka hoituu parhaiten laguuniristeilyllä, joka tehdään noin kymmenen henkeä kantavalla veneellä. Risteilyn aikana kierretään parhaat snorklauspaikat ja katsastetaan täydellisimmin muodostuneet saarekkeet. Silloin tällöin kuljettaja pysäyttää veneen keskelle laguunia, mikä tarkoittaa mahdollisuutta syöttää kaikissa mahdollisissa väreissä loistavia trooppisia kaloja.

Suurin osa risteilijöistä poikkeaa lounaalle kuuluisille Honeymoon ja Onefoot -saarekkeille, joista jälkimmäisellä saa passinsa leimattua todisteeksi käynnistä. Omatoiminen matkaaja voi lisätä uuden ulottuvuuden laguuniretkeen vuokraamalla kajakin tai pienen purjeveneen ja nauttimalla piknikin omalla autiolla saarekkeellaan.

Kokemuksen kruunaavat Aitutakilla asuvat paikalliset. Heitä voi helposti kutsua maailman ystävällisimmiksi ja onnellisimmiksi, täkäläiset nimittäin elävät ilman huolta huomisesta. Käynti sunnuntaikirkossa on paras tapa ymmärtää paikallinen yhteisöllisyys ja tutustua saarelaisten uniikkiin laulukulttuuriin. Aitutaki on myös yksi parhaista paikoista kokea paikallinen Island Night -esitys, joka sekoittaa erilaisia polynesialaisia tansseja ja sisältää monesti myös tulitanssin.

Lennot Cookinsaarille lähtevät Uuden-Seelannin Aucklandista, mutta Rarotongalle on mahdollista matkustaa myös Yhdysvalloista ja Australiasta. Valuuttana Cookinsaarilla toimii Uuden-Seelannin dollari, joskin paikallinen erikoisuus on kolmion muotoinen kolikko.

Teksti: Daniel Stöckli
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nämä suloiset pikkuasukkaat sulattavat sydämesi – katso video kaukaisilta saarilta

Kiivi-lintu Uudessa-Seelannissa

Unohtumaton autoloma pallon toisella puolella: yhdeksän vinkkiä autoiluun Uudessa-Seelannissa

Voiko maahantulovirkailija tutkia lentomatkustajan puhelimen?

Tiesitkö? Näissä maissa lentokentällä voi odottaa jymy-yllätys – jos virkailija haluaa tutkia puhelimesi, et voi asialle mitään

Uuden-Seelannin luontoelämykset – koe maan upeimmat paikat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja