Istockphoto
Poreč, Kroatia

Joko tunnet tämän alueen Kroatiassa? Aurinkoinen Istria hurmaa välittömyydellään

Pikku-Toscanaksikin kutsutulla Istrian niemimaalla Italian vaikutus näkyy selvästi.

Tutustu ihanaan Istriaan

Kroatian luoteisosassa sijaitseva Istrian niemi on monelle suomalaiselle vielä tuntematon matkakohde. Alueella on kuitenkin vieraillut matkailijoita jo tuhansia vuosia, sillä jo muinaiset roomalaiset rakennuttivat sinne kesäasuntojaan. Turismi onkin aina ollut yksi Istrian tärkeimmistä elinkeinoista ja paikallisten vieraanvaraisuus tulee suoraan sydämestä.

Pulan lisäksi alueen suosituimpia matkailukohteita ovat historiallinen Poreč sekä romanttinen Rovinj. Mitään suurkaupunkeja ei Istriasta kannata odottaa löytävänsä, ja alue sopiikin parhaiten rauhalliseen lomaan. Lyhyiden välimatkojen vuoksi viikonkin mittaisen loman aikana voi nähdä useita kohteita.

Viiniä ja oliiviöljyä välimerellisissä tunnelmissa

Istria tunnetaan erityisesti hyvästä ruoasta ja juomasta.

– Etenkin viinit ja oliiviöljy ovat erinomaisia. Keväällä herkutellaan tuoreella parsalla ja loka-marraskuussa tryffeleillä, kertoo Paul Sikic Kroatian matkailutoimistosta.

Istrialainen erikoisuus on pastaruoka fuži, joka on pakollinen tarjottava esimerkiksi häissä. Myös tuore kala on erinomaista ja se tarjoillaan yleensä yksinkertaisesti grillattuna oliiviöljyn kera.

Istrian niemimaa
Istockphoto
Istrian-loman aikana paras tapa tutustua paikallisiin viineihin on vierailla viinitilalla.

Istriaan kannattaa matkustaa touko–kesäkuussa tai syys–lokakuussa, jolloin ilma on lämmin, mutta pahimmat matkailijalaumat puutuvat. Keskikesällä sää voi olla hyvin kuuma ja etenkin keskieurooppalaiset lomailijat kansoittavat Istrian rannat. Vesi- ja rantaelämästä nauttiville keskikesä on kuitenkin otollisin matkustusajankohta.

Maatilamatkailua ja pyöräretkiä

Sikic suosittelee matkailijoita tutustumaan myös Istrian sisämaahan, jossa sijaitsee paljon hurmaavia kukkuloiden päälle rakennettuja pikkukaupunkeja.

– Istrian luonto on kaunis ja vaihteleva metsineen sekä vuorineen. Sisämaassa on myös paljon maatilamatkailua järjestäviä yksityisiä ihmisiä, jotka majoittavat matkailijoita kotiinsa ja tarjoavat syötäväksi itse kasvattamiaan tuotteita.

Liikkuminen Istriassa on helppoa, sillä bussiverkosto on kattava ja vie myös pienempiin kyliin. Tiet ovat pääosin hyväkuntoisia, joten oman auton vuokraaminen on hyvä ratkaisu.

– Istriassa on myös paljon hyviä pyöräilyreittejä. Pyöräilyn voi yhdistää vaikka viininmaisteluun alueen monilla viinitiloilla, suosittelee Arlen matkailutoimiston johtaja Denis Živolić.

Pula ja Brijunin kansallispuisto

Pula on Istrian taloudellinen ja kulttuurinen keskus. Pulan tunnetuin nähtävyys on amfiteatteri Arena. Antiikin Rooman aikainen areena on hyvin säilynyt ja toimii edelleen monien kulttuuritapahtumien näyttämönä. Kaupungista löytyy runsaasti myös muita historiallisia rakennuksia.

Istrian niemimaa
Flickr / NMK Photography
Näyttävä amfiteatteri Arena on Pulan kuuluisin nähtävyys.

Brijunin kansallispuisto sijaitsee Istrian rannikolla hieman Pulan pohjoispuolella. Kahdesta suuresta ja useasta pienemmästä saaresta koostuva kansallispuisto on ainutlaatuinen kokonaisuus, jossa historialliset rakennukset, ihmisen muovaamat puistot ja luonnontilainen kasvillisuus kohtaavat .

Historiallinen Poreč ja romanttinen Rovinj

Historiallinen Poreč on kuin elävä ulkoilmamuseo. Kaupungin kuuluisin nähtävyys on Unescon maailmanperintökohteeksikin päässyt Eufrasiuksen basilika, jonka rakentaminen aloitettiin jo 500-luvulla. Myös osin 1300-luvulta peräisin oleva hyvin säilynyt vanha kaupunki on historiallisesti merkittävä ja arkkitehtuuriltaan upea.

Poreč ei ole kuitenkaan pelkkää historiaa, vaan kaupungissa järjestetään myös paljon kulttuuritapahtumia, ja etenkin keskikesällä rantakaupungin elämä on vilkasta.

Sikic suosittelee Istriaan matkaavia vierailemaan myös Rovinjissa. Tiivisti rakennettu pikkukaupunki kapeine katuineen on idyllinen kohde etenkin romanttista lomaa kaipaaville. Kaupungin tunnetuin nähtävyys on kukkulalla kohoava barokkityylinen Eufemian kirkko. Kaupungissa järjestetään myös paljon kulttuuritapahtumia ja hyviä ravintoloita löytyy runsaasti.

Lue lisää vinkkejä Kroatiaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Suvi Huttunen
Kuvat: Istockphoto ja Flickr / NMK Photography

Päivitetty: 26.1.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (19 votes, average: 3,89 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia