Espanjan matkailutoimisto
Espanja

Andalusian parhaat rannat – mikä lomakohde sopii sinulle?

Haluatko lomaltasi rantalöhöilyä, vesihurvittelua vai vähän kaikkea? Esittelyssä Espanjan Andalusian viisi ranta-aluetta!

1. Costa del Sol: lapsiperheelle, shoppailijalle, rantaleijonalle ja aktiivilomailijalle

 • Erityispiirteet: runsaasti rantoja ja kaupunkeja
 • Suosituimmat lomakohteet: Malaga, Marbella, Fuengirola ja Torremolinos
 • Näin pääset perille: reittilennolla Malagaan

Costa del Sol eli Espanjan Aurinkorannikko on yksi suomalaisten eniten suosimista lomakohteista eikä ihme, sillä rannikko käsittää 160 kilometrin verran rantaviivaa.

Malagan provinssiin kuuluvalla alueella on vuosittain yli 320 aurinkoista päivää, eli Costa del Solilla pääsee mitä todennäköisimmin nauttimaan auringosta.

Costa del Sol on helpon välimatkan päässä sijaitseva aurinkolomakohde, jossa on loputtomasti rantaviivaa, ripaus luksusta ja runsaasti harrastusmahdollisuuksia. Lisäksi se on täynnä tekemistä ja mahtavia reissukohteita.

Rantakaupunki Malaga tunnetaan laadukkaista museoista ja kauniista satamasta. Englannille kuuluva Gibraltar taas on mainio päiväretkikohde vuorineen ja apinoineen. Muita vierailun arvoisia kohteita ovat esimerkiksi luksuskaupunki Marbella, suomalaisten ikisuosikki Fuengirola, perinteinen lomakohde Torremolinos sekä upea vuoristokaupunki Ronda.

Costa del Sol
Flickr / Rodrigo Soldon
Costa del Sol on suomalaisten lomailijoiden ikisuosikki

Aurinkorannikko sopii mainiosti kohteeksi niin lapsiperheelle, aktiivimatkailijalle kuin auringonnälkäiselle rantalomailijalle, sillä rantaa riittää ja tekemistä on monipuolisesti.

Kaupunkilomailija viihtyy mainiosti esimerkiksi Malagassa tai Marbellassa, aktiivimatkailijan taas kannattaa suunnata vuoristoon tai rantojen vesiurheilumahdollisuuksien luo.

2. Costa de Almeria: vesipedolle ja luonnonystävälle

 • Erityispiirteet: upea luonnonpuisto ja paljon tekemistä
 • Suosituimmat lomakohteet: Roquetas de Mar, Aguadulce ja Almerimar
 • Näin pääset perille: Costa de Almerialle järjestetään pakettimatkoja

Luonnonpuiston hallitsema Almerian rannikko on täynnä pieniä kyliä ja upeita merimaisemia, joita värittävät intiimit laaksot ja puoleksi aavikoituneet maisemat, sekä hedelmäviljelmät ja runsaat kasvustot. Monipuolisella alueella on runsaasti tekemistä.

Costa de Almeria
Flickr / Antonio Manuel Gallardo Varga
Costa de Almerian luonnonpuisto Cabo de Gata-Nijar tarjoaa puuhaa aktiivilomailijalle.

Cabo de Gata-Nijarin luonnonpuisto takaa sen, että aktiivilomailija ei Costa de Almerialla kyllästy. Kaupunkitunnelmaa hakevan kannattaa suunnata luonnonpuiston sijaan Almerian rannikon länsiosiin, missä pienet El Ejidon, Roquetas de Marin, Aguadulcen ja Almerian kaupungit sijaitsevat.

Costa de Almeria tarjoaa monenlaisia rantoja, ja eniten mielipiteitä jakavat Veran kuuluisat nudistirannat. Jos suunnitelmissa on nauttia rantatunnelmasta uima-asussa, ovat San Josen alueen rannat loistava vaihtoehto. Jos taas kaipaa julkisten rantojen sijaan yksityisyyttä, rauhallisia rantoja löytyy pitkin luonnonpuistoa.

Cabo de Gata-Nijarin luonnonpuistossa on runsaasti puuhaa aktiivilomailijalle, mutta urheilukärpäsen purressa Costa de Almerialla tekemistä riittää myös muualla. Lomapäivät voi kuluttaa esimerkiksi pelaten golfia tai tennistä, purjehtimalla, snorklaamalla tai vaikkapa sukeltamalla.

3. Costa de la Luz – Cadiz: historian ystävälle ja aktiivilomailijalle

 • Erityispiirteet: historiallinen alue täynnä upeita rantoja
 • Suosituimmat lomakohteet: Cadiz ja Tarifa
 • Näin pääset perille: Reittilennot Jereziin

Historiallisen Costa de la Luzin Cadizin alueen vetonauloja ovat vanhat rauniot ja upeat rannat. Myös Cadizin kaupunki houkuttaa matkailijoita.

Iberian niemimaan eteläisimmällä osalla on pitkä historia, sillä Costa de la Luzin Cadizin alueella ovat asuneet niin foinikialaiset, roomalaiset kuin kreikkalaisetkin. Pitkästä historiasta kertovat myös alueen nähtävyydet, sillä vuosisatoja vanhoja raunioita on runsaasti.

Leijasurffausta Tarifassa
Flickr / Jesús Monrabal
Tarifa on Espanjan paras paikka leijasurffaukseen

Upeita rantoja on muun muassa Rotassa, Puerto Realissa ja Chiclanassa, jonka rantoja on sanottu koko Andalusian parhaiksi. Rantoja löytyy myös Cadizista, jonka historiallinen keskusta on yksi Euroopan vanhimpia. El Puerto de Santa Maria on kulinaristin suosikkikohde, sillä kaupungin ravut ovat kuuluisia herkullisuudestaan.

Costa de la Luzin Cadizin alue sopii siis mainiosti historiasta ja rannoista pitäville lomalaisille, mutta alueella viihtyvät taatusti myös aktiivimatkailijat. Aivan Cadizin kaupungin tuntumassa sijaitsevan San Fernandon rannikkoa peittää kansallispuisto. Lisäksi etelämpänä olevan Bolonian kuuluisa ranta Tarifa on sopiva surffaukseen, sillä se tunnetaan Euroopan purjelautailun pääkaupunkina.

4. Costa de la Luz – Huelva: rantalöhöilijälle

 • Erityispiirteet: paratiisirantoja ja kalastajakyliä
 • Suosituimmat lomakohteet: Huelva, Isla Cirstina ja Isla Canela
 • Näin pääset perille: Reittilennot Jereziin

Pienistä kylistä koostuva Costa de la Luzin Huelvan puoleinen alue alkaa aivan Portugalin rajalta ja jatkuu itään. Huelvan kaupungin itäpuolella sijaitseva Isla Cristina on oikea rantalomailijan paratiisi, sillä alueella on yli kymmenen kilometriä rantaa.

Andalusian rannat
Flickr / Jonas K.
Valkoista hiekkaa löytyy useilta Andalusian rannoilta.

Alueelle tyypillisesti rannat ovat valkoihiekkaisia ja siellä täällä on dyynejä. Satamat tarjoavat mainiot edellytykset purhehtimiselle, ja lämpimän ilmaston vuoksi Costa de la Luzin Huelvan puoleisella alueella voi purjehtia ympäri vuoden.

Costa de la Luzin Huelvan alue on tunnettu myös runsaista mäntymetsistä, jotka tuovat mielenkiintoisen kontrastin valkoisen hiekan rinnalle. Auringossa makoilun lisäksi tekemistä riittää muuallakin, sillä läheinen Doñanan luonnonpuisto tarjoaa runsaasti seikkailumahdollisuuksia.

5. Costa Tropical: seikkailunnälkäiselle aktiivilomailijalle

 • Erityispiirteet: runsaasti tekemistä aktiivilomailijalle
 • Suosituimmat lomakohteet: Almunecar, Salobrena, Motril, Castell de Ferro ja La Rabita
 • Näin pääset perille: Reittilennolla Granadaan

Costa Tropical on nimensä mukaisesti melko trooppinen kohde: alueella on 320 aurinkoista päivää vuodessa ja keskilämpötila on ympäri vuoden 20 asteen tuntumassa.

Costa Tropical
Flickr / Steve Dunleavy
Costa Tropicalilla yhdystyy ranta- ja vuoristomaisemat

Lämmöstä voi ottaa kaiken irti tarttumalla alueen urheilumahdollisuuksiin, joita riittää. Tarjolla on loistavat puitteet leijasurffaukselle, surffaukselle, sukellukselle, kalastukselle, purjehdukselle ja myös esimerkiksi vesihiihdolle.

Vaikka alueen nimi ja rannikon olosuhteet viittaavat trooppisiin oloihin, 40 kilometrin päässä rannikosta maisemat ovat täysin erilaiset. Costa Tropicalissa sijaitsevat nimittäin Sierra Nevadan 3400 metrin korkeuteen kohoavat vuoret, jotka tarjoavat myös runsaasti vaellus- ja hiihtomahdollisuuksia.

Pitkän urheiluntäyteisen päivän jälkeen voi ottaa rennosti rannalla, sillä niitä on valtavasti trooppisen kuumalla Costa Tropicalilla. Alueen parhaat rannat ovat Castell de Ferro, Lance beach, Cala de Chilches, Melicena Beach ja Castillo de Banos.

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Espanjan matkailutoimisto, Flickr / Rodrigo Soldon, Flickr / Antonio Manuel Gallardo Varga, Flickr / Jesús Monrabal, Flickr / Jonas K., Flickr / Steve Dunleavy

Päivitetty: 21.12.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (10 votes, average: 3,50 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia